måndag 5 januari 2015

Surtant men inte senil än

Jag kämpar på. Ser framför mig hur jag snart kan åka runt bland skolorna och föreläsa om nikotinets skadliga inverkan på kroppen. Kids, don't do snus.
Innan dess måste jag att gå till min vanliga arbetsplats och jobba. Att vara trevlig mot alla kommer att bli den största utmaningen. De senaste dagarna har jag varit en riktig surtant och allt är snusstoppets fel. Helt plötsligt är alla dumma i huvudet, utom jag naturligtvis. Mig är det givetvis bara synd om. För att inte tala om hur mycket det här rubbar sömnen! I natt vaknade jag tre gånger mellan olika drömmar och hade svårt att somna om. Det var som att ha Netflix inkopplat i hjärnan och se tre actionthrillers efter varandra - i sömnen. Drömmarna kändes så verkliga och lite otäcka att jag var helt utmattad när jag vaknade i morse. 

Men jag har hittat ett bra botemedel när motivationen tryter och missbrukardelen i min hjärna gör allt för att komma på bra ursäkter.Jag läste att snus ökar hjärtslagen med 10-20 slag per minut. Att det fungerar på mig beror på att jag även hört att hjärtat är programmerat att slå ett visst antal slag under vårt liv. Ett kvinnohjärta slår 3,5 miljarder slag och då vill jag inte slösa mina hjärtslag i onödan. 10-20 slag per minut är ju ett himla slöseri och jag vågar inte räkna ut hur mycket det är under alla mina år som snusare.

Idag noterade mitt uppmärksamma öga att AMF dragit 84 kr även nu i januari?! Jag ringde dem redan i december för att säga upp mitt pensionssparande och fick då beskedet att autogirot automatiskt upphör till årsskiftet utan att man själv behöver anstränga sig. Perfa, tänkte jag, en sak mindre att hålla reda på. Men varför har de då dragit pengar nu? 

Det var bara att leta fram numret och ringa upp ännu en gång. Så här efter samtalet förstår jag att de nog har det hyfsat stressigt just nu och blir väl totalt nerringda av oroliga pensionssparare. Jag fick prata med någon ung tjej som lät som om hon var typ 15 år. Det lilla flickebarnet sade -Nej, du har inget sådant sparande och inget autogiro på 84 kr. Jag tänkte "Hur kan hon veta det?" samtidigt som jag stirrade på min banksida där det tydligt framgår att beloppet dras en gång i månaden. 15-åringen i andra änden märker att jag låter tveksam och i ett försök att låta övertygande tar hon i lite och säger bestämt - Jo Ingalill Eriksson, du har INGET sådant autogiro. Som om jag vore en besvärlig och senil gammal tant. Ingalill Eriksson?! Jag heter inte Ingalill Eriksson. Det blir tyst i luren. Hon inser själv att hon hade fel kund uppe på sin skärm. Snabbt säger hon - Personnummer, tack. Då går det snabbare och jag får förklaringen att jag tecknat en riskförsäkring som ger familjen ett litet ekonomiskt skydd om något händer mig. 

Jag kanske är lite senildement trots allt, eftersom jag inte har något som helst minne av att jag tecknat någon sådan försäkring, trots att jag uppenbarligen har det.

Imorgon får jag städa bort julen, skönt!
Överallt utom i kylen då. Min man smet iväg och köpte en till julskinka (!) när de reade ut dem för 39 kr/kilot. Han sade att han inte kunde motstå gott protein till det priset. Han tillagade den häromdagen och nu äter vi skinka till allting igen. 7 kommentarer:

 1. Ingalill Eriksson! :)
  Nu ångrar du väl lite att du ville att din man skulle bli mer sparsam... Ännu mer julskinka! Jag hade inte blivit överlycklig...! ;)
  Tärna och frysa ner kanske vore nåt? Och ta upp när du har snålmånad?! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, be careful what you wish for, som man brukar säga...

   Jag får skylla mig själv och Ingalill-missförståndet är nästan mer upprörande. Det skulle inte förvåna mig om den riktiga Ingalill är född på 20-talet och den lilla amf-snärtan lade inte ens märke till åldersskillnaden när hon pratade med mig. Det är illa.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Heja dig! Bra jobbat med snuset. Har själv varit i din sits och vet hur kämpigt det är. Det kommer säkert att gå bra och tänk på alla slantar som hamnar i sparhögen i stället för snuset :-)
  Du kanske kunde ha en särskild pott där du samlar de pengar som skulle gått till snuset?
  sp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker på slantarna! Åh, vad jag tänker på slantarna. Varje gång suget sätter in tänker jag på dem.

   Och ja, jag funderar faktiskt på att öppna ett separat "snuskonto" för att verkligen kunna se sparhögen. Det är riktigt smart.

   Radera
 4. Gläd dig åt att du inte längre gynnar den giriga tobaksindustrin, som fortfarande använder barnarbetare!

  http://endchildlabor.org/?cat=96

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förutom barnarbete så ja, tobaksindustrin är fruktansvärt girig. Jag är den förste att erkänna att man är en lättlurad idiot som blir beroende och gynnar en industri som inte bryr sig ett skvatt om att mängder av människor dör av deras produkter...

   Men det är ingenting man VILL tänka på när man tar sin älsklingsprilla på morgonen. Då förtränger man sådant.

   Radera