lördag 10 januari 2015

Anmält mig till föreläsning

Jag antar att jag är sist ut men igår kväll anmälde jag mig till Charlie Söderbergs föreläsning. Erbjudandet om en gratis föreläsning har dykt upp i min feed på Facebook med jämna mellanrum och jag vet faktiskt inte varför jag inte har pallrat mig iväg tidigare. Lathet? Antagligen. 

Jag har hört två saker om föreläsningen: 

1. Att den är superbra och inspirerande. 
2. Att det är ett enda långt säljsamtal för att försöka sälja in jättedyra kurser. 

Jag tänker så här; ingen arbetar gratis och varför skulle någon dela med sig av sin kompetens utan krav på att få något tillbaka? Så den biten är lätt att förstå även om jag kan tycka att krängandet borde ske med ett visst mått av smakfullhet. Jag kan inte uttala mig om kvaliteten på dessa utbildningar eftersom jag inte vet något om dem men det kanske någon läsare har erfarenhet av? 

För min del handlar det mycket om nyfikenhet. Det ska bli roligt och jag hoppas på en inspirerande kväll. Mitt nöjesschema är ju inte direkt fullbokat så jag ser fram emot att lägga mjukisbrallorna på hyllan en kväll och åka in till stan för att lyssna på något som intresserar mig. Nu är det jättelång tid kvar innan detta blir av, föreläsningen är i slutet av februari, men ändå. 

Förresten, barnen har avlagt ett nyårslöfte åt sin pappa. Jag vet, det är lite ovanligt. Oftast väljer man sina nyårslöften själv men så går det inte alltid till när det finns mindre chefer i familjen. Nyårslöftet går ut på att ALLTID ha matlåda, varje dag. Min man slarvar nämligen en hel del med maten när han arbetar och barnen oroar sig över hans hälsa. Tidigare har vi inte haft någon riktig matlådekultur i den här familjen och vi har aldrig varit bra på storkok. Nu pratar jag alltså om tiden före 2014. Den förspariana tidsepoken. Vi har naturligtvis förvandlats till frälsta storkokare men min man fortsatte att slarva med matlådorna. Äter man inte ordentligt så orkar man ju mindre och han har varit trött och sliten under hela vintern. Nu ska det regelbundet lagas storkok och ligga färdiga matlådor i frysen, redo att plockas med på morgonen. Billigare kanske det inte blir men mer hållbart i längden än att hoppa över lunchen. 

Idag började vi med en gryta med jasminris. Det blev både lördagsmiddag för familjen och fyra matlådor. En bra start och det var roligt att se minstingen engagerad med att fylla matlådorna. Inte var det mycket mer tidskrävande än att laga en vanlig middag heller. 16 kommentarer:

 1. Du skriver:

  "Jag tänker så här; ingen arbetar gratis och varför skulle någon dela med sig av sin kompetens utan krav på att få något tillbaka? Så den biten är lätt att förstå även om jag kan tycka att krängandet borde ske med ett visst mått av smakfullhet."

  Reagerade direkt på detta. Det finns många som arbetar gratis, eller mot extrem låg ersättning och gärna delar med sig av kompetens utan att vänta sig något tillbaka. Det finns gott om frivilligorganisationer, kyrkosamfund och intresseföreningar. Gemensamt för dessa är att de verkar gratis eller nästan gratis och drivkraften är annan än att tjäna pengar för det gör man istället på sitt ordinarie jobb. Dessa människor är ofta ganska osynliga, i synnerhet i media så det är lätt att tro att de är betydelselösa eller att de inte ens existerar.

  Just att någon tjänar pengar på sitt pratande gör mig direkt misstänksam då jag när jag var yngre gick på det ena och det andra, betalade dyrt för meningslösa kurser, lät mig luras att de skulle ha något att komma med som jag inte kunnat ta reda på själv. Aldrig mer säger jag bara! De som tjänar pengar på annat än eget hårt arbete tjänar sig själva och pratar därefter...

  Nu var jag hård men är så skeptisk tlll att folk inte vill ha ett vanligt arbete utan vill tjäna pengar på att snacka självklarheter eller i värsta fall rent nonsens. Att de har mage att ta betalt för sitt strunt, de måste ha stort ego som tror att de har något att lära vuxna människor. Söderberg må vara bra i TV men sedan räcker det väl?

  God fortsättning på nya året förresten! Läste om din snusstopp. Tufft säger jag bara. :) Jag som har svårt nog att dra ned på kaffet.


  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ber om ursäkt, det var oerhört klumpigt uttryckt eftersom det kan missuppfattas. Jag förstår vad du menar och det ska inte underskattas, naturligtvis finns det mängder av eldsjälar som arbetar ideellt för något som de brinner för. Särskilt klantigt var det med tanke på att jag själv brukar dagdrömma om att jag, när jag blivit ekonomiskt oberoende, ägnar mig åt just obetalt välgörenhetsarbete.

   Men det var inte sådant volontärarbete jag hade i tankarna denna gång och jag får hoppas att läsarna förstår vad jag menar. Få människor väljer att jobba gratis inom finans- och föreläsningssektorn. Låter det bättre?

   Jag skulle inte säga att alla föreläsare "snackar självklarheter" eller pratar "strunt". Det är alltid intressant att lyssna på en inspirerande talare och jag är övertygad om att de faktiskt kan lyckas inspirera och peppa många människor. Själv väljer jag att se det som en stunds underhållning och hoppas få höra något nytt.

   Radera
 2. Föreläsningen innehåller båda delarna. Jag tog med mig mycket från den då jag betalade för den för några år sedan. Nu när den är gratis tänker jag besöka den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du är så nöjd att du vill gå en gång till, då borde det vara värt tiden och besväret!

   Radera
 3. Jag tycker också att den var värd att gå på men en sak jag inte riktigt var bekväm med var att man skulle prata med sin granne i stolsraden några gånger. Du skulle alltså inte prata med den du ev. Var där med. Jag besökte föreläsningen ensam så jag kunde inte smita ifrån det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh no! Jag känner mig inte heller bekväm med det. Får helt enkelt ragga med mig två vänner och placera mig själv i mitten...

   Radera
 4. Hela paketet kostar så vitt jag kan se drygt 50 000 kr. De må vara värda sina ersättningar. Men för många (de flesta?) människor är det en dålig start på ett framgångsrikt ekonomiskt liv att ge dessa pengar till någon annan i stället för att stoppa in dem på ett investeringssparkonto på Avanza eller Nordnet och köpa billigaste globalindexfonden.

  Under tiden pengarna växer på ISK:n kan man gå vidare på egen hand och lära sig hur man sparar och investerar.

  Din blogg är en utmärkt start för de flesta! Andra svenska bloggar är t.ex. Fri vid 42 och Familjen fri. Vill man fördjupa sig och inte dra sig för att läsa engelska finns Jacob Lund-Fisker (för de extrema; t.o.m. hans bok kan hittas gratis på nätet) och Mr Money Mustache.

  Vill man lära sig att investera läser man med fördel Claes Hembergs blogg och böcker. Svårare än Hemberg beskriver det behöver det faktiskt inte vara.

  Jag tror att Söderbergs affärsidé bygger på att vi är så vana att konsumera, t.o.m. när vi ska lära oss att inte konsumera. Men det mesta på den här fronten finns gratis i dag, på nätet eller på biblioteket. Affärsidén bygger nog också på att vi gillar att röra oss i grupp, t.o.m. när vi ska avvika från gruppen. Men det finns redan avvikande grupper med detta fokus att enrollera sig i, gratis, t.ex. på den här bloggen men även andra.

  Den som vill göra det Södeberg pratar om behöver med andra ord inte punga ut med 50 000 kr. Läs själv, lär och fråga andra på olika bloggar. Det finns alltid någon annan som har koll på det man undrar över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ÄR verkligen klok som en uggla.
   Fantastiskt välformulerat och spot on både med insikten att det inte är så klokt att börja sitt sparande med att betala 50 000 kr och min personliga favorit "...bygger på att vi är så vana att konsumera, t.o.m när vi ska lära oss att inte konsumera."

   Så är det ju, vi betalar dyrt för både det ena och det andra i hopp om att det ska vara genvägar och göra oss framgångsrika inom vad vi nu vill uppnå.

   Radera
 5. Jag måste slå ett slag för hans föreläsning (speciellt när den är gratis, hehe) då jag tycker att den är sådär härligt provocerande som gör att man ifrågasätter vissa saker i ens omgivning, tex att spendera och leva från lön till lön och att det är det normala. Ja, de vill sälja in en kurs men jag tycker att det jag hörde av det hela var väldigt öppet och ärligt, det kändes inte stötande.

