söndag 19 april 2015

Ut med det gamla, in med det nya

Jag är verkligen glad att jag åstadkommit så många förändringar och förbättringar i livet på bara ett år. En del steg är stora, andra mindre men alla leder de mig förhoppningsvis framåt. Om någon hade sagt till mig för två år sedan att jag skulle förändra mitt liv och skapa helt nya framtidsplaner skulle jag ha skrattat dem rakt upp i ansiktet. Det är en härlig känsla att ha mål och inte bara låta åren gå utan att forma livet som man vill ha det.

Dagens blogginlägg handlar om ett litet, litet steg. I fredags kom mitt nya betalkort från OKQ8. Nu väntar jag bara på att de ska skicka koden också men den borde komma inom ett par dagar. Nästa vecka ska jag aktivera det nya kortet och säga upp mitt kort på Skandiabanken så att jag slipper den förhatliga kortavgiften. Det är inte en dag för tidigt. Tack till de bloggläsare som gav mig en välbehövlig spark i baken.

Det nya kortet är snyggt - och avgiftsfritt!
För mig innebär det en besparing på 240 kr per år vilket kan låta fjuttigt men med tiden blir det en del pengar. För den som har satt upp tydliga mål finns det inga undantag. Man måste undvika droppande kranar. Så tänker jag och därför var det bara dumt av mig att skjuta upp en så liten åtgärd.

Idag tog min man med sig tonårssonen som bärhjälp för en storhandling. 
Jag var väl inte helt nöjd med att det skulle storhandlas men accepterade att de ansåg att vi började närma oss misärnivå nu när vi ätit ur skåpen. Jag har inte vågat titta på kvittot än utan sparar det till veckoredovisningen. Det verkade vettigt i alla fall vad jag kunde se när de packade upp i köket. Visserligen kroppsvisiterade jag dem inte så det skulle kunna vara så att någon smugglat in godispåsar. Men man får ju hejda sig lite.

Sex dagar kvar till lön och bara elva dagar återstår av Snålmånaden. 
I morgon blir det grötmåndag för min del, bra för både plånbok och midjemått. 


13 kommentarer:

 1. Men du har väl någon sorts bank kvar? Eller klarar du dig enbart på okq8-kortet? Vore intressant att höra om du helt har blivit kvitt avgifter som har med banker och kort att göra.

  Själv har jag haft ica-banken ett antal år och är mycket nöjd. Dock finns ju den retliga kortavgiften på 27 kronor i månaden, men p.g.a. gratis kontantuttag i andra länder så brukar jag spara in denna kostnad då man är utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag stannar som kund och behåller alla mina konton på Skandiabanken och säger bara upp själva betalkortet. Istället tänker jag göra en överföring (månadsvis) till OKQ8-kortet.

   Radera
 2. Inte bara 240:- du får också bonus 25:- för varje 2500:-
  tillbaka .....på OKQ8 kortet......
  :)
  JG

  SvaraRadera
 3. Gröt är gott och billigt, äter det nästan varje dag.
  Bankkortsavgift har jag inte betalt till banken på många år, den är väldigt lätt att förhandla bort eftersom det finns så många gratis alternativ. Och Banken vill ju att man använder deras kort, för de tjänar bra med pengar på dem.
  Hoppas nu att familjemedlemmarna tog separata kvitton om de smugglar godispåsar i största hemlighet, så inte verksamheten avslöjas :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det skulle inte förvåna mig om de både köper godis och går på hamburgerkedjor och sedan "råkar" glömma att ta kvitto OCH att berätta för mig att de var där...

   Gröt är en av de mest underskattade maträtterna! Lättlagat, gott, supernyttigt, superbilligt och går att variera på en mängd olika sätt. MUMS!

   Radera
 4. Härligt att läsa att du förändrat livet mycket på ett par år. Jag är precis i uppstartsfasen till ett förändrat liv och hoppas att jag kan se tillbaka om nåt år och känna att beslutet att sluta lönejobba var ett av de bästa i mitt liv. För så känns det nu :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag. Är. Så. Avundsjuk. Du blev precis en målbild i mitt liv :) Varmt grattis och lycka till, jag tror nog att det visar sig vara ett av dina bästa beslut. Det ska bli härligt att få följa dig och se vad som händer.

   Radera
 5. Det går att förhandla bort avgifter. Bankerna har också samma kickback system.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir spännande att se vad de säger när jag ringer och säger upp kortet... Återkommer!

   Radera
 6. Intressant, vi tankar nästan alltid på OKQ8, så det borde ge en slant. Men då får man varje månad föra över att använda-pengar" till kortet, eller använder du det som ett kreditkort och får faktura varje månad? Har läst någonstans att man kan få dubbla poäng genom att..ja vad sjutton va det, icakortet så klart men något annat med. Guldfisken Morsan, minns med nöd och näppe senast tänkta tanke. Gröt ÄR gott! Jag fajtas med att hitta ngn godtagbar ersättning till mjölken till mitt grötätande. Inte i mål ännu. Men blandar man i chiafrön får man mer protein, gott är det med. Och så mörshar jag i lite linfrön och färska (frysta) blåbär när den nästan är klar. Gröten blir lila (sjukg snyggt!) och så slipper man sylten med sockret. Är det partygröt, och det vill man ju ha ibland, drar jag i några russin. Varje tugga med russin blir som en söt överraskning! Ska kolla OKQ8 kort idag, ha en fin onsdag!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, det känns inte särskilt ansträngande att föra över använda-pengar till kortet. Kärt besvär och lätt värt jobbet om man sparar in 240 kr. Jag kommer inte att använda det som kreditkort och valde lägstabeloppet 500 kr i kredit när jag ansökte om kortet (det gick inte att skriva "0 kr"). Jag är emot kreditkort av principskäl. Kanske låter fånigt men så är det.

   Glöm inte att återkomma när minnet återvänder och du kommer på vad, utöver Icakortet, man kunde samköra OKQ8- kortet med. Sådana stalltips måste man dela med sig av.

   Du kan använda havremjölk (Solhavre) till gröten. Det funkar bra och smakerna gifter sig bra med varandra (hihi, vitsigt värre. Havre + havre liksom...). Barnen tålde inte mjölkprotein när de var bebisar så jag provade mig fram med deras havremjölk. Funkade bra till det mesta, utom i kaffet *rys*.

   Radera
 7. Det är ett tips som återkommit lite här och där, men det kanske bara var att man får ica-bonus och så kortprocenten.. Ja men så klart, jag sätter ju bara in "spenderapengarna". Jag är egentligen blond under mitt ljusbrunröda, ibland skiner det igenom.
  Kort beställt, det får sambon sätta in sin del av matpengarna på för nu tenderar jag att bli sugarmama när det kommer till matinköpen varje månad..

  Härmapan Morsan

  SvaraRadera