onsdag 30 mars 2016

Efter räkningarna

Egentligen har vi inte särskilt mycket räkningar. Jag vet det, men jag är ändå inte nöjd och skulle vilja minska utgifterna lite till.

Om vi börjar med att titta på mig så är det bolån, månadsavgift, elräkning, mobilabonnemang, fackavgift, a-kassan och försäkring. Ingen bil och inte ens månadskort för lokaltrafiken. Jag har ett gammalt och billigt mobilabonnemang, 149 kr i månaden (då får man hålla hårt i den lilla surf som ingår). Inget liv i sus och dus direkt.

Min man har inga räkningar till varken fack eller a-kassa. Däremot köper han månadskort för lokaltrafiken, 790 kr. Utöver detta tillkommer några räkningar, t ex barnens mobiltelefoner och försäkringar. Hunden är också försäkrad. Vi betalar Radiotjänst. Dessutom har vi Spotify, 99 kr, och det är en kompromiss mellan mig och övriga familjen. Jag tycker att vi kan nöja oss med gratisversionen men de slåss med näbbar och klor för att behålla premiumversionen. Den ingick gratis i sonens abonnemang under sex månader och vips hade de vant sig och vägrar säga upp den och nu betalar vi alltså för tjänsten. Jag tänker som så att man måste välja sina strider. 

Annars är det inte mycket lyx. Vår fasta telefon sade vi upp för flera månader sedan. Vi har inga betal-tv-kanaler och inga tidningsprenumerationer. Jag kan inte komma på en enda räkning förutom de jag redan rabblat upp. Det känns faktiskt extremt lite när jag lyssnar på arbetskamrater, vänner och bekanta. Till att börja med har alla bil och då rasslar det genast till i utgiftskontot: reparationer, drivmedel, försäkring och skatt. Många har dessutom lån på bilen. Dessutom känns det som om vanligt folk i allmänhet har mer räkningar än vad vi har. 

Det jag vill säga med detta är att totalen känns hyfsat nerbantad och näst intill fri från onödiga utgifter (förutom Spotify då) men trots detta känns det som att pengarna seglar iväg. När jag fört över pengar för räkningarna och sparandet (inklusive amortering) blir det inte många tusenlappar kvar på lönekontot. Jag blir lika förvånad varje gång. Det är något psykologiskt över det, att jag tror att det ska finnas mer pengar kvar än vad det faktiskt gör.

En god vän påstår att hon älskar att betala räkningarna. Um-hum, starkt ord det där men hon menar att hon känner sig "självständig och fri" när hon betalar dem och sedan kan känna sig skuldfri för resten av månaden. Jag kan inte relatera, jag sitter bara och grämer mig över hur jag slösar bort tusenlapparna och hur dyrt det är att dra runt ett hushåll. 

Ju mer man sparar, desto girigare blir man. 

28 kommentarer:

 1. Haha jag satt precis igår och skrev om just känslan när man drar in en bra lön, betalar räkningar, för över till sparkonton och vips! Sitter man där med någon tusenlapp kvar på kontot och känner sig torftig. Mycket psykologi i det här med sparande... Tycker att era räkningar känns väldigt modesta till antalet. Ingår det bredband i avgiften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är mycket psykologi i det här! Jag läste det du skrivit och tycker att du beskriver det bra, att den enda summan man ser är de där få tusenlapparna som blir kvar. Rent psykologiskt är det inte så bra eftersom man bara känner sig "fattig". Samtidigt försöker jag tänka att det är lite av en sport att försöka klara sig på så lite som möjligt och på så sätt vända känslan till en kul utmaning.

   Däremot är din metod (föra över det som blir kvar när månaden är slut) något som funkar bäst för hårdsparare. Vanligt folk får oftast inte så mycket som blir kvar eftersom de tycker att det är pengar som "blev över"...

   Och dumstrut på mig (eller åtminstone skämsmössa på) som först skrev att bredband ingår i månadsavgiften. Jag var helt säker på att det var så men det var helt fel, vi betalar 323 kr. Bra koll eller hur? *Host*

   Radera
 2. Inte mycket att orda om, utan bra jobbat och slimmat tycker jag. Och i en familj med tonårsbarn är inte Spotify för 99kr någon överkonsumtion direkt :) Och du själv skriver att du inte vill att barnen skall känna av det för mycket.

