lördag 25 juni 2016

Barnarbete at it's best

Hoppas att ni hade en fin midsommar, det har jag haft. Tack för er respons på förra inlägget. Jag hoppades på att hitta någon i kommentarsfälten som kunde ge en logisk förklaring på vad som hände hunden men ni verkar vara helt inne på en osynlig besökare. Ha inte för stora förhoppningar bara, vi bodde här i två månader förra året utan att se skymten av minsta lilla spöke. Det kan i och för sig vara blyga spöken som gömde sig uppe på vinden. Skämt åsido, det var en märklig händelse som har etsat sig fast i minnet på mig. Men ingenting nytt har hänt hittills. Vi lallar på och det är välgörande för själen med en ledig långhelg. 

Midsommar blev inget större jippo för vår del. Toast skagen, sill och lax till den halvan av familjen som uppskattar sådant. En promenad till det lokala midsommarfirandet och sedan en lugn hemmakväll med jordgubbstårta. 

Sist hade jag egentligen tänkt berätta om vår smarta storhandling men så kom det där med hunden emellan. Så nu plockar jag upp tråden med förhoppning att det fortfarande kan kännas aktuellt. Det kändes ovant att 1) ta en kundvagn och 2) bara rassla ner grejer i den. När hände det senast? Enda tabben var att vi köpte en stor påse färskpotatis för 9,90 kr/kilot och två dagar senare hade de sänkt priset till 3,90 kr. Totalt handlade vi för 710 kr. Inte alla som lyckas storhandla för under 1000 kr, om man inte är hårdsparare vill säga. 
Summa total: 710 kr.
Rabatt med kundkortet: 42 kr
Övriga rabatter 196 kr! 

Medan andra kanske njuter av att bläddra i tidningen Elle Mat & Vin så upplever jag samma välbefinnande när jag kollar rabatterna på mina kvitton. Största fyndet var helt klart två bamsiga majskycklingar som var nedsatta till halva priset. Fåglarna har vi kastat in i frysboxen i källaren tills vidare. Vi köpte allt från ketchup till smörgåsgurka för att ha en bra bas. Jag utgår från att det är okej att låna några droppar sesamolja eller soja, en nypa örtsalt eller något annat ur kryddskåpet men vill absolut inte snylta på värdparet som ju är generösa nog som det är. Det är verkligen roligare att laga mat här än hemma hos oss. Kombinationen proffsig gasspis och sjöutsikt är en del av nöjet men deras välfyllda kryddskåp bidrar också. Man blir mer kreativ och får mer inspiration. De är väldigt matlagningsintresserade medan vi är på nivån lättlagad men näringsrik mat - mycket näring för pengarna. Något som däremot bör nämnas är att de faktiskt på många sätt är väldigt sparsamma också. Det är intressant att man även i den här typen av pengaslukande monsterhus med uppvärmd pool är mån om att hålla de små utgifterna nere! Till exempel använder de disktrasor i tyg istället för wettextrasor. Det känner jag ingen annan som gör. Eftersom allt sopsorteras blir det väldigt lite som hamnar i den där vanliga soppåsen under diskbänken, så de nöjer sig med att använda småpåsarna man plockar frukt i när man handlar. Det är för övrigt något jag saknar hemma hos oss, man vänjer sig snabbt vid de bruna matavfallspåsarna. De har en diskmedelsdoserare, en bytta med ett litet hål i locket. Vi har redan pratat om att köpa en likadan, helt galet att vi inte har en redan. 

En riktigt glad nyhet är att yngsta sonen blivit erbjuden sommarjobb hos grannarna. Han har fått förtroendet att sköta deras trädgård: rensa ogräs, vattna krukor och klippa gräs. Och vilken trädgård sedan! En pedantiskt skött trädgård med otroliga blomstergrupper och en mängd prydnadsväxter. Trädgårdsarkitekten måste haft en slottspark i tanken när denne åtog sig uppdraget. Det är en ren fröjd att vandra runt där och beundra all blomsterprakt, en dröm för pedanter som mig. När sonen skulle få alla instruktioner skickade jag med min man (hej curlingförälder!) eftersom jag var nervös att det kunde uppstå missförstånd och sedan kommer de hem och hela trädgården har förvandlats till ett kalhygge eller torr ökenmark utan något grönt kvar...

Sonen är överlycklig och taggad att tjäna sina första egna pengar. Det är precis lagom att få prova på jobba och han kan själv styra sina tider och antal timmar han vill lägga på att arbeta. Jag var själv i elva- till tolvårsåldern när jag började rasta hundar i grannskapet för att tjäna lite fickpengar och senare började jag sitta barnvakt, men idag känns det inte lika självklart att knacka dörr och erbjuda sina tjänster i den åldern. Jag vet faktiskt inte varför men tider förändras väl antar jag. Bra då att sommarjobbet kom och knackade på hos honom istället. Skickade en bild på sonen till en kompis, där han har trädgårdshandskar och står med ett rotjärn i handen. "Första dagen på jobbet". Hon skrev tillbaka och undrade om min man också fått sommarjobb. Jag förstod ingenting förrän jag zoomade in bilden och ser hur min man leker (citat: testar) deras vattenslang i bakgrunden, haha. Från och med nu kommer barnet att få gå till jobbet utan sina föräldrar i släptåg.

8 kommentarer:

 1. Gillar dig bloggen och ditt tänk ,,..är medlem i samma klubb. Mat och vin kontra kvitto ingen kan nog förstå hur otroligt lättade sten från tvångssyndrom axlarna ! Finns fler som jag kvitto njutare . Och hunden du tror på att den lille rackaren bara drömde om ...ja glada möten , inget konstigt alls . Men det är mycket här I livet vi inte förstår lyft på hatten och gå vidare sa min gamla mormor ,,,glad midsommar från sparsamma Helena på västkusten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparsamma Helena på Västkusten!
   Du förgyllde min dag med uttrycket tvångssyndromsaxlarna. Det beskriver mig bättre än vad du kan ana, haha.

   Radera
 2. Ha, äntligen en fler som läser kvitton och gillar det :-)
  Jag brukar handla på måndagar efter jobbet, inget folk och fynd att finna - känns lite som att gå på skattjakt!
  Låter som en härlig midsommar tycker jag! God fortsättning!
  /Amalia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja haha, skattjakt it is! Jag handlar alltid på måndags- och tisdagsmorgnar innan jobbet (det är då kort datum hyllan är rena rama skattkistan, efter helgen!). Med en nackdel, ibland har butiken inte hunnit få upp "veckans klipp" för att jag kommer så tidig på måndagarna.

   Radera
 3. Jag gillar också kvitton och matpriser. Värst är väl att jag kan en del Lidl-priser lite väl bra vilket leder till att jag inte riktigt kan glädja mig över vissa affärers rabatter.

  Billigare än vanligt kan likafullt vara dyrt ibland. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lidl, där går gränsen. Glömmer aldrig mitt första och enda besök där och jag var inte imponerad. Dessutom är de kända för sin personalpolitik...

   Men jag vet vad du menar, det är som att se ett "supererbjudande" på schampo på Ica Maxi eller Hemköp och då ligger priset ändå mycket högre än tex på Ö&B.

   Radera
 4. Kan också vara så att familjen är miljömedvetna o därför inte vill använda dig av förbrukningsvaror som wetex dukar o onödigt mycket av sånt som inte är så nyttigt för vår natur! Bara en tanke �� tack för bästa o roligaste bloggen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din vänliga kommentar! Och jo, de är miljömedvetna så den tanken har slagit mig också. Dessutom tror jag att det går hand i hand även om spara pengar inte är det primära syftet. Och oavsett anledning gillar jag att se alla deras små sparknep :)

   Radera