söndag 24 april 2016

Nöjet i att läsa bekännelser

Det oslagbart bästa med att ha en sparblogg är när folk delar med sig av sina snålpåhitt. Skamliga bekännelser. Sådant vi smyger med och skäms över men som vi vågar dela med oss av när vi kan vara anonyma och vet att vi är bland likasinnade. Förutom att det är underhållande får det ens egna pinsamma snålerier att kännas något mindre pinsamma. 

Jag minns när läsaren Eva erkände att hon brukade fiska upp andras kastade förpackningar sköljmedel ur tvättstugans soptunna och ta vara på slattarna genom att spä ut dem med en skvätt vatten. Och på förra inlägget fick jag en kommentar från en härlig läsare som ville vara osedd när hon sprang några vändor i trappen för att i smyg ta till vara på pantflaskor hon hittat nere i porten. Jag älskar sådant, verkligen älskar. Mer sådant! Dela med er! 

Ha Miljonären i åtanke, som gick ner till föreningens gemensamma toalett för att bajsa och på så sätt spara in lite toapapper - det finns med andra ord ingen historia pinsam nog att inte dela med sig av. Jag minns en klassiskt rolig tråd på Familjeliv om en tjej som kokar sumpkaffe till sin kille och blandar ut mjölken med vatten men redan i slutet av tråden har hon hunnit bli singel. Det var brutalt roande läsning.

Tänkte även passa på att uppdatera er lite om hur det går nu när vi är mitt i vårt äta ur frysen-projekt. 

Idag till söndagsmiddag har vi ätit lövbiff med potatismos och svampsås. Ni vet, pommes purée och sauce aux champignons. Som vilken Svennebanan som helst i kvarteret. Lövbiffen hittades naturligtvis i frysen. Så projektet går bra och enligt planerna. Däremot tycker jag att min man kanske inte riktigt förstår grundtanken bakom utan fortsätter att handla på ett sätt som krockar en aning med hur jag tänkt mig det hela. Tanken är ju inte bara att vi ska tömma frysen utan också att vi ska handla mindre under hela den här perioden. Men idag smet han iväg och mer eller mindre storhandlade för att passa på att utnyttja extrapriserna så här på veckans sista dag. Dessutom skyllde han på att vi hade en rabattkupong som gav 10% på ett helt köp. Så tanken var god och på sätt och vis var det smart att passa på men ändå, han köpte exakt sådant som vi inte skulle köpa på oss just nu, som t ex köttfärs och lax på extrapris. Frysgrejer alltså. Bra där Einstein, nya grejer stoppas in i frysen samtidigt som vi försöker tömma den...

Men man får räkna med att vara i otakt ibland. Istället får jag glädjas åt att han bara handlar varor som är på extrapris och ser till att utnyttja rabatter på bästa möjliga sätt. Och nu kommer en ny vecka och då ska han inte få gå i närheten av vår stormarknad. Så nu kör vi på med nya krafter. 

Apropå det här med att passa på när det är superbra priser så är det ju en klassiker i sparsammanhang. Jag har helt slutat köpa hygienartiklar till ordinarie pris men eftersom jag är ganska petig så gäller det att överdriva när man väl får chansen på grejer man faktiskt vill ha. En del produkter har jag köpt genom att betala med presentkort på Åhléns eller Kicks men ibland kan man fynda även på stormarknader. För ett par veckor sedan hade de ett riktigt pangerbjudande på Tresemmes schampon och balsam. Det var redan extrapris och dessutom fanns det kuponger värda 22 kr per köp. Jag passade på att köpa flera omgångar så nu står det ett gäng flaskor i klädkammaren. Samma sak försöker jag göra med de flesta varor, är det ett superbra erbjudande så går jag tillbaka och passar på att utnyttja erbjudandet flera gånger.

Rundar av med den här sköna pärlan: 


Från en av Facebooks många bekännelsegrupper.  




