onsdag 6 juli 2016

Att vara fotgängare

I de här fina kvarteren har alla bil. En bil per person alltså. På kvällarna står det nästan alltid två bilar på varje uppfart. Begagnade budgetbilar är inte överrepresenterade, i kvarteret finns exempelvis Audi, Jaguar, Tesla, BMW cab och en svincool välvårdad vintage jeep. Det är förvånansvärt ont om stora klumpiga suvar även om det ibland brummar förbi sådana också. 

Så vi sticker ut lite extra med vår bilfria livsstil. Huset vi bor i ligger ungefär 800 meter från centrum och det är uppskattningsvis en kilometer till stormarknaden. Dvs. huset ligger en aningens avsides men fortfarande inom, vad jag skulle kalla, gångavstånd. Men en sak är säker: rastar man inte en hund så promenerar man inte heller runt i området. Det är som att vara i USA där ingen verkar ta sig fram till fots. Ska man någonstans tar man bilen. 

Och i den här typen av område är det mycket grannsamverkan, folk håller helt enkelt extra uppsikt över vilka som rör sig i bostadsområdet. Så vi är knappast anonyma. Familjen vars hus vi bor i har naturligtvis informerat hela grannskapet om vår närvaro (alla känner apan...). Dessutom är det många som känner igen oss från förra sommaren vilket gör att fler och fler vågar sig fram för att nosa på utbölingarna.

Nu har det gått upp för dem att vi inte har någon bil. 
De har sett oss traska gatorna fram och insett att det inte finns något fordon med i bilden. Sådant väcker nyfikenhet och tar stor plats. Större än när vi är hemma eftersom vi bor nära stan i ett område som är vida känt för bristen på parkeringsplatser. Där det är många fler än oss som valt bort bil av olika anledningar (parkeringsbrist är en) men här är det bara vi. Även om vi inte ens bor här egentligen. Jag kan, beroende på humör, bli road av folks nyfiket trevande frågor. Ibland irriterad men oftast road. Det här är verkligen ett eget litet homogent samhälle och människor är inte så villiga att kliva utanför sitt trygga bo. Här bor en slags kulturelit som värnar om individualism och det är högt i tak när det gäller klädsel och liknande. Musikproducentlooken typ. Det råder ingen konservativ känsla som kan upplevas i liknande villaområden, här är det bara coolt att vara avslappnad och inte behöva bära kostym på jobbet. Ni vet när folk klär ner sig istället för att klä upp sig. Men inte mindre konservativt än att vår billösa vistelse är en omskakande upplevelse i deras komfortzon. Alltid samma frågor om hur det fungerar att vara utan bil. Har folk verkligen så dålig fantasi? Jag tycker inte att det är särskilt svårt att föreställa sig hur ett liv utan tex diskmaskin skulle fungera. 

Framför allt därför att den första frågan alltid handlar om hur man får hem maten. Okej om mina föräldrar hade varit utan bil, på den tiden när man inte kunde klicka hem mat på Internet (eftersom det inte fanns något internet då) eller prenumerera på någon matkasse. Inte för att vi klickar hem mat eller använder oss av matkasse men för att det idag finns alternativ till att själv gå och handla sin mat även om man inte tillhör kungafamiljen. Det är inte så att jag upplever att boende här i området ser ner på oss på något sätt, det är mer att de är förvånade. Lätt chockade. Bilden av oss stämmer inte, sådana som vi förväntas ha bil. De frågar sina frågor och jag ser fasan i deras ögon. Hur de för ett ögonblick slås av tanken att vara utan bil och sedan skakar av sig den, uppenbart lättade. 

Ni tror att jag skämtar och överdriver. Det gör jag inte. 

15 kommentarer:

 1. Ja, alltid kul att se hur omgivningen regerar när man avviker, oavsett vad det är. Något som ruckar deras egna tillvaro. När barnen var små tyckte jag att de var på tok för små för att börja dagis vid 1-års ålder och vi var hemma med dem tills de var typ 3. Det kändes lagom, men det rörde runt en del i uämgengeskretsen kan jag säga hahaha,.
  Fast även jag själva har varit en sådan samregerat . Ett par kompisar till oss levde i flera år utan TV. Konstigt ,tycker jag då . befriande skulle jag tyckt idag, men nu har de köpt en TV.
  Ha en fortsatt fin bilfri semester ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, jag är också en sådan som reagerar när något avviker. Absolut, det är mänskligt. Däremot vet jag inte om ett bilfritt leverne mitt i Stockholm skulle vara något häpnadsväckande. Hade vi bott i Åsele eller Finnskoga kan jag förstå att folk undrar hur man gör om man behöver ta sig någonstans.

