måndag 13 juni 2016

Sommarplaner spikade!

Medan resten av befolkningen tittade på fotboll ägnade jag mig åt dubbelkok i köket. Jag fyndade både grytbitar och kravmärkt ekofärs till halva priset i kort datum-hyllan imorse och ville ta vara på allting så fort som möjligt. Så enkel matlagning när man kan använda samma bas till båda maträtterna: olivolja, lök, vitlök, morötter, köttbuljong och finkrossade tomater. Nu står det köttfärssås och köttgryta och svalnar på spisen. Maten räcker till två middagar och två uppsättningar matlådor av varje rätt. Hur nöjd blir man inte liksom. Nämnas bör kanske också att det går åt mer mat nu när barnen har sommarlov och inte längre äter ett lagat mål mat om dagen i skolan. Tonåringen är bortrest den här veckan så det är en kylskåpslänsare mindre att störa sig på för tillfället i alla fall.

Och sommarplanerna börjar ta form. 
Nu är det klart och bestämt, vi kommer att bo i samma hus som förra året. Längtar redan! Vi blev tillfrågade tidigt, redan i våras, men nu är alla datum klara och vi kommer att bo där i ca 8 veckor. Och precis som förra året kommer min bror att få tillgång till vår lägenhet, vilket i sin tur gör att han slipper pendla. Det finns bitar kvar att pussla ihop, vi har nämligen bestämt oss för att anlita målare som ska måla om vår lägenhet under den här perioden också. Känns smartast att passa på när vi inte bor här. 

Bäst för ekonomin hade naturligtvis varit att måla själv men det finns några rejäla käppar i DIY-hjulet:

1. Min man ska opereras - igen. En ny kroppsdel den här gången och en mindre operation än i fjol men ändå, konvalescenstid på ett par veckor och viktigt att inte anstränga musklerna. 

2. Det krävs ett komplicerat förarbete innan vi kan måla om. Vi är inte ett dugg händiga och skulle absolut inte lyckas få ett bra resultat. 

3. Tidskrävande projekt. Även om vi haft möjlighet att göra det själva och varit händiga så hade hela semestern gått åt och det vore inte särskilt roligt varken för oss eller barnen. 

Vi hade målat själva om väggarna varit släta men tyvärr behöver de bredspacklas och slipas. Tak och snickerier behöver också målas om. Jag känner så här: inga mer fuskjobb. Aldrig mer. Förra gången när vi renoverade lägenheten hade vi målare som gjorde ett riktigt slarvjobb som vi inte blev nöjda med. Nu tar vi hellre en högre kostnad så att arbetet blir fackmässigt utfört från grunden. Vi tog in offerter från flera olika firmor men fastnade för den som kändes mest förtroendeingivande och seriös. Det var också den enda som själv gick runt och sade vad han tyckte skulle åtgärdas och varför. De andra verkade vilja ha så lite jobb som möjligt (inte så konstigt kanske, med tanke på att det är sommar...) och fiskade öppet efter att slippa bredspackla, om vi kanske kunde nöja oss med att tapetskarvar och skavanker syns. Hm, det är exakt så vi haft det fram tills nu så nej tack.

Jag kan leva snålt och äta gröt utan problem men att inte riktigt trivas hemma funkar däremot inte för mig. Lägenhetens värde påverkas naturligtvis bara vid försäljning och det har vi inga planer på för tillfället men det handlar om trivselnivån. Värst är det i tonåringens rum. Där tapetserade vi med en exklusiv tapet i vitt och silver för sju-åtta sedan. I ett barnrum. Ni kan ju föreställa er hur det ser ut där efter alla ommöbleringar, saker som suttit på väggarna och alla kompisar som lekt vilda lekar därinne. Stackars barn, och jag är tacksam över att han inte tagit bilder på sitt rum och visat för skolpsykologen. 

Nackdel: hela semesterkassan åker rakt ner i målarens ficka. 
Fördel: hela semesterkassan går åt till något som kommer att finnas kvar även efter semester, när vi njuter av vårt nymålade hem. 
8 kommentarer:

 1. Ni tänker helt rätt. Jag tänkte som ni förut men sen lät jag ett proffs göra ett rum och det vart så bra att jag valde att aldrig göra det igen. De gör det dessutom betydligt snabbare än vad du skulle göra. Gör det du är bra på istället :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så tänker jag också. Jag har mitt jobb att sköta och vill gärna känna mig ledig när jag äntligen har semester. Det är så få veckor om året.

