onsdag 3 augusti 2016

EFTERLYSES: SIGNATUR MORSAN

Jag vill börja med en efterlysning:

MORSAN, VAR ÄR DU? 
Snålcoachens vassa kommentator med signaturen Morsan är försvunnen sedan ett par månader tillbaka då hon senast sågs i kommentarsfältet. Morsan är smart, omtänksam, rapp i käften och mycket roligare än valfritt avsnitt av The Simpsons. Hon hade vid försvinnandet plötsligt slutat kommentera utan att lämna några spår efter sig. Har du information som kan leda till att hon återfinns, hör av dig till mig. 

Och Morsan, om du läser detta kan du väl kolla kommentarerna på förra inlägget. Jag och många med mig saknar dig och skulle uppskatta ett livstecken. Om du har tröttnat på mig och min blogg är det helt okej, rentav fullt förståeligt, men då hade ett hejdå varit bättre än den här oron att något hänt dig. 

Med det sagt vill jag ge er en liten uppdatering i hur sommardagarna rinner mellan fingrarna på mig. Omgivningen har fått mig att sent omsider vakna till och inse att jag kör slut på mig och behöver varva ner och minska stressen. Därför har jag nu gått in i pensionärsfasen: tidigt i säng och tidigt uppe, inget kaffe efter klockan tre och lugna dagar. Inte påfresta blodtrycket mer än nödvändigt (= inte bry sig om jobbet, läget i världen eller var killarna i familjen slänger sina blöta handdukar och smutsiga strumpor). Djupandas och tänka positiva tankar.

Ekonominytt: 
Minstingen har fått sitt livs första löneutbetalning, cirka 2700 kr. 
Att tjäna egna pengar för första gången är stort och han är oerhört glad och stolt. Det bästa är att pengarna kommit in utifrån, och inte hör till pengar som bara gått runt i familjen (som det brukar vara eftersom föräldrar oftast är de som förser sina barn med pengar). Nu återstår en veckas underhåll av trädgården innan arbetsgivaren kommer hem. Då blir det en liten utbetalning till, vilket inte känns dumt alls.

Häromdagen lämnade vi huset och gjorde för ovanlighetens skull en utflykt. Då bjöd vi min svärmor på fika på ett schysst fikaställe med nygräddat bröd och smarrig latte i stora muggar. Ja, vi bjöd och ja, vi fikade. Kors i taket! Men det är här man måste väga in uppskattningsnivån. Förr om dagarna när jag var en Slösa kunde jag lätt köpa nästan en latte om dagen och genom åren har jag mulat i mig oräkneligt antal bullar och grillade paninis. Ibland var jag inte ens hungrig utan råkade bara hamna i en fikasituation med någon. När jag blev sparare var det en av de första utgiftsposter jag drog ner på. Eller drog in, rättare sagt. Säg fika och hundralapparna bara fladdrar iväg. Men om man bara gör det någon gång ibland är det desto trevligare. Ju mer sparsam jag blir, desto mer uppskattar jag livet jag lever idag. Uppskattar små händelser och små detaljer. Jag har varit så blasé att jag inte haft vett att uppskatta allt jag strösslat pengar på. Ungefär som barn som får så många julklappar att de inte orkar öppna paketen. Då har ju hela glädjen och tacksamheten försvunnit och kvar blir bara ett onödigt överflöd och grisig överkonsumtion. Nuförtiden fikar jag med andakt. 

På vägen tillbaka passerade vi en matbutik och jag kom på att jag skulle kila in där för att köpa en liter mjölk. Men vad upptäckte jag, när jag skulle hämta mjölken, om inte en anmärkningsvärd kort datum-hylla! I fyndhyllan på vår lokala butik hamnar 90% kött och 10% färdiga kylda såser. Någon enstaka gång har jag hittat nedsatt grädde eller gräddfil, men det hör till ovanligheterna. Inget att klaga över med tanke på att det är köttprodukter som kostar mest. 

Men ändå, här fanns hylla efter hylla med röda lappar. Kött, olika sorters juice och alla tänkbara mejeriprodukter. Jag vet inte om det var en tillfällig rensning eller om det brukar vara så men jag var imponerad av utbudet. Och många varor hade utgångsdatum först om en-två dagar. Ett par paket rimmat fläsk var märkt med 50% rabatt trots att det var hela tre dagar kvar tills bäst före-datumet. Jag lassade på mig så mycket jag orkade bära: fläsk, juice, fjällfil, yoghurt och en burk lätt crème fraiche. Lika bra att att passa på! 

Vi hade lax i frysen och då kom crème fraichen väl till användning eftersom vi kunde svinga ihop en kall liten sås till fisken och färskpotäter. Och igår använde vi fläsket till att göra en stor ugnspannkaka. Jag åt faktiskt min bit fläskfri eftersom jag inte är lika förtjust i griskött som resten av familjen. För mig är pannkaka mer som en dessert som ska ätas med sylt och grädde och inte innehålla köttbitar. Men det är ju jag det. 

