söndag 25 januari 2015

Juice eller jos. Stavningsångest.

Åh, vad vi mådde gott på gårdagens middagsbjudning! 
När vi kom stod värdparet och flippade burgare och på bordet trängdes en mängd tillbehör och roliga dipsåser. Hamburgarna var en lite vuxnare variant innehållandes generöst med chili och hackade oliver och de serverades med både ugnsvarma hamburgerbröd och klyftpotatis. Bland tillbehören fanns även en djävulskt stark röd sås som värden glatt kallade för karateketchup. Alla åt som om det inte fanns någon morgondag och det var inte läge att räkna kalorier.

På tal om det vill jag ta tillfället i akt och ta upp ett par aktuella matgrejer som det talats om på nyheterna. Ett intressant inslag om juicekurer sändes i morse på Nyhetsmorgon. Ni som tror att det går att detoxa kroppen genom att fasta med svindyra hälsojuicer kan leta upp det på Play och lyssna på hur lurade ni är. Själv har jag inte bara en utan flera tjejkompisar som har "juicat" i ett par dagar i hopp om att bli piggare och - naturligtvis - ett par kilo lättare. "Spola bort gamla kaloriskulder" som doktor Mikael säger i inslaget. Ja, det var faktiskt väldigt sevärt för att vara Nyhetsmorgon. 

Pedagogiskt visade Dr Mikael att ett litet glas vanlig juice innehåller 12 sockerbitar medan grönsaksjuicerna innehåller mindre än hälften, 4-5 sockerbitar, så de är fortfarande ett bättre val ur hälsosynpunkt men grönsaksjuicer kan naturligtvis inte avgifta kroppen. Jag vet att minst en av mina juicande kompisar hade leverans direkt hem till dörren (detta trots att hushållet har två bilar) och att en kur kostade 1500-2000 kr. Hyfsat dyra grönsaksvätskor om ni frågar mig. Och folk klagar på att flaskvatten är dyrt?! Detta är verkligen en lukrativ marknad och det är nästan så att jag blir sugen på att själv börja pressa grönsaker, buteljera och sälja. Som konsument är det bättre att själv investera i en råsaftcentrifug och strunta i att köpa både affärernas dyra sockerjuicer och nyttojuicerna från de trendiga juiceföretagen (som förmodligen gapskrattar hela vägen till banken). Själv har jag ingen råsaftcentrifug utan bara en helt vanlig citruspress och jag vet ärligt talat inte om jag är sugen på ännu en köksapparat att hitta plats till (och diska!). Vi är mer en smoothiefamilj och varierar dessa med frukter och bär enligt konstens alla regler. Något säger mig att mina barn föredrar smoothie framför någon grön smetig vätska som består av grönkål och broccoli.

Nästa sak jag vill nämna är att jag hörde om retrotrenden med de små godispåsarna. Exakt likadana som när jag var ung och cyklade till kiosken för att köpa lite smågodis. De här siffrorna hittade jag på DN: på 1970-talet rymde en godispåse cirka 175 gram, idag väger en fylld påse mellan 500 gram och 4 kilo. Varje svensk proppar i sig 17 kilo godis och klunkar i sig 70 liter läsk om året. 

Det är en skrämmande utveckling men nu kommer de mindre godispåsar och läskburkar tillbaka för att bryta vanorna. Visst är det tragiskt att vi inte kan bryta dem ändå (genom att helt enkelt begränsa vad vi stoppar in i munnen) men nu är det som det är med folk som inte klarar att lägga band på sig när sockersuget slår till. Det är för mycket hälsofreaks i min bekantskapskrets men det finns en och annan junk food junkie också så jag har lite insyn i både det ena och det andra. Hälsoinställning går ju lite ihop med privatekonomi också eftersom det är bra för plånboken att dra ner på skräpmaten. Nyttig mat är alltid dyrare vid första anblicken men i längden inser man att det onyttiga blir dyrare. 

Och med tanke på de läckra hamburgare vi blev serverade igår kväll är det svårt att tänka sig att man någonsin mer skulle vilja sätta tänderna i någon av snabbmatskedjornas slabbiga burgare.

