fredag 17 juni 2016

Att packa är inte kul

Gaah. Jag har så mycket att göra att jag inte ens orkar börja. Eller, jag har rättare sagt börjat men gett upp. Precis som fjol får vi hjälp att transportera över våra saker till lånehuset och det är naturligtvis till stor hjälp för oss som saknar bil. Och det är inte meningen att låta otacksam, jag uppskattar verkligen den fina service som ingår i huslånet. Det enda är att jag är så sjukt trött och med en lång vecka (en lång vecka? Ett långt år!) i ryggen är det svårt att samla kraft för att planera. Jag vill bara lägga mig ner och sova. Dessutom kan jag inte minnas att det var så här mycket jobb i fjol? Jag har för mig att vi bara kastade ner lite sommarkläder, kameran och våra datorer i ett par Ikeakassar och så var det inte mer med det. Men det är klart, skillnaden är att i år är det ett par veckor kvar till semestern så vi behöver ta med arbetskläder. 

Så, imorgon är dagen som funkar för "flyttfirman" och det är bara att bita ihop och se till att bli klar i tid. Imorgon bitti handlar vi maten så att de kan hämta oss på stormarknadens parkering, sedan åker vi och köper hundmat och sist men inte minst hämtas packningen här hemma. 

Jag har alltså börjat. Jag lade fram tre högar: sol- och badkläder, mjukiskläder och jobbkläder. Det blev ungefär två plagg i varje hög och sedan tröt inspirationen och orken. Istället gick jag ut i köket och började tömma skafferiet. Det var i alla fall lite roligare. Jag vill passa på att ta med så mycket som möjligt, som en grand finale på vår frys- och skafferitömningen. Det kommer att kännas fattigt när vi kommer tillbaka och knappt har basvaror hemma. Alternativet är att köpa allting nytt nu och jag är så inne i mina sparrutiner att det tar emot att åka och storhandla. Det känns fel att köpa pasta när vi har pasta hemma. Samma sak med ris, te, kaffe, flingor, havregryn... ja, ni fattar. Saker som är köpta på extrapris och som jag inte alls vill gå och betala fullt pris för. 

Vi behöver hur som helst handla i vilket fall. Inte bara får vi mycket längre till en stormarknad, min man kommer inte att kunna bära tungt efter operationen. Så även om vi kommer att behöva handla under sommaren underlättar det om vi kan börja med en bra bas. Det är mörkt och svalt i husets källare vilket blir perfekt förvaring för potatis, lök och rotfrukter m.m.

Jag känner att det inte riktigt är läge att beklaga sig över att behöva handla mat till ordinarie pris, inte när man får ett kostnadsfritt semesterboende. Men det handlar inte enbart om snålhet utan mer om att vara omprogrammerad från vanliga köpmönster. För mig är det rutin att anpassa mig efter veckans erbjudanden och gräva i kort datum-hyllan. 

Det var först när vi slutade storhandla som våra matkostnader verkligen sjönk. Enligt mig är det en myt att man sparar pengar på att storhandla. Det gör bara den som annars planlöst impulsköper allt som ser gott ut. Då är det klart att man sparar mycket pengar på planering om man lär sig att hålla sig till en inköpslista. Men vill man ta det ett nivå till är det bättre att inte storhandla. Det är alldeles för lätt att köpa på sig en massa man inte behöver eller som inte hinner ätas upp. Vi hade mycket mer matsvinn på den tiden vi storhandlade, till skillnad mot nu när vi sällan kastar något. 

Ett kort litet tråkigt inlägg, men medan ni tuggar chips och kollar fotboll (eller spännande serier) så kommer jag alltså att ägna mig åt min packning. Funderar på att ge mig själv en deadline och ställa alarmet på 40 minuter. Jag brukar bli effektiv under lite press. 7 kommentarer:

 1. Intressant det där du skriver angående storhandling. Det är något som jag fått inpräntat i mig att man sparar så på att storhandla. Mycket intressant att höra ett annat perspektiv:)

  Lycka till med packningen!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Som jag skrev är det klart att jag förstår varför man brukar rekommendera storhandling som ett spartips, det minimerar antalet butiksbesök som kan urarta i köporgier när man köper allt man blir sugen på utan att tänka efter.

   Men är man en snåljåp är det bättre att handla ofta och lite. Särskilt om man, som jag, vill kunna utnyttja de bästa klippen flera gånger (varje erbjudande brukar gälla i 1 v) och regelbundet handlar från kort datum-hyllan. Framför allt slängs knappt frukt eller grönt längre eftersom jag planerar dessa inköp lite dag för dag och ser vad som går åt.