  Själv bor vi i hus och det blir en hel del fakturor ibland. En sak jag funderade på. Just nu är jag mellan jobb, så då går hunden hemma med mig. Men så fort ett jobb dyker upp gör också hunddagis fakturan det. Mellan 2200 - 2500kr får man lägga i våra krokar för en heltid. Var gör ni av er hund på dagarna? /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Någonstans förstår jag givetvis att det är rätt slimma och så pass nedbantat det går när man har familj. Det är bara så mycket pengar! När man lägger ihop alla dessa fasta avgifter så blir det så mycket pengar. Jag vill att det ska vara B I L L I G A R E att leva!

   Och hunddagis...nej nej nej! Huh! När man nu äntligen slipper betala fritids för ungarna (och innan dess, dagis) kan jag inte ens föreställa mig att behöva börja om med sådant!

   Min man har med sig hunden till jobbet. Det var själva förutsättningen för att kunna skaffa hunden. Inte bara pga kostnaden för hunddagis utan även pga vi inte har bil så orka hålla på att ta en extra omväg för att hämta/lämna varje dag...

   Tillägg: vad jag vet finns det inte ens ett hunddagis på gångavstånd från vår bostad så vi hade antagligen behövt åka buss...

   2200-2500 kr... *rys*

   Radera
 3. Hej Snålcoachen! Känner igen det där... Spotify har vi också, men jag skulle nog kunna plocka bort det. Har inga tonåringar som skulle sparka bakut men en make och en Babblarnaberoende bebis. Just nu har vi anfallit Radiotjänsträkningen eftersom vi bara använder vår tv som bildskärm till datorn, har inte ens kopplat in den sedan flytt. Så den ska säljas och så blir det en ny utan tv-mottagare, som kommer att ha betalat sig själv inom några år genom att vi inte betalar Radiotjänst. Det gäller att vara om sig och kring sig! (även om det billigaste såklart är att bara inte köpa en ny helt enkelt...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Babblarnaberoende bebis, haha

   Jag har Spotify på jobbet (inte jag som betalar) och då uppskattar jag det. Här hemma lyssnar jag på musik i mobilen, kollar Youtube eller lyssnar på poddar så jag använder aldrig familjens Spotify och skulle inte märka om det försvann.

   Radera
 4. Jag betalar ingen tv-avgift (ser på tv i datorn) och är inte med i facket (endast a-kassan). Dock har jag frisktandvård för 72 kr/mån som jag eg inte behöver = har aldrig hål och så har vi netflix för ena dotterns behov av serier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ska ju egentligen betala TV-avgift även om man bara har dator, så du vet om TV-tjänst knackar på dörren ;-)

   Radera
  2. Nja, jag googlade precis det där och hittar uppgifter från juni 2014 att man kan titta på tv på dator eller surfplatta utan att betala tv-avgift. Men om det inte stämmer får ni gärna stå på er och prove me wrong.

   Radera
  3. Jag ser att det är ändrat - det var så tidigare men tydligen fick Radiotjänst påbackning av någon anledning och betalade tillbaka till de som bara har dator. Hade missat den uppdateringen.

   Radera
 5. Jag har inte heller många räkningar varje månad: hyra, el, bredband o mobil. Försäkring kommer en gång per år, CSN betalas 4 ggr per år, tv-avgiften betalas oxå 4 ggr per år. Sen är jag med i två föreningar som är 200kr styck o som betalas en gång per år.
  Så jag har en del slantar kvar på kontot när räkningarna är betalda. (Jag har en del fonder o pensionssparande som dras automatiskt). Men annars har jag börjat göra så att jag för över de pengar jag har kvar i slutet av månaden till sparkonto, (innan lönen kommer in.) Jag har märkt att jag sparar mer när jag gör så, än om jag skulle föra över sparandet i början av månaden.
  Jag har svårt att förstå de som lever " paycheck to paycheck" att de inte har pengar kvar dagarna innan lönen kommer. Jag skulle få MEGAångest om jag levde så.
  Jag lever rätt enkelt. Bor nära jobbet så jag går eller cyklar. Har ingen bil. Har inga dyra vanor så jag har en väldigt liten "spenderar-budget" Jag vill hellre SPARA, så jag får tom ÅNGEST när jag handlar... Jag kanske kan vara på gränsen till snål mot mig själv... (Därför är din blogg suuuuper för det är underbart att läsa om att där ute finns de som tänker som jag.... Att man inte är ett freak =). )
  Mitt mål är att köpa en bostadsrätt där jag inte behöver ta så mycket lån. De 15% som krävs att man lägger in själv har jag, men jag vill lägga in MER! Så jag har ett sparkonto som jag har döpt till lägenhet som jag för över till varje månad. Det känns tillfredsställande att se den växa, hellre det än att tex köpa ett par nya byxor!
  Kram fina snålcoach!
  /Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då gör du som Ettfattigtlandskap som skrev den översta (första) kommentaren, och för över sparandet i slutet av månaden. Det krävs karaktär för det och jag anser att det är en metod som fungerar endast för människor med stenkoll på sin ekonomi. Jag för över mitt fasta/regelbundna sparande när lönen kommer och när månaden är slut för jag över det som blev kvar på kontot. Så man kan säga att jag sparar i två etapper.

