fredag 8 april 2016

Går saker aldrig sönder?

Jag följer ju några sparbloggar och en sak jag reflekterat över är att ingen någonsin verkar köpa några nya kapitalvaror, vitvaror eller hushållsprodukter. Nog för att jag förstår att sparare väljer att inte byta ut saker som fortfarande fungerar eller rantar iväg för att köpa senaste modellen bara för skojs skull. Men är det verkligen aldrig någons kylskåp som lägger av eller brödrost som börjar brinna? 

År efter år och månad efter månad fungerar alltså tvättmaskinen, köksfläkten, strykjärnet, kaffebryggaren och elvispen? Bara för att nämna några saker. Okej, de flesta kanske klarar att leva utan elvisp eller kaffebryggare men strunta i detaljerna, det är själva grejen jag menar. Även en minimalist har väl ett basutbud av saker som behövs för att få vardagen att fungera, eller åtminstone underlätta den. Och någon gång borde grejer skära ihop även hemma hos en supersnålsparare? 

Mörkas de inköpen för att de inte passar in i bloggen? Eller köps det verkligen aldrig någonting? Jag kan inte låta bli att fundera över detta. Det är aldrig någon som skriver att det behövs ny säng, för att nämna ett exempel. Det kanske låter som att det inte hör hemma i en sparblogg men det gör ju faktiskt det. Både för att jag är tämligen övertygad om att behov uppstår förr eller senare och för att läsare ska kunna känna igen sig i att mer eller mindre oförutsedda utgifter uppstår i allas liv. 

Jag balanserar ju upp det här bloggläsandet med att besöka en och annan livsstilsblogg som fungerar precis tvärtom:
 "Oh no, jag har inte renoverat något på två veckor! Dags att bygga om köket igen" eller "Har jag verkligen bara bloggat om tre nya vårjackor och en vårkappa i år? Jag måste köpa minst två kappor till för att kunna få till bra dagens outfit nästa vecka!"  Där köps det nytt och mer i inlägg efter inlägg. Fråga mig inte varför jag överhuvudtaget får för mig att gå in på dessa hysteriska konsumtionsbloggar men jag antar att det är samma mekanism i hjärnan som gör att många anorektiker älskar att läsa recept. Jag är allvarlig nu och raljerar inte utan att ni för den sakens skull behöver få för er att jag förminskar de som drabbats av en så allvarlig sjukdom. Men nu var det inte det som det här skulle handla om, utan den totala avsaknaden av inköp. I sparbloggarna hittar man den totala kontrasten: ingen renoverar eller köper någonting. Någonsin. Det går knappt hål i ett par skor. 

Det hade ju varit givande om sparbloggare hade berättat hur de går till väga om de behöver köpa till exempel en ny tvättmaskin. Köper man nytt eller begagnat? Handlar man online från Polen för att de kostar mycket mindre? Plockar man pengarna från något slags buffertkonto eller vill man snåla in kostnaden på kommande lön genom att köra en 30 dagars lök- och böndiet? Det är själva resonemanget jag är ute efter. 
72 kommentarer:

 1. omedvetenellermedvetenkonsumtion8 april 2016 21:58

  Mycket bra fundering!
  Jag hör till skaran som lever utan elvisp och kaffebryggare ;)
  Och strykjärnet sliter jag inte på i onödan.
  När min blender gick sönder tänkte jag att jag provar att klara mig utan då jag har både stavmixer och matberedare.
  Kanske har vi supersparare kvar prylar, sedan tiden före vi gick in i supersparet?

  Sen finns det ju så mycket i omlopp att om man känner rätt människor så kan man leva på deras konsumtion...
  Dottern fick ju en fin elstyrd säng för ett halvår sedan.
  Jag fick nyligen ven skrivare. Sen en svenner. Och så ytterligare en skrivare. De två sista slussar jag vidare till två av mina bröder.
  Sen tänkte jag en kväll här att det vore inte dumt med ytterligare en förlängningssladd med strömbrytare - jag ska fråga på loppisen, trots att jag inte tror de har någon till salu. Men jag hann inte fråga för morgonen därpå kommer jag till en kund som rensat ut en del saker de ville att jag skulle ta hand om (det jag inte ville ha själv lämnar jag på loppis) och vad ligger där då om inte just den sladden jag behövde :)
  Och ett par hörsnäckor som dottern ville ha "precis såna jag behöver!"
  Ett tydligt tecken på vilket galet överflöd vi lever i!

  Ett annat exempel från mitt liv är min telefon som inte fungerar korrekt.
  Jag är för snål för att köpa ny, så när denna ger upp kommer jag ta över dotterns begagnade - som jag köpte begagnad till henne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. omedvetenellermedvetenkonsumtion8 april 2016 22:02

   Svenner = scanner! :D

   Radera
  2. omedvetenellermedvetenkonsumtion8 april 2016 22:14

   Som spis använde jag länge dubbel kokplatta som jag fått, har förresten två i min ägo (båda gratis) och den ena används vid ljusstöpning.
   Sedan köpte jag ugn/spis begagnad, som bara var ett år gammal - var några studentbostäder som skulle totalrenoveras och då rev de ut allt och rubbet skulle köras till tippen, som tur var tyckte en av snickarna att det var vansinne, så han tog hand om ett gäng spisar och sålde billigt.
   Sen fick jag köra ganska långt för att hämta den, men det kunde kombineras med annat, och vad gör man inte för att få sig en 40-spis! :D

   Häpp. Nog med kommentarer från mig, tror jag! ;)
   Trevlig helg!

