onsdag 11 november 2015

Med på tåget

Min man har visat ett halvhjärtat intresse för den här bloggen. 
Delvis beror det på att han inte har så mycket fritid och knappt hinner öppna en dagstidning. En annan anledning kan vara att han tycker att jag spårar ur med mina idéer och påhitt kring pengar och sparande. 

Så döm om min förvåning när han kom hem från jobbet idag och berättade att han hittat tips på youtubeklipp bland mina bloggkommentarer och tittat på The minimalists. Jag visste inte vad jag skulle svara, så förvånad blev jag. Inte nog med att han besökt bloggen - han har läst kommentarerna. Och inte nog med att han läst dem, han har letat upp ett 15 minuter långt klipp som Optimeralivet tipsade om - och tittat på det?! Han berättade hela klippet för mig, så detaljerat att jag knappt behöver titta på det själv. Jag hörde att budskapet verkligen hade gått fram när han berättade hur killen i filmen hade packat ner allt han ägde i flyttkartonger för att bara gå och hämta det han verkligen behöver, när han behöver det. Att han efter tre veckor upptäckte att 80% fortfarande låg kvar i flyttkartongerna. Det fanns något engagerat i hans röst. Ett nyväckt intresse, en pollett som hade trillat ner.

Jag är överlycklig, let the brainwash and mind control continue. Så kan vi snart göra oss av med mer grejer och bli ännu mer sparsamma här hemma. Det är perfekt. Då kommer jag inte längre att framstå som så himla annorlunda med knasiga idéer. Men innan han gick och lade sig sade han - Glöm inte att svara på de där kommentarerna nu. Du har fått flera stycken, riktigt roliga faktiskt.  Och då kände jag lite så här: öööh, sköt ditt du så sköter jag bloggen. Orka att han tror att han ska få bli någon slags bloggmanager nu. Det kommer inte att hända. 

Han har ett extremt tålamod dock, det måste jag ge honom. Ena månaden ska han spara alla kvitton och nästa månad ska han äta gröt och soppa till middag. Han hänger på spartåget helt enkelt. Men jag ser ju på både honom och barnen när de tycker att jag går för långt och då tycker jag ändå att jag biter ihop ganska duktigt för det mesta. Samtidigt sitter de i ett uselt förhandlingsläge när jag är den som gjort alla stora uppoffringar. Det är jag som har haft ett köpstoppsår och det är jag som har slutat snusa. Deras liv förändrades inte lika mycket av mitt hårdsparande. 

Men någonstans har vi trots allt samma drömmar och visioner. När vi träffades var han den ekonomiska av oss två medan jag gillade att shoppa mycket och gärna dyrt och sedan blev det omvända roller. Nu kanske vi kan ta ytterligare ett steg mot en mer minimalistisk livsstil. Jag hoppas att han kollar in fler youtubeklipp.
6 kommentarer:

 1. Så härligt det är när man kan börja dela sitt intresse! Tillsammans är man mindre ensam :) Det jag tycker är bäst med att kunna ha liknande visioner som sin bättre hälft är just framtidsplanerna - att man kan tänka tillsammans på vart man vill vara en tid från nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dela intresset kanske är en lätt överdrift men det lutar åt rätt håll i alla fall. Jag har svårt att se hur jag skulle kunna nå resultat om jag sparar in enkronor genom att ta med egen påse till affären och samtidigt har en partner som går bananas och sätter sprätt på hela lönen varje månad. Man bör nog sträva lite åt samma håll om det ska fungera...

   Radera
 2. Jag delar tankarna på sparande och framtid med mina döttrar på 11 (snart 12) och 14 år. Så tacksamt att ha dem med på tåget. Vi drömmer om nytt boende, resor och alltmer hälsosamt (ekoologiskt). Jag ska sälja våra soffor som blev ett felköp och letar nu efter ngt på bortskänkessida på fb. Känns bra!
  TACK för din braiga blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter fint att få med en tweenie och en teenie på det tåget! De brukar annars se en som en enda stor vandrande plånbok. Jag tycker att jag kämpar lite i motvind med barnen men det är en ständig balansgång mellan vad jag anser vara rimlig konsumtion och vad dagens samhälle anser vara rimligt...

   Radera
 3. Vad kul att han tittade på videorna! (Hejhej Herr Snålcoach!) Det bästa (och sämsta om man inte har oceaner av tid) är ju att det finns så många liknande videor som man kan klicka sig vidare ifrån till nästa och nästa och nästa och helt plötsligt är det typ ny vecka.

  Tillåter mig att tipsa vidare: Det finns en kvinna som heter Marie Kondo som har profilerat sig som garderobsrensningsguru, alltså jag ryser av välbehag. Jag har lite svårt att förstå henne när hon pratar på film men många najsiga videos med hennes metod finns. (Att titta på när folk röjer upp i sina sinnessjuka fulla garderober ger mig ett ganska orimligt välbehag...) Metoden går helt enkelt ut på att om ett plagg ger dig glädje i livet - behåll det. Känner du ingenting för plagget eller får dåligt samvete etc så släng det. Det handlar om att omge sig med få men vackra saker. Jamen hallå mrs Obvious, kanske du tänker men jag har iallafall märkt att när jag väl ska handla saker så kan den tanken att jag faktiskt ska älska plagget förutsättningslöst göra att jag är bättre på att kosta på mig något med kvalitét och inte låta köpångesten styra mig till sämre val (som i slutändan blir sämre för alla).

  Och du, slänger in ett önskeämne här också! Jag hade jättegärna läst ännu mer om hur ni tänker kring mat och vad ni äter till vardagsmål (frukost, mellanmål etc) för att få ner kostnaderna. Kan känna att jag är rätt duktig på prisvärda middagar men frukost och sånt runtomkting drar lätt iväg...

  Till sist: Finns inget så irriterande och fascinerande som follk som gjort en sak typ EN GÅNG och plötsligt är experter, förstår dig precis haha!

  SvaraRadera
 4. Haha, stackars Herr Snålcoach! Nu får han finna sig i att bli outad mer än någonsin. Man lägger sig nämligen inte i mitt bloggande ostraffat.

  Det du beskriver om Youtube är mitt största problem och jag kan snart skriva in mig på någon rehabklinik eftersom det är så gravt beroendeframkallande att sitta och kolla på dessa videor. Förr tittade jag på lite musikvideor och roliga klipp - väldigt begränsade mängder - och hade liksom ingen aning om vilken guldgruva Youtube egentligen är. Det kanske är därför jag vill sluta arbeta? För att jag inte hinner konsumera internet i den omfattning jag önskar!

  Med andra ord inte särskilt smart att tipsa mig men tack ändå, jag kommer naturligtvis att kolla in Kondo och hennes garderobsrensningar och säkert bli hooked på det också.

  Tar till mig ditt önskemål om vardagsmat och återkommer med ett inlägg om våra frukost- och mellisvanor. Kan bli kul!

  SvaraRadera