onsdag 20 april 2016

Ekorren

Text: bilderochfakta.se


Det gäller att alltid ha ett aktuellt projekt på gång för att hålla igång sparandet. Eller sparandet rullar ju på hela tiden men för att det alltid är bra att ha något i sikte. Något som håller ångan upp och gör det mer mätbart. 

Mitt nya projekt är att äta ur frysen. Alltså verkligen äta ur frysen - tills den är helt tömd. När vi är klara ska det inte finnas något mer än isbitsformar i den. Enda undantaget är om "veckans klipp" på matbutiken råkar vara något från frysdisken. Annars ska ingenting nytt in i vår frys under den här perioden. Det här är egentligen inte för att spara pengar om man tror att det handlar om att jag inte behöver köpa kött/fisk/bröd ett tag framöver utan det handlar mer om att ta tillvara på allt innan det blir för gammalt eller frystorkat.

Ni vet hur det är: man passar på och fyndar. Kastar in i frysen. Fyndar fler gånger och kastar in ännu mer grejer i frysen. Samtidigt gör man klipp i kort datum-hyllan som behöver ätas upp omgående, har grötmåndagar och dagar när man äter rester. Mellan varven lagar vi matlådor som också åker in i frysen. Med andra ord blir det mer in än ut och nu är den verkligen knökfull. 

Nu vill jag bara tömma den. Skit samma om det kan bli en knögglig övergång där man står utan reserver. Jag vill ha en clean start. Funderar på att låta skafferiet åka lite släpvagn på det här projektet när jag ändå är igång. Det har varit en period då vår lokala stormarknad frestat med galna lockpriser på pasta och flingor. Bland annat sålde de pasta för 0,98 öre och vi passade på att köpa två paket om dagen hela den veckan. Det blir en del.

Det kommer att bli spännande maträtter varje dag den närmaste tiden. Idag gjorde jag det enkelt för mig, spagetti och köttfärsås. De stora utmaningarna ligger längre fram när man gräver fram de riktigt gamla liken i frysen. Det är inte så att vi inte får kompletteringshandla (förväxla inte denna vårrensning med ett köpstopp) men tanken är naturligtvis att klara sig utan så långt det bara går när det gäller basvaror + protein. 

Ett litet tillägg angående protein kan vara på sin plats här. Så här är det, vi äter köttfria middagar ett par gånger i veckan. Det blir automatiskt så när vi äter pannkakor, soppa och en del pastarätter. Jag är ingen stor köttätare men uppskattar kyckling och är barnsligt förtjust i köttfärsrätter. Tyvärr bor jag tillsammans med tre grottmänniskor karlakarlar som brölar köööött så fort det kurrar i deras magar. Och ingen av dem gillar bönor så ni kan hoppa det förslaget. Framför gäller detta de två som tränar, de tror att deras kroppar kommer att tyna bort och dö om inte musklerna matas med en halv oxe om dagen. 

Igår när jag kom hem från jobbet mötte jag minstingen i köket när han kom bärandes på en tom dessertskål. Jag frågade vad han hade ätit och han svarade - Chokladglass, du sade att vi skulle äta upp det som är i frysen!  Haha, tala om att göra en fri tolkning. Glass innan maten var kanske inte riktigt vad jag menade.  16 kommentarer:

 1. Vet du, det är rätt crazy när man kommer på sig med att ha någon slags relation till en bloggskrivare. Idag när jag kom hem från träningen så står det några sopsäckar i porten sedan några dagar tillbaka. Någon hade nu öppnat en av dem och när jag gick förbi så såg jag där låg några pantplaskor. Samtidigt som jag tror att jag struntar i vad andra tycker så gör jag ju inte det så jag tittade mig snabbt omkring och fiskade upp 2-3 flaskor som jag rusade upp med. La ifrån mig väskan, lyssnade ut i trappen och for sedan ner 2 vänder till och plockade pant!
  Det känns toppen med gratis pengar, jag tänker det blir som kompensation för onödigt godis jag har slösat pengar på.

  Ja, och när jag först fick syn på dem så tänkte jag på dig och ditt förra inlägg.

  Tack för att du skriver dina inlägg - de är uppskattade.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack själv för att du delar med dig! Jag har haft så himla kul åt din kommentar. Ser framför mig hur du lubbar upp och ner för trapporna med pantflaskorna. Det är något med just pant som är lite tabubelagt. Förmodligen för att vi bär på bilden av pantsamlaren som den där fattiga uteliggaren som rotar i papperskorgar. Och den vill vi inte förknippas med.

   Men du har helt rätt, det ÄR toppen med gratis pengar!

   Radera
 2. Äter ur frysen här med! Känns bra i alla led :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det är riktigt spännande också :)
   Min plan är att den ska bli helt tömd, frostas av och så börjar vi om på nytt sedan. Får se om det funkar...

   Radera
 3. Tack för tipset, det projektet hakar jag på! Till midsommar ska det vara klart och avfrostat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med en deadline!
   Jag vill också ha den tömd och avfrostad till midsommar. Tala om ny, fräsch, start.

   Glöm inte att berätta hur det går!

   Radera
 4. Vi har haft besök av medlemmar av familjen förrådsmott. Pigga små rackare som levde i vårt mjöl, knäckebröd, pasta... Nu är vårt skafferi rensat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeuw! Förstår att ni rensade ut ordentligt! Jag är livrädd för att få skadedjur i skafferiet, så äckligt! Huh!

   Radera
 5. Jag har kört frys/skafferirensning några gånger och gillar verkligen känslan när man börjar se botten:) Heja heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för hejaropen!
   Jo, det passar mig perfekt. Jag älskar ju att rensa-städa-börja om. Känslan är oslagbar. Som det är nu har det gått alldeles för långt i vår frys, hittat påsar med 1-2 bortglömda och frystorkade brödskivor i osv. Blä.

   Radera
 6. Du är min absoluta favorit bland bloggare, du skriver så bra. Om du inte redan har det som yrke så har du det att falla tillbaka på, en alternativ karriär helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ååååh! Hur gullig är inte du?!
   All kärlek till dig för att du boostar mitt självförtroende så fint. Jag blir så glad att hjärtat gör små piruetter!

   Tyvärr tvivlar jag på att jag kan försörja mig på bloggande, det är ju inte själva skrivandet man får betalt för utan för att man visar reklam på sin blogg och jag har svårt för det. Än så länge är min blogg helt utan reklam och yttre påverkan och jag vill gärna fortsätta så. Det känns så rent och ärligt att inte vara påverkad av någon/något utan att låta allt komma från hjärtat.

   Radera
 7. Härligt projekt, heja! Det är en av fördelarna med att precis ha flyttat; det kändes helt fel att flytta med en massa krafs innan så vi åt upp allt som gick och resten åkte tyvärr i sopkorgen eftersom det passerat utgångsdatum med runt 4 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyra år? *Uäck!* Så gamla grejer försöker jag undvika att ha i frysen. Men det är just därför jag bestämt mig för att fortsätta med regelbundna frystömningar även i framtiden. Då hinner ingenting bli för gammalt!

   En flytt är annars det absolut bästa sättet att få ett hem rensat och omorganiserat! Toppen! Hoppas att ni trivs i ert nya plejs :)

   Radera
 8. Här är en till som har precis börjat att äta ur frysen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra, nu kör vi och så stämmer vi av senast vid midsommar! Berätta gärna hur det går och vad ni hittar på under resans gång också, alltid kul att jämföra.

   Jag kan meddela att vi upptäckt flera påsar saffransbullar i vår frys vilket skulle kännas lite märkligt att duka fram till gäster den här årstiden...

   Radera