  Det är intressant att många av kommentatorerna här ovan tycker att det föreläsningen och kanske kurserna säger är "självklarheter" som går att hitta varsomhelst... ja? Och? Hade alla levt efter självklarheterna som att spara först hade inte ett enda sms-lån tagits men verkligheten ser ju inte sådan ut. Ja, det är "bara" att låna böcker på biblioteket om hur man sparar/investerar men hur många gör verkligen det?? Får ändan ur och läser en ekonomibok istället för att tvätta, träna, laga mat, hjälpa med läxor, jobba, sova... Jag har flera i min omgivning som gått på föreläsningen och sedan fått sig en tankeställare när det gäller hur man spenderar sina pengar, inte för att de inte hade en aning innan om att det tex kostar pengar att äga en bil men de blev lite utmanade att säga högt inför sig själv om det verkligen är värt deras tid för att tjäna ihop pengarna?

  Nu låter det som att jag är sponsrad (eller hotad) av Charlie att promota föreläsningen haha, men jag tänker att det här upplägget nog når ut till många som aldrig annars reflekterar över sin ekonomi på ett långsiktigt sätt och det gillar jag. Sedan hoppas jag också att inte människor som redan är i ekonomisk knipa köper en helt kurs utan att de suger lite på den karamellen...

  Det var som sagt mina åsikter, ska bli spännande att se vad du tycker om den! Ska ni gå flera stycken så ni kan jämföra lite?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hotad av Charlie, hahaha. Jättekul!
   Mycket kloka och tänkvärda ord från dig. Det känns som om du satte fingret på kärnpunkten där! Charlie - känd från teve- kan nå fram till dessa "leva ur hand i mun- människor" just för att han är den han är. Människor som troligtvis annars inte skulle komma på tanken att gå på en föreläsning om ekonomi och för deras del är det naturligtvis inte "självklarheter".

   Däremot håller jag samtidigt med Storugglan om att det blir lite tokigt om man tror att det nya livet måste börja med att man behöver hosta upp 50 papp.

   Jag lyckades övertala en ekonomiintresserad tjejkompis att följa med men skulle helst ha velat få med en annan bekant (som så att säga är i större behov av att få sig den där tankeställaren) men hon var helt enkelt inte intresserad. Tråkigt nog.

   Jag ser verkligen fram emot den här föreläsningen nu...synd att det känns som en hel evighet innan det är dags.

   Radera
  2. @Optimeralivet:

   Jag tycker du har helt rätt i det du skriver. Privatekonom är inga självklarheter, ofta inte ens för personer med ekonomutbildning. För det handlar inte om rationalitet utan om det irrationella som styr allas vårt beteende.

   Ser heller inget problem i att Söderberg tillhandahåller denna vara om det finns en efterfrågan. Det är bara bra. Sedan får man hoppas att de som lockas har råd med kurserna (och inte tar dem på sms-lån). Bättre investering än ytterligare en påkostad utlandssemester är de alldeles säkert.

   Men. Har man hittat till denna blogg, och inte lämnat den i ren förskräckelse, så har man redan tagit de första viktiga stegen. Man har förmodligen en viss grad av motivation. Då är det inte säkert att Söderberg har mer att erbjuda än välgörenhetsarbetarna Snålcoachen, Fri vid 42, Mr Money Mustache osv.

   Radera
 6. Om jag hade en möjlighet skulle jag definitivt gå på den kursen för jag är säker på att jag skulle lära mig något och jag skulle säkert få en enorm inspiration. Jag tror att det är en skillnad att läsa om ekonomi på bloggar och att i verkligheten vara med på en föreläsning, inspirationen och engagemanget flöder, om det är rätt föreläsare. De kan nog få människor att känna sig enormt inspirerade, om de är ärliga och vill väl är allt bra. Jag har varit på Mia Törnbloms föreläsning och även om man vet det mesta som sägs och kan läsa det till sig är man sjukt inspirerad när man går där ifrån. Jag tror att det är bra med lite olika inspirationskällor om man gillar det. :) (Dessutom är jag i hemlighet lite förtjust i alla lyxfällans programledare, ;) killarna vill säga).

