onsdag 7 oktober 2015

En liten köpfest

På tal om onödig konsumtion kan jag meddela att jag kom hem med en liten papperskasse med snörhandtag idag. Japp, en så kallad lyxkasse. Om det här hade varit en livsstilsblogg hade jag först visat en bild på påsen och sedan vad som låg i. Nu får ni nöja er med en enkel liten förklaring. Det var som i gamla tider. Jag kom hem och packade upp en parfym, hutlöst dyra hårprodukter och en duschtvål. Jag visade upp mina inköp vid middagsbordet och familjen hade inte kunnat se mer förvånad ut om jag hade dragit upp vita kaniner ur en hatt. 

Minns ni att jag berättade om en community som jag deltog i under en begränsad tidsperiod? Det var faktiskt riktigt roligt och de hade ett generöst belöningssystem, sammanlagt fick jag 1400 kr i valfria presentkort. Det var lätta pengar med tanke på hur lång tid det tar att få ihop ett par hundralappar när man svarar på enkäter på nätet. Jag bestämde mig för att använda presentkorten till lite dyrare grejer. Inte bunkra upp en årsförbrukning billig duschtvål och tandkräm till hela familjen. Därför att då försvinner pengarna in i den vanliga ekonomin och snållivet utan att skänka någon som helst guldkant på tillvaron. Jag får presentkort på 100 kr minst 1-2 gånger i månaden och har ingen som helst koll på hur många jag fått eller vad jag gjort med dem. Oftast köper jag nagellack och smink för dem men jag håller inte reda på dem eftersom det handlar om små belopp vid sidan av min egentliga ekonomi. Jag kallar det för nöjespengar och de finns där bara för att jag ska kunna köpa lite tjejgrejer utan att behöva ta av min lön. De där sakerna som jag hävdar ligger mitt emellan nödvändig och onödig konsumtion, det som är varken det ena eller det andra.

Så, jag travade högtidligt iväg till skönhetsavdelningen för att köpa min favoritparfym. I handen hade jag inte bara mina presentkort utan även två rabattkuponger. Men parfymen jag ville köpa var tillfälligt slut! Vad är oddsen på den? Säljaren log beklagande och sade att hon tror att de får in den...snart. Jag sneglade på min tidsbegränsade rabattkupong, 20%. Bestämde mig för att ta en annan parfym istället. Den var ett par hundralappar billigare än den jag planerat att köpa och därför gick jag crazy på håravdelningen. I ett anfall av generositet köpte jag även en manlig "vuxen" duschtvål i present till 15-åringen. Vid kassan var det en ren fröjd att se alla rabatter dras, 20% på parfymen och 10% på övriga varor. Totalt blev det 629 kr och allt betalades med inlösta presentkort. 

Men precis som en olycka sällan kommer ensam så verkar det gälla även pengar! 
Jag har haft ont i ryggen på vänster sida och misstänker att det är min tunga handväska som ligger bakom. Jag snedbelastar nog ganska ordentligt när jag kånkar omkring på den varje dag. I måndags lade jag undan väskan och tog fram en annan, lättare, väska ur garderoben. I innerfacket hittade jag ett sl-kort. Ett sådant där man själv fyller på reskassan. Jag hade ingen aning om att det låg där eftersom jag har ett annat, likadant, i min plånbok som jag alltid bär med mig. Jag var ganska säker på att det inte skulle finnas några pengar på kortet så jag blev duktigt paff när det visade sig vara laddat med 450 kr. Den enda tänkbara förklaringen är att det legat där sedan innan mitt köpfria år 2014. Sedan dess har jag nämligen inte laddat sl-kortet med mer än högst 200 kr åt gången. Min första tanke var "Åh, vad synd att man inte kan ta ut kontanterna i en Bankomat" men å andra sidan behöver jag ju inte ladda något kort på ett bra tag och det vinner jag ju på i längden. 

Sist men inte minst gjorde jag två försiktiga aktieköp idag och fyllde på med 200 st Ratos B och 100 st Axfood. Jag orkar inte vänta och se om det kommer att dippa ner mer eller inte utan börjar fylla på med mer aktier nu. Fortsätter det ner så köper jag fler. 

En rätt gedigen shoppingdag med andra ord. 5 kommentarer:

 1. Har man redan dragit ner sin konsumtion så pass som du så känns det fullt rimligt att glädjas åt en liten lyxpåse :) Gällande ryggen: Jag hade exakt samma problem förut, släpade dator fram och tillbaka i en tung handväska som tyngde ner ena axeln och jag hade ont för jämnan. Sedan gjorde jag slag i saken och köpte en ryggsäck efter noggrann research, en som är bekväm men tillräckligt snygg för att ha till jobbet. Det bästa jag har gjort på länge, skillnaden märks direkt! Med en sådan är det heller inga problem att handla på väg hem, tyngden känns inte ens. Rekommenderar starkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt funderat på att skaffa en rygga. Finns ju riktigt snygga i citystil nuförtiden, så att man kan ha den till jobbet utan att se ut som om man ska på mulleutflykt :) Vore skönt att ha armarna fria också så jag tänker absolut surfa runt ett varv till...

   Radera
 2. Haha, vilket coolt inlägg!

  Nu har jag inte följt din blogg lika länge som en del andra här, men det börjar "klassiskt" med en beskrivning av handel med intjänade presentkort och erhållna rabattkuponger (om än med lyxigare varor; ingen "snålhandel").

  Så på slutet, som i förbigående, ett kort (tre meningar) annonserande att det även handlats aktier för en icke föraktlig summa! :-)

  Visste inte att du håller på med aktier (fonder läste jag om)?!

  Apropå vår lilla diskussion om anonymitet i det andra inlägget: var försiktig med att ange totalt antal aktier du äger. Det finns offentliga register (innehållande namn och adress) över aktieägare.

  Hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att nyansera det jag skrev ovan (vill inte skrämma upp dig), så tror jag att det kräver att man äger minst 500 aktier i ett bolag (fast det borde jag kolla upp).

   Är också osäker på vad som gäller för kapitalförsäkring och investeringssparkonto. Det är möjligt att det är förvaltaren som principiellt äger aktierna och därmed står med i dessa listor.

   En viss försiktighet tror jag nog ändå är av godo.

   Carolus

   Radera
  2. Jodå, jag köper aktier emellanåt. Mina äldsta aktier är cirka 17 år gamla och har inbringat fina slantar genom åren. Jag jobbar på bred front och gör allt: fonder, aktier, kontantsparar och nu även amortering. Aktier köper jag stötvis och fyller på när det känns som attraktivt köpläge. Däremot aktiebloggar jag inte eftersom jag varken är särskilt insatt eller tycker att det är intressant att skriva om. Det finns så många andra som gör det så mycket bättre.

   Tack för varningen men det är nog ingen fara eftersom jag redan hade aktier i båda bolagen och valde att fylla på innehaven lite. Så det är nog svårt att spåra men som sagt var, tack för omtanken.

   Radera