måndag 23 november 2015

Snart startskott

23 NOVEMBER!

Två dagar kvar till julrejset börjar.
En månad + 1 dag kvar till julafton. 
Däremellan ska jag klämma in två födelsedagar i familjens innersta krets och ytterligare en i den yttre. Lägg därtill en äkta make som är frånvarande cirka 1-23 december på grund av yrke. 

Man kan få högt blodtryck för mindre. Inte konstigt att mina stressnivåer skjuter i höjden varje år i december. Är det något jag lärt mig så är det att planering är det enda som fungerar och som håller min näsa över vattenytan. Med hjälp av dagliga listor och noggrann planering vill jag påstå att jag ändå klarat det med bravur varje år. Jag har testat alla möjliga metoder, från att köpa en julklapp per dag på lunchen måndag - fredag (det är bara amatörer som julhandlar på helgerna i december) till att handla 95% på nätet som i fjol. Min deadline brukar gå vid luciahelgen, då ska alla julklappar vara inhandlade. Jag hatar verkligen julstress över allt annat och vill inte vara en del av hysterin och om man bortser från familjemys eller något trevligt glöggmingel så är veckorna innan jul inte direkt min favoritperiod på året.

I år har listorna inte riktigt tagit fart, mycket beroende på att folk varit luddigare med vad de vill och önskar sig. Jag är en sådan där som smygantecknar i mobilen när jag upptäcker något. Säg att vi äter middag hos min svärmor en kväll i maj och hon muttrar att hon skulle behöva en ny stektermometer - ja, då antecknar jag det. När det närmar sig jul (eller födelsedag!) så kanske jag har 4-5 anteckningar på henne. Saker hon behöver, böcker hon önskar sig eller något jag upptäcker att jag anser att hon kan behöva. Med hjälp av anteckningar är det ingen risk att man glömmer bort något. Då är det bara att försöka snoka reda på om hon köpt en ny stektermometer (troligtvis inte) och vips, har man den perfekta julklappen som faktiskt behövs och kommer till användning. Men som sagt var, under året har folk varit dåliga på att uttrycka sina önskemål och jag har aldrig haft så här få anteckningar. Möjligen har de redan allt de behöver? Jag behöver sätta mig ner och börja lista vad jag ska handla. Och det snart! Jag funderar på att köpa det mesta på nätet i år igen eftersom det var så himla smidigt i fjol. Ni kommer absolut inte att hitta mig i trängseln och köerna i Mall of Scandiavia med en massa stora shoppingpåsar i händerna. 

Anledningen till att jag skrev att det är två dagar kvar till startskott är givetvis eftersom det är då lönen kommer. 

För min del spelar det ingen roll eftersom jag lika gärna kan ta pengar från vilket sparkonto som helst och köpa julklappar vilken dag som helst men jag väljer ändå att räkna från lön. Det är trots allt en bladvändare för mig som sparare. Ny lön - ny sparperiod. Jag får en riktigt bra lön (bättre än vad jag brukar få den här månaden) och jag vill utmana mig själv att försöka klara hela julhandeln utan att behöva röra några andra pengar. Säkert blev jag lite inspirerad av signaturen Morsan i kommentarsfältet som vill försöka klara julen med en budget på 2000 kr. Det kan jag säga direkt att jag inte kommer att greja men med tanke på hur vi drog ner julkostnaderna i fjol så är jag full av förhoppning att även det här blir en jul i sparsamhetens tecken (naturligtvis kommer jag att ha barnen som undantag). 

Jag återkommer med lite redovisning av pengar och planer.
Feel free att komma med tips och idéer i kommentarsfältet. Jag är inte händig för fem öre så skippa avancerade DIY-projekt. Eller äsch, ta dem också. Alltid finns det någon pysseltomte som har glädje av dem också. 
15 kommentarer:

 1. Köp en get till den som redan har allt. Ja, alltså - man skänker en get till en fattig familj i annat land och ger beviset till moster/faster/svärmor el annan. Jag har julklappar i åtanke hela året samt ett presentskåp då spridning av kostnaderna är att föredra.
  Trevlig tisdag önskas fr sö Dalsland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag blir ju lite frestad att ge dem en get att ha hemma också. Som husdjur. Skämt åsido, det är en riktigt bra idé (din idé alltså, inte min :))

   Radera
 2. Vi handlade inte så mycket förra året. Ordnade inte så mycket och stressade inte så mycket. I stället lyckades vi njuta av det som erbjöds i december, vilket är en hel del.