  Jag har använt en kommentar av dig i mitt senaste inlägg på min blogg hoppas att det är ok, annars hojta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är ok? Skämtar du?! ;) Man får ALLTID citera mig. Alltid. När man vill. Jag blir så glad och smickrad att jag gör små kullerbyttor. Och berättar det för min familj (ungefär hundra gånger).

   Och ja, jag tror också att man går på föreläsningar just för att en bra föreläsare är en bra inspiratör och det uppstår en kollektiv pepp. Det ska bli intressant att se hur mycket jag kommer att uppleva föreläsningen som "säljsnack"...

   Radera
 7. Ok. Här får du lite inside information om hela grejen med Balansekonomi. Charlie Söderberg är en duktig talare, och inspirerar och provocerar. Men dessa gratisföreläsningar är helt och hållet marknadsföring. Charlie är känd hos många efter sina TV-program och drar en hel del människor. Hela föreläsningen går ut på att sälja in sina kurser. På föreläsningarna jobbar flera människor som har gått dessa utbildningar hos Balansekonomi, och de kommer höra av sig till dig efter ca en vecka och erbjuda dig ett kanonpris på utbildningen om du tecknar dig nu. Du får också ett "kanonerbjudande" direkt vid föreläsningen.
  Om du sedan tecknar dig för en kurs och börjar den dyra kursen, som de fö också erbjuder LÅN för att kunna finansiera, så kommer de i slutet av utbildningen där du har blivit så indoktrinerad av att skaffa dig passiva inkomster och bli ekonomiskt fri att erbjuda fantastiska investeringsmöjligheter som kommer att ge dig passiva inkomster. Dessa investeringsmöjligheter råkar vara MLM-företag (ett par stycken olika) som huvudägarna av Balansekonomi har dragit igång, och därmed också är de största ekonomiska vinnarna på.
  Så gå gärna på föreläsningen men ha i åtanke att hela konceptet handlar i första hand om att de som äger Balansekonomi ska tjäna pengar på dig, och du är deras väg till att skaffa sig sina passiva inkomster

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort TACK för att du tar upp och belyser detta!
   Personligen har jag inga planer på att betala för några kurser men det finns fler som läser detta och då är det bra att de är förberedda om de ska gå på föreläsningen. Det är givetvis upp till var och en att göra som de vill men det är nog läge att noga överväga om man vill börja sin resa mot ekonomisk frihet genom att betala dessa dyra pengar till någon annan...

   Själv har jag lyckats klara mig men jag vet hur lätt det kan vara att ryckas med. En period när vi bodde utomlands såg vi hur mängder av turister rycktes med och skrev på för svindyra andelslägenheter (s.k Time Share). Upplägget var en taxiresa, lunch, fika, föreläsning och guidad rundtur. Allt "utan kostnad". Jag säger inte att företagen lurar någon men allt handlar om att få människor att skriva på "i stundens hetta" och det är något jag är emot. Jag tycker att man alltid bör fundera i lugn och ro hemma innan man bestämmer sig.


   Radera
 8. Efter att ha varit väldigt nära dom jobbar i Balansekonomi, gör kurserna och tjänar pengarna kan jag också säga att en sak som man också kan dra paralleller med är olika sekter. Det är en väldigt stark sektliknande känsla med eget sätt att prata, att "fira sina framgångar" mm som gör att många blir nästan som hjärntvättade. Det handlar hela tiden om att bli ekonomiskt fri, att kunna tjäna pengar medan man sover, att skaffa sig passiva inkomster, att bli rik. Detta upprepas hela tiden på olika sätt som ett mantra, så när de olika "investeringsmöjligheterna" dykar upp är det inte svårt att sälja in det till kursdeltagarna. De köper allt med hull och hår - investerar i träd i Afrika och i silvermynt. Dessa framställs som oerhört bra investeringar med bra avkastning. Och högst upp i toppen på dessa pyramidliknande spel, MLM-företagen sitter Balansekonomis ägare och tjänar stora pengar. Först på alla kursavgifter och sen på dessa sk "investeringar". Charlie, och hans gratisföreläsningar (som för all del kan vara tankeväckande och intressanta) är inkörsporten och markandsföringskanalen, som har ett stort förtroendekapital efter sin medverkan i TV-program som Lyxfällan, Plus och Tonårsbossen.

  SvaraRadera