söndag 8 november 2015

Jag, en äkta fejkminimalist

I helgen hittade jag en youtubekanal med en skäggig minimalisthipster som jag inte kunde sluta kolla på. 
Jag tittade på klipp efter klipp medan jag försökte fundera på om jag tyckte att han var smart eller totalt knäpp. Dessutom är jag så ytlig och oseriös att jag under en video kom på mig själv med att tänka att han skulle vara råsnygg om han bara rakar av sig skägget, klipper håret och sätter på sig något annat än sunkiga linnen. Hoppsan! Det här med 100% minimalist, jag är helt klar inte där än... 

Hur som helst, allt började när hans fru lämnade honom efter 12 års förhållande. Då hade han hus, eget företag, bil, katter, hund och flera garderober proppfulla med kläder. Men han jobbade för mycket, drack för mycket och kände sig olycklig. Efter skilsmässan slutade han äta skräpmat, röka och dricka och flyttade in i sitt garage för att kunna hyra ut huset. Han sålde bilen och alla saker han ansåg att han kunde klara sig utan. Allt det här låter ju superbra och jag sög i mig vartenda ord. Inte så att jag tänkte skilja mig och sälja hunden men jag kände mig ändå väldigt inspirerad och funderade på att dra igång en stenhård garderobsrensning och få ett hem där jag slipper trängas med överflödiga prylar.

Sedan hittade jag hans take a look-video, dvs. hemma hos reportage. Där fick man kliva in och se hur han bor. Han hade då flyttat ut ur garaget och skaffat sig ett nytt boende. Jaha, det var ju något av en kalldusch. Vardagsrummet består av helt kala väggar, en helt tom bokhylla och någon slags gympamatta på golvet. Ett par cyklar i ett hörn. Det finns ingenting på väggarna och det ekade på samma sätt som när man ringer det där sista samtalet från en tömd lägenhet för att säga att flyttlasset gått och ingenting finns kvar. Samma sak i sovrummet - en madrass på golvet och ingenting mer. I badrummet ekar skåpen tomma, han använder varken tvål eller schampo och viftade istället stolt med en sax. Det var där någonstans jag gick från att tycka att han var en bra förebild till att tycka att han måste ha tappat det helt när frugan stack. Jag kan inte hjälpa det men jag anser nog att vi bör använda en och annan hygienprodukt. Jag tror säkert att det är bakteriedödande att gurgla munnen med kokosfett men borde man inte vilja borsta tänderna med tandkräm åtminstone någon gång ibland?

Kan man inte vara minimalist och ändå vilja ha lite schysst konst på väggarna? En liten poster om inte annat. Även en minimalist borde få ha en skön soffa att krypa upp i, med några inbjudande kuddar att luta sig mot. Ärligt talat fattar jag inte grejen med att bo så spartanskt att en fängelsecell framstår som lyxig i jämförelse. 

Det jag ändå har fastnat för är hur han beskriver att livet förändrades. Stegvis. Utan att egentligen ha planerat alla dessa förändringar. Han planerade aldrig att bli minimalist utan det blev ett naturligt resultat av den utveckling som följde. Och där kan jag känna igen mig. Han pratar om huge life changes. Så var det för mig också, om än i mycket mindre skala och inte så extremt. Ett köpfritt år ledde till att jag slutade snusa osv. Jag har förändrats otroligt mycket under de senaste två åren. Även om jag - obs! - fortfarande använder tandkräm och deodorant och föredrar att sova i en riktig säng.

Jag kommer att titta på fler av hans klipp. Han inspirerar trots alls. Och det han förstår är att alla inte vill leva som han gör. Han inser själv att han är extrem och han vill inte försöka påverka andra att göra som han. Däremot tycker han att det är toppen om han kan få någon att förstå att vi mår bättre om vi har mindre prylar och försöker leva ett enklare liv. 

Om det är någon som är sugen på att kolla in skägghipstern så kan ni leta efter Thriving minimalist på Youtube och leta bakåt bland alla hans klipp. 16 kommentarer:

 1. Just det där med ringar på vattnet av ett startat projekt är fina grejer det. Efter mitt köpstoppsår år 2010 hände massor: slutade röka, började feng shui:a mitt hem, skänka prylar, laga bättre och mer varierad mat, började träna och ta tag i vikten. nyligen slutat jobba helt, gick med i projekt "spara 12 000 kr på ett år" (facebook), köpa allt mer ekologiskt, dragit ner på sötsaker, sålt bilen (nyligen), börjat hänga i kyrkan etc. Livet har blivit mycket rikare. Nu har jag kört en dryg månad på ett nytt köpstopp som skall få bestå i obestämd framtid. Nu är målet viktigare än tidsåtgången: 50 000 kr inför flytt till Göteborg om 2-5 år, fortsättning på vikt- o hälsoresan och ett enklare liv rakt över.
  Glada hälsningar fr sö Dalsland. TACK för din superbraiga blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de snälla orden!
   Ja, det ena leder till det andra. Har man tagit tag i en sak så blir det genast lättare att ta tag i nästa. Det är lite som att renovera, när du är klar med ett rum så ser du hur fult och slitet det ser ut i de andra rummen och vips är renoveringscirkusen i full gång...Samma sak händer med den mentala renoveringen!

