onsdag 8 april 2015

Redovisning av snålvecka 1

...som blev rätt kass faktiskt. 
En dålig start blev det alltså för snålmånaden. Nåja, jag har inget emot en utmaning och kan ibland nästan gilla att få lägga fokus på att hitta lösningar under press. Det är som på jobbet där jag får lön efter resultat. Ju bättre start, desto större är sannolikheten att jag anstränger mig lite mindre eftersom jag vet att jag ligger bra till. Om jag får en dålig start så kämpar jag istället hårdare för att ta igen det jag missat. Vi får väl se om det funkar även på privatekonomin.

Påsken ställde till det lite. Detta trots att Gud hör bön eller vad man nu ska säga, vi hade nämligen ett barn som låg med feber och halsont halva påsken och därmed drog ner antalet påskbjudningar vi annars hade tagit på oss. Tråkigt socialt men glädjande för plånboken. 

Ganska dumt egentligen att lägga en snålmånad när vi har en av årets storhelger och barnen har skollov. Eller är det det som är själva tanken? Att kolla hur mycket vi är beredda att göra avkall på? Påsken måste vara den allra billigaste och minst krävande högtiden för den som är yngre och kanske inte hunnit bilda familj än. I alla fall om jag går till mig själv, som brukade åka hem och smörja kråset hos föräldrarna utan att det kostade mig en enda krona. Det var ju inte så att de förväntade sig påskägg från mig. När man blir äldre förväntas man ta del av alla traditioner på ett nytt sätt och delta, bidra och bjuda in. Med all rätt kanske, det är inte så snyggt att hela livet vara en snyltgäst som aldrig bjuder tillbaka. Om det infaller en högtid samtidigt som man hårdsparar så får man alltså tänka till lite extra. I år lade vi krutet på de godsaker vi ville äta under själva påskhelgen men har försökt att äta väldigt enkla måltider i övrigt. 

Ingen påsk utan påskägg. Vi kollade upp vilken matkedja som sålde bra lösviktsgodis till bäst pris och det blev fina rabatter!
52 kr istället för ord. pris 120 kr.
Vi besökte även en godisbutik där vi handlade lite roligare saker än lösviktsgodis att "toppa påskäggen" med, för 37 kr. 
Summa totalt: 89 kr. 

Mat  - 631 kr (varav påskgodis 89 kr).

Hygien Tvål 24 kr

Nöjen 0 kr

Kläder/Utseende - Gympaskor 158 kr. (Barnkläder 847 kr, men de pengarna togs från barnbidragskontot och belastar således inte min vanliga ekonomi.)

Transport - 100 kr. Tankat SL-kortet

Inredning 0 kr

Övrigt - 58 kr. Kassaböcker till barnen.
207 kr hundmat.

Nästa veckas styrka = påsken är över!  Veckans svaghet = skollov (fler måltider äts 
hemma). 


8 kommentarer:

 1. För mig kan inte en snålmånad komma lägligare, typ.
  Påsk, midsommar och jul brukar vara de lugnaste perioderna i mitt liv :) Då varvar jag ner. Äter enklare än enklast. Och dottern är hos sin far.
  Nästan lite fusk... ;)
  Nåja, jag skickar några peppande hälsningar för hårda tag hos dig resten av månaden nu då!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter nästan som lite fusk! Å andra sidan finner jag glädje i storhelger när man hinner träffas och äta gott tillsammans med vänner och släktingar. Det ger ett trevligt avbrott i vardagen.

   Radera
 2. Tur att jag inte gick med snålmånaden. April började med hål i skor och en diskmaskin som gick sönder...

  SvaraRadera
 3. Haha, jag kämpar på. Har dock handlat upp hela min del av matbudgeten men det var planerat. Sambon handlar resten.. Har varit på jobbresa i fyra dagar och gjort av med 2!kr. Tog med massor av nötter etc att ha som nödsnacks. Det KAN bli en snusdosa på flygplatsen, vi får se. Målet är att få kvar några hundralappar till ett resespar. Det vanliga sparet sattes undan före allt som vanligt. Så, ja det verkar gå ok, bara två veckor kvar. Jag räknar mina månader från lön till lön.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Morsan, bra jobbat!
   Nödsnacks är ett måste för att förhindra onödiga småköp.

   Jag räknar mina månader från första till sista även om jag borde räkna från lön till lön. Jaja, huvudsaken att man har koll :)

   Radera
 4. 57 kr spenderat under 4 dgr på resande fot. Det är personligt rekord, all time high!! Maxat ut plusbiljettens fördelar med kaffe o mat i loungen, även med tajta flygtider. Sparat gratissnacksen till bilresandet och so on. Kännt mig som en gniden pensionär men nu känner jag mig som spardrottningen av mörkaste Småland. 57!! kronor, stolt över mig själv då det normala är att göra av med säkert runt tusenlappen på liknande resor. Lite smått här och där. Nu hade jag med en vattenflaska som fylldes varje morgon. Att jag har totalstopp på allt som har med socker och bröd att göra blir det lättare att inte hitta något som går köpa heller när man reser. Ett snåltips alltså, bort med socker, gluten och nästan allt mejeri. Då MÅSTE man göra egen matsäck, för i Sverige finns det bara.. Just det, socker, gluten och mejeri om man ska köpa något i farten.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir nästan tårögd över hur exemplariskt duktig du är! Förresten borde du ha en egen blogg. Och tack för tipset, jag borde verkligen utesluta socker, gluten och mejeri för en tid framöver (bra för både plånbok och midjemått) men tyvärr är jag obotligt beroende av både kolhydrater och mejeri. Mvh Carb queen... :)

   Radera