måndag 13 juli 2015

Semesterlättja

Dagarna flyter in i varandra. Vi har precis ätit en lång frukost och jag har förflyttat mig ut på verandan med en kopp kaffe. Här har man en vidsträckt utsikt över vattnet och naturreservatet runt sjön. Så här på morgonen ligger badbryggorna tomma men framåt eftermiddagen och kvällen fylls de på med badsugna människor. 

De två senaste dagarna har vi ägnat åt att vara sociala. I förrgår träffade vi några kompisar och igår spenderade vi hela dagen tillsammans med min svärmor. Trevligt och mysigt men nu känner jag att jag kan murra in mig med familjen igen och få ligga och slappa med någon spännande bok. Man kan också säga att jag tog två dagar ledigt från bakning men eftersom allt fikabröd är uppätet så funderar jag på att baka en ny kaka imorgon. Desto mindre sådant där jag själv äter, desto roligare är det att göda alla andra! 

När det gäller ekonomin har det gått lite pengar men det ligger fortfarande långt under en genomsnittlig familjs semesterbudget. Man och barn åkte på sin dagstur till en närliggande stad. Irriterande nog ställde ett signalfel till det i tågtrafiken och de drabbades av förseningar på närmare två timmar. Min man tänker ansöka om restidsgaranti även om biljetterna inte var särskilt dyra. Allting blev ju väldigt rörigt för dem när våra vänner skulle hämta dem på stationen och ingen visste när tåget skulle avgå eller komma fram. 

Och igår morse tog jag och minstingen en promenad till en stormarknad som ligger lite längre bort än den matbutik vi vanligtvis går till. Vi behövde köpa potatis men man går ju inte så långt för att bara köpa potatisar så vi passade på att handla ordentligt. Fylla på förråden lite. Den här stormarknaden är riktigt stor och har allt från trädgårdsgrejer till leksaker och kläder. Minstingen fick ett Legobygge för 349 kr. Det var fair enough med tanke på att hans bror blivit erbjuden att följa med en kompis till Göteborg en vecka i augusti. Dessutom hjälpte han mig att bära hem maten. Vi passade på att fylla ryggsäcken med de tunga grejerna som potatis och frukt och bar resten. Bland annat en 2-litersdunk mjölk (älskar de där dunkarna, så himla praktiska och lätta att bära) och en kartong ägg. När det gäller ägg så köper jag alltid bara ekologiska från frigående höns, precis som jag bara köper svenskt kött. I övrigt har jag frångått mina principer medan vi är här och är inte lika hård på extrapriser som jag alltid annars är. Jag kollar fortfarande kilopriser och försöker hålla nere antal onödiga saker som hamnar i varukorgen men är mer frikostig än vad jag brukar vara. Ett och annat gott fick slinka igenom regelverket. Totalt gick det på 861 kr (Lego inräknat). Jag fick andnöd när jag skulle betala men äh, det får vara värt det. 

Tiderna förändras, det är vad en "vanlig" handling kunde ligga på pre-sparplan och nu för tiden är det alltså extravagant semesterlyx! 

Säkert helt obegripligt för de som befinner sig utanför det här tänket men desto mer logiskt framstår det för likasinnade. Men tro mig, barnen stormtrivs och det går ingen nöd på någon i familjen. Alla äter gott varje dag (utom jag som äter lite mindre och försöker få bort mina två sista extrakilon) och vi har tid att umgås. Minstingen tillbringar timmar i poolen och då sitter vi andra på pooldäck och läser tidningar eller böcker. Husägarna prenumererar på Svenskan och det är ju en extra förmån för oss att den dimper ner i brevlådan varje morgon. Tonåringen lägger sig och solar så fort tillfälle ges. Han börjar bli riktigt fåfäng och åker själv in till gymmet på sina träningsdagar för att inte komma ur fas. Soft tillvaro med andra ord...6 kommentarer:

 1. Låter härligt!
  Du får det att låta så harmoniskt och bra.
  Tycker själv att det tar lite tid att komma ner i varv och har en del prestationsångest innan jag kan njuta så....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar mig 3-4 dagar att komma ner i varv. Prestationsångesten däremot har jag kickat åt helsike :)

   Nu kan vi ju, tur i oturen, skylla årets uteblivna semesterplaner på min mans sjukskrivning och fysiska begränsningar om man känner för bortförklaringar. Precis som vi var låsta förra sommaren med vår hundvalp. Samtidigt som jag känner att jag helst undviker bortförklaringar, och förklaringar överhuvudtaget i den mån jag kan. Man måste bygga upp en självkänsla som står emot lusten att förklara sig i tid och otid, även om det är svårt ibland.

   Radera
 2. Så bra det låter båda familjerna vinner ( även om jag tror ni vinner mest stressfritt kravfritt ��) Kan förstå det du känner vid lego köp inte att ge barnet utan summan totalt vid inköp !
  Mycket sitter så djup att spara och vara ekonomisk kan både vara bra och som allt annat slå över och bli snål och fastlåst , men med legot har du uppnått en bra balans tycker jag Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har alltid varit mån om att barnen inte ska "drabbas" av familjens sparande.
   Vi köper t ex glass och liknande som vilken barnfamilj som helst när vi går och handlar eller är ute på något. Det är lätt att avstå från onödiga köp till sig själv men jag kan inte sätta mig till doms över och avgöra vad som är viktigt för barnen. Det är långt ifrån alltid det man själv tycker är viktigt. Däremot överköper jag inte till mina barn.

   Radera
 3. Vad härligt! Jag har haft semester en vecka och är redan dagvill. Jag håller inte med om att det tar en vecka att komma ner i varv längre, jag håller på att lära mig att ha en mer nedstressad tillvaro hela tiden. En lärdom som kommit ur ett hemskt år på många vis. Jag har också slutat jaga " den sammanhängande långsemestern". Som egen företagare har det varit en stress i sig, att jaga fyra veckor på raken och inte få till det. Istället tar jag fler lallarveckor men går in och jobbar lite ibland. Det funkar eftersom jag går ner i semestermode så fort jag kommer hem. Det är så klart en ständig process att välja bort stressande situationer men jag är glad att jag åtminstone kommit till insikt. Din typ av semester är precis vad jag mår bra av, inte för mycket planer och fläng. Er semester är min sinnebild av avkoppling och kvalitet. Bara lalla runt, handla lite god mat, ta dagen som den kommer, låta ingentinget ta plats. Jag tror vi verkligen behöver mer av det, ingentinget. Och det hänger ihop med den sparsamma livsstilen, jag märker hur jag blir mer och mer harmonisk ju mindre jag konsumerar. Det sommånga kan tycka verka vara ett ansträngande projekt, att "snåla" har för mig blivit en väg till en skönare och lyckligare tillvaro. Det skulle man vilja förklara för tex era bekanta som undrar om ni "bara" ska vara i lånehuset :-)
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara lalla runt, haha. Det var bästa beskrivningen! Och så sant. Jag älskar varenda minut av det och skulle inte vilja byta det mot en massa projekt och utflykter ("fläng") Det här är SÅ soft och avkopplande. Jag försöker fortfarande återhämta mig efter att vi var sociala med andra människor två dagar i rad. Inte så att jag vill ha det ogjort, tvärtom. Det var supermysigt men sedan var det precis lika härligt att krypa tillbaka in i sin lilla semesterbubbla igen.

   Att hacka sönder semestern fungerar nog bäst för egna företagare, jag tvivlar på att min arbetsgivare skulle tycka att det var en toppenidé. Men jag förstår vad du menar, meningslöst att försöka pressa fram en ledighet som sedan bara innebär mer stress än avkoppling.

   Radera