  Julmarknad blev kul.Adventsfika i föreningarna blev trevligt.

  Det var väldigt lite skillnad mot tidigare, men vi lyckades gå in i december med annan mind-set på något vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Tror att det är allas dröm, innerst inne. Den stressfria julen. Jag tycker att vi oftast lyckas hålla det på en njutbar nivå också men det beror nog mest på min nitiska planering.

   Se till att njuta av allt det goda utan julpanik i år också!

   Radera
 3. Mitt bästa tips: Inga julklappar ;-)

  Jag har tre systrar med respektive och alla har barn. Totalt är vi 18 i den allra närmaste kretsen. Vi skippade julklappar mellan vuxna för längesen, och i takt med att barnen blivit äldre så vill de också vara med på det tåget. Istället gör vi grejer tillsammans, som bio, teater, middagar. Nu är de flesta barnen i kretsen stora, minstingarna är 12, 13 och 15 och där är utmaningarna varje år att hitta nåt enkelt och billigt men ändå personligt och speciellt. Jag har bra insyn i bokbranschen och är en fena på att fynda på loppisar. Brukar vara hyfsat duktig på att hitta saker innan december.

  Och du, internethandeln är stressfri... ;-)

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan meddela att ditt bästa tips inte skulle bli särskilt populärt här hemma, haha. Skulle ha svårt att få med mig barnen på den... Och min mans syskonbarn som är lite yngre och helt till sig över julen. Och det tycker jag att man kan få vara när man är barn. Det är köphysterin vuxna emellan som jag har svårt för. När det verkligen bara handlar om att "byta pengar".

   Däremot satsar jag stenhårt på internethandel i år igen. Då slipper jag allt jag avskyr (köer och trängsel) och oro för terroristdåd osv.

   Radera
 4. Jag försöker nog lite som du skriver köra på "vad behöver personen"-tänket. Köper bara julklappar till närmaste familjen, skickar istället julkort till andra som jag ändå känner att jag vill visa att jag tänker på dem kring jul. Jag har lite tur i år, föräldrarna har flyttat till gård från lägenhet och har storslagna planer som de varit generösa att dela med sig av och därmed gett idéer till presenter. Och det kan behövas då vi firar min far tre gånger på några veckor den här årstiden (farsdag, födelsedag, jul)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, stackars din far. Min man fyller år dagarna före jul och det kanske inte var det roligaste när han var barn. Nu när han är vuxen har han funnit sig i sitt öde men håller fortfarande på några regler: inget julpapper på födelsedagspresenter, inget lussefika som födelsedagsfika osv.

   Härligt med dina föräldrars flytt till gård. Är inte det lite ovanligt? Jag är omgiven av vänner och bekanta vars föräldrar nu säljer sina villor och gårdar för att flytta TILL lägenhet...

   Radera
 5. Hah, jag ska med glädje bjuda på mitt förfall lagom till uppesittarkvällen :-). Nä, men några hintar om hur jag tror det ska funka att rodda white christmas för 2000. Säg "typ" 2000 då..
  Att köpa nytt julpynt är för mig helt...ja, jag fattar det inte alls. Lyckas folk tappa VARENDA kula i golvet varje år, river de julstjärnan i småbitar under ett frejdigt julgräl eller vad? Jag är så nördigt nostalgisk att jag plockar fram mina gamla smällkarameller jag gjorde i tredje klass och annat gammalt pynt varenda år och jag älskar varenda pinal för det mesta har varit med sen jag var liten, en del kommer från farmor etc. Summan av kardemumman är att mitt julhem aldrig kommer att figurera i Maison men jag älskar det. Min pappa och en annan nära familjemedlem kommer jag inte kunna fira med eftersom vi åker till makens familj. Eftersom jag är en stjärna i köket, och släktingarna ensamstånde män så ska de få hemlagade julklappar som jag vet att de älskar. Inlagd sill och små runda älgköttbullar. Jag köper alltid typ en tunna saltsill (överdrift men ändå) så jag lagar alltid sill till nära ock kära och alla som vill ha. Älgen ligger död i frysen och bara väntar på att bli rullad till små perfekta sfärer. Julmaten ligger i den vanliga matbudgeten, det skulle vara en god snaps till sillen då, men den ryms nog. Julkläder? Nä, julen är en underbar ursäkt för långkalsonger mest hela dagarna. Julgran kan vi ta var som helst, fördelen med att bo i skogen. Tar såklart i släktens skog. Julfester? Nja, på dagis. Kanske bjuder hem några vänner på något men det gör vi ändå. Vad mer..? Ja det är det där med julklapparna. Jag har gjort klart det mesta, har en femhunka kvar att handla till man och ngt mer till barnet som jag hittat riktigt bra klappar till. Och tillsammans med det maken och resten av släkten handlar kommer hon inte bli besviken det minsta. Jag låter självsäker nu, men vänta bara. Om jag håller detta så blir jag imponerad själv, den här budgeten är vad jag brukar ha per person i min normala julpsykos.
  Jag tänker lite såhär, om jag var TVUNGEN, hur skulle jag då klara det? Hur gör alla föräldrar som skrapar i botten varenda j-vla månad för att sätta mat på bordet? Jag vill lära mig något.
  Och till välgörande ändamål har det redan gått närmare en månadslön i år. Så jag kommer inte att skänka något just för att det är jul.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några spartips till julen - kanske mest till 2016 dårå ;-)

