lördag 2 april 2016

Att flytta lån är att byta lån

Newsflash: vi flyttar vårt bolån. 
Flyttlasset går från Sbab till vår bank. Min mans bankman (som egentligen är en kvinna) ringde och ville locka över bolånet till dem. Detta diskuterades sedan fram och tillbaka flera gånger under ett par veckors tid. Hos Sbab går det inte att förhandla om räntan men anledningen till att vi valde dem från början var att man kunde spara till hög ränta. Om jag inte missminner mig var sparräntan uppe i 3% när vi började spara hos dem och det var ju inte kattskit. Idag har de ingen direkt ränta att tala om så det är inte längre något argument för att troget stanna kvar.

Hela den här bolånegrejen kom upp när min granne (tillika kompis) värderade om sin lägenhet för att lägga om lånen. Inte nog med att den ökat i värde med tiden, hon har dessutom renoverat den efter konstens alla regler. Allt detta gav henne bättre lånevillkor och en lägre kostnad per månad för lånet. Jag blev genast inspirerad! Vi har bott här i 150 år och vi har också renoverat jättemycket. Då borde vi också få bättre deal! Jättebilligt borde det bli. 

Så vi kontaktade banken men fick nobben direkt för att vi har för lite lån. Vår belåningsgrad ligger på 39 % och det innebär att vi är så lågt belånade att vi inte kan få lägre ränta. 

Det är naturligtvis snajsigt att bli avvisad för att man har för lite lån men samtidigt ville vi ju ändå minska våra kostnader ytterligare. Det som ställer till det hela är nämligen att en del av vårt bolån har bunden ränta. Och den är ganska hög. Trots att det historiskt visat sig vara mest förmånligt att ha rörlig ränta valde vi en gång i tiden att binda en tredjedel (troligtvis för att jag var föräldraledig då och i behov av någon slags långsiktig trygghet). Lånet löper ut nästa år så min man kollade upp vad det skulle kosta att lösa lånet i förtid och insåg att det faktiskt skulle vara värt det. 

Nu kommer vi till det lustiga. Bankmannen ringde min man 12 gånger. Det var så lång tid det tog för oss att fatta beslutet. Det diskuterades och räknades. Hon var ivrig att få över oss som kunder. Vi är redan kunder i banken så det var inte den vanliga dealen om att flytta över allt till dem utan det gällde bolånet samt att vi ska flytta över 300 000 kr från sparkontot på Sbab. Med tanke på dagens bottenlåga räntenivåer känns förlorad sparränta inte som någon större uppoffring. Hur som helst, hon ringde och låg på, ivrig. Ville få över oss som bolånekunder. Det var hon som övertalade oss till detta även om vi naturligtvis fattat beslutet själva och kollat upp att det blir en bra lösning. I onsdags sade vi ja och i torsdags ringde hon för att få alla uppgifter banken behöver. Hon ställde ungefär trehundra frågor och när allt var klart meddelade hon att de skulle göra en kreditprövning och återkomma med besked om vi blir beviljade ett bolån eller ej. 

Jaha minsann?! Naturligtvis förstår vi att de har sina rutiner men det lät onekligen lite lustigt efter att hon försökt övertala oss att flytta över vårt lån under en längre tid. Det är inte vi som hört av oss till dem för att be om ett bolån. 

Vi oroade oss aldrig över att lånet inte skulle bli beviljat så det handlade inte om det. Jag menar: 39 % belåningsgrad, två inkomster, en snåljåp och en lägenhet med bra standard i ett attraktivt område - ingen större risk att bli nekad. Det var mer...känslan. Plötsligt ville jag bara stanna kvar i Sbabs trygga famn, där jag blivit vaggad i 15 år och är godkänd och accepterad. Det här förvandlades till ett grinigt Yeah, fuck you too! Jag har helt enkelt blivit lite snobbig och tog det personligt. Ville att de skulle rulla ut röda mattan och ge mig ett diplom med guldstjärna för att jag är så långt från Lyxfällan man kan komma. Inte få en kreditprövning och ett "kanske" slängt i ansiktet. 

Dagen efter ringde hon och berättade att vi beviljats ett lån (det där stör mig fortfarande något enormt, vi skulle ju flytta över vårt befintliga lån och inte ta ett nytt lån?!) 

Sur som en get ville jag veta varför och då berättade hon att det beror på att man kan ha fått betalningsanmärkningar efter att man beviljades det lån som flyttas över och då blir utgångsläget ett annat. Hon tillade också att det är många fler än man tror som nekas. Men ändå, man flyttar alltså inte över lån. Man ansöker om ett nytt lån. Skillnaden!


5 kommentarer:

 1. Bra att veta - tack för inlägget.

  SvaraRadera
 2. Visst kan dom bete sig, bankerna?! När vi skulle köpa vår lägenhet i vintras visade min mans bank sig från sin sämsta sida och han blev bara mer peppad att byta bank. Känns väldigt konstigt att behöva be på sina bara knän för att utnyttja banktjänsterna de tjänar pengar på när man har en grym kreditprövning och därmed innebär nästan ingen risk för banken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Det kändes nästan tvärtom, som att de knappt vill ha en som kund för att man lånat för LITE pengar. Jag kommer ihåg när vi ringde för en omvärdering och ville prata om vårt lån, då blev den bankpersonen väldigt besviken över att vi inte ville låna mer. Och hon sade till och med rakt ut att det ligger i bankens intresse att låna ut så mycket som möjligt och att de knappt tjänar något på oss som har så lite lån. Så det är den bistra sanningen.

   Och där står man och tror att man ska få något diplom med guldstjärnor för exemplariskt skött privatekonomi... SNOPET.

   Radera
 3. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera