måndag 19 oktober 2015

Nått botten

Jag är ganska pedant av mig och då och då får jag ett ryck och tar tag i de delar av städningen som görs mer sällan. Det kan vara allt från att skura ugnen och kylskåpet till att dammtorka taklampor. SKAFFA ETT LIV tänker ni men jag gillar ju verkligen känslan av rent och nystädat. Jag mår bra av den och den ger mig frid i sinnet. Dessutom är det så att när jag har bekymmer så städar jag mer än vanligt. Jag är en sådan som argstädar helt hysteriskt. Jag städar jättebra när jag är förbannad, allt blir skinande rent och efteråt mår jag mycket bättre. Och ja, man kan verkligen undra vad en psykolog skulle dra för slutsatser av det. 

Nåväl, igår var jag inte alls arg eller upprörd men började ändå städa och rensa på de mest besynnerliga ställen. Troligtvis försöker jag städa bort den senaste tidens frustration över alla förändringar som jag inte har kontroll över. Jag ger inte upp hoppet om det perfekta minimalistiska hemmet med rena ytor utan en massa onödigt junk (och naturligtvis dammfritt och hundhårsfritt överallt). 

Jag kastade en del under min framfart. Bland annat toaborsten. Eller rättare sagt, borsthuvudet är utbytbart och det var det jag kastade. För er som varit med ett tag kanske ni minns att jag tycker att toaborsten är hemmets äckligaste och märkligaste pryl (ägna en stund åt att fundera över vad man använder den till, vad man sedan gör med den och hur länge den brukar bli stående i ett badrum innan den byts ut). Med andra ord borde det vara en engångspryl. 

Jag passade även på att kasta ett par tandborstar. Vi har eltandborstar men använder emellanåt även vanliga tandborstar. Det är alltså sådant som vi städfreak gillar att byta ut: borstar av olika slag. Det och disktrasor. 

Idag tog jag en liten bensträckare i centrum på lunchen och kom på att jag kunde kila in i det stora varuhuset för att köpa en ny tandborste till min son. Då slog det mig att jag lika gärna kunde passa på att köpa borsthuvud till toaborsten när jag ändå var där. Just den modellen med utbytbar borste hade de flyttat undan till en undanskymd plats så jag valde att bunkra medan de finns kvar och plockade på mig tre stycken borsthuvuden innan jag gick vidare till skönhetsavdelningen för att hämta en tandborste. Hade jag tänkt till lite hade jag betalat toaborstarna uppe på badavdelningen istället för att släpa med dem bort till skönhetsavdelningen. Men nu gjorde jag inte det utan lade istället tre toaborstar och en tandborste framför den perfekt sminkade tjejen i kassan som uttryckslöst tog borste efter borste och blippade in dem i kassan med sina långa välmanikyrerade naglar. När jag skulle fiska upp betalkortet ur plånboken fick jag syn på mina presentkort. Eftersom jag har så många tänkte jag att jag lika gärna kunde använda ett sådant att betala med. När jag sträcker fram presentkortet får jag för mig att hennes felfria svalvingar till ögonbryn åker upp en centimeter men vad vet jag, jag kan ha inbillat mig.

På väg därifrån insåg jag i vilket fall att jag nått botten. Inte för att jag tycker att det var pinsamt eller för att jag skämdes utan för att jag insåg hur det uppfattas av betraktaren. Betala toaborstar med presentkort. Jamen vad fint, som om jag fyllt år eller nåt och fått presentkort för att köpa något jag verkligen, verkligen önskat mig och då väljer jag att lyxa till det genom att frossa i borsthuvuden till WC-borsten. 

Eller som sonen skämtade när han kikade ner i påsen:
- In case of zombie attack!


19 kommentarer:

 1. Hahahaha det var det roligaste jag läst på länge, tack för det skrattet :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Själv har jag inte känt mig så snål på länge...

   Radera
 2. Städning är en lisa för nerverna, absolut!

  Kommer att tänka på att jag faktiskt en gång har klubbat halvt ihjäl en mus med ett välriktat golfslag med en toaborste... Får nog blogga om det någon gång. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det en liten, liten söt mus eller en äcklig råtta? Det är avgörande för huruvida jag kommer att läsa ditt blogginlägg eller inte. Stackars liten, misshandlad med en läskig toaborste...

   Radera
  2. Jo, usch, den var liten och söt, MEN på rymmen i ett omklädningsrum. Vad vi gjorde med råttorna är ett ännu läskigare kapitel.

   Radera
 3. Terapistäda är väldigt effektivt, och, ja, så rent det blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så det kallas? Misstänker dock att det främst är ett kvinnligt beteende (men det får man väl inte säga i det här landet...). Synd. Hade gärna sett att maken terapistädade. Varje gång hans favoritlag förlorar i fotbollen till exempel. Då skulle han kunna skura badrummet istället för att gå och lägga sig och sura som han brukar.

   Radera
  2. Det vet jag inget om, mitt favoritfotbollslag förlorar inte! (så ofta). Men visst fungerar det! Skura kastruller eller badrum, allt går bra.

