söndag 6 maj 2018

Positiv pepp

Hej och hå, vilken intensiv och glädjefylld vecka jag har bakom mig. Jag har haft besök från andra sidan Atlanten och då blev det genast ett annat tempo än det jag vant mig vid.

Ungefär vid den här tiden i fjol skrev jag ett inlägg om en kompis som flyttat till USA och gjort en helomvändning från resultatinriktad karriärkvinna till dagdrivare i flip-flops. Jag kan inte nog betona vilken förändring hon genomgått de senaste åren och hon är den sista man förväntar sig lalla runt på stranden i slitna jeansshorts utan några planer för morgondagen. Snarare är hon själva sinnebilden för kvinnor som sätter karriären främst: sval och elegant, barnlös och vältrimmad med glänsande hår och välmanikyrerade naglar. Det är bara så fascinerande. 

Nu har det gått ett helt år sedan förra besöket och den här gången kom hon ensam. Hennes man stannade hemma och jobbade. Båda jobbar periodvis, när något dyker upp eller de känner att de vill fylla på depåerna. Min kompis jobbade inte på ett helt år, och skaffade sedan ett nytt jobb där hon stannade i ett par månader och sparade så mycket pengar som möjligt. Det var ett väldigt välbetalt jobb inom samma affärsområde som tidigare och hennes kompetens är efterfrågad. Nu har hon slutat jobba igen, och har inga nya planer för framtiden.  

Ni kanske kan tänka er den välgörande effekten? Det är som att få en stor dos antidepressiva i mänsklig form. Jag tycker väldigt mycket om henne och vi har roligt tillsammans, men att därtill ha någon att prata livsstil med på den här nivån är ju som honung på mackan! Hon och hennes man är de enda jag känner som lever en alternativ livsstil (i den bemärkelsen att de inte följer mallen med fasta arbeten och trygga arbetssituationer). Många av våra samtal kretsar kring detta, då jag är nyfiken och hon gärna berättar eftersom hon blir glad över intresset jag visar. 

Det har varit själsligt välgörande på så många sätt. Framför allt för att jag behövde dela tankar och åsikter med en likasinnad, och för att hon utstrålar positiv energi och livsglädje. När hon bodde i Sverige hade hon själv långa och svåra sjukperioder med led- och muskelvärk, magproblem och matintolerans men allt sådant är som bortblåst sedan hon slutade stressa och pressa sig själv. Så hennes berättelse stödjer bara min teori om att vi hetsar oss sjuka. 

Naturligtvis menar jag inte att vi alla ska säga upp oss och hänga vid Flamingo beach hela dagarna. Men man får kanske en tankeställare om vad man värdesätter i livet, och hur mycket vi faktiskt offrar för att vara en del av konsumtionshetsen. 

Den finns på riktigt, Flamingo Beach

Om någon vill läsa inlägget från i fjol så hittar ni det här: vändande vindar


22 kommentarer:

 1. Alltså Snålis jag ryser. Idag har jag verkligen varit i en svacka (mer om det imorgon) och jag känner ett mer akut behov av att hoppa av denna artvidriga tillvaro för varje dag som går. Så fantastiskt att 1) Få läsa om din väninna som lyckligtvis vaknat ur sin dronliknande tillvaro i corporate life, och 2) dina tankar om alternativ livsstil. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack!! Förstår dig, mitt liv är ju som en enda lång svacka just nu. Och då kanske du kan tänka dig hur jag upplevde hennes besök, som en veckolång energiinjektion! Så pass att jag fått ny tro på livet.

   Radera
 2. Det låter riktigt härligt. Det jag ä mest avis på är att de kan jobba lite "när de vill". Ett sådant jobb hade jag också velat ha. Inom IT-konsultbranschen gäller det att finnas tillgänglig 24/7 nästan, och projekten varar oftast månader eller år. Att ställa krav på att jag oktober till mars kommer att befinna mig i Spanien är bara att glömma, då tar de någon annan i raden... Jag tror att jag får byta yrke helt den dagen vi har tillräckligt med passiva inkomster. Kanske jobba som varu-upplockare på ICA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du tar upp är så pass intressant att jag valt att ägna ett helt blogginlägg åt det. Så tack för uppslag :)

   Det är ju precis som du skriver, att många av oss kommer att behöva byta yrke den dagen vi har tillräckligt med passiva inkomster. Men var det inte exakt det som var planen?? Varför annars fortsätta göda drömmen om frihet? Jag kan inte se något negativt med att ta jobb som varuplockare på Ica, snarare tvärtom.

   Radera
 3. Åh, jag är också avis på folk som kan göra den där livsförändringsresan, särskilt när den involverar ett varmare land. Tyvärr har jag valt ett yrke som inte passar så väl med den drömmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs mitt nya blogginlägg, där tar jag upp exakt det problemet. Man får helt enkelt tänka om och tänka nytt. Om man inte har möjlighet att ta längre tjänstledighet eller liknande vill säga.

   Radera
 4. Jag kommer få sällskap i min alternativa vardag (slutade jobba 2006 för att jobba med egna investeringar) av min barndomsvän sedan snart 50 år. Hur oväntat var inte det! Han har ett sånt där härligt nischjobb i LA där efterfrågan är stor och lång erfarenhet en bristvara. Så om 5 år checkar han ut och istället för att gå var på beachen i LA flyttar han hem till Sverige. Att få sällskap i sin tidiga pensionering av sin bäste vän är ju fantastisk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tala om tvärtom. Hoppas din vän kommer att trivas med klimatet här bara, min amerikanska vän är inte helt övertygad.

   Och din alternativa vardag låter härlig, hade varit intressant att veta vilka reaktioner du fått från din arbetande omgivning. Jag märkte tydligt på min kompis svenska vänner att de inte alls förstår sig på det här med att ta långa time out- perioder från arbetslivet. Att de snarare blir lite provocerade och försöker leta nackdelar.

   Radera
 5. Å så härligt att höra! Både för din vän och för dig att finns inspiration i. Låter som en ljuvlig helg*hjärta*. Medan man planerar för mer ledighet kan man njuta av lediga dagar så där nu och då. Att vakna en söndag och vara pigg efter en lång förkylning är som en lottovinst. En klämdag eller skolkdag (jag det händer faktiskt att jag skolkar både mig och barnet när andan faller på) när man bara är. Det finns så mycket smått i vardagen att glädjas över. Vi måste sluta se långa semestern som ett avstamp för glädje. Det vittnar om hur illa det är ställt med oss. Det ska bli ett livsmål! Att inte behöva längta efter semestern/julledigheten/pensionen/döden utan finna munsbitar av glädje och harmoni lite varje dag.
  Morsan (som inte varit på religiös retreat i helgen. Om någon trodde det..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så! Jag är (och har alltid varit) tacksam för det lilla och kunnat ta tillvara på livets små glädjeämnen. Faktiskt är jag övertygad om att det är något av ett karaktärsdrag hos alla hårdsparare, och lite av en förutsättning för att lyckas med den livsstilen. Vi behöver inte ständigt försöka hitta (köpa!) den där vardagslyckan i ett köpcentrum utan hittar den på andra sätt.

   Och som jag känner igen mig i "skolkandet". Under alla år jag tillbringade på samma arbetsplats var jag oftast ledig en veckodag och då hände det att barnen fick vara hemma med mig. Jag ringde och sade att de behövde en dags vila för att "komma ikapp". Eftersom båda barnen hade pollenallergi fungerade det extra bra under vår- och sommar, då de faktiskt kunde behöva det pga trötthet. Att det var ett bra beslut visar sig nu när de är lite äldre och aldrig skolkar själva, men ofta nämner de där dagarna då de fick vara hemma och bara mysa omkring. Jag märker att det är ett fint barndomsminne för dem, ungefär i nivå med "farmor lät oss alltid få en glass före maten". Sådant som bygger lycka helt enkelt.

   Radera
 6. Jag är enig med Morsan, det är attityden som gör den största skillnaden. Den tar det ofta lång tid att ändra på, med därefter ”kan man”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer också, attityden GÖR skillnaden!

   Radera
 7. Har levt så sedan 2002. Mest på grund av att jag vill slippa arbetsgivare och myndighetsutövare. Frihet är mycket mera värt än pengar. Har pengar så jag klarar mig ändå,har noga koll på varenda krona. Inget matsvinn eller konsumtionshets i mitt liv. Har väl inte varit så planerad och uttänkt, jag har liksom bara gjort jag. Inga tabeller och diagram för framtida pension och avkastningar, de ordnar sig nog ändå, för det har det gjort i mer än 15 år. Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsa, du har blivit en sådan förebild och inspirerar oss andra. Jag tar verkligen till mig dina kommentarer eftersom man märker hur fridfullt och harmoniskt du lever. Det är bara så, så härligt och skänker så mycket glädje!

   Och du har helt rätt i att frihet är mycket mera värt än pengar. Det viktiga är bara att komma ihåg att det krävs lite pengar också för att känna trygghet och stabilitet i tillvaron. Däremot behöver vi inte pumpa in våra slantar i de stora kedjornas gapande munnar och tro att vi blir lyckligare av att fylla våra hem med en massa onödiga prylar.

   Radera
  2. I ständig harmoni kan jag inte påstå att jag är men det är skönt att slippa auktoriteter så långt som möjligt. Tillhör inte kärriärsgruppen som efter ett antal år inser att det inte är roligt att springa i ekorrhjulet och vill gå i tidig pension, har full förståelse för det. Jag har varit såhär sedan födelsen, motvilligt inordnad i systemet,alltså är jag inte den typiska downshiftaren utan alltid obstinat:o) Många av dem som vill checka tidigt ut från arbetslivet idag, spelar i en helt annan division än vad jag gör och har andra förutsättningar. Jag har tagit stora risker, något man inte kan eller bör göra om man har barn t ex. Elsa

   Radera
  3. Att aldrig ha hoppat in i hamsterhjulet från början låter ännu mer harmoniskt. Måste också tillägga att jag inte alls spelar i samma liga som de högavlönade investeringsbloggare som du nämner. Vi är mer en "vanlig barnfamilj" med normala yrken och därför känns det desto viktigare att lyfta fram sådana som mig också :)

   Radera
 8. Härligt att läsa! Jag är också övertygad om stress=sjukdomar. En bekant hade ont i kroppen och diagnostiserades med begynnande fibromyalgi. Slutade jobba och symptomen försvann. Önskar detta kunde vara sant för alla med denna sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, och alla sjukdomar har givetvis sina egna orsaker. Men även om alla inte blir friska och återställda av att sluta jobba så blir de flesta i alla fall betydligt friskare av att slippa en stressfylld tillvaro.

   Och alldeles för många sjukdomar har sin grundorsak i yttre faktorer som livsstil.

   Jag kan också nämna att min äldsta son haft oerhört svår astma (och allergi, särskilt under pollensäsongen). Han är i stort sett symtomfri sedan han började träna 5-6 dagar i veckan. Skillnaden är verkligen anmärkningsvärd och allmäntillståndet så här på vår/försommar går inte att jämföra med tidigare år.

   Radera
 9. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 10. Vårt föreslagna erbjudande för kunder under det nya året är positivt och totalt engagemang, så att arbeta med oss ger dig maximal garanti för att få finansiering för vi har en A + rating i finansiering. Frank Lån Tjänster (FLS) genom åren har varit högt rankad som en av de bästa online-företag med en billigare ränta. Om du är i behov av finansiering, tveka inte att kontakta oss via telefon (+1-713-389-6778) eller E-post: k.frankloans@gmail.com

  SvaraRadera
 11. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera
 12. Jag är helt fri från HERPES VIRUS
  Herpes är ett allvarligt och återkommande tillstånd som inte kan botas med droger eller injektioner av DR JAMES, men det bästa sättet att bekämpa herpes är att ta naturläkemedel, jag är röd om DR JAMES, den stora herbalisten som botar människor med HIV-virus med hans kraftfulla örtmedicin. Jag kontaktade honom för att ta reda på hur han kunde hjälpa mig och han sa till mig att jag aldrig skulle vara rädd för att han skulle hjälpa mig med den naturliga örtmedicinen! Efter två dagars kontakt med honom berättade han att läkemedlet är klart och han skickade det till mig via DHL COURIER SERVICE och det fick mig på tre dagar! Jag använde medicinen som han föreskrev för mig (MORGON och KVÄLL) och blev botad! Det är verkligen som en dröm, men jag är så glad! För personer som lider av följande sjukdomar, bältros, MS, Bullous Pemphigoid, Diabetes, cancer, Pcos, hypotyroidism, Herpes, KOL, HIV, artrit, Hpv, infektioner, leversjukdom, autoimmuna sjukdomar, Parkinsons sjukdom, Lupus och mer ska kontakta honom för hans örtmedicin, för jag är ett levande vittne och jag botades av herpesvirus. och läkemedlet DR James är legitimt. Jag skickade honom vad han bad om och han skickade mig sin medicin som jag tog i 2 veckor och idag är jag här med ett negativt resultat. När jag gick för testet var jag så glad efter att jag tog hans örtblandningsmedicin.KONTAKT DR JAMES FÖR EN PERMANENT KUR E-post: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera