måndag 6 juli 2015

Från koja till slott

Nu har vi bott i lånehuset i tre av totalt 16 dagar. Idag regnar det men barnen kan bada i alla fall eftersom poolen är uppvärmd till 27 grader och det har sin charm att få bada även när det är varmare i vattnet än i luften. Nu är barnen ivriga och vill bada men annars hade jag jagat ner dem där ändå och skrikit att de måste TA VARA PÅ MÖJLIGHETEN! Att det regnar gör mig ingenting då jag kan ägna tiden åt att baka och äntligen börja läsa mina nya böcker. Jag har inte läst en rad hittills eftersom det har varit fullt upp med att njuta av solen och umgås utomhus med familjen och hundarna. 

När jag har skrivit klart det här ska jag baka ett enkelt grötbröd och om jag orkar baka något mer idag så planerar jag att veva ihop en morotskaka. Kände mig inte sugen på att baka under helgens värmebölja men baklusten kom nu när vädret blev svalare. Jag vet inte om jag är ensam om det här men ibland tycker jag att det så mycket roligare att baka och laga mat i någon annans kök än mitt eget. Det är lite ovant men samtidigt så himla roligt att få prova någon annans spis och hushållsgrejer. I det här köket är det dessutom gasspis och det har jag inte använt på en himla massa år. Husägarna hade lämnat lite mat i kylen som de ville att vi skulle ta vara på så idag blir det pasta med lax i gräddsås. Vi hade lax och matlagningsgrädde med oss och i kylen hittade vi sugarsnaps, purjolök, färsk vitlök och fiskbuljong.

Jag kanske ska tillägga att jag ligger på ett lägre kaloriintag än vanligt så det är inte jag som ska moffa i mig gräddiga såser och morotskaka. Under min tredagarskur lyckades jag gå ner två kilo och jag är naturligtvis väldigt mån om att inte gå upp dem igen. Tråkigt nog syns det knappt men nu är det i alla fall på rätt väg.

Det här fantastiska huset är så stort att jag knappt vet hur jag ska beskriva det. Det är dörrar och trappor överallt. Och balkonger! Huset har tre balkonger och en stor veranda.

Vilken skillnad mot vår lilla lägenhet på fyra rum och kök. För oss trångbodda lägenhetsbor är det fantastiskt att kunna välja olika matplatser för alla måltider. Vi kan äta ute i trådgården, nere vid poolen, på verandan (som har tak så att det fungerar att sitta där även om det regnar) eller vid matbordet i köket alternativt i matsalen där det finns tio stolar. Vill man se på TV kan man sitta antingen i vardagsrummet, uppe i biblioteket eller nere i källarvåningen. Det sovrum vi lånat här är större än vårt vardagsrum hemma. Alltså, ni fattar vidden av detta hus nu va? Att flytta hem kommer att kännas som att bo i en liten, liten skokartong. 

Vi bor en kvarts promenad från en stor matbutik men vi ska försöka låta bli att gå dit och handla. Ja, förutom att fylla på med nödvändiga färskvaror då. Innan vi flyttade in så åkte vi och storhandlade för 1400 kr. Helt tvärtemot vad jag brukar men det var det enklaste alternativet för oss nu när min man inte får bära något efter sin operation och när vi ändå hade tillgång till bil. Dessutom skulle det bli ohållbart att gå och handla dagligen. Det var första gången på länge som jag plockade i varor i kundvagnen utan att det var extrapris på dem. Jag hade gjort en inköpslista och tog ut svängarna rejält med olika godsaker, semestermat. Alla fick komma med önskemål och vi har nu fyllt kyl och skafferi med onödiga extravaganser. Det som balanserar upp utgifterna är naturligtvis den avgiftsfria semesterbostaden samt bristen på kostsamma aktiviteter. Vi har just nu två hundar och två katter som ska utfodras med tre mål mat om dagen så vi ger oss inte iväg på några längre utflykter. Min man och den ena sonen ska i och för sig åka till en annan stad för att hälsa på sonens kompis. De blir bara borta över dagen och tågbiljetterna kostar ungefär en hundring per person tur och retur. Det är med andra ord ingen dyr utflykt. 


5 kommentarer:

 1. Aaah äntligen en uppdatering, då har jag kvällsläsning. Ids inte läsa nu, satt o slösurfade, men sparar denna till ikväll.
  Ha en skön semester =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, förlåt :)
   Det var för bra väder och då blir bloggen lidande. Men du behöver ju inte önska regn för den sakens skull... :)

   Radera
  2. Nej regnet har vi fått alldeles nog av��

   Radera
 2. Å det låter ljuvligt! Vi är på väg till mina svärföräldrar för lite semesterhäng. Jag har jordens bästa svärmor och skulle gärna stanna en månad. Det blir bara skönt hemmahäng, jag roar mig med att laga nästan all mat eftersom jag älskar det. Har tagit med en julklappsbok jag hoppas få läsa lite i. Det enkla är verkligen ofta det bästa, extravaganta hus är säkert underbara att vistas i under en tid, men när man börjar fundera på skötsel, underhåll och kostnader ..så känns ändå det egna hemmet bäst. Vi bor på riktigt i en skokartong men mycket naturskönt. Jag suckar hänfört över vänners stora hus där barnen har egna rum, men jag älskar ändå friheten vår lilla skokartong ger oss.. Ha en underbar semester, och snälla, försök orka blogga lite. Jag tittar hoppfullt in varje dag:-)
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr i tiden hade jag en grundregel när det gäller semestern och det var att jag ville ha minst samma boendestandard som hemma (med andra ord: jag är ingen campingmänniska), helst högre. Lite av det där sitter i fortfarande men däremot har jag inga krav på att åka utomlands varje år eller att åka till en mängd olika platser. Jag är nöjd om jag hinner umgås med familj och vänner, vara utomhus, laga mat utan stress, läsa böcker och kanske hinna se några bra filmer. Det är tiden jag vill åt. Fri-tiden när jag är fri att göra precis vad jag vill. Vakna utan väckarklocka och ta dagen som den kommer.

   Jag håller med dig angående skötsel, underhåll och kostnader av stora hus men det är en enorm skillnad att bara få kliva in och njuta av allt det fina. En av mina guilty pleasures är stora boendeytor. Naturligtvis knuffas det ner från tronen av spardåren i mig och jag kan tänka mig att bo pyttelitet, bara jag kan spara pengar och bli friare av det. Men det utesluter ju inte att jag stormtrivs under de veckor jag får låna ett stort hus :)

   Jag kommer att blogga på som vanligt, förhoppningsvis redan imorgon.

   Ha det fint hos svärmarna och se till att hinna läsa den där boken! Det är så värt!

   Radera