   Radera
 4. Hej,

  jag är reporter på Expressens ekonomisajt Dina Pengar och skriver om hur man kan spara inför jul. Jag skulle gärna vilja intervjua dig om dina spartips. Hör av dig så snart du kan!

  Med vänlig hälsning,
  Anna de Lima Fagerlind
  anna.delima-fagerlind@expressen.se

  SvaraRadera
 5. Fantastisk rolig läsning! Sitter här och skrattar högt. Min käre make tror väl snart att det är något allvarligt fel på mig. Apropå städning - att rensa ut regelbundet tycker jag gör att spontaninköp minskar. Jag drar mig liksom för att störa den braiga ordningen i garderoben/förrådet/köksskåpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Ju mindre man släpar hem desto mer luftigt i skåpen. För att inte tala om att man blir mindre sugen på att köpa hem nya saker när man precis rensat ut gamla. Man inser vilket ineffektivt beteende det är!

   Radera
 6. Ja du är begåvad med språket, du skriver så bra.

  Jag vet att du tidigare har bytt över till OKQ8-kort och du borde väl fått några bonusutbetalningar vid det här laget, kanske någon just för någon dag sedan? Hur känns det att få betalt av banken för att använda kortet?
  Här är ditt gamla inlägg jag tänkte på
  http://spardiet.blogspot.se/2015/04/ut-med-det-gamla-in-med-det-nya.html

  SvaraRadera
 7. Om du kommer på hur man får hundhårsfritt och dammfritt så MÅSTE du skriva om det!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, vet inte om jag kommer att ha TID att skriva om det eftersom jag kommer att vara fullt upptagen med att köpa en läcker privatjet och renovera mina lyxvillor runt om i världen. Med tanke på hur ekonomiskt oberoende jag kommer att vara, menar jag...

   Radera
  2. Ah, du tänker så. Men du kan låta din sekreterare ta diktamen medan du ligger på lyxyachten och zippar på en drink? För oss arma lortkrakars skull?

   Radera
 8. hahahaHAA (drar efter andan) Ja jesus amalia. Men det där med att städa sig genom ilska, det slår ju vilken psykofarmaca som helst, tror jag. Vi har skaffat "hushållerska" som ska hjälpa oss nå lördagslugnet. Varje lördagmorgon har annars börjat med mitt ilskna stampande och högljudda dammsugarframfart (makens beskrivning) iklädd otvättad morgonrock och högröda kinder. I dag var det en annan sak, jag gick upp och dukade chiapudding till glad unge och vek ihop de redan tvättade utbytta sängkläderna och min herre så skönt det var. Och så glad maken var över att slippa min vanliga lördagsmorgonsförebråelse angående städning..
  Så, hushållerskan får gå in på familjeinvesteringssparkontot, känns som att det ger en utdelning om minst 14 procent per år och det är BRA men nuvarande ränteläge och skakiga börs.
  Ha en fin helg!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojsan, jag trodde att det bara var jag som morgonstädade in vansinne i familjen på helgerna. Skönt att se att man inte är ensam om det.

   Städhjälp hade vi när barnen var små och det var naturligtvis innan jag blev så snål att jag vägrar betala folk för något jag själv kan utföra. Men jag rekommenderar det varmt, det har nog räddat ett och annat förhållande under den där kritiska småbarnstiden. Min man startade sitt företag i den vevan och vi insåg snabbt att det aldrig kommer att fungera om inte någon avlastade oss och tog en del av hushållssysslorna. Särskilt inte då jag har min diagnos... (extremt pedant!)

   Och chiapudding? Haha, såklart att DU tvingar i ungen chiapudding...*uäck*

   Radera
 9. Detta var då verkligen lustigt. Efter att ha läst dagens inlägg där du minns toaborsten så klickar jag slumpvis på ett inlägg i kategorin "Rensa i röran" och så dyker det upp snack om toaborstar igen och direkt på första texten jag läser!

  Oj, detta var nog ditt roligaste inlägg jag någonsin läst. Det roligaste var att jag såg framför mig scenariot och att se stora borsthuvuden på disken tillsammans med tandborste gav mig funderingar på att du handlade stora borstar för de storkäftade i familjen... och den vanliga åt dig själv. Säkert fick kassatjejen också något att nämna på kafferasten. Det bjöd du på. Så om du nu lyckas med att vara snål så lyckas du i alla fall vara rejält generös mot oss läsare men dina roliga inlägg. Du har verkligen förmåga att skriva så man ser liksom en film om de ofta dråpliga saker du skriver om. Glad påsk! :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack och glad påsk på dig också kära Eva.
   I'ts funny because it's true. Det var så pinsamt men det insåg jag inte riktigt förrän jag kom hem. Du vet de där tjejerna som jobbar på skönhetsavdelningarna, de är så "perfekta" och så... svala.

   Dessutom slår det mig att det kanske är dags att byta borsthuvud igen. Jag har ju faktiskt två kvar.

   Radera