söndag 20 mars 2016

Allt är inte svart eller vitt

Minstingen har någon grej att han älskar vita kläder. Hade han fått bestämma hade han gått klädd helt i vitt från topp till tå men alla som har barn känner till följande livsråd: barn + vita kläder = no no. I somras fick han en del nya kläder och då kompromissade vi och kom överens om en svart/vit jacka. Det är hans enda mellanjacka, dvs en jacka att använda vår och höst. Tycker inte det är så stor mening att försöka bunkra säsongsplagg med tanke på hur snabbt barn växer så han har bara den och sin tjocka vinterjacka.

Hur som helst älskar ungen den här jackan (troligtvis för att han vet att det är så nära en vit jacka han kan komma de närmaste fem åren). Idag skulle den tvättas för första gången. Noggrant tömde vi fickorna och läste tvättrådet. Dessutom tvättade vi jackan separat eftersom det är lite knivigt med svart/vita plagg. 

Jag gick in i badrummet medan jackan tvättades och när jag kikade genom luckan till maskinen upptäckte jag att de vita delarna såg syrenlila ut! Syrenlila. Jag fick ju lite panik när jag såg det eftersom det är en fin jacka som såg alldeles ny ut och fortfarande passar bra i storlek. Vill inte ha oförutsedda utgifter!

Lillens älsklingsjacka som sagt var, och jag tvivlade på att syrenlila skulle falla honom i smaken. Men ett tvättprogram senare visade det sig att det lila sköljts bort och ersatts med en grå solkig färg. Jag erbjöd honom en ny jacka (plånboken kved tyst men vad gör man inte?) men han vill fortsätta använda jackan trots det solkiga. Jahapp, då får han väl använda den nu helt enkelt. 

Apropå barn har tonåringen sovit över hos sin bästa kompis sedan i fredags. Idag skulle de besöka Mall of Scandinavia tillsammans med kompisens mamma. Det är härligt när någon annan tar på sig att dra runt ungarna på sevärdheter som man själv kan tänka sig att slippa. Jag har inget som helst behov att se någon jättegalleria men jag förstår om sonen tycker att det är roligt. 

En annan sak värd att nämna från helgen är att jag köpte en parfym för 745 kr. Yay! Naturligtvis har jag inte betalat för den, om någon nu trodde det. Jag har använt presentkort som jag brukar när jag köper "onödiga" skönhetsartiklar. 

Min man (fortfarande utan smeknamn här i bloggen, jag jobbar på det) har eget företag och någon gång emellanåt får han en och annan gåva från nöjda kunder. Det kan vara en flaska vin eller en bok. I vintras fick han och hans samarbetspartner två presentkort, ett på Kicks och ett på Akademibokhandeln. Hans partner ville gärna handla på bokhandeln så han tog det på Kicks och gav det till mig eftersom han tyckte att jag kunde få lyxa till det. Jag blev jätteglad men har alltså väntat med att använda det ända fram till nu. Jag har ju den här regeln att helst inte skaffa nytt innan det gamla tagit slut och nu är min gamla parfym nästan helt slut. Jag hade kunnat köpa 5-6 smågrejer istället men samtidigt kändes det mer värt att köpa en exklusiv vara. När man snålar som jag gör är det svårare att komma åt de dyrare sakerna. 

Jag passade på att köpa den stora flaskan (genom att lägga till några kronor som fattades) eftersom det blir mer prisvärt i långa loppet. Nu kommer jag i alla fall att dofta gott när jag jobbar i mina gamla paltor - alltid något!16 kommentarer:

 1. Alltså... du måste väl kunna reklamera jackan om den inte går att tvätta ens separat? Och även om det inte är förrän nu ni tvättar den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ALLTID varit misstänksam mot tvåfärgade plagg och brukar undvika att köpa dem om det är starka färgkombinationer.

   Jo, man måste kunna reklamera om man följt tvättråden osv. Har letat ihjäl mig efter kvittot men utan att hitta det.

   Radera
 2. Säger som Granntanten, det borde väl gå att reklamera! Så länge sen är det ju inte sen ni köpte den att det är konsigt att ni tvättar den först nu. Jag har vänner som haft plagg i växalådor som de sedan kunnat reklamera när de börjat använda mer än ett år senare.

  Ett annat tips kanske är att testa colorcatcher, är med i en barnklädesgrupp där sådana används flitigt mot missfärgningar, men har inte testat själv så kan inte säga om det verkligen funkar eller inte. Men såg nu att man kan få gratisprov hemskickade på deras hemsida så kanske värt att testa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad jag önskar att någon hade tipsat mig om colorcatcher INNAN jag tvättade jackan! Varför sade ni ingenting? ;)

   Nej, det är inte alls konstigt att vi tvättar den först nu med tanke på att det är en mellanjacka som används några veckor under vår eller höst.

   Radera
 3. Om du har tvättat jackan enligt tvättråd, så kan du hänvisa till Konsumentköplag 16-20 paragraferna: en vara är felaktig om den inte är åtföljd av erforderliga anvisningar om skötsel. Är det mindre än sex månader sedan köp ligger dessutom bevisbördan hos säljaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag var själv inne på att reklamera den men tyvärr hittar jag inte kvittot. Har vänt upp och ner på kvittolådan men kan inte hitta det. Ska göra ett försök ändå men antar att de har rätt att neka när kvitto saknas. Och som kund är jag försynt och blyg.

   Radera
  2. Har du ett kontoutdrag? Köpt på kreditkort? Läs 23 paragrafen Konsumentköplagen. Du behöver inte kvitto om du vill reklamera (3 år) om du kan styrka köp på annat sätt.

   Radera
  3. Ah, tack! Bra att veta. Jag har inte kreditkort men vanliga betalkort (VISA). Ska kolla om jag kan hitta vilket kort jag använde och då får jag ju fram datum m.m. Tack snälla!

   Radera
 4. Nej, allt är inte svart eller vitt.
  Mina verktyg är ju röda-och-svarta! ;)
  Tack för den kommentaren - fnissade gott åt den!

  Japp. Jag hänger på föregående - REKLAMERA! (om inte sonen är än mer nöjd med sin missfärgade jacka än innan?)

  Åh, jag tycker du gjorde sååå rätt med EN dyr parfym istället för flera mindre dyra pryttlar! :)
  Fö Tack för en bra blogg, som jag numera kommenterar alltför sällan!
  HEJS! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack raring!

   Jag SKA försöka reklamera jackan, trots att jag inte längre hittar kvittot... så jag har inte så höga förhoppningar.

   Radera
 5. Colorcatcher funkar utmärkt! Inga mer grådaskiga plagg hos oss :) Väl värda pengarna, och ett papper går att använda flera ggr :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips men funkar det när det redan blivit grådaskigt? Antar att det inte gör det.

   Radera
  2. Det kan eventuellt förbättra en aning, men helt fint blir det inte igen. Du behöver nog inte kvitto när det är en reklamation. Kolla konsumentverkets hemsida.

   Radera
  3. Jag ska försöka hinna åka dit i veckan och prata med personalen i butiken! Tack :)

   Radera
 6. Jag föreslår att du, kort och gott, kallar din man för "Gubben" :)

  /A

  SvaraRadera