   Din livsförändring låter fantastisk (grattis!) och jag förstår precis vad du menar, det är klart hälsofrämjande att hoppa av pryltåget, alla-andra-tåget och nikotintåget. För att nämna några. Önskar dig fortsatt lycka till med planerna!

   Radera
  2. Alla-andra-tåget var ett bra ord. Tack :)

   Radera
 2. Spännande! Jag är inte minimalist även om jag det senaste året försökt att skala ner här hemma och shoppa mer medvetet. Det börjar ge resultat nu ffa i form av ett mer lättstädat hem. Känner att jag nog är en bit ifrån det du beskriver från hans video dock:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan absolut inte kalla mig mimimalist om man ska utgå från de videor jag beskrev:)

   MEN jag skalar också ner (framför allt fyller jag inte på med några prylar) och mer ska det bli! Ser fram emot när det verkligen är rensat och urplockat så att bara saker vi behöver finns kvar. Men det är långt kvar dit...

   Radera
 3. Haha, oj vad jag känner igen mig i det där! Har ju bloggat om minimalism i många år, och det slog mig att du borde gilla det här inlägget: "Alla minimalister är inte stöpta i samma form" http://ekoenkelt.se/2015/08/04/minimalism-alla-minimalister-ar-inte-stopta-i-samma-form/

  // Minimalist med för mycket böcker och rejäla tavlor på väggarna.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länk och vilket klokt inlägg! Det gillade jag verkligen, måste helt klar börja läsa din blogg. Förstår mer och mer att det finns en skala av minimalism från sådana som jag själv (som försöker samla på sig mindre grejer än vanliga medelsvensson) till de mest extrema tomtarna.

   Radera
 4. Haha, har också hamnat på hans klipp och får ÅNGEST då jag ser hans sovrum för det påminner SÅ mycket om när jag var nyinflyttad i en steril studentlägenhet och allt var så omysigt så jag trodde jag skulle kräkas.

  MEN, med det sagt så undrar jag varför du inte kollar på de många fantastiska minimalisterna där ute?? The minimalists, Joshua Becker etc, googla dem och ta det därifrån! Finns många najsiga Ted Talks på temat och jag brukar dra på ett par och rensa garderob/skafferi/strumplåda när jag vill ha inspiration :)

  Jag har gradvis över något år blivit mer och mer minimalistisk men hur mycket det faktiskt påverkat mig förstod jag inte förrän jag klev in i föräldrahemmet i helgen där det (som vanligt) var fullt med saker och jag direkt kände stressen öka. Jag är ju verkligen ingen pedant och tror att många röriga människor kanske avskräcks från minimalism men för mig så fungerar det bra för att det helt enkelt är så skönt att ha mindre att organisera :)

  För mig kan minimalism vara att ha tre saker på en hylla istället för trettio, inte att ta bort hyllan helt.

  (Ibland brukar jag också skylla på minimalismen när jag vill vara lite annorlunda, till exempel äta popcorn till middag. Haha. )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Popcorn till middag, haha. Det var bästa definitionen av minimalism jag nånsin hört!

   Tack för tips! Ska naturligtvis kolla in dem. Det är min grej just nu, att frossa i minimalistvideor. Samtidigt måste jag kanske förtydliga att jag dras till det där extrema. Jag får också ÅNGEST av hans sovrum men det är också själva underhållningen. Efteråt känns det så "lagom" att rensa linneskåpet på påslakan som aldrig används. Och det är något attraktivt över honom som gör att jag måste kolla, haha.

   Dessutom håller jag med dig om antalet prylar. Jag tycker att jag vadar fram i grejer här hemma men det räcker med en tur hem till vilken annan tvåbarnsfamilj som helst för att jag ska inse att vi har väääldigt lite saker.

   Radera
  2. Popcorn till middag duger gott!

   Radera
 5. *fniss*
  Måste ju bara berätta att det bästa jag gjort för min hygien är att sluta med schampo och sånt... Jag skulle också stolt kunna vifta med en sax (typ) ... ;)
  Jag skulle kunna hoppa över att tvätta håret på tre veckor (kanske ännu längre, vad vet jag...) nu när jag bara tvättar med vatten och ändå är det då fräschare än om jag tvättade det varannan dag med schampo tidigare!
  (och tänk så mycket pengar jag sparar...!!! - fast sparandet var inte orsaken till att jag slutade med schampo, även om man kanske kunde tro det...)
  Och jag har under perioder inte använt deodorant och andra stunder gjort egen, fast i skrivande stund brukar jag av olika skäl en från hälsokost.
  Och då ska väl tilläggas att jag är noga med att, trots så udda jag valt att leva, ändå passa in i dagens samhälle!
  Min dotter ska inte behöva skämmas över en morsa som stinker - jag skulle i och för sig inte vilja vara en stinkande person oavsett om jag inte haft barn! :)
  Och det där med hur man luktar beror en hel del på vad man äter har jag märkt, så kanske är det så att han som slutat med skräpmat och annat inte utsöndrar så mycket dåliga lukter att han behöver dölja det med deo och parfymer?!

