onsdag 21 januari 2015

Konsten att ha tråkigt

Idag känner jag mig som världens tråkigaste person och den här dagen går inte till historien som en av mina mest produktiva. Snarare tvärtom, jag hamnade i en riktig formsvacka och orkade bara ligga och kolla på play-kanalerna. När folk babblar om att de måste ladda batterierna, jag antar att det är något sådant här de menar. Att man är i behov av en riktig pyjamasdag utan krav eller måsten. Jag vabbade också. Om det kan kallas vabba när ens lediga dag råkar infalla samtidigt som en tonåring är hemma förkyld? 

Trots detta har jag faktiskt bockat av några saker på att göra-listan. 
Bland annat har jag chattat med min bank. Fattar ni hur modernt det känns? Min mormor hade fått dåndimpen om hon fortfarande varit i livet, hon som klädde upp sig och lade dubbla rader med pärlor runt halsen när hon skulle till banken. Anledningen till chattandet var för att jag ville säga upp mitt privata pensionssparande hos dem. Japp, pensionssparande nummer två (jag avslutade ju ett annat för ett tag sedan). Jag har varit duktig och tänkt på framtiden och därför sparat exakt på kronan 12 000 kr om året men nu är det nya tider. Min man har försökt ringa banken i två dagar utan att lyckas komma fram så jag tipsade honom om chatten - där får man hjälp direkt! 

Jag avslutade den här ansträngande dagen med att sno ihop en vegetarisk pastagratäng till middag. Barnen är så lättlurade, de äter vad som helst bara det ligger under ett lager smält ost. Alla ingredienser fanns hemma vilket besparade mig en promenad till affären och gjorde plånboken glad. 

På fredag är vi bortbjudna på middag hemma hos inredaren. Jag ser så fram emot det och hoppas att alla i familjen är friska då. Bookbinders skyltfönster en dag när jag gick förbi. 
Riktigt snyggt!

13 kommentarer:

 1. Får jag lov att fråga varför du avslutar dina pensionssparanden? Jag är precis i begrepp att starta ett nämligen, och blev nu lite konfunderad. =)

  Hälsningar
  Jonna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonna,

   tidigare fick man göra skatteavdrag på upp till 12000 kr. Den 1 januari 2015 har det avdragsgilla pensionssparandet sänkts från 12000 kr till 1800 kr! Har man ett privat pensionssparande på mer än det kan man beskattas dubbelt.

   Jag kommer naturligtvis att fortsätta pensionsspara men väljer en annan sparform istället. De pengar som jag redan har sparat kommer att ligga kvar men jag kommer inte att fortsätta sätta in mer pengar där.

   Radera
 2. Privata pensionssparande brukar inte rekommenderas av placerare, då de ofta har väldigt höga avgifter . Dessutom låser du pengarna och kan inte ta ut de tidigare om det skulle behövas.
  Istället brukar eget sparande i fonder med låga, eller inga, avgifter rekommenderas istället. Så spara till pensionen är bra, men inte i traditionella pensionsförsäkringar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att pengarna är låsta är givetvis ytterligare en aspekt. Dessutom har jag inte läst på eller kollat upp hur det fungerar med ev. pensionsarv. Att själv ha kontrollen över mina tillgångar känns faktiskt bäst!

   Radera
 3. "Save your crap for later - in design boxes! ;)


  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Ja, jag köpte INTE asken. Tyckte bara att den var snygg. Jag associerade till att spara pengar trots att Bookbinders kanske menade prylar...

   Radera
 4. Låter som en härlig dag ju! Här har du en ny följare. Jag har läst igenom hela bloggen på ett antal kvällar nu och jag tycker den är toppen. Så jag kommer fortsätta hänga här, även om jag inte har sparambitioner som kommer i närheten av dina. /Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och välkommen Tina,

   tack för dina snälla ord! Nej, jag räknar inte med att alla ska vara lika hysteriskt galna sparare som jag men det är ju härligt att jag tog på mig det ;)

   Radera
 5. Jonna, de flesta avslutar sina pensionssparande nu, för att det kom nya regler vid årsskiftet. Avdragsrätten har sänkts från 12000kr/år till 1800kr/år. Nästa år tas den bort helt och hållet. Detta gör att du blir dubbelbeskattad i ett traditionellt sparande.
  Det finns andra sparformer som är lämpligare, som du kan ha som pensionssparande. /AnnA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så! Jag missade ditt informativa svar till Jonna och råkade svara ungefär detsamma men du förklarade det mycket bättre. Tack!

   Radera
  2. Tack ska ni ha! =)

   /Jonna

   Radera
 6. Klokt att varva ner och ladda batterierna. Jag blev förut vansinnigt stressad över att behöva ta det lugnt men numer har jag accepterat att man ibland bara inte orkar utan måste ta det lugnt och bara slappa runt i pyjamas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det ett måste och jag är utrustad med någon slags av/på-knapp eftersom jag kan vara ruskigt effektiv eller galet lat. Jag tror att jag helt enkelt behöver lata mig mellan varven, för att orka prestera bra där emellan.

   Radera