måndag 23 maj 2016

Vi närmar oss slutet på frysutmaningen

Det första jag gör varje måndag är att kolla veckans erbjudanden på min lokala stormarknad. Nåja, kanske inte det första jag gör efter att jag vaknat men jag klickar i alla fall in på deras hemsida någon gång under dagen. Så smidigt att scrolla mellan alla erbjudanden i affären och se vad man inte får missa. Även om vi inte skriver matsedel blir det lättare att planera. Frysen är nu nästan uräten. Uräten, är det ens ett ord? Jag var tvungen att googla och ja, det verkar så. 

En snabb inventering av frysen: 

1 karré, hel bit.
3 pkt köttfärs
1 pkt kotlettbacon
1 pkt tortillabröd
1 pkt mango
1 påse ärtor
1 nästan tom påse wokgrönsaker
1 pkt gräslök
 Glass 
 Bröd 
 Fikabröd

Det tar sig minsann! Vi har gått från att ha en frys så fylld med förnödenheter att den hade blivit godkänd som krigsförråd till att börja se slutet på utmaningen. Det sista ska ätas upp och sedan kommer den sakta att fyllas med nya fynd. Målet var att hinna äta ur den innan midsommar men jag tror att vi blir klara långt innan dess. 

Jag gick in och summerade kontoutdragen för att se hur mycket jag fått ner matkostnaden men det är svårt att beräkna. Jag har handlat mat för 3121 kr sedan jag fick lön till dagens datum. Min man har också handlat ett par gånger och dessutom varierar det från månad till månad hur mycket förbrukningsvaror vi behöver köpa. Billigare blev det i alla fall. Märks det inte så mycket nu direkt så kommer vi i alla fall märka av det långsiktigt. På samma sätt som när man bunkrar något som är extra billigt och det blir en irriterande utgiftspost just då men sedan har man igen det under en längre tid framöver. 

Den här månaden blev det fler poster under rubriken övrigt än vad jag brukar ha. Presentinköp, Ikeabesöket och strumpbyxor från Twilfit (till jobbet, ett måste).
Å andra sidan fanns en insättning på 546 kr, återbäring från Folksam. Alltid trevligt när man får syn på ett belopp som inte har ett minustecken framför sig. 

För att återgå till maten i frysen tänker jag så här:
Karré = pulled pork 
Tortillas + köttfärs = tacomiddag 
Bacon + ärtor = pasta carbonara
Mango använder vi till smoothie så det har vi ofta hemma. 
Glassen var förra veckans scanningsvara (5 kr) så den är faktiskt nyinköpt. 

Nästa projekt blir skafferitömning.


17 kommentarer:

 1. Gott jobbat!

  Själv tror jag inte att jag blir klar till midsommar, trots att jag idogt tar något ur frysen så gott som dagligen.

  Jag har nämligen tankar på en fastevecka i början av juni. Tydligen väldigt bra för att boosta metabolismen!

  Har ju fortfarande den där fläskröven att deffa bort. Det som inte blev av i julas. :D

  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle också behöva minska ner fläskröven några centimeter. De är få men envisa mina sista extrakilon sedan jag slutade snusa, de vägrar ge sig.

   Kanske ska chocka dem med en fastevecka jag också. Början av juni säger du...

   Radera
  2. Den här killen har inspirerat mig till intermittent fasta (16:8). Så det kör jag dagligen. Men han säger att en sjudagars är guld för hälsa och vikt.

   https://www.youtube.com/watch?v=ETkwZIi3R7w

   Radera
 2. Så bra med urätning. Samma här. Det blir dock ett hårdare jobb med skafferiet ety jag är dålig på att äta flingor, gryn och mjöl (lchf)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår det. Jag äter ju allt det där. Från havregrynsgröt och pasta till ris och knäckebröd... Men det är något så frestande att få en fräsch nystart även där. Det är beroendeframkallande att göra sig av med allt man lagerhåller. Har man börjat med en grej är det lätt att snegla på nästa.

   Radera
 3. Oj ni måste ha stor frys! Så där mycket mat har jag i min när den är full ;) Min är dessutom full med överblivet ris, pasta och bananer. Din mat lät godare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nu är det mest tråkiga grejer kvar. Och fikabrödet består till hälften av olika sorters saffransbullar. Känns inte riktigt som säsong för lussefika nu...

   Vi har en fullstor frys (kyl och frys sida vid sida). De två nedersta lådorna tillhör hunden och hans färskfoder och rådjursklövar (uäck!) men resten av lådorna var verkligen knökfulla med mat när vi började.

   Det blir lätt så när man ständigt fyndar i kort datum-hyllan och bunkrar veckans klipp.

   Radera
 4. Jag har också haft utrensning i frys, nu bara 3 st file', 1 l vispgrädde och 2 påsar wokgrönsaker kvar. Blir nog nån köttgryta och grönsaker till.
  Tycker dock det är lite dubbla känslor över att det börjar eka tomt, skönt fått användning av det man har samlat på sig men blir dyrt fylla på igen. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat!
   Jag känner likadant men tröstar mig med att det är dyrt att låta saker ligga bortglömda och bli frystorkade och oätliga också. Bara för att det ligger i frysen betyder det inte att det håller i evigheter.

   Jag tänker bara fylla på med superfynd så det får ta den tid det tar.

   Förresten låter det supergott med köttgryta!

   Radera
  2. Tack för bra tankesätt, det kändes mycket bättre!
   Och tack för en klok, ärlig och intressant blogg!

   Radera
  3. Wow, vilket fint beröm! Tack själv, det är ni som läser och hör av er som gör det riktigt roligt att blogga.

   Radera
 5. Bloggtips till dig." Portion under tian"
  Tack för en underbar blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, tack själv för så snälla ord!
   Klickade mig omedelbart in på ditt tips och jösses, det är inte klokt vilka toppenrecept! Blev vrålhungrig när jag kikade runt lite.

   Det är verkligen en hemsida som alla de som äter "snabbmat för att bra mat är så dyrt" borde besöka.
   Tusen tack för tipset!

   Radera
  2. Bra tips, hittade mkt gott bara på förstasidan!

   Radera
 6. Snyggt jobbat! Vi gjorde detsamma i januari och jag sedan dess haft koll på (anteckning i mobilen) vad som åkt in och ut ur frysen. Mycket lättare att kika i mobilen än att gå ner och gräva i frysen när jag undrar vad vi har hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Kan inte nog understryka hur glad jag blir när jag får så smarta och fiffiga tips. Men måste man skriva upp vad som åkt UR frysen? Räcker det inte att veta vad som finns I den? Raderar man inte bara vad man ätit upp?

   Radera
  2. Haha, jo såklart behöver du bara radera det du har käkat upp :) skrev lite otydligt. /Cecilia

   Radera