   Radera
 2. Mycket som hamnar utanför ramarna här: vi bor i en tvåa och tonåringarna har varsitt rum = jag har endast sängplats i ett av rummen. Har en veteranbil som jag kör med som "vanlig" bil - skattefri. Totalt köpstopp sedan 1/10 -15 på kläder till mig och tänker fortsätta livet ut.
  Bilen är f ö inte livsnödvändig med skön att åka till handelsboden i byn med och ett smidigt och billigt sätt att ta oss till sta'n med. Buss är MYCKET dyrare.
  TACK för din blogg - ALLTID pepp och bra tänk :) GLAD torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och glad sommar på dig!
   Allt det du beskriver är superbra och riktigt "sparnörderi" men jag tror ändå att det bygger på frivillighet för att det ska funka på ett positivt sätt.

   Trångboddhet och köpstopp funkar liksom bäst om man valt det själv och har kontroll över situationen. Det funkar inte lika bra om man tvingas till det.

   När du skriver handelsboden förstår jag att det är billigare att åka (billig) bil. I Stockholm blir det oftast billigare att ta bussen.

   Radera
 3. Jag vet att du inte skämtar för jag har samma upplevelse själv.

  Jag är ofta road men ibland blir det patetiskt och då har jag lite svårt att inte döma personen som frågar dumt. För så jävla dumt är det ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det ÄR dumt. Av så många anledningar. Dels för att bil är lyx och inte nödvändigt (förutom för ett fåtal, som oftast inte bor i storstadsregionerna med välbyggd kollektivtrafik) och dels för att det finns folk som av medicinska skäl tex inte kan köra bil. Inte för att jag har några sådana skäl men jag kan tänka mig att det faller lite under samma kategori som att fråga medelålders barnlösa personer varför de inte har barn. Dvs ämnet kan vara känsligt och man bör respektera andras rätt till integritet.

   Radera
 4. Nu gör du det igen. Skriver sådär otroligt bra. Du är helt fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh! Oj! *Rodnar*
   Vad fint. Tack <3 <3 <3

   Radera
 5. Samma upplevelse i koloniområdet, förutom att det är blandad klasstillhörighet. Hur jag klarar av att handla mat utan bil är en gåta för somliga, det funkar, tar bara bussen fram och tillbaka till affären. Bilen är som en helig ko, ska självklart få ta plats och utrymme, utan att det egentligen behövs. Att ta sig några hundra meter genom området, gående verkar för en del vara omöjligt/ Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns något märkligt i det. Folk spenderar dyra pengar på gymkort, träningsutrustning, löparskor och träningskläder för att röra på sig en timme då och då - medan vardagsmotion underskattas och bortprioriteras. Bara nyttigt att bära hem ett par kassar mat med jämna mellanrum!!

   Radera
 6. Läste med stort nöje!

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet. Vi har bil men använder den sparsamt. Dock bidrar den till bekvämligheten på ett sätt som inte platsar i sparsamhetsbloggar. Ditt inlägg har dock motiverat mig till att köpa en cykelkärra när jag kommer hem. Både för att kunna storhandla och åka till återvinningsstationen, men också inför nästa cykelsemester.

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag skulle aldrig sticka under stol med att det är superduperbekvämt med bil. Men det är bekvämt av två anledningar: lyxigaste sättet att förflytta sig på och smidigaste sättet för att kunna förflytta/frakta prylar. Och det där sistnämnda är grejen, jag vill minimera antalet prylar på alla sätt och vis. Så när folk undrar hur vi får hem en massa tunga grejer (tex från IKEA) så går det ju faktiskt hand i hand med mina planer på att köpa + ta hem så lite som möjligt. Och att välja bort bil betyder inte att man aldrig kan sakna att ha bil :)

   Men heja dig, cykelkärra är grymt! Min man har också planer på att köpa cykelkärra. Återkom gärna och berätta när/hur/var det blir köp! Vore väldigt kul att få följa.

   Radera
 8. Älskar detta! Jag är born and raised i ett litet medelklass-samhälle och detta är ett faktum. Om man går är en konstig. Åker en bussen som går ofta och bra är en ännu konstigare. Istället ska bilen hyllas som en gudagåva utan dess like. Haha. Jag har iaf lyckats överleva o må väl utan bil. Och vad härligt det är! :D

  SvaraRadera