lördag 30 juli 2016

När lugnet får styra

Vad hände kan man undra. Jag bara tystnade och försvann. Först blev jag sjuk, kind of. Man kan säga att jag föll ner i ett bottenlöst hål av trötthet och influensaliknande symtom. Den senaste tidens press och stress har varit påfrestande och orsakade någon form av motorstopp. En gång för många år sedan hade jag järnbrist och jag minns samma känsla av lång tung uppförsbacke och begränsande trötthet (minus håravfall den här gången då). Så jag ägnade en vecka åt att lyssna på kroppen och vilade mina tankar. Sov middag varje dag och latade mig från morgon till kväll.

Det är en klassiker att bli sjuk när kroppen slappnar av. Dessutom har jag mig själv att skylla, jag bad mina kollegor om att hålla mig uppdaterad på de konflikter som pågår. Men hur dum får man bli? Bara för att det finns en tajt vänskap mellan oss och för att jag hatar att inte veta vad som händer när jag inte är där. Istället för att bara stänga av och ha semester, njuta av att vara helt frånkopplad. Nej, då sitter jag alltså hellre i långa telefonsamtal och milslånga sms-konversationer och analyserade jobbrelaterade problem. Tala om idiotiskt, någon borde ha klappat till mig. Eller tagit telefonen ifrån mig och kastat ut den från bryggan. 

Hur som helst är jag glad att vi valde att bo här. Det är skönt att få vila ut i vacker natur med allt man behöver för en bekväm semester. Samtidigt som vårt hem är en byggarbetsplats. Ni som läst kommentarerna på förra inlägget har kanske sett att målaren började först i måndags. Naturligtvis stressade jag upp mig över det också, det är flera veckors försening. Min man bara skakade på huvudet och tyckte att jag skulle slappna av istället för att försöka fjärrstyra allt och alla. Jag lugnade ner mig när jag fick se bilder på de spacklade väggarna (och såg hur supernoga han klätt in golvet i täckpapp). De kan ju egentligen börja när de vill, så länge de blir klara enligt vad som överenskommits.

Mitt i det här kom familjen som äger huset hem. De kom hem för att tvätta och packa om väskorna, precis som förra sommaren. Och de insisterade på att vi skulle bo kvar tillsammans med dem under de här dagarna. Jag känner mig aldrig riktigt bekväm med att vi lagt beslag på deras sovrum och att de sover i gästrummen men det är så de vill ha det. De tycker att det är onödigt att bädda om alla sängar och flytta runt en massa grejer för ett fåtal nätter. Så under ett par dygn lever vi tätt tillsammans, som en storfamilj, och barnen älskar det. Vi har barn i samma åldrar och de har väldigt kul ihop. Hela huset ser ut som om en tornado passerat. Tänk er när en hord på fem ungar drar fram, badar i poolen, duschar och sedan sätter fart mot köket för att vräka i sig mat. Bra övning för en pedant minimalist.

Igår rundade värdfamiljen av samvaron med att bjuda in ytterligare gäster till en middag. Vi ställde ihop de två matborden i matsalen så att alla, sammanlagt sjutton personer, skulle få plats. Min man följde med värdinnan till Martin Olsson för att handla och passade på att handla lite själv också, så att vi har mat till kommande vecka. Tänk er kontrasten från förra veckans isolerade sängliggande till fest och bankett med finporslin och matsilver Jag fick slita upp alla lager av mjukiskläder i våra blå Ikeakassar för att lyckas hitta en duglig trasa. Det fick bli en jobbklänning eftersom jag knappt tagit med några kläder hit. De inbjudna gästerna kom från ett annat europeiskt land så jag spände ögonen i mina barn och sade åt dem att borsta av skolengelskan och bete sig som folk. Inget Snapchat och inget Pókemon GO under middagen, tack. Tror ni ungarna sade ett enda ord under middagen? Naturligtvis inte. Det fnissades och tramsades från barnhörnan men inte en enda engelsk fras. Jag insåg att jag måste erbjuda fler kulturella upplevelser som vidgar deras vyer. Kanske planera in en utlandsresa i snålbudgeten. 

Imorse klev alla upp tidigt för att värdfamiljen skulle resa iväg igen. 
Efter en gemensam frukost var det dags att vinka av dem och nu vilar vi upp oss igen. Jag har tyvärr inte mycket till pengaprat att bjuda på just nu, kanske mest för att vi inte gjort av med några större summor. Vi har köpt mat och några hygienartiklar men det är också allt. Det är otroligt skönt att ta en paus från köpcentrum och ställen med kassaapparater. 

Hoppas att ni alla har en härlig sommar i sparsamhetens tecken!


17 kommentarer:

 1. Detsamma - och ta det lugnt. :)

  SvaraRadera
 2. Krya på dig och vila ordentligt. Apropå ekonomi så var jag och fyra brudar på Liseberg. En sådan sak får man budgetera så det skriker. Lyckades! Plus att kassörskan missade att ta inträde för mig och att bilen slank igenom parkeringshuset utan en krona :) Annars köper jag absolut ingenting och det är en ljuvlig befrielse. NU blir det löptur och sedan gudstjänst. TVÅ gratisgrejer att fylla på energidepåerna med. Hälsn fr sö Dalsland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oooh, nöjesparker blir lätt en dyr historia. Skämdes du inte lite när kassörskan missade att ta betalt för ditt inträde? Det kan ju egentligen inte spela någon roll för dem, en person mer eller mindre, men av någon märklig anledning skäms jag alltid för liknande händelser (även om felet inte ligger hos mig). Det är liksom inbyggt att man ska "göra rätt för sig".

   Jag har "tur" eftersom mina söner inte gillar diverse åkattraktioner. Börjar tro att sådant är ärftligt eftersom jag alltid avskytt sådant men verkligen varit noga med att inte föra över det till barnen utan erbjudit det sedan de var små. Den ena har problem med åksjuka, det kanske kan förklara en del :)

   Radera
 3. Slappna av nu, ta det bara lugnt och ladda upp de där batterierna igen.

  Ett tips, ostbågar funkar alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är underbar! Ostbågar funkar förutsatt att de är "luftade", dvs påsen öppnad i 24 h för att få den rätta sega konsistensen. Inte alls lika gott när de är färska och liksom mjöliga.

   Radera
 4. Trevlig sommar. Att hålla konflikter vid liv över semestern är nog, som du själv insett, mindre bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får det att låta som att jag sitter och ELDAR PÅ konflikterna under min semester :)
   Så är det naturligtvis inte, jag ville bara bli uppdaterad och informerad. Har också kommit fram till att det är osmart.

   Radera
 5. Som vanligt blir man rejält underhållen av att läsa dina inlägg Snålcoachen! :)

  Ja visst är det en typisk grej det där med att bli sjuk när man väl slappnar av. Folk kan klaga på lärare som har "så många lov". Vad gör de på loven? De passar på att vara sjuka såklart! Då kan någon beräknande typ säga "Men då är de sjuka med full lön." "OK, det var just pga att denna detalj de blev just lärare", säger jag då. "De är lika beräknande som du." Då blir det tyst. ;)

  Jo en annan sak. Tror du kan komma billigt undan vad gäller barnens agerande vid middagen. Känner igen situationen från det jag var barn. Storkalas med delvis okänt folk som talar annat språk där engelskan får gälla som kommunikation. Jag var runt 12. Kunde ju åtminstone lite engelska. Min två år yngre bror också. Vi fick itutat lite sådär "lugnt" (spelat lugn) att nu gällde det att hålla sig på mattan vid middagen. Nu kommer det jag vill påtala särskilt här. Vad föräldrarna inte fattade var att vi barn faktiskt förstod det lilla ovanliga i situationen helt utan vuxen vägledning. Vi kände själva att det gällde att ha lite extra hyfs till bords och i övrigt kamma sig och så. Föräldrarnas spelade lugn och påtalande om att uppföra oss blev en onödigt påminnelse som gjorde oss båda bara extra spända som fiolsträngar. Vi sade inte många ord under den middagen.

  Föräldrar verkar inte ha förtroende att deras uppfostran varit så genomgående att barn själva fattar, känner på sig att ett besök av främlingar, (i synnerhet om de talar ett främmande språk - hjälp så läskigt..!) kräver att man skärper till sig en aning.

  Fast vi hade ju inte Pokémon Go då förstås. ;)


  Förresten gick jag med i Blocketpanelen och Pricerunnerpanelen som svar på ditt svar på förra inlägget. De verkar enkla. Håller annars med om att M3 Panel är det hittills aboslut bästa. Så lätt att komma upp i 1500 poäng och få presentkort. De bara trillar in... tack vare ditt tips såklart! Tack än en gång! :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag har förstått är det lite av en myt det där med lärare och långa skollov. Vi har lärare ingifta i familjen samt goda vänner som försöker fortsätta orka undervisa. Som jag har förstått det så jobbar de längre än eleverna och börjar även tidigare så loven blir kortare än vad de ser ut att vara.

   Vad det gäller mina barns internationella uppfostran har jag haft ett uppföljningssamtal med dem efter den omskrivna middagen. Men du har absolut rätt i att det oftast är vi föräldrar som ligger bakom den uppskruvade stämningen, vi är hysteriska helt i onödan med våra larviga förmaningstal. Jag hade inte sagt ett ord om det vore min middagsbjudning men nu var vi gäster hos några som skulle ha gäster...

   Kul med panelerna! Ska kolla in Pricerunnerpanelen, har inte testat den.

   Radera
 6. Ja, låt lugnet råda!
  Då kommer nog energin tillbaka med.

  Här has det en finfin sommar.
  Jag njuter i stora drag av att cykla runt till olika jobb och aktiviteter.
  Stannar på en camping längs vägen och köper mig en glass som avnjutes på stranden.
  Eller ställer mig i hallonsnåret hemmavid och njuter av att plocka mig lite mat samtidigt som jag njuter av doften och lugnet.
  Äter gillat hos en bror eller vän. Umgås. Mår gott.
  Liksom, svårare behöver det inte vara att ha 'semester'

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Det du beskriver är en riktig drömsommar, om man frågar mig. Det handlar så mycket om att fånga ögonblicken och bara vara. Ta tillvara på sommaren. Varje dag går jag ner till husets badbrygga och sätter mig en stund, 20-30 minuter. Jag tar inte med mig mobilen eller något läsbart. Jag bara sitter där och tittar ut över vattnet och låter tankarna flyta (oj ordvits, haha) fritt. Det är SÅ avkopplande. Jag visste inte ens om att jag behövde det men jag mår så bra av den där stunden.

   Radera
 7. Nu när du har fått ett ypperligt tillfälle att vistas en längre tid, i en för dig, ny och intressant miljö med en annan "slags människor". så inser man, att man inte behöver åka så långt för att komma bort, du verkar trivas. Snälla Snålcoachen, inget jobb är värt att slösa sin semester på. Elsa
  Ps
  Var har morsan tagit vägen?
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja var har Morsan tagit vägen? Hon är SAKNAD! Hoppas att hon kommer tillbaka!!

   Jag stortrivs och funderar varje dag på att kolla upp straffskalan för husockupant, hehe.
   Du har helt rätt vad gäller semester och jobb men det är svårt att släppa taget, man är så insyltad och tycker "skvaller är kul" men till slut inser man att det gör mer skada än nytta. Men tack för att du påminner mig.

   Radera
 8. Jag gjorde samma reflektion Elsa, vart är morsan?

  Försök att glömma jobbet. Jag förstörde stor del av min föräldraledighet av massa grubbel som jobbet orsaka. Njut av sista veckan/veckorna nu.

  /Therese Z

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, önskar att jag hade tagit upp detta med er kloka läsare långt tidigare. Det borde vara en självklarhet att släppa jobbet när man har semester, men samtidigt svårt när gränsen mellan kollega och vän suddats ut...

   Radera
 9. Omedvetenellermedvetenkonsumtion3 augusti 2016 kl. 00:22

  Jag saknar också Morsan!
  Hoppas du läser detta, har en fin sommar och återkommer till oss med dina underhållande kommentarer!

  SvaraRadera