   Radera
 2. Sedan jag börjat ta cykeln till handelsboden i byn så handlar jag betydligt mindre. En cykelkorg på var sida pakethållaren räcker långt. Extrapriser och "ät snart" finns hela tiden så eg behöver man inte passa på. Men jag köper nästan all mat på kort datum. Tycker mig se att det går troll i storhandling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Att handla mindre är att handla billigare (om man nu köper smarta grejer vill säga). Måndagar och tisdagar är vår "ät snart-hylla" som mest välfylld med goda grejer så då försöker jag alltid hinna förbi där på morgonen innan jobbet :)

   Radera
 3. Hoppas allt kom med, sätta alarm är smart, då vet man det finns ett slut på eländet:-)

  Håller helt med om att storhandla blir mycket dyrare, tänk va mycket billigt man missar då.

  Jag blir tokig inombords när jag ibland följt med någon i affären som ska köpa bla. kött, och det finns ett nedsatt men denne väljer ett liknande till fullpris (både svenskt så vad är grejen..). Som att det smakar bättre med fullpris. Jag är ingen översittare som tror mig veta bättre men är man öppen för andra möjligheter så kan man äta en god middag till billigare peng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good point! Det är bara att se tillbaka på mitt katastrofala köpmönster innan jag blev Snålis. Jag funderade på vad jag var sugen på och sedan gick jag och köpte det! Typ kyckling med ris och currysås. Jag lade inte ens märke till om det var världens super-duper-meg-erbjudande på köttfärs eller lammkotletter i samma hylla utan grabbade bara tag i ett paket kycklingfiléer och kastade nöjt ner dem i varukorgen. Jag hade ingen koll på skillnader i kilopris mellan olika frukt och grönt utan plockade det som jag var sugen på att köpa.

   Det är därför det är så svårt att få folk att förstå att vi äter exakt samma typ av mat, likadana maträtter, som förr men för ca 2000 kr mindre i månaden BARA GENOM ATT PLANERA. Det är helt sjukt att inte fler "knäcker koden" till detta.

   Folk känner sig duktiga när de köper 1-3 saker på superextrapris men kan inte se hur det skulle förändra deras ekonomi eftersom det inte räcker med det lilla och i slutändan har de lagt lika mycket på mat som vanligt. Det är först när man köper minst 90% av ALLT till kraftigt nedsatt pris/bästa säsongspris som det verkligen blir SUPERSKILLNAD!!

   Radera
 4. Å herreminje vad roligt jag haft i helgen. Jag upptäckte din blogg i torsdags och har betat mig genom dina poster maniskt fram till nu. Jag har ont i magen av alla skratt och träningsvärk i nyckelbenen (!) av att hålla statiskt i iPaden. Själv mötte jag sparjesus i maj förra året (MMM) och det finns nu ingen återvändo. Precis som du så träffsäkert beskriver känns det som ett sådant spektakel därute - eller som Money Moustache hade sagt: "Wake up drone people!". Det som är kul är att din profil (uppskattningsvis) avseende ålder, livssituation etc liknar min så det är mumma läsning.

  En sak jag tänkte på var dina tankar kring pension etc. Läste för ett par månader sedan ett DN-reportage om pension (deppig vinkel som vanligt) och där porträtterades en kvinna som först vid 40 börjat jobba. Hon skulle, enligt orangea kuvertet, få ut runt 13' före skatt (admintjänst troligen m tjänstepension men med låg lön och litet antal år för pensionen att växa). Jag, idag 40, räknar med att göra min Exit ur ekorrhjulet vid 48, kommer alltså att ha jobbat lika länge fast med längre tid för pensionskapitalet att växa. Därför räknar jag kallt med att få ut MINST det hon får ut vid 65. Pensionsprognosprogrammet ger nämligen inte möjlighet att simulera så tidig pension, eftersom en god medborgare rimligen inte ska tänka i dessa banor. Så min tanke till dig är- du är home safe från pensionsdags. Om du klarar dig på 10-13' idag med skafferilänsare hemma, kommer du klara dig på 13' före skatt efter 65. Du behöver bara bygga bron mellan Exitdatum och 65. Och med tanke på din härliga Persona och ditt entreprenörskap, din humor och språkliga talang kommer du inte att bli sittande inkomstlös. Håller tummarna för att du snart kan bege dig från den där energidränerande firman. Och STORT TACK för den bästa snålbloggen! (Lästips som du säkert redan känner till: Living a FI)

  SvaraRadera