14 kommentarer:

 1. Eftersom jag inte dricker läsk finns det nog någon där ute som dricker dubbel ranson...

  SvaraRadera
 2. Eller tredubbel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tvivlar jag inte heller på. Några av dem brukar avslöja sin extrema läskkonsumtion i programmet "Lyxfällan"...

   Radera
 3. Godaste juicen i råsaftcentrifugen: Äpple, morot, ingefära, citron. Ger så mycket glädje och energi att det är en fröjd att diska sen! Inte. Men värt det ändå.
  Burgaren låter himmelsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag slits mellan att verkligen GILLA fiffiga (och snygga, det är egentligen det viktigaste!) köksmaskiner men jag AVSKYR att de tar plats. Och behöver rengöras. Kanske kan jag övertala grannen att köpa en råsaftcentrifug och så kan jag gå över dit med äpplen, morötter, ingefära och citroner...

   Radera
  2. Vi har investerat i Kitchen-Aid. Största fördel är att det inte tar plats och kan stå på kökbanken. Jag såg att den har en tillbehör för saft men vet inte om det är OK. Glass-tillbehör funkar perfekt iaf...
   Det är platsaspekter som var avgörande för oss.

   Radera
  3. SOM jag har velat ha en Kitchen Aid...! Alltså, köksmaskinen. En sådan ligger högt på listan över grejer man skulle ha rusat iväg och köpt INNAN man införde köpstopp. Är det den du menar?

   Radera
 4. Jag tänker att det härligt att människan är en sådan drömmande varelse men att det också gör oss väldigt sårbara för att bli totalt heldragna vid näsan. Min erfarenhet är att det finns inga bra genvägar till hälsa utan det är bara att bita ihop och göra det hårda arbete som krävs. De små godispåsarna är ju bara helt fantastiska, jag hittade dem på mitt favoritICa just före jul och höll en lång monolog inne i affären för min sexåring som till slut väste: "Du är inte min fröken, du är min mamma!" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är bara bäst när barn tillrättavisar sina föräldrar :)
   Finast med godispåsarna, näst efter storleken, är ju att de ser exakt likadana ut som förr. Nostalgitrippen!

   Nej, det finns inga genvägar till hälsa (inte viktminskning heller för den delen) men folk slutar aldrig hoppas...

   Radera
 5. Jag får väl erkänna... :)
  Jag har gjort juice detox, köpt en egen juicepress och dricker mängder med cola.

  Jag tror enormt mycket på juicer, bättre med hemmagjorda juicer som är gjorda på grönsaker än på de svindyra som man kan beställa hem. Levern och kroppen och dess reningssystem blir hjälpt av juicerna. De hjälper att hjälpa levern att göra ett bättre jobb osv osv... som all nyttig mat, hjälper kroppen till självhjälp (det gör ju inte alls colan, den försämrar). Finns det saker som vi äter och dricker som är skit för oss och gör att vi mår sämre, finns det mat som gör den gott, även grönsaksjuicer. :)

  Fast det var ju inte det inlägget handlade om utan just detox och juice. Intressant att lyssna på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Köpt en egen juicepress och dricker mängder med cola"? Haha, helt tokigt! Givetvis är det hälsosamt och bra på alla sätt att dricka grönsaksjuicer och allra helst om man gör dem själv utan dolt tillsatt socker. Dessutom får man i sig en massa fler nyttigheter eftersom det kan vara svårt att pressa i sig samma mängd grönt.

   Men att det skulle detoxa kroppen?...Nä, just det :)

   Radera
  2. Japp... hihi... vad ska jag säga... helt knasigt! Juicepressen var inte riktigt billig men har haft den över ett år. Slösan i mig skulle absolut ha den.
   Vissa saker slösar jag fortfarande på som jag inte riktigt är stolt över. Nåja...

   Det finns delade meningar om detox antar jag precis som i allt annat. :) Man får väl samla på sig kunskap från alla håll och sedan utgå från vad man själv tror på. :) Men industrin kan ta pengar, bättre då att göra själv.

   Radera
 6. Är inte juice skyddat på så sätt att det inte får heta juice om man tillsätter socker? Att det då måste kallas nektar eller fruktdryck eller nåt?

  SvaraRadera