   - lägg undan en summa varje månad fr o m januari
   - köp julpyntet till halva priset eller mindre direkt efter julen 2015
   - testa en ny variant av julklappsutdelning: varje person i kretsen får köpa en (1) julklapp. Bestäm ett kostnadstak (om det är många mindre barn i gänget så kan man göra en specialvariant för dem). På paketet står vem det är ifrån (och givaren kan ju hitta på en fiffig vers om hen vill).

   Finns en fin historia med spartips just gällande julen (från en ensamstående mamma som fick skrapa i botten varje dag, typ) i Gisela Lindes "Lev enklare", som för övrigt är en utmärkt bok - kanske ett julklappstips till dig själv?

   God Jul !
   /Anna

   Radera
  2. Morsan, älskar din rant!
   Den är som en underbar julnovell. Jag förstår inte heller grejen med julpynt? Här hemma gillar vi traditionen med att plocka upp samma gamla kartonger från källaren år efter år. Jag trodde att det var det som var grejen? Visst, någon ny liten grej tillkommer då och då men annars är det samma gamla julkulor som dyker upp. Barnen älskar det! De vill inte ha nytt. Och det är väl ändå därför julen är som den är? Att man äter likadan mat år efter år, ser samma gamla Kalle Anka och Karl Bertil på TV, delar ut klapparna vid samma klockslag osv. Rena rama rutinfesten!

   Ja, det finns saker som förvånar år efter år. Dit hör det här med människor som vaknar den 23 december och kommer på att de måste köpa julklappar och storhandla ALL julmat. De hör till samma kategori människor som alltid köar på boklaget DAGEN FÖRE storhelg (alkohol har ju som bekant så himla kort bäst före-datum...).

   Eller varför inte, som en bekants mamma, vars svärson fyller år den 23:dje och varje år ringer hon och säger att han ska få sin present "efter lön". Det här har upprepat sig nio år i rad nu och tanten har fortfarande inte lyckats klura ut att hon skulle kunna överraska alla genom att köpa presenten i förväg eller åtminstone öronmärka en peng i förväg. Men nej. Ränderna går aldrig ur. Vilket i sig blir lika mycket tradition som Kalle på julafton...

   Radera
  3. Anna, dina tips är toppen! Min enda invändning är det här med julklapparna. Barnen är barn så kort tid och det är så mysigt med deras önskelistor och förväntningar. Jag varken kan eller vill tumma på traditionen.

   Däremot är det underbart att vi lyckats dra ner på julklappshysterin mellan oss vuxna och slutat "byta pengar". Den enda som får en riktig julklapp är min svärmor eftersom hon är änka och vi vill visa vår uppskattning genom att skämma bort henne lite extra under julen. Annars skulle hon ge till alla men utan att få något av någon...

   Ska googla ditt boktips. Hoppas att den finns på bibblan!

   Radera
 6. Hej, hoppas du inte har ensamt ansvar över julen i din familj? Det låter lite så o.O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag tar ungefär 80% av ansvaret över julen. Och födelsedagarna i december. Det är absolut ingen jämställdhetsfråga utan jag har som MINST att göra på mitt jobb under december medan min man har som ABSOLUT MEST att göra under december. Han skulle egentligen kunna jobba 24/7 mellan 1-23/12.

   Naturligtvis försöker han dra sitt strå till stacken men det blir ändå jag som tar hand om det mesta. Å andra sidan är han alltid långledig 2-3 veckor efter jul och då är det istället han som sköter all markservice.

   Radera
 7. Hej, hoppas du inte har ensamt ansvar över julen i din familj? Det låter lite så o.O

  SvaraRadera