måndag 30 april 2018

Motormonstret i köket

Först hade vi en stavmixer i plast. En billig och finessfri sak med sladd. Jag minns inte hur länge vi hade den men den höll i många, många år. När den till slut gav upp ersatte vi den med en modern sladdlös stavmixer i metall. Motsägelsefullt nog gick den sönder efter bara ett par år. Jag minns inte hur eller varför den slutade fungera men den var bortom räddning, och då struntade vi i att köpa en ny. Särskilt eftersom vi hade fått en mixer som användes regelbundet. Ju färre köksprylar, desto bättre tänkte vi. 

Men med tiden har jag kommit att sakna stavmixern. Jag mixar soppor, smoothies och andra saker flera gånger i veckan och avskyr verkligen mixern. I alla fall den stora och tunga glaskannan som är ett litet helsike att diska. Stavmixern kunde man köra direkt i kastrullen, och den var enklare att diska. Därför har vi länge pratat om att skaffa en ny och nu hade vi möjlighet att få en i present, vilket naturligtvis kändes jättetrevligt och roligt. 

Men så här ligger det till: min man är totalt ointresserad av det mesta i hemmet. Jag skulle kunna tapetsera om alla rum utan att han bryr sig eller vill bli inblandad i processen. Eller så skulle jag kunna byta ut saker och möblera om utan att han skulle ägna det någon större uppmärksamhet. Med ett undantag: elektronik. Då helt plötsligt vaknar han till liv och ska göra detta till sitt livs största affär någonsin. Hela marknaden måste undersökas och jämföras innan ett beslut kan fattas (det kan vara rätt irriterande faktiskt. Även solen har sina fläckar). Den här gången hade jag redan googlat lite stavmixrar och visste ungefär vad jag ville ha. Ja, jag skriver jag eftersom det till 90% är jag som ligger bakom våra släta soppor och smotthies. Det är inte så att han inte lagar mat, det är bara det att han ytterst sällan mixar något. Jag mixar desto mer, desto oftare. 

Ni börjar fatta vartåt det lutar va? 
Mycket riktigt. Han väljer en stavmixer och kilar också iväg och köper den. Jag anade ugglor i mossen redan när jag ringde för att be honom köpa några saker i mataffären - och han svarade att han inte kunde köpa något tungt, då han hade kartongen med stavmixern att bära också. 

Vänta lite nu, en stavmixer + kartong. Hur stor och tung kan en sådan vara? Det är väl bara att hålla påsen i ena handen och ta matvarorna i den andra? Mmm. Hörrni, vad jag önskar att någon hade filmat mitt ansiktsuttryck när han kommer in genom dörren bärandes på en stor låda. 

Den nya familjen som flyttat in i vårt kök

Bilden gör inte rättvisa, det är så många delar. En mängd tillbehör och en hel matberedare med utbytbara riv- och skärskivor, hacktillsatser och plastgrejer jag inte orkat kolla vad de är till för. Allt är inte ens med på bilden. Att vi för flera år sedan bestämde oss för en mer minimalistisk livsstil verkade som bortblåst. Vi rensade köket på en mängd onödiga tillbehör och dubletter (tre olika grejer som pressar citroner och fem olika slags rivjärn osv). Och nu har vi alltså fyllt på i skåpen igen?! 

Det är en present och den kostade oss ingenting, så det handlar inte om pengar utan om alla dessa onödiga pryttlar. Dessutom surar jag lite över designen, jag hade tänkt mig något helt annat. Ytligt absolut, men när man knappt tar in något här hemma längre så är man desto mer petig med vad man vill ha. Men berätta gärna vad jag ska göra med matberedaren. Vad är den bra till? Vad använder ni en sådan till? Eller kommer den bara att stå och samla damm i skåpet? Och vad gör man med purémixern, ska jag börja sälja barnmat? 


25 kommentarer:

 1. Inte för att lägga sten på börda men jag har haft en sån där eller i alla fall en liknande. Jag använde inget förutom själva mixerstaven. Skiten brann upp när jag mixade dadlar en gång och jag fick efter det ärva mina föräldrars stavmixer som jag skulle gissa är inköpt runt år 2000. Inga finesser, den bara mixar och passar mig perfekt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm. Här har de redan hunnit göra guacamole två gånger i den lilla matberedaren. Under stora och överdrivna gester "TITTA, SÅ BRA DEN FUNGERAR! OJ VILKEN KRÄMIG GUACAMOLE DET BLEV!!" Ungefär lika onaturligt och överdrivet som på vilken teaterscen som helst :)

   Genomskådade dem direkt, redan första gången.

   Radera
 2. Oh :(just stavmixer har jag samma koncept som ni haft - en jätte-enkel som alltid funkar, är lätt att diska, inte tar nån plats Och som får plats i mina stora dricksglas (så mam kan göra smothie siredi i glaset). Indrivning också att den är minst 15 år gammal. Förstår din frustration!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, precis den typen av stöd jag är i behov av :) Och varför håller sådana där gamla plastprylar i nästan 100 år medan alla nya går sönder hela tiden..?

   Radera
 3. Men du får hustruplus på att du inte snipigt bara bad honom om kvittot för att gå och byta in monstret som jag hade gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade naturligtvis gjort det, om det inte vore för att det egentligen var han som fått presenten...

   Radera
 4. Jag har en stavmixer med flera insatser b la en sån där liten matberedargrej. Använder den t ex för att mixa kikärtor och liknande för att göra biffar, för att riva/finhacka ost till gratänger och andra saker som ska finhackas/rivas. Använder den nästan varje vecka. Önskar lite att man kunde få välja sina tillbehör. Till vår stavmixer hör 5 tillbehör och vi använder 4 så den där sista hade vi gärna valt bort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligheten att själv välja tillbehör hade varit det allra bästa! Jag behöver t ex ingenting för att riva ost eller annat. Tycker ett vanligt rivjärn fungerar alldeles utmärkt (och gillar att man blir lite trött i armen = nyttig vardagsmotion)

   Radera
 5. Vi hade också en sådan där multimixer innan den gick sönder. Så less på allt plastskräp som ingick! Vi köpte en Bamix stavmixer när vi bytte. En enkel, stark stavmixer i metall som säkert håller flera generationer men till samma kostnad (finns väl en anledning att restaurangkök använder dessa...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plastskräp är ordet! Bamix var faktiskt en av dem jag googlat och fastnat för. Så nu blev jag lite bitter, haha.

   Radera
 6. Helsike att diska mixern/glasbägaren, du kan prova med detta:
  https://www.youtube.com/watch?v=DwMeP4h_jpY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, men det är exakt sådär vi redan gör! Vi kör den alltid med varmt vatten + diskmedel men den tunga och otympliga kannan måste ändå hanteras och sköljas osv. Och jag kan meddela att den där metoden inte får bort bananklet från högst uppe vid kanten och locket.

   Radera
 7. Jag hade också en sån där med tusen (nåja, det kändes så iaf) tillbehör. Men jag använde aldrig något annat än själva mixerstaven och de andra prylarna flyttades mellan skåpen och var ivägen. Dålig var den också så jag var lättad när den gick sönder. Nu har vi en enkel utan tillbehör. Håller dock med om pluspoäng för god min. Jag hade tjurat :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var nog kanske lite grinig och missnöjd. Men nu spelar de andra överdrivet nöjda och gör en massa guacamole och hackar lök i den lilla matberedaren, bara för att visa hur användbar den är...

   (Som om vi inte hade kunnat mosa avokado med stavmixern i en helt vanlig bunke från köksskåpet istället...)

   Radera
 8. Den lilla mojängen längst till höger, den med svart lock på, använder jag för att mixa lök så den blir helt slät när jag gör köttbullar eller pannbiff. Superbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, är du kanske min man? Han hackade nämligen lök i den häromdagen och blev SÅ överraskad över hur BRA den hackade löken blev. Det var inte ett dugg genomskinligt...

   Radera
 9. Förstår ditt dilemma! Jag får nästan ont i magen av tanken på att någon kommer in med grejer i mitt hem som ska stanna där!
  Mitt tips är att behålla allt i typ 3 månader och se vilka delar du använder och gillar. Använder du inte purémixern etc så skänk bort det på valfri plattform.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SUPERSMART TIPS!! Tackar!
   Det är klart att jag avskyr att vi fyller på i de skåp och lådor som vi ägnat så mycket tid åt att rensa ut!! Vi behöver verkligen inte alla de där onödiga prylarna. Och argast är jag faktiskt på företagen som inte kan sälja en stavmixer utan att samtidigt passa på att pracka på konsumenten en hel massa onödig skit.

   Radera
 10. Mixa pajdej! Gör nötsmör! Smoothies! Falafel! Chokladbollar på dadlar, cashew å havregryn. Finns ingen maskin jag sliter så mycket på som min mixer med tillbehör. Har slitit ut en lite enklare Braun (tog 10 år av daglig användning) och köpte en exakt likdah igen som nu är på år 2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju just det, nästan allt det där kan man väl göra med bara stavmixern? Och kan vi inte göra det med stavmixern så har vi ju faktiskt kvar en fullt fungerande blender också. Men du ska ha ett stort tack för tips, för jag blev i alla fall jättesugen på att göra flera av dina förslag! MUMS!

   Radera
 11. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 12. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 13. Vårt föreslagna erbjudande för kunder under det nya året är positivt och totalt engagemang, så att arbeta med oss ger dig maximal garanti för att få finansiering för vi har en A + rating i finansiering. Frank Lån Tjänster (FLS) genom åren har varit högt rankad som en av de bästa online-företag med en billigare ränta. Om du är i behov av finansiering, tveka inte att kontakta oss via telefon (+1-713-389-6778) eller E-post: k.frankloans@gmail.com

  SvaraRadera
 14. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera
 15. Jag är helt fri från HERPES VIRUS
  Herpes är ett allvarligt och återkommande tillstånd som inte kan botas med droger eller injektioner av DR JAMES, men det bästa sättet att bekämpa herpes är att ta naturläkemedel, jag är röd om DR JAMES, den stora herbalisten som botar människor med HIV-virus med hans kraftfulla örtmedicin. Jag kontaktade honom för att ta reda på hur han kunde hjälpa mig och han sa till mig att jag aldrig skulle vara rädd för att han skulle hjälpa mig med den naturliga örtmedicinen! Efter två dagars kontakt med honom berättade han att läkemedlet är klart och han skickade det till mig via DHL COURIER SERVICE och det fick mig på tre dagar! Jag använde medicinen som han föreskrev för mig (MORGON och KVÄLL) och blev botad! Det är verkligen som en dröm, men jag är så glad! För personer som lider av följande sjukdomar, bältros, MS, Bullous Pemphigoid, Diabetes, cancer, Pcos, hypotyroidism, Herpes, KOL, HIV, artrit, Hpv, infektioner, leversjukdom, autoimmuna sjukdomar, Parkinsons sjukdom, Lupus och mer ska kontakta honom för hans örtmedicin, för jag är ett levande vittne och jag botades av herpesvirus. och läkemedlet DR James är legitimt. Jag skickade honom vad han bad om och han skickade mig sin medicin som jag tog i 2 veckor och idag är jag här med ett negativt resultat. När jag gick för testet var jag så glad efter att jag tog hans örtblandningsmedicin.KONTAKT DR JAMES FÖR EN PERMANENT KUR E-post: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera