måndag 9 februari 2015

Gröt och champagne

Min man var borta på kvällen och jag såg direkt min chans att slippa matlagning. Istället blev det gröt med äppelmos till middag. Jag har en grötälskande son som jublade och en inte så grötälskande son som istället kokade nudlar i kycklingbuljong. Alla nöjda och glada. Jag säger ju det, om det inte vore för familjelivet skulle jag lätt ha en matkostnad på tusen kronor i månaden. 

Nu var det visserligen inte på grund av snålhet som det blev grötmiddag, utan av trötthet. Jag är fortfarande helt slut efter den senaste veckans påfrestningar och energin räcker med nöd och näppe till att jobba och hålla igång vardagen. Det enda positiva med det som hänt är att jag totalt glömt bort allt som har med snus att göra. Jag har inte skänkt det en tanke vilket måste ses som enormt bra, jag klarade en krissituation utan att ta till nikotin! Jag ger mig själv en klapp på axeln för det. 

Förutom min egen klapp på axeln förgylldes tillvaron av ett par gåvor:
En flaska prestigechampagne och ett presentkort på Åhléns. 
Januaris rekordsiffror skulle nämligen firas lite extra. Jag gjorde långt ifrån min bästa januari men fördelen med kollektiv mätning är att det gynnar alla och därför kunde även jag bära hem en flaska. Nyårsafton 2015 är räddad.

Jag vet inte hur det är på era arbetsplatser men jag är då inte bortskämd med gåvor i alla fall. Bubbel på jobbet händer inte allt för ofta men när det väl gör det är det riktigt trevligt. Presentkortet tänker jag använda till att köpa böcker eller smink. Som vanligt är jag övertygad om att jag uppskattar sådant här mer än vad andra gör och att jag värdesätter det på ett annat sätt. Jag är belagd med köpförbud, har inga fickpengar och shoppar inte upp en enda krona från lönen så ett presentkort är naturligtvis ett ekonomiskt lyft för mig och jag får ett tillfälle att leka slösaktig. Vanligtvis kastar de ut en och annan gourmetmiddag när de vill ge oss löneslavar en extra belöning men tyvärr är jag inte så intresserad av det.  

Nu ska jag gosa lite med hunden och sova så att jag återfår mina forna krafter. 
Än en gång tack för all omtanke ni visat.

14 kommentarer:

 1. För en kort stund såg framför mig en härlig måndagsgröt med det obligatoriska champagneglaset till, lite besviken att den sparades ;)
  Köpstopp, sparande och champagne på en måndag hade varit den ultimata kontrasten, hihi.

  Heja dig med snusstopp och så glad att lilla skrutten mår bättre, skönt att höra!

  Lite nyfiken, hur tänker du framöver med ditt köpstopp? Ska det vara totalstopp tills det inte går längre eller kommer du få köpa saker du verkligen behöver (vårskor, eller underkläder eller annat som tenderar att gå sönder med tiden)? Fickpengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag känner att dagens blogginlägg blev som ett enda långt svar på den frågan...

   Mitt köpstopp kommer att rulla på men troligtivs mindre nitiskt i år. Detta av en enda anledning och det är exakt det spåret du är inne på. Jag måste kunna köpa det som jag anser nödvändigt och jag måste kunna ersätta saker som går sönder.

   Under 2014 klarade jag mig utan att köpa ett enda klädesplagg (undantag strumpbyxor) men nu börjar jag märka att jag kan behöva komplettera min jobbgarderob. Kläder slits på ett annat sätt när man använder dem oftare och inte längre regelbundet varvar dem med nytillkomna plagg. Samtidigt kör jag ju köpstopp tills det inte går längre. Det är själva tanken.

   Fickpengar? Nej, det är OTÄNKBART :)

   Radera
 2. Hej Hallå!

  En köpstoppare till här... Jag letar runt lite på nätet och funderar över hur jag och hur andra tänker om det där med presentkort under köpstoppet... Jag får en hel del presentkort som tack för att jag svarar på frågor på nätet, via olika paneler som jag är med i. Dessa presentkort har under ett antal år nästan helt täckt mina inköp av bland annat ansiktscremer, rengöring etc samt smink.
  Jag har också en hel hög presentkort som jag fått i julklapp eller då jag fyllde år i höstas.

  Som det är nu så har jag använt några av mina presentkort och "köpt" sådant som jag brukar köpa för dem. Det blev två efterlängtade böcker för ett julklappspresentkort härom dagen och jag har några blomstercheckar som verkligen bränner i plånboken.

  Ena aspekten av köpstoppet, att inte göra av med några pengar uppnås ju helt och fullt även om presentkort används och andra aspekten, att inte köpa på sig fler saker uppnås om jag endast köper förbrukningsgrejer som en ansiktstvål eller en blombukett.

  Ändå känns det liiiite skumt på något vis.