   Dessutom håller jag med dig om att man behöver läsa om likasinnade för att känna sig mindre ensam i sin spariver. Det är därför jag blir så oerhört glad (för att inte tala om tacksam) när ni skriver och berättar om er själva och delar med er av era erfarenheter och hur ni gör. Det är inte bara roligt och intressant utan normaliserar sparandet på ett sunt sätt i en annars hektisk konsumtionsvärld. Folk förstår inte skillnaden mellan snål och sparsam utan klumpar tyvärr ihop det, och att vara snål anses inte vara någon charmig egenskap utan är det värsta folk vet.

   Att det sedan egentligen bottnar i avundsjuka för att du kommer att kunna köpa din bostadsrätt utan att behöva ta lån upp över öronen är en helt annan sak. Jag har märkt att de som håller på att pika eller kommentera sparsamma vanor mest ALLTID är de med sämst ekonomi och minst på sparkontot. De gör sig lustiga över att jag tar med egen påse till mataffären men jag har lärt mig strunta i det eftersom jag blivit miljonär på min metod och de fortfarande är luspanka.

   Så kämpa på och jag vet att du vinner stort i längden.

   Kram tillbaka!

   Radera
 6. Känner igen mig helt i din väninna. Känner mig också så nöjd när räkningarna är betalda. När jag dessutom betalar nästa månads räkningar av pengar som hör till innevarande månad mår jag ännu bättre! Jag vet att man ska hålla på dem till förfallodatum,men det är ju så skönt att få ta bort dem ur betala-högen o veta att jag "slipper" betala dem vid nästa löning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint. Önskar jag kunde dela känslan men njae... jag känner bara stark separationsångest över att behöva skiljas från mina älskade pengar, haha.

   Jag kan sträcka mig till att jag mår bra över att jag vet att jag klarar att betala mina räkningar och att jag inte behöver ligga sömnlös över obetalda räkningar som riskerar att gå vidare till inkasso osv. Absolut. Det är jag naturligtvis glad över.

   Radera
 7. Internet funderade jag också på - har ni inte den i familjen? Själv betalar jag inte till facket är bara med i a-kassa men har träningskort för 200:- i månaden. Iof betalar mitt företag 2 000:-/år i friskvård så det är inte mycket jag betalar själv för det egentligen. Sen har jag ett fadderbarn i Barnfonden som dras varje månad. Lån och bil har jag inga =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se ovan. Det här är så pinsamt men man måste ju vara en ärlig och hederlig person som håller sig till korrekta uppgifter. Bloggen funkar lite som en blankett till Försäkringskassan "Jag intygar att uppgifterna är riktiga."

   Jag var helt säker på att bredband ingår i månadsavgiften men det gör det då verkligen inte. Fattar inte vad jag fått det ifrån (önsketänkande?) men det är min man som sköter alla räkningar förutom de jag har på autogiro så jag ser inte alla utgiftsposter.

   Fadderbarn är fint! Det kanske jag skulle titta närmare på. Förr i tiden skänkte jag pengar till t ex Rädda Barnen, Läkare utan gränser osv men jag slutade med det när det gick upp för mig att det knappt är några korvören som når fram till de behövande utan det mesta går åt till apparaten runt omkring.

   Radera
 8. Jag känner som din väninna att det är rätt roligt med det privatekonomiska pysslet varje månad. Vi betalar avgift till vår brf, räntor, amorteringar, mobil, el + elnät, internet, fack, a-kassa och så har vi en bil som körs väldigt lite (och inget billån, tack och lov). Och avgift till förskola. Dessutom sparar vi till barnen varje månad och några ggr om året betalas tv, hemförsäkring och kattens försäkring. Det låter mycket, men jag tror andra betalar betydligt mer för bil och boende än vad vi gör. Vi har inte helt gemensam ekonomi, vilket jag har förstått är ovanligt när man har barn tillsammans. Men det passar oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt? Vad är det för FEL på er?
   Skämt åsido, det är klart att det känns bra att betala räkningar när man har stenkoll på sin ekonomi och inte har dragit på sig kostnader som man inte har möjlighet att betala. På så sätt kan jag också uppskatta att det finns en bra balans mellan pengar in och pengar ut. Men att njuta av att betala räkningar... NEVER EVER! Jag blir som en treåring som krampaktigt håller i något och skriker "MIIIIN!!!"

   Det här med vilket upplägg man väljer är ju verkligen upp till var och en. Min åsikt är att den enda gången man valt "fel" upplägg är om man har återkommande konflikter om pengar och utgifter. Då bör man försöka med något annat. Vi har mer eller mindre gemensam = alla pengar är gemensamma men vi har våra egna bankkonton som vi utgår från. Jag är för mycket kontrollfreak för att ha gemensamt lönekonto. Däremot har vi gemensamma sparkonton (de där man inte får röra pengarna).

   Radera
 9. Det är så inspirerande att läsa din blogg. Vi har mycket kvar att trimma bland kostnader. Hade ni hund? Hur gör ni med den på dagarna? Vi har hunddagis och det är en avgift jag vill slippa (3000 kr/månad : helt galet !!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag blir så himla glad om jag lyckas inspirera andra! Så kul! Vi har hund men den är med husse på jobbet. Ibland fungerar det inte att han följer med och då kallar vi in svärmor som hundvakt. Och när barnen är hemma från skolan, sjuka eller lediga, så får hunden vara hemma med dem. Det är bra för barnen också, både som sällskap och att få ta lite extra ansvar.

   Jag kan inte ens föreställa mig 3000 kr/månaden. OMG! Det är ju svinmycket pengar! Skulle det inte bli billigare att ha en hundrastare som går ut med hunden? Förutsatt att hunden kan vara ensam ett par timmar också naturligtvis. Beroende på vad det är för hund skulle man kanske kunna hitta någon pigg pensionär som vill tjäna en extra peng och samtidigt få ett svansviftande sällskap på dagarna? Många pensionärer är hundvana men orkar kanske inte med allt jobb en egen hund skulle innebära och då är dagmatte ett bra alternativ.

   Radera
 10. Har bredband på Tre, då får man Deezer tre månader gratis, sen 79kr i månaden. Så jag bytte bort Spotify 98kr i månaden. Sparar 20kr. Haha alltid nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bäckar små...
   Tycker det låter bra. Måste googla Deezer (känner mig lastgammal som inte har koll, haha!)

   Radera
 11. På mobilabbonemanget finns det lite att slipa, kolla in https://vimla.se/. Går på Telenors nät. Jag har varit kund ett par månader och det funkar utmärkt! Deras billigaste abbonemang räcker och blir över för mig och kostar 100 kr/månad, och man får halva priset de tre första månaderna. Dessutom kan man tipsa en vän att ansluta sig och då får båda 10 kr rabatt per månad, så länge båda är kvar som kunder. Jag skickar dig gärna en länk, så är du redan nere i 40 kr/månad i 3 månader och sedan 90 kr/månad. Sen kan ju du tipsa vidare inom familjen så får du ännu mer rabatt, och det blir billigare för övriga familjemedlemmar också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips!
   Det låter superbilligt och toppenbra men hur fungerar det med surf? Ingår det verkligen surf i det priset, 100 kr? Jag måste googla och kolla villkor m.m. Men det låter onekligen högintressant!

   Radera
 12. Yes det ingår 1 GB surf + att man får 20 GB extra när man ansluter sig. Tror det ingår 60 samtal och 600 SMS också eller nåt i den stilen, per månad. Överbliven pott sparas. Behöver man mer surf tror jag det kostar 50 kr extra att få 3 GB istället. Men har inte full koll, kolla på hemsidan! Jag klarar mig på det billigaste, så efter 3 månader med 40 kr/månad betalar jag nu 90 kr/månad, istället för tidigare ca 300 kr hos Telia. För dig blir det max 80 kr/månad, om du får länk från mig och sen värvar man/barn. Inte jättesvårt att få sitt abonnemang gratis, bara att värva 9 personer om man själv blivit tipsad!

  SvaraRadera
 13. Här kommer iaf min tipslänk, som ger dig 10 kr rabatt. Om någon annan som laser här vill använda går det självklart bra :)
  https://vimla.se/?201601231357027018

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad snällt av dig!
   Tack snälla för att du delar med dig. Ska genast kolla upp länken. Toppen!

   Radera
 14. Hai bisogno di un prestito per pagare la bolletta o hai bisogno di soldi per iniziare la tua attività contattaci dato che offriamo un prestito a partire dal 2% di tasso di interesse, diamo anche un prestito a lungo e breve tempo per maggiori informazioni contattaci via email jm707279@gmail.com puoi anche contattare il nostro numero whatapp: +393924698291 per maggiori informazioni

  SvaraRadera