torsdag 14 augusti 2014

Ögonblick av tvivel

Det sägs att det är nyttigt att tvivla. Först då kan vi försäkra oss om att vi bygger vår tro och vår övertygelse på en hållbar grund. Precis som den troende kan tvivla på Guds existens eller den som bantar kan tvivla på att det är någon mening att fortsätta utsätta sig för en tråkig kostomläggning när det känns meningslöst eftersom man tycker sig se lika tjock ut ändå. Ja, vad det än gäller kan man grubbla över om man tog rätt beslut. Ibland ställs man inför val som behöver gå snabbt och man har inte mycket tid på sig att fatta ett beslut. Andra val är långsiktiga och mer livsavgörande. De långsiktiga valen är de som kräver tålamod och motivation.

Ibland är det svårt att stå emot frestelser. 
Jag har inga problem med disciplinen. För mig är det inte svårt att avstå från att köpa kläder eller prylar. Jag kan gå i en butik och titta på varor utan att känna behov av att köpa något. Däremot kan jag inledas i frestelse inom andra områden. Jag är en typisk Hemnet-knarkare som inte kan låta bli att hålla koll på vilka bostäder som är till salu i de områden jag kan tänka mig bo i. Eftersom jag har slutat att köpa inredningstidningar så blir det mer lockande att sitta och kolla bostäder på Hemnet. Det här är ju inget problem eftersom man inte direkt kan råka spontanshoppa och lägga en exklusiv sjurummare med unik terrass i "varukorgen".

Icke desto mindre frestad blev jag igår när jag var hembjuden till goda vänner som nyligen köpt sitt drömhus. De har precis blivit klara med renoveringen och allt är så där härligt nytt och fräscht på en och samma gång. All el är inbyggd, inga synliga sladdar och köket är en våt dröm för köksnördar. Snacka om att konsumtionsdjävulen slog klorna i mig och väste att jag måste lägga alla våra sparpengar på att byta boende. Inga synliga sladdar. Natursten. Nya vitvaror. Öppna ytor. INGA SYNLIGA SLADDAR! Jag började faktiskt tvivla på om jag fattat rätt beslut. Det kanske, trots allt, är värt 50-timmars arbetsveckor när man får komma hem till ett drömboende för att vila upp sig. Det kanske är det som är meningen med ekorrhjulet? När jag kom hem kändes vår lägenhet outhärdligt tråkig och jag var väldigt medveten om sladdhärvan bakom tv-bänken. Jag gav verkligen plats för tvivlet och var mer eller mindre beredd att ändra kurs i sparplanen.

I morse när jag vaknade hade jag "nyktrat till" och insåg snabbt att det inte alls vore en bra idé att spontanringa en mäklare för att värdera lägenheten. Särskilt inte utan att fråga min man vad han tycker om att vi plötsligt ska köpa ett hus. Jag blev så frestad, så oerhört frestad, men det gick över. Jag vet vad jag vinner på i det långa loppet. 

Vi har alla våra svaga punkter. Det gäller att utarbeta en handlingsplan på sårbara punkter. Samtidigt kanske jag ska vara glad över att mina inte handlar om kläder eller småsaker. Då vore det mycket lättare att göra undantag och avsteg.

14 kommentarer:

 1. Superbra inlägg - något som drabbar oss alla. Handlingsplan för sårbara punkter är receptet, precis som du skriver. :)

  SvaraRadera
 2. Å som jag känner igen mig. Hemnet är också min svaga punkt men som tur är är marknaden för överbelastad där jag bor och ekonomin för skraltig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar klicka på den lilla rutan "pris" och scrolla ner till "minst" och sedan klicka på 12 000 000. Ingenting för skraltig ekonomi men ändå härlig kostnadsfri underhållning...

   Radera
 3. Bra inlägg.
  När vi har bytt jobb och stad har vi flyttat från ett hus som var ganska fräsch och jätte stor till ett hus som är mindre och mindre fräsch. Vi har känt att folk kan tro att den andra huset var mycket bättre, att det går inte att hitta bättre m m. Undermenat att vi har köpt ner oss.
  Vår känsla är det motsatta. Trots en hus där det finns fler att göra, och en mindre hus trivs vi bättre och bara att svänga i gata får vi en avslappnade känsla som vi inte hade i den gamla hus.
  Så varför är det så? Jag tror att folk värderar allt som en statusgrej. Att ha en större hus, ingen synliga kablar etc är en statusmarkör. Men för oss är det inte det vi värderar i ett hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla värderar olika men jag är oerhört svag för snygga inredningar. Det har alltid varit ett stort intresse och för ett maniskt ordningsfreak som jag är inbyggd el en dröm. Men det är självklart inte bara det som avgör om en bostad är hemtrevlig eller inte.

   Radera
 4. Mitt i pricken! En annan grej som får mig att "tvivla" är när alla kommer tillbaka till jobbet från sina drömsemestrar (och vi har "bara" gjort vår gamla runda). Om jag struntade i att amortera mer än nödvändigt skulle jag kunna sitta där och berätta om snorkling eller andra semesteraktiviteter. Fast den känslan hos mig brukar försvinna lika snabbt som deras solbränna när jag igen fokuserar tankarna på mina mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen mig i det du beskriver samtidigt som jag nog har lättare att avstå drömresor än drömboendet. Visserligen gillar jag att resa men det är väldigt dyrt om man räknar på kostnaden per timme...

   Radera
 5. Hittade nyligen din blogg och den har varit min kvällslektyr de senaste dagarna. Vad häftigt att göra en sån omvändning från slösa till spara. Jag försöker mig på något liknande och har också börjat fundera över ekonomin och hur jag ska kunna spara mer. Kommer att följa dig för att få mer tips och inspiration. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen Sparsessan.
   Ett varmt tack tillbaka, hoppas att du blir inspirerad att hålla fast vid din nya sparplan. Berätta gärna hur det går!

   Radera
 6. Väldigt bra inlägg! När jag drabbas av "vill ha våndan" försöker jag fokusera på det där som är viktigt för mig, vilket är en kombination av drömresor och skuldfrihet. Jag försöker också använda mig av samma taktik när det gäller mindre men ändå onödiga inköp - lunch ute motsvarar t. ex 1/5 av tågbiljetten eller liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tänk att omvandla "onödiga" utgifter till motsvarande andel i sparplanen (som du gör med utelunch-tågbiljett) Ska genast börja tänka och räkna likadant!

   Radera
 7. Hej,
  Har precis upptäckt din blogg, och jag sa till min sambo (efternamn Slösa) att jag funnit min bibel, tvilling eller var det idol.. Jag handlar till 75% allt, mat, kläder osv till halva priset. Och DET gör mig lycklig av ngn anledning. Tyvärr har det nämnts i min familj att jag är snål. De är INTE med på mitt tåg o jag vet inte hur jag ska få dem dit heller. Det gäller främst min sambo såklart eftersom det är vi som ror i skeppet. Har du några tips till hur jag kan omvända en "Slösa sambo" till en "Spara sambo"?
  Gokram från Katten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, gud vilken härlig kommentar! Den lyfte mig rejält måste jag säga, haha. Känner mig superglad nu :)
   Joo, vi är som är "såna här" blir lyckliga av att fynda och handla billigt. Det är ett härligt lyckorus som dessutom håller i sig på ett annat sätt än vad motsatsen, shoppingruset, gör.

   När det gäller tips ska jag klura lite. Möjligt att man kan bygga ett fiffigt blogginlägg av det också. Tills dess kan jag säga att det är som med allting annat man vill förändra (eller förbättra som jag helst vill kalla det). Man får smyga in det. Ta det babysteps. Jag hade förmodligen packat och stuckit om min man öst över mig alla mina förändringar över en natt: nu ska det sluta snusas, shoppas, fikas, ätas ute och vi kommer att äta gröt varje måndag. Jag hade trott att han hade blivit komplett galen i så fall, ärligt talat. Så: BABYSTEPS!
   Kram tillbaka <3

   Radera