  Hur tänker du om du funderar på frågan?


  ps. Att låta presentkort "gå ut" bara för att hålla på en fånig princip, det skulle inte falla mej in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Tack för din tänkvärda kommentar. Jag gör också betalada undersökningar på nätet och längre bak i bloggen har jag skrivit en del om hur jag tänker kring presentkort och andra ev. sidoinkomster. Jag har använt mina presentkort till smink och nagelvård - det som enligt mig faller under "nödvändigheter" men som jag ändå oftast är lite för snål för att lägga pengar på. Det blir lite av en sport att istället skaffa presentkort. Jag kan lätt tänka mig att använda dem för att kunna lyxa till det med böcker, kläder osv.

   Jag förstår din tanke kring köpstopp = inte köpa på sig fler saker (ideologi, inte bara sparande) men jag känner inte att den tanken kommer att hindra mig. Hur strikt minimalistiskt eller konsumtionsbefriat man än vill leva så kommer det alltid att finnas något som man vill ha som blir ett undantag.

   Radera
 3. När jag pluggade, var hästägare och nyss köpt bostadsrätt låg mitt matkonto på 400 kr/månad. Jag handlade mest på netto och lite annat i en billig liten butik som drevs av invandrare och hade öppet i princip alltid. Där kunde man köpa urgoda oliver riktigt billigt, vilket var min största lyx då. Ibland kan jag sakna den tiden, även om jag inte lever något utsvävat liv idag heller. Min sambo kan gladeligen föreslå gröt till kvällsmat en lördag... Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg ordet häst och tänkte DYYYYRRT!! Det, om något, är väl en inte billig hobby. Även om jag förstår att det är billigare med stallplats osv utanför storstadsområdet. 400 kr i matkonto är en bedrift i sig! Tråkigt nog drar det sedan i väg i raketfart för de flesta och hux flux har de glömt hur ekonomismart man var när man levde på studentbudget...

   Radera
 4. Nu har jag läst hela din blogg. Du skriver väldigt bra och det har varit spännande att få följa din resa. Ibland har jag skrattat högt. Vilken förvandling du har gjort både med köp- och snusstopp! Jag kommer fortsätta följa dig framöver och troligtvis spara lite mer jag också. /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla snälla ord! Jo, det är en förvandling...jag har faktiskt ingen aning om hur jag ska kunna toppa de två senaste årens nyårsändringar (köpstoppet och snusstoppet)!

   Hoppas att du tar tag i ditt sparande som planerat. Även om alla läsare inte är intresserade av att spara så som jag gör så hoppas jag att de åtminstone inspireras/lär sig att skaffa sig en fläskig buffert.

   Radera
 5. Rester och gröt är också mat, jag är helt med dig! Är själv helt slut efter min sons sjukdomsperiod och vandrar som en zombie runt huset efter klockan 18 och försöker få någon slags ordning på tillvaron innan jag får somna klockan 20.00 då det äldsta barnet lägger sig. :)

  Sköt om dig och njut av ditt presentkort! Själv grämer jag mig över alla pengar som spenderats på apoteket den senaste månaden, nästan 800 kronor på alvedon och nässpray och hej och hå! Ett plus var iaf att jag köpte väldigt mjukgörande kräm till mina stackars barn som har sådan torr hud att de nästan flagnar bort vintertid, den visade sig vara väldigt bra även som ansiktskräm vilket jag verkligen var i behov av men tjurigt vägrar köpa. :)

  Sköt om dig, stor kram från Snålis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår dig helt och hållet. Finns ingenting som tar på krafterna lika mycket som att driva sjukstuga. Att behöva handla på Apoteket är inte billigt men nässprej och Alvedon är sådant som vi också måste ha hemma. Vad var det för bra mjukgörande du köpte?

   Kram tillbaka från en annan Snålis :)

   Radera
  2. http://www.apotea.se/naturligtvis-kr%C3%A4m-f%C3%B6r-torrisar-115-ml?gclid=Cj0KEQiAu_GmBRDhtK-kzqKcuJwBEiQAJvB8n5ATtBz2HLljZyILnF6sVHlcl4G0GjO0sCHP5wcD-qoaArTX8P8HAQ

   Riktigt behaglig, brukar annars köpa Dr Hauschka eftersom jag har så känslig hud men flera hundra kronor för en liten tub kräm? ICKET!!! :) Den här var mycket billigare och som jag upplever det väldigt bra!

   Radera
  3. Verkar vara en bra torriskräm till överkomligt pris! Intressant att du vågade kladda den i ansiktet när det står om hur bra den är för armbågar, knän och fötter... :D

   Radera
 6. champagne frukost är ju bekant, gröt frukost likaså. Så jag trodde du gjort en besparing genom att slå ihop dem. Men det vattnades inte i munnen precis.
  Bra där med snuset, tänk vad djuren hittar på för att hjälpa oss människor att bli bättre individer. Skönt att lilla vovsingen är på tassarna igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en himla tur att djuren gör något bra för oss - samtidigt som de ruinerar våra sparplaner... ;)

   Champagnefrukost får det bli när man får mer än en flarra om året...

   Radera