  Det jag reflekterade över när jag såg ett klipp från hans hem var varför han hade så stora ytor.
  Själv tycker jag det inte blir hemtrevligt när man har så stora tomma ytor. Håller med dig, någon tavla eller så hade inte suttit fel :)
  Men hemma hos mig hade det nog varit mysigt och hemtrevligt även om jag rensade ut det mesta av mina saker, eftersom det är så litet och stugan har sin charm i väggar och tak.
  Fast en tavla, en blomma och en vas hade jag inte kunnat låta bli :)
  Ja, tur att vi alla är olika!
  Och inte såg han väl så illa ut i skägg :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror dig när du säger att du inte är någon vandrande skunk men hans hår ser faktiskt väldigt fett och otvättat ut på alla youtubeklipp jag sett (och det är många). Dessutom gillar jag doften av schampo, balsam och tvål. Må vara att jag är hjärntvättad och lurad men jag tycker att det behövs för att jag ska känna mig ren, fräsch och dofta gott. Jag har aldrig träffat någon som inte använder dessa produkter så jag kan inte heller bilda mig en rättvis uppfattning om resultatet när man bara använder vatten.

   Däremot stämmer det att det verkar finnas en koppling mellan kost och utsöndrandet av kroppsodör! I ett av yputubeklippen berättar han just om hur han slutade lukta när han ändrade kost och slutade med skräpmat osv.

   I de senaste klippen verkar han ha övergett den där stora och ödsliga bostaden för att sova i en husbil. Lite för extremt för mig och han envisas fortfarande med att ha gräsligt fula påslakan från 70-talet. Om man nu ska äga så lite prylar så kan man väl ändå ha vackra ägodelar, de få man har...

   Radera
 6. Haha, jag får också panik av stora kala rum och mitt kök vägrar tyvärr att sluta eka trots alla gardiner och mattor... Det tog ett bra tag innan jag fattade att det fanns olika grader av minimalism, att vem som helst kan kalla sig minimalist och vara det utifrån sina egna förutsättningar. Fascinerande såhär i efterhand... för två år sedan trodde jag att minimalism bara var en inredningsstil där allt var vitt och stort och alldeles alldeles dödstrist ;)

  Effekten av de där stegvisa förändringarna blir aldrig så tydliga som när jag tittar tillbaka på min egen blogg och ser vad jag brukade fundera på... eller när jag kommer hem till andra och det känns som att de drunknar i prylar, både fysiskt och mentalt. Själv älskar jag färg och fluff och gamla sirliga trämöbler, men satan vad stressad jag blir om det är mer än fyra växter i ett fönster! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du sätter fingret på något väldigt viktigt! Nästan alla jag känner förknippar minimalism med synligt tomma ytor. Ett vitt kalt hem med några få möbler, till synes sterilt och stilrent. Men det säger ju faktiskt ingenting om hur det ser ut i de boendes skåp, lådor och förvaringsutrymmen! Det är när varenda ledig förvaringsyta är fullproppad med onödiga saker som bara ligger och skräpar som man befinner sig som längst från minimalismen enligt mitt sätt att se det. Det här att samla på sig saker som vi inte ens använder. Att ha tio stycken av något och ändå gå och köpa en elfte. Det är det jag vill undvika. Nu har jag iofs ganska lite saker framme synligt också men det är de osynliga prylarna jag vill få bort.

   Jag älskar inte färg och fluff men vill ändå kolla in din blogg för att läsa dina funderingar, haha.

   Radera
 7. Har läst din blogg ett tag nu och tycker den är den allra bästa. Men jag undrar om du hade något köpberoende innan då du handlade mer eller mest bara inte tänkte så mycket på ekonomi då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de vänliga orden! Vad glad jag blir!
   Jag har aldrig haft problem med något köpberoende utan jag lyckades vara sparsam och slösaktig på samma gång. Jag har alltid sett till att ha en buffert, varit ekonomisk på en del områden och alltid haft pengar kvar dagarna innan lön.

   Men jag slösade massor av pengar varje månad på kläder, smink, fika, dyra tidningar och nöjen. Jag köpte och köpte trots att jag redan hade massor av allt. Jag lessnade fort på kläder och köpte nya. Jag hade travar av tidningar och böcker överallt. Jag köpte nästan bara dyra kläder och dyra saker (vilket iofs är bra så länge man håller det på rimliga nivåer) så pengarna flög sin kos. Det kan jag ångra idag men det är ingen idé att gråta över spilld mjölk.

   Radera