Åh Herregud, jag har redan slarvat med min läggtid så jag måste tyvärr bryta här. Nattinatti och blinka lilla stjärna på er alla!

15 kommentarer:

 1. Hej fr sö Dalsland!
  "Min" lokala ica har alltid nedsatta priser på varor såsom "ät snart" och jag har gjort det till en spar-sport att nästan endast handla på extrapris/halva priset etc. Ica basic duger fint i det mesta och på coop är deras billigaste toapapper ett av de bättre.
  Fika gjorde jag också häromdagen - med andakt. 25 kr för kaffe och stor bulle på pressbyrån. Mkt gott kaffe dessutom då det var Gevalia Eko. ALLT som man gör tillräckligt sällan är mer njutbart och jag som du uppskattar detaljer och sk små saker i tillvaron bättre nft.
  Nån Morsan har jag inte sett röken av :/ Trevlig torsdag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på din kommentar och en kommentar längre ner från någon som handlar på Coop börjar jag tro att Ica är bäst på att rea ut varor med kort datum..? Möjligtvis tycker en del handlare att detta konkurrerar med varor till ordinarie priser och därför väljer bort fyndbackarna. Antar jag.

   När det gäller lågprisvaror brukar jag hålla mig till sådant där det inte spelar någon roll om man är finsmakare eller ej. Vissa saker funkar lika bra, t ex bomullspads, tops, trosskydd, mensskydd, kaffefilter osv. När det gäller mat är jag lite mer kräsen. Men jag minns på den tiden Konsum fanns och deras blåvita makaroner som var mer U-formade än Kungsörnens och såå mycket godare. Gud vad jag saknar dessa makaroner!

   Radera
 2. Motion fungerar som vaccination mot stress. Fast är man redan stressad får man inte köra hårt, pensionärspromenader är att rekommendera! ;)

  Skönt att du själv kan se att du kör på för hårt. Många fattar det först när de sitter klistrade i väggen. Ta hand om dig!

  Själv har jag stressat av med att spara pengar på självplock: frukt och bär i brors trädgård, blåbär och MASSOR av svamp i naturen. Frysen är full igen. Laddad för en superspar september, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En superspar-september låter bra. Ska plantera denna tanke hos mina tonåringar (wish me luck)...

   Radera
  2. Man vet aldrig! Lycka till!

   Radera
  3. Pensionärspromenader är SÅ jag. Som hundägare har man inte heller mycket till val utan tvingas nöta skosulorna i ur och skur.
   Och jag är helt på idéen med Superspar-september!

   Radera
 3. Fasen, "alla andra" verkar ha ½:a priset hylla sin lokala affär. Jag hittar sällan eller aldrig något nedsatt i min stora Coop butik. Märkligt inte sant?!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Hittar knappt någonsin något till nedsatt pris i matbutiker och då går jag runt bland fem olika butiker hela tiden. Bor nog för nära smeten. Tricket är kanske att åka till ett ställe där folk är ojämnt närvarande hemma dvs reser mycket, äter ute när det är fint väder osv. Borde finnas en sida på nätet (kanske finns?) som anger kartor över orter och var mest fynd går att göra just idag - så inget slängs om inte annat. Det tjänar alla på.

   Eva

   Radera
  2. Tror att det är olika från butik till butik. Jag har sett att en del butiker låter varorna ligga kvar på ordinarie hylla, men med en röd halva priset-lapp. Min lokala stormarknad (som iofs är en Ica, om det kan göra någon skillnad?) har en hörna i en av kyldiskarna. På ett ganska otippat ställe. Tror att många inte ens lagt märke till att den finns där. Men den är som mest välfylld måndag och tisdag morgon och förmiddag. Eftermiddag/kväll är den urplockad och då ligger bara ratade varor kvar. Sist vi handlade var det helt tomt, inte en grej.

   Radera
 4. Detta är åtminstone ditt andra blogginlägg där du pratar om folk som bloggar/kommenterar och helt plötsligt försvinner. Jag hoppas att du förstår att om du själv någon gång slutar att du verkligen måste säga hejdå först. Jag hoppas ännu mer att du aldrig slutar! Och jag har läst ALLA dina inlägg men inte tröttnat än. Bara så att du vet :)
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och åter tack! Det gläder mig att du uppskattar bloggen. Än har jag absolut inga planer på att sluta blogga (har bara varit blogglat nu under semestertiden) och den dagen jag väl slutar kommer jag säkerligen att skriva ett antal tårfyllda farväl innan :)

   Radera
 5. Mycket trevlig och intressant blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh tack!! Jag uppskattar de vänliga orden!

   Radera
 6. Håller med om det mesta men judt tops är det STOR kvalitetsskillnader på;) är inte ICA rel dyrt jämfört med lågprisbutiker av typ Lidl och netto?

  SvaraRadera
 7. Men Å, såg detta nu när jag letar efter livstecken. Jag börjar nästan gråta. Finaste bästa coachen, var ÄR du?
  Kärlek i enorma floder till dig från oroliga Morsan

  SvaraRadera