tisdag 24 februari 2015

Uppföljning barn och pengar

Oj, vad ni har kommenterat och det blev dessutom en lite upprörd stämning i kommentarsfältet. Ni är många som reagerade och blev arga över att det är ekonomiskt orättvist mellan syskonen. Jag tar naturligtvis till mig era synpunkter och vi kommer att se över det här med månadspeng och hur vi ska göra framöver. Jag har kallat till familjemöte för att diskutera hur vi ska lösa frågan. Roligast är ju att barnen visar måttligt intresse för mötet trots att det är dem det gäller...

De förslag som jag vill lägga fram är: 
 • Gammaldags bankbok där vi kan bokföra insättningar och uttag.
 • Ränta/bonus på sparpengar.
 • Ev. möjligheter att kunna tjäna extra pengar. 
 • Ev. höjning av månadspeng men med sparkrav.
 • Bankkort eller kontanter?

Jag finner det lite underhållande att så många verkar tycka att nuvarande system missgynnat den minsta när det egentligen borde vara precis tvärtom?! Närhelst han behövt eller velat ha en glasspeng eller liknande så har han fått det. Samtidigt som det större barnet, som ändå cashar in 300 kr i månaden, alltid fått ta ett par kraftfulla nej i slutet av månaden eftersom han gjort av med sina fickpengar.

Mina barn har ytterst sällan rättvisekonflikter och när det väl händer så handlar de aldrig om pengar. Med risk för ett nytt ramaskri så måste jag säga att livet sällan är exakt rättvist och att det kanske inte behöver vara det heller. Så länge ingen känner sig förfördelad eller mindre värd. Rättvisan mellan mina barn består inte av en exakt millimeterrättvisa utan i att de känner sig lika älskade, lika mycket värda och erbjuds samma möjligheter att utvecklas inom sina respektive intresseområden.

De är individer med olika behov och olika intressen. Barn kostar olika mycket i olika åldrar, olika aktiviteter kostar väldigt olika och klädbehovet skiljer sig åt. Så även behovet av fickpengar. 

När jag var barn fick jag inte vecko- eller månadspeng förrän i tonåren och jag blev ekonomiskt väldigt ansvarsfull. 
Min man fick aldrig någon vecko- eller månadspeng överhuvudtaget och han blev ekonomiskt väldigt ansvarsfull.

Kanske har detta påverkat oss nu när vi har egna barn, kanske inte. Däremot kan det vara en förklaring till varför vi inte tillämpat ekonomisk millimeterrättvisa utan gått efter att båda barnen ska vara nöjda och få vad de behöver.

I Swedbanks "Tonåringarna och deras pengar" läste jag att det är vanligare att ungdomar som uppfattar familjens ekonomi som god sparar pengar regelbundet, än att ungdomar som uppfattar familjens ekonomi som dålig gör det.

Där kan man också läsa att det är betydligt vanligare att tonåringar som uppfattar familjens ekonomi som dålig har lånat pengar av någon än att tonåringar som uppfattar familjens ekonomi som god har gjort det. 

Intressant hur det möjligen påverkar pengarelationen.

10 kommentarer:

 1. Intressant att läsa denna fortsättning!
  Och jag tycker du har flera sunda poänger här!
  Undrar hur man får till rättvisa rakt av mellan barn i olika åldrar... Det Går ju Inte! Hur man än vrider och vänder på det så kan det ifrågasätts. Om barn ett får en viss summa från viss ålder, ska barn två då börja få samma summa när hen kommer upp i samma ålder? Men är den summan då värt samma? Är sakerna hen vill köpa dyrare nu än då osv.
  Jag tror det viktigaste är att hitta ett system som passar just sin egna familj.
  Sen är det inte fel att fråga runt, ta in olika åsikter och förslag, ha familjeråd och kanske komma fram till någon förändring.
  Tack för intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Rättvisefrågor är svåra. Alla familjer är olika, alla barn är olika och alla har sin syn på hur det ska vara.

   Det var underbart kul att ta del av allas synpunkter och förslag och jag har verkligen lärt mig massor. Bloggandet när det är som bäst :)

   Radera
 2. "Där kan man också läsa att det är betydligt vanligare att tonåringar som uppfattar familjens ekonomi som dålig har lånat pengar av någon än att tonåringar som uppfattar familjens ekonomi som god har gjort det. "
  Det kan bero på att de kopierar föräldrarsbeteende?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det absolut vara! Det är en smart slutsats och det kan nog ligga en hel del i det.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Oavsett vilken synpunkt man uttrycker i frågan är det så glädjande att så många har en synpunkt och ett engagemang. Det betyder att det finns en levande tanke om hur man gör med barnens ekonomi. Det är ju superbra! Det är så många som inte ens har det i huvet.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara instämma helhjärtat! För mig blev det mitt mest intressanta blogginlägg om jag ser till reaktionerna i kommentarsfältet. Att alla verkligen sade vad de verkligen tyckte och kom med så otroligt kloka synpunkter och smarta förslag - det uppskattar jag så himla mycket!

   Radera
 5. Hej Snålcoachen,

  Eftersom jag inte hittar någon mailadress på din blogg provar jag att kontakta dig här, hoppas det går bra.

  Först och främst vill vi berömma dig för trevlig och inspirerande läsning på din blogg.

  Jag som skriver till dig heter Nathalie och arbetar med SurveyBee's Blogg Awards 2015, som du har blivit nominerad till. Anledningen till att vi tar fram och skapar SurveyBee's Blogg Awards 2015 är att vi vill belysa andra bra bloggar till våra läsare och medlemmar, inom ämnena; jobb, privatekonomi, pengar, sparande och kreativa sätt att tjäna pengar.

  För att vi ska kunna lägga till dig i listan med nominerade bloggar samt skriva en motivering till din nomineringen, vill vi gärna att du svarar på lite frågor först;

  1. Vad heter du som står bakom bloggen och skriver inläggen?
  (Önskar du vara anonym med namn eller liknande personuppgifter, så accepterar vi självklart detta)

  2. Hur länge har du bloggat?

  3. Hur länge har du bedrivit denna bloggen och vad är syftet med den?

  4. Vilken är bloggens främsta målgrupp?

  5. Vad gör du när du inte bloggar?

  Svara gärna till min mail: nawe@aw-media.dk , tveka inte att höra av dig om det är något annat du undrar.

  Ha en fortsatt trevlig dag så hoppas jag vi hörs snart,

  Med Vänliga Hälsningar;
  Nathalie, Team SurveyBee
  www.surveybee.se

  SvaraRadera
 6. Underbar blogg,!!!
  Härligt att du har huvet på skaft och ändå tänker utanför boxen.
  Har skrivit kommentar i inlägget ovan och tänkte skriva just om rättvisan, som ju inte finns.TÄnkte dock att det kanske var för kontroversiellt och ville inte få igång " ett ramaskri" så jag nöjde mig med ett mer neutralt inlägg.......;)
  Men den tråden fick du upp fint själv ändå...., ( skrattade för mig själv.....)
  Krångla inte till det för mycket på familjerådet bara, verkar som dina barn är rätt coola med det. De kanske bråd på föräldrarnas kvickhet och förstår att det äve kan finnas negativ ränta...;)
  Lycka till !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   vad härligt att du gillar bloggen!

   Haha, sant! Barnen bryr sig måttligt och jag blåser upp det här till årets största familjefråga...

   Radera