lördag 11 april 2015

If there is a will, there's a way

Av barn och dårar får man höra sanningen. 
Min vikt har stannat och detta trots att jag ihärdigt avstår det mesta som kan kallas onyttigt. Otroligt frustrerande. Ni vet inte detta men min tonårsson är något av en fanatisk träningsexpert och han serverade mig en sanning häromdagen. – Mamma, du måste ju fatta att om du äter mindre nu men ändå inte har gått ner i vikt så lär du ju inte börja gå ner i vikt helt plötsligt. Det räcker inte att dra ner lite på kalorierna, du måste börja röra på dig också. 

När jag började protestera och säga att jag inte har tid så tog han leende upp sin mobil och spelade upp ett klipp med Arnold Schwarzenegger där han pekar rakt in i kameran och säger någonting i stil med "You have time, you make the time. If the president has time to work out, then YOU have time to work out."

Sedan spelade han upp samma filmklipp ett antal gånger till, utnötningsmetoden, ända tills jag gav upp och erkände att jag har tid att träna men är för trött och lat för att ta tag i det. Och det får ju inte kosta något, i pengar alltså. Min hälsocoach hade svar på det också så det nya i mitt liv är att jag är ute och går minst en halvmil varje kväll. Jag går i rask takt, powerpromenader. Jag har nu gått fyra kvällar i rad och tanken är att jag ska gå sex kvällar i veckan i två veckor framöver (till att börja med). Ha gärna i åtanke att detta knatande alltså är utöver det jag vanligtvis rör mig och de vanliga hundpromenaderna. Går jag inte ner i vikt av det här så ger jag upp och köper en ny garderob för tiotusen kronor och så pratar vi inte mer om saken!

Jag går olika rundor för att variera mig och jag vet inte om det är nyhetens behag men än så länge är det jättekul. Jag går gärna utmed vattnet och jag riktigt känner hur kroppen gör sig av med stresshormoner. För att inte tala om vad trött man blir! Jag somnar innan huvudet nuddar kudden och sover som en gris. Familjen är naturligtvis i chocktillstånd. Först köpstopp, sedan snusstopp och nu är jag ute och går ungefär 90 minuter varje dag också. De måste ju tror att jag blivit förvandlad av aliens. Innan var jag en hopplös soffpotatis i mjukiskläder som knappt orkade pallra mig upp för att kvällskissa hunden i skogen bakom huset. Det fina med promenader är att de är gratis och jag hoppas att jag kommer att orka köra på i samma takt under våren och gärna fortsätta hela sommaren.

Nu damn it lilla fläskvalk på magen, du är envis men jag är envisare. Heja mig!18 kommentarer:

 1. Jaa, HEJA dig! Jag applåderar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för applåder!
   Tja, nu känns minnet av din den där hälsomånaden (som du drog igång ifjol) lagom skämmigt. Jag tackade nej till att delta då för att jag var så smärt, smidig och nöjd med mig själv. Övermod går före fall, look at me now osv.

   Radera
  2. Hälsomånad, jodå. Jag har gått upp en del sedan dess. Men visst är det skönt att det kommer nya måndagar varje vecka...

   Radera
 2. Heja dig! Den gamla sanningen: Gör av med mer energi än du stoppar i dig. Promenader är toppen.
  Ska bli kul att följa din nya väg - själv har jag idag testat en ny grej: trädgårdsarbete. Efter fyra timmars grävande och rensande har jag nu känning av fler muskler än jag trodde jag visste att jag hade. Och en svag aning om en kommande träningsvärk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Haha, allt det där grävandet och rensandet ger dig vältränade armar att skryta med i sommar.

   Det finns mycket härlig träning dold i vanliga sysslor som trädgårdsarbete, snöskottning och storstädning. Trist att jag bor i lägenhet och inte har så många tillfällen att idka trädgårdsarbete. Jag får börja med armhävningar istället...

   Radera
 3. Heja heja! Jag tror stenhårt på dig!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det kan behövas! Det ser ut att bli en hård fajt men jag tänker inte ge mig.

   Radera
 4. Är man inte van vid att dieta eller äta nyttigt så kan man lätt falla in i en falsk trygghet där man tror att man gör rätt saker, men att så det kanske inte är så. På samma sätt som folk man pratar med tror att dom är sparsamma, men sen om ett proffs skulle granska dom så skulle dom hitta massa saker som dom gör helt fel. Har själv precis slutat snusa (5 veckor snusfri) Går på en deff (Gått ner 5,5 kg på 7 veckor) samt hårdsparar pengar inför framtiden (45% av min mediokra lön in på aktier/fonder) Så jag vet vad du går igenom. Hittade din sida av en slump och känner igen mig mycket i ditt tänk. Blir inspirerad av att fortsätta spara och leva snålt, även fast folk omkring mig är less på mig just nu =) /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trippelgrattis till snusstopp, sparande och deffresultat! Nej, jag är inte alls bitter, haha. Din kommentar är så himla bra skriven, mycket därför att den innehåller så många sanningar! Jag äter nyttigare än vad en vanlig genomsnittsperson gör men jag är inte van att dieta (har faktiskt aldrig gått på diet) och det är precis som du skriver, då gör man sällan rätt. Jag trodde i min enfald att jag snabbt skulle gå tillbaka till min gamla vikt bara genom att dra ner lite på kaloriintaget. Märkligt nog fungerade det inte så!?!

   Radera
 5. Jag tror det vanligaste felet folk gör när de kommer på att de ska gå ner i vikt är att de har alldeles för bråttom, blir less på träningen och ger upp innan det ens blivit rutin.

  Blir träningen en jobbig grej kommer det aldrig funka. Hitta något du trivs med och få det att bli en daglig rutin, inte någonting du kör i två veckor och sen ger upp.

  Själv har jag under några år kört högintensiva, korta pass ett par tre gånger i veckan. 20 minuters träningspass på vardagsrumsgolvet med fullt ös och sen vila ett par dygn. Föredrar detta framför långa sega pass på gym eller promenader.

  Kan också tipsa om att bara äta en gång om dagen, det har funkat för mig i många år och ger mycket tid över till annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips! Jag menade inte att jag ska ge upp min nya rutin att röra mer på fläsket utan att jag ger upp tanken på att lyckas gå ner dessa hatade extrakilon.

   Det är precis som du säger, det gäller att hitta något man trivs med. Jag fungerar precis tvärtom och har svårt att komma mig för att gympa hemma på golvet. Däremot gillar jag raska promenader (särskilt den här årstiden).

   Radera
 6. Ihärdig PT du har... Utnötningsmetoden alltså! ;)
  Hoppas den där valken ger med sig inom några månader nu då!
  Annars log jag åt "Går jag inte ner i vikt av det här så ger jag upp och köper en ny garderob för tiotusen kronor och så pratar vi inte mer om saken!" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inom några månader?!? Är du helt från vettet? Jag ska väl ändå lyckas skaka av mig det här fläsket inom EN månad? Va?

   Radera
 7. Applicera din fantastiska vilja och långsiktighet som du har i din ekonomi till ditt dietande så är jag helt hundra på att du kommer att lyckas. Alla prioriterar vi olika, jag har unnat mig ett gymkort och lägger mycket mer pengar än genomsnittet på mat. Å andra sidan så spenderar jag många timmar i veckan på gymmet och i köket och därav inte ute och spenderar pengar på saker som inte gör mig lyckligare ändå ☺ /Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gymkort och hälsosam mat är två riktigt bra saker att lägga pengar på, sparplan eller ej. Jag gillar din inställning!

   Jag vet inte riktigt var det här kommer att sluta med tanke på att jag har börjat snegla intresserat på det lokala utegymmet när jag passerar under mina powerpromenadet...

   Radera
 8. Om promenaderna känns tråkiga, prova på spelet turfgame i mobilen. Lätt att komma igång, lätt att få till en liten extra promenad i väntan på buss/tåg eller nåt annat. Upptäck hemmalänet genom att försöka besöka alla unika zoner, och du får en unik lokalkännedom! Nyfiken? Kolla mer på www.turfgame.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag kikade på det häromdagen men behöver nog läsa på mer för att förstå vad det går ut på.

   Radera
 9. Långpromenad med sparpodden som sällskap är mitt bästa tips = motion och spar/investeringstips på samma gång. Kan inte bli bättre��.

  SvaraRadera