24 kommentarer:

  1. Åh, jag gillar också snålhetsbekännelser. Får mig att känna mig mindre ensam. Enligt min man jag mästare i att snåla på vatten, vilket jag själv aldrig ens reflekterat över. Men vi närmare eftertanke är anledningen uppenbar, växte upp i en avkrok av kommunen dit vattenledningarna var felbyggda. Detta var ändå 90-tal men vi visste aldrig hur länge vattnet räckte. Därav att det alltid hälls vattenslattar i vattenkannan på diskbänken och att en dusch varar i snitt 30 sekunder ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt så är det, det får en att känna sig mindre ensam! Vi bor i lägenhet och även om vi inte betalar vattnet (det gör vi ju indirekt genom vår månadsavgift men det kommer ingen räkning på antalet förbrukade liter) så är jag stenhård på att inte slösa i onödan. Jag gillar inte när folk sätter på kranen och går därifrån för att göra något annat medan vattnet står och spolar. Det känns fel.
      Däremot tar jag gärna varma bad på vintern men då kommer ju vattnet till användning i alla fall.

      Radera
  2. Ett annat bra tips är för oss som gillar kort hår: skaffa en hårklippare, kostar kanske 250-350kr.
    Sedan sparar du lätt in 1.000-1.500 kr varje år genom att du skippar att gå till frisören och gör det själv istället. Dvs du kan köpa 3-5 st HM-aktier varje år för dom pengarna, och då delar HM ut ca 30-50:- varje år, året efter köper du in lika många till och får då 60-100:- i utdelning, osv. Få betalt för att klippa sig? Jo, det är grejer det.

    Godis köps aldrig på bion, inte heller på 7-eleven. Varför betala dubbelt så mycket för samma vara som finns några steg bort?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bra uträkning där med HM-aktierna! Me like! Tyvärr är jag inte alls förtjust i kort hår utan gillar mitt långa hår. Annars håller jag med dig om hårklipparen, det blir mycket pengar.

      När det gäller bensinstationer, 7-eleven och andra kiosker är det givetvis big no-no för hårdsparare. Alldeles för dyrt! Jag fick faktiskt min värdecheck på OKQ8 nu (använder deras betalkort) och då får jag dubbla beloppet om jag handlar hos dem istället för att ta kontanter så jag måste ta mig dit och kolla om det är värt det...

      Radera
  3. Har långt hår för då slipper jag tvätta lika ofta. Klipper själv (topparna). Schampo o balsam är ica basic. All mat på "äta snart". Klädköpstopp på livstid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat men jag förstår inte hur ALL mat kan vara "äta snart" (om du med det menar kort datum?). Du måste ha en väldigt bra matbutik om du kan hitta allt där?

      Jag försöker fynda i kort datum-hyllan men det är inte alltid den är välfylld med olika saker.

      Radera
  4. Egna popcorn på bio körde alltid mina föräldrar med när jag och mina bröder var små. Vi poppade helt enkelt hemma och tog med i varsin plastpåse. Funkade utmärkt och antagligen godare än bions (mindre salta).

    Själv har jag dock gjort det motsatta mot kommentarerna ovan, klippt mig i en kort frisyr som behöver hållas efter ofta. Det blir dyrt. Men jag passar inte i superkort hår som sambon gör (honom klipper vi med maskin 5 mm kort 1-2 gånger om året) och trivs inte heller i långt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktig och bra sak du tar upp! Det kallas ju alltid för "kort och lättskött" frisyr när tjejer klipper sig kort/halvkort. Jag vet inte vad det där lättskött syftar på för jag vet inga som behöver klippa sig lika ofta eller stajla håret så mycket som de med dessa kortare frisyrer?!!

      Jag har av naturen rakt hår och håller det halvlångt, en bit nedanför axlarna, och det kräver inte mycket skötsel alls. Jag klipper topparna 2-3 ggr/år + klipper luggen någon gång däremellan. Har en plattång som jag använder om jag är bortbjuden/ska på fest. Annars får det lufttorka efter tvätt.

      Radera
  5. Jodå, guilty pleasure häromdagen när metallåtervinningen skulle tömmas och i metallsoptunnan ligger 20 pantburkar! Snabb flukt i alla riktningar - helt klart ensam i soprummet - skopa upp alla burkar snabbt och lätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yay! Härligt med alla er pantvesslor, jag älskar hur ni kollar att ingen ser er innan ni lubbar hem med bytet! Så himla kul att läsa! Lol

      Radera
  6. Känner igen mig! I kväll på hundens promenad tog jag med en svart sopsäck för att utanför stallet, snabbt när ingen såg, kunna skyffla in hästskit i påsen. Den ska jag ha att göda buskarna runt huset med...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, tack för kvällens högsta garv! Det är möjligt att ingen såg dig vid stallet men sedan då, när du traskade hem med sin säck över axeln? Ingen som sniffade lite fundersamt i luften när du passerade med hästskiten? Hahaha, det är verkligen så kul!

      Duktig hund också, om den höll tyst. Jag ger mig fasen på att vår hund skulle börja skälla i det ögonblick jag sysslar med något fuffens och på så sätt dra uppmärksamhet till sig.

      Radera
  7. Min ekonomi som numera är skral,har gjort att jag prioriterar hårdare vad det gäller pengar, och tänker i nya banor för att kunna ha möjligheter att göra det jag tycker är roligt.Så länge jag kan välja något som är kul och göra ett val är det helt ok att leva sparsamt för att kunna uppfylla någon önskan, ibland.
    Plockar burkar när jag tar mina promenader, lite skämmigt kanske men det blir några liter mjölk i månaden. Doserar och måttar schampoo, tvättmedel och diskmedel noga, förr drällde jag bara, på helt i onödan. De senaste är att jag har börjat tänka på hur länge en toapappersrulle räcker i mitt lilla enmanshushåll - ja vet, det kan tippa över:)Men man behöver ju inte dra mer än vad nöden kräver, och dessutom ju mindre man slipper kånka från affären desto bättre. Samtidigt är det bra för miljön.
    Tänker på tidigare generationer i min släkt och vid jämförelse med dem, lever jag i överflöd. elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elsa,
      tillsammans måste vi försöka komma över det här att det skulle vara skämmigt att plocka burkar! Inte nog med att vi gör en insats för miljön, vi hjälper även till att hålla det rent och snyggt i naturen. Och som du skriver, varför tacka nej till några liter mjölk i månaden?

      Oavsett om man har det knapert eller vill spara för framtiden är det först när man inser att varje krona räknas som man kommer någonstans med sin privatekonomi! Så heja dig!

      Jag vet ju inte HUR skral din ekonomi är men jag vill passa på att tipsa om betalda undersökningar som jag brukar skriva om. Lite långtråkiga att göra men det är alltid lika roligt när det dimper ner presentkort i brevlådan och man har en eller ett par hundringar extra att spendera. Jag använder dem till att köpa hårprodukter eller smink.

      En sista sak; jag hade definitivt tippat över om jag inte hade familjen som höll tillbaka mitt galopperande sparvansinne ;) Jag blir galen på DEM för att de slösar med toapapper m.m. men det är bara att bita ihop...


      Radera
  8. Att ta med en blomma när man är bortbjuden är alltid uppskattat. En fin blomma kostar 30-40-50 kr och uppåt om du köper den på stan. Men du kan få den för några ören!

    Köp på våren några olika fröpåsar och plantera i feb-mars-april, ja nu går ju bra, så växer de sig fina på några månader. Och under tiden de växer kan du njuta av hur fina de är. Många av de här blommorna klarar sig även fint inomhus under vintern.

    Och väl på besöket kan du slänga dig med alla de finaste av fina glosor: närodlat, ekologiskt, hjälper till att minska koldioxid och därmed klimathuseffekten. Gud så GOD du är! Att du själv sparar in många slantar behöver du ju inte nämna, det värmer dig sannolikt mer än mottagaren av gåvan.

    Om du väljer att istället odla och ta med någon växt som bär något ätbart tex chilifrukter så är det ingen hejd på hur god du är som människa, du bidrar ju nämligen till att minska världsvälten. Kan man bli godare än så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, smart!
      Och har man inte de grönaste av fingrar kan man väl plantera en massa frön och ge bort plantorna redan på "liten grön grej tittar upp ur jorden" -stadiet... Med en liten fin etikett där det står vad det är för något. Känner att det är sådant man kan komma undan med när man har barn... Man puttar fram minstingen och påstår att det är hans projekt. Folk gillar sånt!

      Radera
  9. "Regifting" är inte heller så dumt. Om du fått något i present som inte faller dig på läppen ger du bort den till någon annan vid tillfälle. Många fördelar eftersom du inte bara slipper lägga pengar på en gåva också slipper förvara något som du inte vill ha eller kommer att använda. Se bara till att mottagaren inte är densamma som den ursprungliga givaren :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Livsfarligt det där! Mina föräldrar råkade ut för det där en gång http://spardiet.blogspot.se/2014/02/sparsam-och-social-en-omojlig-ekvation.html
      Historien väcker fortfarande stor munterhet i vår familj!

      Radera
  10. Åh! Tjuva hästskit! DEN gillas! :D
    Och bio - här är det dottern som alltid ska tidigt till bion, för att hinna förbi ica och köpa dricka, för det är billigare än på bion, har hon informerat mig om!
    Det ska börjas i tid! Hon kommer vara fullfjädrad Spar&snål när det är dags att ta över efter mig... ;)
    Så gillar jag ditt förslag att ge bort små bebisplantor - passar bra om man inte har så gröna fingrar, eller om man inte har så stor plats att driva upp plantorna på! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart dotter, det kommer att gå bra för henne ekonomiskt! Du kan vara väldigt stolt eftersom hon har fattat hur idiotiskt det egentligen är att betala mer än vad man behöver för något.

      Och bebisplantor ÄR verkligen smart. Dessutom kan man ge bort dem i den billiga lilla planteringskrukan istället för att köpa en dyr kruka som kanske ändå inte faller mottagaren i smaken. Själv föredrar jag faktiskt att INTE få blomkrukor när jag får växter. Ett tag hade jag fullt av omaka krukor som inte passade ihop med någonting och som jag inte ville använda.

      Radera
  11. Alltså, vad roligt att läsa allt vi snålisar hittar på! Jag bidrar med mitt o syrrans äggkartongfiskande i det gemensamma soprummet!

    Syrran harvens höns o behövde äggkartonger - nu är hon inte lika snålförstörd som jag- så hon gick o köpte äggkartonger att lägga de ekologiska, frigående, uppfödda på godsakeräggen. O dyra kartonger var det, har förträngt hur mycket men nånstans mellan 5-7 kronor per karta!.

    Jag drog snabbt in henne i soprummet och fiskade upp den ena fräscha äggkartonger efter den andra (medan jag multiplicerar snabbt i huvet 4x7 osv..)

    Tricket är ju att ta de fräscha kartongerna högst upp i kartongåtervinningen!

    Perfekt! Och så kommer det emellanåt några gratis äggkartonger med innehåll i till mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Det skulle verkligen kännas dumt att betala så pass mycket för äggkartonger till egna ägg! Vilken lyx förresten, att ha tillgång till så fina ägg! Det är en sak jag aldrig skulle snåla på, i min kyl hamnar bara ägg från åtminstone drägliga förhållanden (förhoppningsvis!). Inte som din systers men ändå.

      Radera
  12. ...men herregud så många stavfel o konstiga meningar! Ja, så går det när man inte korr-läser! Hoppas ni fattar ändå, det ska typ stå egna höns osv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen fara :)
      Tror att alla lyckades klura ut vad du menade!

      Radera