   Radera
 2. Alltså, jag blir så imponerad! Tycker själv att det är ett ständigt tankearbete att väga vad som är "värt" och inte, konstant hela tiden. Är så lätt att fuska sig igenom saker för att det blir billigare eller att råka lägga pengar på något som i efterhand visar sig vara ovärt. Man sparar och snålar och sen råkar man köpa ett par dyra skor som ändå inte håller bättre än den billiga varianten... suck, det är så svårt det där men ni verkar ha en sån fin balans! Förstår dig HELT med målningen, om det är något som inte är bra i lägenheten så är det där och skaver om och om igen. Håller alla tummar för att det ska gå bra nu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet! Åh, det är jättesvårt! Man förbannar sig själv om man köper något billigt som inte håller ("borde vetat bättre") men bryter ihop om man köper något dyrt som inte heller håller...

   Det jag framför allt har problem med är att jag får ångest av stora utgifter. Vågar inte tänka på separationsångesten när jag ska föra över pengar till målaren. Fy alltså. Bara tanken på det gör ONT.

   För att klara av det tänker jag på hur dyrt det hade blivit om vi hade flyttat till ett annat boende (vilket var vår plan under många år). Och hur mycket sämre ekonomi jag hade fått om jag både hade slösat pengar OCH anlitat hantverkare...

   Radera
 3. Du var så harmonisk och skriv så fina texter förra året när ni fick låna och bo i huset, en fantastisk förmån att få låna.

  Sen det där med målning, det faller väl under ROT-avdrag, för ni har väl en BR-lägenhet?
  När jag målade om hela lägenheten och "lagade" innertak som hade krullat sig, gick det på ca 100 000:-, det var några år sedan och så var det även slipning av golv och utbyte/montering av någon ek-köksbänk, så jag antar att er offert/kontraktsbelopp är klart större

  Din man har det bra som har en sådan omtänksam fru, speciellt nu när han kommer att vara konvalescent, jag är säker på att ni kommer att ta hand om varandra väl i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina vänliga ord. Jag har inte tänkt på det men jag var säker oerhört harmonisk när jag fick vara ledig från jobbet och kunde njuta av att beundra sjöfåglar från verandan :)

   Det stämmer att vi har en bostadsrätt och har möjlighet att använda ROT-avdrag. Vi ska måla om hall, kök, vardagsrum och ett av sovrummen men det kommer att kosta under hälften av den kostnad du nämnde, efter ROT-avdrag. Vi fick en annan offert under det priset men jag kände ingen tillit alls till den målaren så det var i alla fall inte intressant.

   Radera
 4. Tycker ni gör helt rätt som tar in professionella hantverkare. Så har vi också alltid gjort och det har varit värt varenda krona (ta i trä!). Vi låter inte snålheten bedra visheten när det handlar om renoveringar...

  Jag hade endast gjort sådant arbete själv om jag i) vore duktig på det ii) tyckte det vore kul (som en hobby) samt iii) hade tid för det.

  Eftersom inget av dessa tre villkor är uppfyllt, så... :-)

  Spill inga tårar över det!

  Man kan ju i och för sig ändå ha otur och anlita oseriösa hantverkare; det vet man inte förrän efteråt. Exemplet du återger (personen som ville minimera arbetsinsatsen) är ganska otroligt egentligen. Inser inte människor vad de säger och vilka signaler de sänder ut?

  Tänk en läkare som talar om för sin patient att hon kan göra jobbet halvdant om patienten inte misstycker...

  Roligt för er med huset! Instämmer med ovanstående skribent; det är fina texter. Hoppas ni får det lika avkopplande i år!

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hoppas också på en avkopplande sommar. Lite blir det ju vad man gör det till. Vi är rätt duktiga på att inte boka upp oss till höger och vänster, och undviker att flänga hit och dit. Först hade vi hundvalp och nu lyckas min man bli sjukskriven för andra året i rad vilket gör att släkten inte törs kräva att vi ska dyka upp överallt ;)

   Vi får verkligen hoppas att målaren är lika duktig som han verkade när han var här och tittade på jobbet. Den andra målaren hörde av sig dagen efter med en offert som låg många tusen under men som du säger, han sände ut helt fel signaler. Jag tror att det blir en dyrköpt läxa att låta honom måla om han tänker slarva sig genom jobbet. Bättre att betala mer till den som verkar sätta en ära i att göra något perfekt.

   Radera