   Radera
  3. Jag läser ju kommentarerna i turordning så jag hann tänka "svenner, det måste jag googla! Vad kan det vara för något?" Haha. Jag förstår inte hur någon kan leva utan kaffebryggare (och om man inte dricker kaffe själv så har man väl ibland gäster som vill ha en kopp?). Själv skulle jag inte kunna leva utan kaffe.

   Att man klarar sig på få hushållsgrejer är en sak, det är olika vad man anser sig behöva. Det handlar mer om att folk inte verkar byta ut någonting?! Alla har väl en kyl t ex. Och någon gång emellanåt borde saker gå sönder. Däremot har du helt rätt i att sparbloggare har kvar prylar från tiden innan sparandet. Det har ju jag också. Även kläder och annat krims krams. Men ditt utförliga och avundsvärda svar förklarade hur det kan gå till om man anstränger sig :) ME LIKE!!

   Radera
  4. omedvetenellermedvetenkonsumtion10 april 2016 21:18

   Här finns det pulverkaffe om så önskas.
   Men min mor vägrar det, så hon tar med sig en termos bryggkaffe när hon kommer hit på kalas.
   Ingen annan har knorrat än, på dessa fyra år. :)

   Jo, de flesta har väl kyl å frys å så.
   Fast jag levde det första 1.5 året här i stugan utan kylskåp.
   Nu har jag ett minikylskåp, bänkvariant, som kostar ca 1500 kr att köpa nytt.
   Och frys har jag inte än.
   Men visst, jag är väl inte direkt en i mängden, inte ens bland sparbloggarna ;)

   Dammsugare såg jag att någon tog upp med, det använder jag faktiskt jobbets - jag borde nog förmånsbeskattas...!
   Och utan dammsugare har jag svårt att tänka mig vara, främst för att vi har trägolv med springor där allt hamnar.
   Gillar att dammsuga och höra hur allt rasslar upp i dammsugaren och se de rena springorna! :D
   MEN, när jag väl står utan dammsugare kanske jag blir för snål, omprioriterar och börjar slita på sopen istället... ;)

   Radera
  5. Nej du är verkligen inte en i mängden, men oerhört härlig och ärlig ;)

   Spännande med jobbets dammsugare, tar du med den hem när det är städdax och skjutsar tillbaka den sedan? Dammsugare är ett måste för mig eftersom hunden både fäller lite hår och drar in en del sand/grus. Dessutom är det trevligt att kunna dammsuga sängen.

   Radera
 2. Jo då!

  Nu kan man väl inte kategorisera mig som en snålbloggare men jag replikerar ändå. Under de senaste tre åren så är tvättmaskin och diskmaskin DET ENDA som INTE gått sönder i vår franska bostad. Är det inte spisen som lagt av så är det ugnen eller AC:n. Och naturligtvis så är det någon hyresgäst som lämnat vårt gigantiska parasoll uppe trots att det är skyfall och då knäcks det på mitten. Och sen ska vi inte förglömma den där vattenberedaren som la av etc etc.

  Man blir rätt less ibland..

  Här hemma så är vi något mer förskonade och det enda som är på väg att lägga av är vår kaffemaskin som sjunger på sista versen. Tyvärr är en ny en snordyr historia och vi gullar som f-n med den trots att den drar dubbelt så mycket kaffebönor än normalt.

  Vi köper inget begagnat av den enkla orsaken att vi tycker det är så oerhört jobbigt när någonting rasar och vill gärna att prylarna ska hålla så länge som det bara är möjligt..

  Trevlig helg!
  //Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, inte måste man vara snålbloggare för att dela med sig av sina erfarenheter. Jag tar tacksamt emot alla kommentarer och uppskattar av hela mitt hjärta att ni hör av er och lämnar ett avtryck.

   Kan relatera till kaffemaskinen. Vi har en hyfsat exklusiv (femsiffrigt belopp +) mala bönorna-espressomaskin på jobbet som redan varit på lagning en vända och nu börjat krångla igen. Trots att jag tar fullt ansvar och daltar med den dagligen (rengör alla delar, avkalkar så fort den larmar osv). Desto mer avancerad teknik, desto känsligare.

   Håller med om att det är tryggare att handla nytt. Största nackdelen med att köpa begagnat är ju att man inte får garantier på prylarna.

   Radera
 3. Tycker det går sönder saker hela tiden varmvattenberedare, diskmaskin, fläkten i bilen... Men då är det en bra känsla att man ändå har ett buffertkonto som man kan plocka ifrån. Då märks det inte så mycket på månadsekonomin. Man kan fortsätta leva snålt och spara. /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, och det är därför jag inte alls förstår de som vågar leva utan buffertkonto utan tar dagen som den kommer. Det blir kris och panik och sedan går de på knäna långt efteråt.

   Men det var just det här med att saker faktiskt går sönder som jag ville få bekräftat. Bland de som skriver sparbloggar verkar det nästan aldrig vara något som pajar :)

   Radera
 4. Noterar också att samma klientel sällan eller aldrig nämner att de åker på semester! Familjeveckor i solen eller skidbacken verkar totalt nedprioriterat, tråkigt. Eller är det bara att det inte skrivs - hoppas det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte tänkt på att det kanske inte är alla som gillar de där familjeveckorna i solen eller skidbacken?
   Det går fint att umgås i nära gemenskap med familjen även på hemmaplan!
   Och att man inte gör det bara för att det är billigare, utan för att det är så man trivs med livet!

   Radera
  2. Var och en får naturligtvis leva sitt liv som de vill och blogga om vad de vill. Det finns varken rapporteringsskyldighet eller redovisningskrav och jag vill inte stå och vifta med några pekpinnar och bestämma hur andra ska göra. I mitt fall handlar det om ÖNSKEMÅL att läsa hur andra löser situationer eller vad de har för kostnader kring saker. Semesterliv ingår absolut i det jag är väldigt nyfiken på.

   Ju mer man får veta om andra sparares liv, desto mer tydligt blir det och lättare att både identifiera sig, jämföra sig, bli inspirerad och dra lärdom av hur andra resonerar. Så tänker jag.

   Radera
 5. Du skriver så himla roligt! Ditt språk och dina funderingar är bäst i klassen och passar perfekt in i kategorin sparbloggare. Jkr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är det enkelt att kommentera från mobilen på din sida. Till skillnad från Tradevenue :)

   Radera
  2. Tack och bock :)
   Att det är enkelt att kommentera från mobilen kan jag inte ta åt mig äran för men resten kommer att hålla mig glad ett långt tag framöver. Så fint sagt av dig. Tack än en gång!

   Radera
 6. Mycket bra inlägg tycker jag!

  Förmodligen första gången jag stött på ett liknande inlägg i bloggvärlden, bra jobbat.

  Jag har faktiskt inte funderat på detta men inser ju nu när du skriver det att funderingen är lite rolig!

  Jag kan ju inte prata för andra men för mig är det helt enkelt så att ingenting jag någonsin har ägt har slutat fungera eller gått sönder någonsin....eller....hur var det nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Frågan känns extra aktuell eftersom många av dagens prylar och teknik inte ens är gjorda med tanke på någon längre livstid. Jag kommer ihåg mina föräldrars gamla dammsugare på landet (en sådan där avlång med formen av en punchrulle), den gick klockrent år efter år. Troligtvis lever den än idag. Medan jag fått köpa nya dammsugare flera gånger bara sedan jag flyttade hemifrån.

   Och jag vet en 20 år gammal tjock-tv som fortfarande fungerar (om den inte lagt av nyligen). Det är naturligtvis ingen idé att tillverka några tv-appararer eller mobiltelefoner med lång livslängd idag eftersom man vet att tekniken går framåt och folk kommer att byta upp sig i alla fall. Vi lever mer slit och släng än någonsin.

   Radera
 7. Likt Chansar mest (se kommentar här ovan) är jag inte någon snålbloggare en tar ändå tillfället i akt att svara.

  Saker och ting går sönder. De senaste två åren har vi bytt tvättmaskin, diskmaskin, kyl och frys ...

  I vår familj avsätter vi en viss summa pengar via autogiro till ett lägenhetskonto som vi kan ta av när sådana här saker händer. Om det går några år mellan inköp av dessa lite dyrare sällanköpsvaror till lägenhetskontot så kommer ju lägenhetskontot växa till sig lite väl stort; då tar vi ut en del av pengarna därifrån och gör en extraamortering på bolånet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill bara highfiva dig! Det är så himla smart att ha ett lägenhetskonto (eller reparationskonto, vad man nu vill kalla det). Jag har vänner och bekanta som klumpar ihop det - oftast lilla- sparande de har i ett enda konto. På samma konto sparar de till semestern eller andra roliga saker som de ser fram emot.

   Det som händer är att om någon tråkig måste-pryl som t ex kylen eller tvättmaskinen går sönder så tas pengarna från det konto där man hoppats kunna få använda pengarna till en lyxig resa. På samma sätt borde folk ha ett tandläkarkonto eftersom det knappt kan finnas någon värre utgift att behöva betala. Har man öronmärkt pengar till riktigt trista saker behöver det inte göra lika ont att använda dem.

   Smart också att extraamortera! *Guldstjärna*

   Radera
 8. Blir lite nyfiken på konsumtionsbloggarna.. :-) Får man be om länkar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Var så trött igår kväll att jag missuppfattade frågan och trodde att du menade sparbloggar. Hoppas att du ser detta ändå, nu när jag ändrat mitt svar.

   Om du vill läsa bloggar med mycket renovering, inredning och mode kan du sikta in dig på t ex Petra Tungårdens blogg och House of Philia. Det är välgjorda bloggar med mycket lyx och saker händer i ett rasande tempo. Det är bara att googla så hittar du dem.

   Radera
 9. Jag är ingen bloggare, men jag är rätt snål ändå =)
  Dammsugaren behöver bytas ut, likaså TVn men jag bara drar ut på det eftersom det är dyra saker - om man vill ha kvalitet.
  Annars är det enda jag bytt ut - på många år är min vattenkokare.
  Äger ingen bil eller tvättmaskin. Min elvisp har jag haft ca 12 år. Min brödrost, strykjärn, stavmixer har jag haft i 15 år (sen jag flyttade hemifrån)
  Kram, Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad länge dina saker håller! Jag är imponerad. Vi hade en stavmixer i plast - den gick sönder. Önskade mig en ny och fick en jättefin i metall, men tror du inte att den gick sönder också! Detta var innan min bloggtid så därför hittar man inte detta i gamla blogginlägg. Brödrost och blender är exempel på andra saker som gått sönder genom åren trots bra märken och hög kvalitet. Och jodå, vi är rädda om saker. Jag är nämligen ganska pedant.

   Använder många prylar nästan dagligen så det blir väl ett naturligt slitage, det är enda anledningen jag kan komma på.

   Kram tillbaka!

   Radera
 10. Jag längtar till min tjock tv lägger av....
  Men är allt för snålekonomisk för att bara byta ut den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt tänkt!
   Men du vet att det kommer att kännas som om ett UFO landat framför din soffa den dagen du köper en modern TV va? ;)

   Radera
  2. Rätt må så vara, fast jag är rädd att det är den moderna TV-n som kommer undra vad det är för UFO som sitter hmm ja ligger i soffan och tittar på den. De ska visst vara intelligenta nuförtiden de där maskinerna!

   Radera
 11. Kul reflektion har faktiskt inte funderat över att vi kanske inte beskrivit vår process. Sedan jag började blogga för ett par år sedan så har en hel del gått sönder. Tvättmaskin, Diskmaskin, Kyl/Frys, Bromsarna på bilen, Staketet runt huset etc. Detta till en sammanlagd kostnad av över 100 000 över två år så utan detta skulle vår kostnadsnivå varit ännu lägre. Vår process för att köpa är sådan att vi prioriterar kvalitet framför pris när vi väl köper något (buy quality cry once). Kanske värt ett eget inlägg snart kring vår process. Tack för en intressant fundering!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om cry once-filosofin!
   Men du ser, förstår du hur intressant och spännande det hade varit att få ta del av dessa saker som gått sönder och hur man resonerat innan och medan man köpt nytt. Och vad det kostade. Jag saknar den typen av inlägg. Det gör spararens vardag mer trovärdig också än att varje dag på året kostar typ 50 kr utan undantag... (överdriver lite för att understryka!)

   Radera
 12. Hej och tack för en bra och inspirerande blogg som jag i tystnad har följt länge!

  Härhemma är det just nu en tid av allmänt förfall, mina "gamla" (4år) Apple-produkter håller på att gå sönder en funktion i taget, men jag lär mig av den moderna och teknikkunnige sonen alla genvägar och funktioner som kan ersätta trasiga avstängnings-och hemknappsfunktioner.

  Fjärrkontrollen till den 9 år gamla tv:n slutade att fungera precis just nu och mina ben som tack och lov fungerar trots högre ålder än så fick -hör och häpna- gå fram till tv:n och stänga av där på den för ändamålet utplacerade knappen.

  Allt detta fungerar bra och tillför mig ingen ny kostnad. Tänker slita på sakerna tills inga nödlösningar fungerar.

  Värre var det med min mixer i glas som gav upp efter att en metallsked glömde sig kvar i den och glaset flög över diskbänken. Den ersattes av en allt-i-ett-mixer. Nu ligger elvispar, mixerstaven o annat i källaren och väntar på andra tider.
  Tack och hej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för att du tar klivet ut ur tystnaden! Blir jätteglad för din kommentar och att du delar med dig. Roligast är ju att du påminner oss om svunna tider, tänk när vi var tvungna att GÅ FRAM till tv:n varenda gång vi skulle sätta på den eller byta kanal!

   Radera
 13. Hej! Är ingen sparbloggare men väldigt sparsam. Jag ser inte byte av tvättmaskin, diskmaskin eller liknande som ett inköp utan mer som bara nödvändig konsumtion. Ungefär som mat.

  Med tre barn klarar vi oss helt enkelt inte utan tvättmaskin och diskmaskin (och värmepump, toaletter och sådant som gör att ett hus fungerar).


  MEN- vi köper inte nya vitvaror förrän de verkligen är helt trasiga. Ingen lyxrenovering. Kylskåp och frys kanske vi kommer köpa lite i förebyggande syfte för att inte behöva slänga innehållet i en hel kyl eller frys- det är ju inte heller ekonomiskt.

  Jag har aldrig någonsin förstått grejen med att köpa nytt hela tiden. Helt, rent och ibland lite kul, ja, men jag köper en ny jacka när den gamla är beyond repair.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggare eller ej, det var ju mer "redovisningen" jag var ute efter och den tar jag tacksamt emot här så det är härligt att du delar med dig!

   Vi som bor i lägenhet kan klara oss utan egen tvättmaskin genom att nyttja föreningens tvättstuga men vill man prata om "vardagslyx" så är det att ha egen tvättmaskin. När barnen varit magsjuka, tonåringens stinkande gympakläder eller när man behöver paniktvätta något = LYX med egen maskin. Däremot har vi hoppat över det här med torktumlare som bara känns som en eltjuv.

   Samma sak med diskmaskin. Det är ingenting vi måste ha men något vi verkligen prioriterar eftersom det blir en del disk på minst 4 pers om dagen. Då drar jag hellre in på något annat.

   Radera
 14. Jag köpte en ny hårfön nyss trots att den gamla inte gått sönder! Väldigt olikt mig. Ett dåligt köp för tio år sedan och den vägrar ju att gå sönder. Till sist fick jag nog och slog till på en modern. Lycka! Lång sladd och håret blir mycket finare. (köpte dock som en födelsedagspresent till min man för att kunna med det ��)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så där har man ju gjort några gånger. Köpt det i present till någon i familjen för att rättfärdiga köpet som man sedan själv har nytta av också.

   Kan tänka mig att de moderna hårtorkarna är mer skonsamma mot håret så ditt hår tackar dig nog :)

   Radera
 15. Märkligt nog håller det mesta ihop hos familjen Penning trots att vitvaror och värmepump (!) börjar komma till åren. Men inget som är helt byts ut förrän det brinner, börjar läcka eller självdör. Kanske allt går sönder på en enda gång? Lär bli en trist månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen är det inte ofta så? Jag tycker att den där "en olycka kommer sällan ensam"-grejen brukar stämma ganska bra. Om en sak går sönder så visst fasen är det något mer som pajar...?!

   Radera
 16. Ingen sparbloggare längre men väl bloggläsare. :) Vi köpte en extra frys förra sommaren som finansierades med ett litet jobb vi gjorde. I och med att vi hyr vårt hus så bekostar hyresvärden annars alla kapitalvaror som behöver förnyas. I höstas byttes vedspisen ut (den gamla var från 1936 och hade börjat bli trött) och i samma veva bestämde sig elspisen för att gå på lunch. Så det har vi fått gjort. Men för några veckor sedan gav min dator upp, pga att jag spillde vatten så slutade moderkortet att fungera. :( Tur i oturen så är hårddisken intakt, och jag har fått tag i en likadan beg. dator för en billig peng + att jag fick ut lite på försäkringen. Men surt! Får ju skylla mig själv, och vill helst inte nalla av bufferten... det blir gröt och nässlor i en månad nu... ;-)
  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du nämnde precis fördelen med att hyra! Nämligen att hyresvärden står för underhåll av hyresrätten.

   När det gäller datorer så gick jag ju i fällan för ett par år sedan när jag köpte en billig och plastig ny laptop som gick sönder efter bara något år. Det gör jag inte om. Det är så himla lätt att bli dumsnål märker jag och jag måste verkligen passa mig. Jag satsade alltid på kvalitetsprodukter innan jag började snåla och jag har ju ännu större anledning att hålla fast vid det nu.

   Lycka till med nässlorna! :)

   Radera
 17. Det kan vara som du säger att det är inget kul att blogga om inköp av kylskåp när man har en snålblogg. Det kan även vara så att många personer de senaste åren har lagt om till en mer ekonomisk livsstil och därför sen tidigare har en stor mängd saker eller att de finns i omgivningen. Kaffekokaren går sönder, får föräldrarnas extra. Byxorna går sönder, inga problem för det fanns 10 till i garderoben osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men jag tycker att det vore jättekul om de gjorde tvärtom och berättade om när något går sönder och hur de löser det. Desto roligare om de får föräldrarnas kaffekokare eller något liknande. Det skänker realism till oss läsare.

   Radera
 18. Ja, det är en bra fråga. Men när jag läser här bland kommentarer som kommit in ser jag inte många som uttrycker att de LAGAT grejorna?
  Min tvättmaskin, toppmatad, slutade att fungera och kunde konstatera att drivremmen som satt runt trumman liksom hade haft kuggar men inte hade det längre. Så jag köpte en ny rem med kuggar och så funkade tvättmaskinen igen. Svårt? Verkligen inte. Dyrt? Ja, väd sägs om ca 150 kr?

  Vad gäller köksfläkten så ramlade en dag några delar ner från fläkten, de lossnade helt enkelt. Tittade på plastgrejen som ramlat ner och såg att några plastdetaljer i den gått sönder. Så jag köpte en ny plasthållare och passade även på att byta det här fläktfiltret i metall. Det kostade väl ca 200 kr om jag kommer ihåg rätt.

  Nå, strykjärnet som du frågade om? Jo, för ca 15 år sedan började den släppa ifrån sig grejs från den här delen där ånga ska komma ut. Laga? Näe men provade med avkalkning och annat men det blev aldrig bra. Köpte ett nytt strykjärn, och det var i ca 150 kr klassen. Och det har jag haft nu i ca 15 år.

  För elvispen så har jag aldrig haft nån utan använt en speciell del som levererades med köksmaskinen. Ja, just det, den blev obrukbar för alla knappar och rattar hade kärvat ihop. Men med en skruvmejsel och lite rengöringsmedel på en söndagseftermiddag så vart den som ny. Vispar toppen fortfarande.

  Kylskåpet är en gammal electrolux och när jag kollade upp hur gammal den var med deras serviceverkstad så sa som "typ 20 år, men den håller säkert minst 10 år till". Jaha, så var det med det alltså. Fast jag hade en liknande kyl som det blev något problem med att hålla temperaturen. Visade sig att byta termostaten som sitter vid lampan tog ca 5 minuter och kostade - ja, typ 100:-

  Fjärrkontroller har slutat att fungera, fast det är bara att öppna dom och rengöra, låta torka och så ihop med dem och så fungerar de utmärkt några år till. Och då är det samma visa igen.

  Så det är inte så mycket att skriva om, om det är fler som gör som jag. Och kan tro att det finns några sådana i den här läsekretsen........

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omedvetenellermedvetenkonsumtion10 april 2016 21:35

   Åh, underbart med en lagare!
   Min symaskin som jag köpte på Konsumerbjudande ca 1600.- för tjugo år sedan (rena rånet för mig då, men som jag drömde om en egen symaskin alltså!!) den fick jag plocka isär så smått och göra storstädning av.
   Den använder jag ganska flitigt!

   Min mobiltelefon förlängde brorsan livet på för ett år sedan och jag fick betala reservdelen på 200 kr.

   Radera
  2. Wow, du är verkligen one of a kind!
   Förr i tiden reparerade man i stort sett allt men idag vet folk inte längre hur man gör. Det är precis som med matlagning, många vet inte längre hur man lagar mat från grunden utan soppa och sås är något som finns färdiglagat i kyldisken på matbutiken.

   Själv är jag ruggigt oteknisk och borde nog låta bli att gå in och pilla i elgrejer av den anledningen. Det gäller ju att man vet vad man pysslar med så att man inte slutar som ett sprakande tomtebloss...

   Dessutom tycker jag att många saker blir för dyra att laga. Jag kommer ihåg en tv vi hade för cirka tio år sedan, när den gick sönder skulle det kosta så mycket att reparera den att de tyckte att vi skulle köpa en ny.

   Radera
  3. Det är att laga själv som gäller. Om man ska betala något proffs marknadspris, dvs transport hem+ milersättning+ timpenning+ reservdel+ moms+ fakturaavgift, så är det inte så ofta det blir någon ekonomi av det hela.
   Då kan man tex köpa ett nytt begagnat kylskåp på blocket för 200-400:-

   Förresten, det är populärt att sälja saker på blocket och tradera men det hörs sällan så mycket om att köpa? Men rimligtvis borde det vara lika många grejer som säljs som köps?

   Kanske värt ett eget inlägg?

   Radera
  4. Det har du banne mig rätt i, tack för tipset! Jag har sålt en hel del på Blocket genom åren men faktiskt köpt en och annan pryl också, även om det var länge sedan nu.

   Blocket i sig är värt ett eget inlägg eftersom jag varje gång skriker "aaaaldrig mer" för att jag tycker att det är så jobbigt. Likt förbannat lägger jag ut en ny annons så fort jag får chansen, haha.

   Radera
 19. Ah! Tack för tipset med fjärrkontrollen, ska genast rengöra!
  Tack igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh, skulle vilja vara som du! Hitta felen och veta precis vad jag skulle göra åt dem. Men om man som jag inte har någon större praktisk erfarenhet av det som du klarar av, när man inte ens förstår ar felen finns, då är det svårt. Har en god vän,(som tur är)han behöver bara titta på grejerna, så ser han vad som behöver åtgärdas och fixar det.
   Men jag försöker, sist rensade jag röret till handfatet på toaletten och tätade nertill.Billigare än att anlita rörmokare. Elsa

   Radera
  2. Mitt problem är att jag är feg och rädd att ha sönder saker. Jag vet hur man rensar avloppet men skulle inte våga skruva isär allting och försöka täta och liknande.

   Tyvärr cementerar jag nog gamla könsroller genom att vara extremt ohändig. Jag hade en superhändig pappa som älskade fix och trix, snickrade och byggde allt själv men han lärde inte ut det till mig. Det kan man ju ångra nu...

   Radera
  3. Ja men om en grej är sönder, och du tänker "jag slänger den och köper en ny" så kan du ju mixtra med det som är sönder. Vad skulle kunna hända? Att den går sönder? Mer sönder än sönder?
   Se det som en intellektuell utmaning, kanske kan vara mer givande än att se slentrianmässigt på tv?
   Nuförtiden kan oerhört många tips få via mycket pedagogiska videos på youtube - fråga dina dataungdomar så kan de säkert hjälpa dig att hitta

   Radera
  4. Det är klart att det är värt att chansa men i det här fallet tänkte jag nog mest på elgrejer och jag är inte jättesugen på att försöka pilla med sådant och sluta som en överfriterad pommes frites...

   Samma sak med rör, jag ger mig fasen på om jag börjar skruva isär och greja för mycket med rören så kommer det att sluta med vattenskador. Vill ju inte gärna dra på mig ännu större kostnader än vad det hade blivit från början...

   Radera
 20. Ha ha, bra uppsnappat. Köpte faktiskt ett par nya kostymbyxor idag på Dressman eftersom jag ska på intervju i morgon. Kanske ska lägga upp det på bloggen så att läsarna förstår att jag också "shoppar". Dock var det en investering på 399 kr så lär knappast förlänga tiden innan jag kan checka ut :)

  Vad det gäller lite dyrare saker så har det blivit så att jag kollar hur länge jag kan hålla mig från att ersätta något som gått och blivit slitet/trasigt. Hittills har det gått riktigt bra.

  I längden vet jag inte hur mycket jag sparar på det. För t ex nytt kylskåp, spis och diskmaskin ska ju ändå inhandlas någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, byxor räknas knappt :)
   Och frågan är hur länge du skulle klara dig utan kylskåp och spis. Det är enklare att klara sig utan tv eller elvisp.

   Jag kan meddela att det blir dyrare att leva utan kyl och spis. Det fick vi erfara en gång i tiden när vi levde mitt i ett pågående stambyte och stod utan kök i ett par veckor. DYRT. Efter ett par dagar höll vi på att bli tokiga och fick låna en sk pundarplatta av en granne (den hade hon på sitt lilla kontor för att kunna koka tevatten) men det gick inte att laga riktig mat då heller. Det var mest för att kunna värma saker till barnen eller koka en enkel pasta så att vi slapp köpa precis allting ute. Det här var innan min spartid som tur var. Nu hade man väl brutit ihop, haha.

   Radera
 21. Hej, vilken fart du har här! :)

  Jo då, saker går sönder. Damsugarmunstycket och köksfläkten. Datorer.

  Men vi gnider lite innan vi handlar. Reparerar, fixar, hittar ett nytt munstycke i soporna.

  Men alla inköp redovisas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väldigt vad ämnet engagerade! Det är så himla kul att läsa alla kommentarerna, har inte haft så skoj på länge :)

   Anledningen bakom inlägget var för övrigt att vår dammsugare börjar bli trött, och sladdvindan har gått sönder. Jag tänker kämpa på och använda den tills det inte går längre men det är galet störigt att den extralånga sladden är ute hela tiden.

   Och jag gillar när man redovisar både inköp och hur man lappar och lagar sina saker!

   Radera
 22. Vad kul att läsa allas kommenterer. Jag håller ju på att lista saker som kommer in och ut på bloggen och det är saker in i vårt hem varje månad. Det är inte bara köp utan kan vara presenter, ärvda saker eller liknande men en hel del köper vi. Nu i veckan kommer det både att bli en ny kjol och nya leggings pga att jag har slitit ut bägge två (på sätt som inte går att laga). Små kostnader visserligen, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen kul med alla kommentarer! Det är helt fantastiskt att så många vill dela med sig, berätta och tipsa. Underbart rolig läsning! Dessutom är alla så himla trevliga mot varandra i kommentarsfältet till skillnad mot hur det kan vara på internet i övrigt. Och den goda stämningen gör mig ännu lyckligare!

   Smart att lista det som kommer in i hemmet! Supersmart, på så sätt håller man verkligen koll och varje köp blir mer genomtänkt.

   Radera
 23. Och vi har fått byta tvättmaskin då den gamla hoppade iväg och slet sig! (den började skaka våldsamt och for iväg), men då kollade vi priser och köpte en energisnål och rymlig tvättmaskin som sparar el i huset.
  Vi har även bytt kyl, då den gamla drog ström som sjutton och höll på att falla ihop av ålder (över 20 år gammalt). Ny energisnål kyl blev det.
  Sedan lade två plattor på spisen av + att ugnen värmde på helt fel temperatur så maten blev aldrig klar (även spisen var 20 år). En snygg begagnad spis för 1000:- blev det, eftersom vi planerar renovering av köket om några år, och då vill vi ha en nyare spis.
  Allt detta betalade vi med vårt hus-/amorteringskonto, där vi satt in lite mer pengar än det som amorterats i flera år.
  Nästa steg är att byta frys, då vi har en opraktisk frysbox från 1993 som tuggar ström, men vi klarar oss tills vi fått ihop mer pengar på huskontot.
  Så visst går prylarna sönder, gäller bara att ha buffert för det, som ett huskonto :)
  Sedan behöver man ju inte köpa de dyraste eller flashigaste vitvarorna, dock vill man ju ha kvalitet som håller ett tag åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, slet sig...! Ser den skenande tvättmaskinen framför mig.

   Jag köper det där med energisnål om man ändå är tvungen att köpa nytt. Däremot känns det som ett lite märkligt argument när folk som har fullt fungerande äldre vitvaror vill byta dem mot ett energisnålare alternativ. Känns som att man får ganska mycket el för de 10 000 kr som en ny kostar...

   När vi köpte nya vitvaror i köket (det var innan min spartid så det finns inga blogginlägg om det) valde vi mellanprisklass. Det visade sig vara ett smart drag, ingenting har varit felaktigt eller krånglat. Vi har goda vänner som köpt värstingvarianter av t ex diskmaskin och det har varit många besök av reparationsgubbar.

   Radera
 24. Apropå Blocket... Jag tycker det är så praktiskt att sälja saker som är jobbiga att demontera eller forsla bort. Har sålt t.ex. duschkabin där köparen har monterat ned. Det är extra praktiskt då vi inte har någon bil. Jkr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart!
   Jag håller med, älskar att någon annan bär ut grejerna ;)

   Vi har ju inte heller bil vilket å andra sidan slår tillbaka som nackdel då det är svårt för oss att åka och kolla grejer på Blocketannonser...

   Radera
 25. Jadu, jag läser ofta, men har nog aldrig kommenterat men nu gör jag det. Jag är en person som köper nytt och när det är urtjänt så köper jag aldrig igen - än så länge då jag måste hålla hårt i slantarna. Min stavmixer gick sönder för ett år sen, nu kör jag allt i matberadern. Min brödrost gick just sönder, så nu rostar jag på galler i ugn. Kylen gick sönder i vintras, jag bor i hyres så behöver inte betala det men blev himla irriterad att de bytte frys också då den funka. Bad dom som installera den att se till att den gamla fick tjäna vidare då det är ett vansinning slöseri att slänga en fungerade frys. Samma med kylen faktiskt, bad dom laga men de bytte ut till nytt när det bara var en liten elgrej som var sönder. Nåväl, inte mycket att göra åt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madeleine och tack för att du lämnar ett avtryck. Applåder för hur du fiffigt löser bortfallet av hushållsmaskiner genom att helt enkelt använda en annan istället...

   Först, när jag läste "kylen gick sönder i vintras..." så galopperade min hjärna i förväg och tänkte "Aha, hon kommer att skriva att hon använde balkongen istället" och så blev jag jättesnopen när det inte var så!

   Håller med om att det är vansinne att kasta om det går att laga men folk har tyvärr blivit bortskämda med att få nytt hela tiden.

   Radera
 26. Ingen sparbloggare här, men på väg att bli en sparnörd. Här lagas allt som jag inte "bara väntat på att det ska gå sönder så jag kan få köpa nytt". Går ofta bra att googla hur man gör eller höra runt med olika fackkunniga och få flera offerter. Personliga exempel som jag måste skryta med ;)
  -Tvättmaskin slutade tömma ur vatten - gick därmed heller inte att öppna luckan, förrän lite tricksande. Ny pumpgrej fr Kina inköptes för ca 150 kr, mannen bytte pump och allt slutat lyckligt. För övrigt är väl ett husmorstips för en mögelfri och långlivad tvättmaskin att tvätta 90 gradigt då och då.
  - Kylskåpet gick sönder då vi lämnat dörren öppen och värmevarningssystemet ballat ur. En snubbe med ROT-avdrag fixade det för 1700 kr. Värt det då det endast var 3 år gammalt och energisnålt.
  - Bilen började låta som en fågel som fastnat i en fläkt. Mazda-verkstaden sa att motorn behövde bytas ut, kostnad: 25000. Mina sparmuskler kändes svettiga då, så vi kollade med en annan verkstad som lagade motorn istället för 6500. Gått som på räls efter det!

  Ja, så läs på innan så kan du nog våga dig på att laga något, eller hör med någon expert om du tror saken är värd att laga. Eller lägg tid på att blogga istället, det gör ju mig glad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fråga oss läsare om tips! Vi är en resurs utan dess like som du märker ovan i kommentarerna. Vi hjälper gärna till med råd och dåd, länkar och videos på youtube

   Radera
  2. Ni är fantastiska och jag menar det verkligen.
   Så himla trevliga, hjälpsamma och härliga!

   Jag hoppas verkligen att de som läser bloggen förstår att de gärna får använda mitt kommentarsfält för att fråga andra läsare om tips och råd! Här är alla välkomna att höra av sig och det bidrar bara till den goda stämningen samtidigt som vi lär oss smarta grejer av varandra. Fint som snus!

   Radera
 27. Vet inte om du/ni såg det men jag skrev ett litet inlägg igår på min blogg som var inspirerat av detta! http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/köper-vi-aldrig-något-nytt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och tack för omnämnandet!
   Toppen att vi kan inspireras av varandra och dela med oss av våra erfarenheter. Det är så kul och intressant att läsa när någon annan plockat upp bollen och ger sin syn på saken.

   Radera
 28. Åh, intressant inlägg! Ofta blir det nog så att man visar upp den sida man vill förstärka, även om det kanske är ännu mer intressant att se hur personer löser de andra situationerna.

  Beklagade mig för sambon när min mobil, cykel och diverse hushållsapparater gav upp inom loppet av några veckor att det är helt okej att leva som fattig, ända tills något går sönder. Jag har liksom inte några marginaler att röra sig med, så det får vara till att bli kreativ.

  Diskmaskin lyckades jag få en helt gratis från mitt förra jobb. Några visningslokaler hade renoverats och ett gäng helt nya vitvaror hade rivits ur och hamnat på ett lager. En kollega körde hem och rullade in den, och en vän kom och installerade den. Tack och lov bor vi i hyresrätt, så om något av det andra skulle gå sönder så ingår det liksom.

  Kaffebryggaren lade faktiskt av härom veckan, tack och lov så hade vi sparat min sambos enklare bryggare från innan vi flyttade ihop, så det blev till att plocka fram den. Annars har vi en pressokanna som användes ett tag när vi bodde i andra hand utan våra grejer.

  Såklart lade även min blender av. Försökte reparera den själv med solvertejp, men till sist skar motorn ihop. Försökte köra med karaff och stavmixer istället, men med tanke på hur mycket smoothies jag dricker, så kom jag fram till att det var värt att lägga några hundra på en anständig blender som används varje dag, även om det sved. Kompenserar genom att göra billiga smoothies på frukt från den lokala frukthandlaren som håller på att bli dålig och säljs till nedsatt pris. Bunkrar med sådant, tar hand om och fryser in.

  Stora problemet just nu är att jag skulle behöva laga en massa kläder, men att själva symaskinen behöver servas för 700 kr. Ironin i att inte kunna laga saker, för att saken man behöver för att laga saker behöver lagas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, appropå att saker gjordes för att hålla förr, förresten:

   För två år sen fick jag köpa min första nya dammsugare. Innan dess hade jag haft mina föräldrars reservdammsugare - en Electrolux tillverkad 1982. Den höll alltså i 32 år, inte illa!

   Sen gick min elvisp sönder nyligen, det var en sån superbillig plastig sak som nån släkting hade fått på köpet när den beställde på postorder, men den hade ändå hållit i tio år. Knallade till loppis och hittade en superfin brun och vit elvisp från Philips på 70-talet som är en riktig best och används som både visp och bakmaskin när jag gör storbaket varannan vecka (för vem har lust att betala 30kr för luft i påse aka köpebröd???). Riktigt fynd! Att leta välbevarade köksprylar från förr på loppis lönar sig verkligen. Min matberedare är också en Philips från 70/80-tal, loppisfyndad för 40kr. Tuffar på år efter år!

   Radera
  2. Du har nog rätt i det men tänk att det ska handla om image till och med hos sparbloggare... ;)

   Precis som du själv säger vill man åt lösningarna och hur andra väljer att göra. Jag suger åt mig alla berättelser om gratisfynd, reparationer och nödlösningar. Det har varit riktigt rolig, för att inte tala om inspirerande, läsning. Dessutom påminner det mig om när jag flyttade hemifrån, till min första lägenhet, när jag inte hade lust att köpa tråkiga hushållsgrejer. Jag hade inget strykjärn (ingen strykbräda heller naturligtvis) och lagade nästan aldrig mat så hushållsapparater saknade jag inte ens.

   När det gäller din blender så rös jag faktiskt av obehag.
   Vår förra blender gick sönder när jag höll på att mixa en blåbärssmoothie. Kannan gick sönder i botten och smoothien slungades ut över köket. Jag kan sammanfatta det så här: banan gör att det blir väldigt slemmigt och svårt att skura bort. Den blå färgen i blåbären förstör en hel del också. Nu kan jag skratta åt det men då grät jag. Det var hemskt! Desto roligare då att kunna lägga till att vi fick en ny gratis. Min man hade fått ett presentkort i julklapp som gällde i en sådan där presentbutik på nätet och då valde vi en blender. Den använder vi fortfarande flera gånger i veckan. Även om jag helst undviker blåbär.

   Radera
  3. @rimliglevnadsstandard:
   Du är helt rätt i tiden! Medan många företag nu tillverkar eftertraktade retromodeller så har du originalen! Cool!

   Radera