fredag 27 februari 2015

Ett rikare liv...

Nu har jag varit på "Ett rikare liv" med Charlie Söderberg. Föreläsningen hölls i en fullsatt teatersalong på fina och mysiga gamla Oscarsteatern. 

Några saker jag noterade: Många verkar ha väldigt lätt för att bli starstrucked. När vi stod och köade i foajén gick Charlie förbi ett par gånger och herregud vilken popstjärnestatus han verkar ha med tanke på att folk blev alldeles till sig. Detta var alltså innan föreläsningens början så det handlade bara om att vara igenkänd från TV. 

Inte mildrades detta under och efter föreläsningen, PUBLIKEN ÅT UR HANS HAND. Han hade kunnat passa på att sälja både andelslägenheter i Puerto Rico och V75-rader när han ändå var i farten. Publiken var som hypnotiserad och det gav onekligen en känsla av väckelsemöte med pastor Charlie i talarstolen. Med glöd och inlevelse uppmanade Charlie oss att skaffa ett rikare liv och jag måste hålla med om att det var effektfullt. Han bjöd på många skratt och var väldigt inspirerande att lyssna på. Själv var jag på vippen att säga upp mig via ett kort litet sms till chefen innan föreläsningen var över. Och ett sms till min man för att föreslå att vi ska flytta till Miami.

Föreläsningen handlade inte så mycket om ekonomi utan mer om att förändra beteenden och börja leva det liv vi vill leva. Jag blev peppad trots att jag redan gjort två riktigt stora livsförändringar det senaste året så jag kan bara tänka mig hur den som ligger i startgroparna måste känna sig inför möjligheten att kunna påverka sitt liv. Hade jag inte slutat snusa redan innan så hade jag definitivt kastat snusdosan i första bästa papperskorg utanför teatern. Jag var där tillsammans med en tjejkompis som också började tänka i nya banor och ville få ett rikare liv. Vi kom fram till att man måste känna sig som en loser om man varit på föreläsningen utan att ändra en enda sak i sitt liv efteråt.

Och även om man hört det mesta förut så är det slagkraftigt när det presenteras på nytt sätt. Jag kan bara säga att jag blev mer än nöjd, det var kul och underhållande och jag rekommenderar alla att gå. Det finns en hel del människor som jag känner som verkligen borde gå på föreläsningen. De som alltid säger "Jag skulle vilja, men det går inte..." Direkt följt av ett försvarstal där man försöker övertyga med en massa argument för varför det inte fungerar att sluta röka/börja träna/spara pengar/gå ner i vikt eller vad det nu är man vill eller borde ägna sig åt. 

Nåväl, det är medryckande och engagerande i ungefär två timmar men sedan får Charlie något knipslugt i blicken och förvandlas till en hästhandlare som hävdar att vägen till framgång är enklare än väntat. Det är bara att anmäla sig till den kick off som han erbjuder (med ett kraftigt reducerat pris för den som anmäler sig på plats redan samma kväll). Det blir något av en kalldusch när man inser hur genomtänkt upplägget är. Man lockar och frestar med möjligheten att alla kan få ett rikare liv, men sedan kommer det fram att det inte kommer att fungera utan den verktygslåda som naturligtvis finns att köpa på plats. Oh, please...Jag har också jobbat med försäljning i över 10 år.

Samtidigt kan jag inte bli irriterad, varför skulle jag? Dels kom det inte som någon överraskning eftersom jag hade läst på innan men även för att jag inte betalat en enda krona för att delta. Redan där borde man nämligen reagera, varför skulle TV-Charlie ge bort sin tid och ställa upp gratis? Helt utan kostnad har jag fått en underhållande och jättetrevlig kväll och ingen tvingar mig att köpa någon kick off. 

En inspirationsföreläsning är aldrig fel och jag tar särskilt med mig bekräftelsen om att jag befinner mig på rätt väg.23 kommentarer:

 1. Önskar jag varit där. Med tanke på att jag sen löningsdagen "inteköpt" 5 snusdosor (två om dagen är min normalkonsumtion). Det här är tredje dagen jag stoppar de senaste dagarnas ursugna portionspåsar in och ut. Tror inte de längre innehåller någon större mängd nikotin. Och det är inspiration från DIG snålcoachen som fått mig att ta steget! När lönen kom i onsdags satte jag en riktig snålbudget som innebär att mina "övrigtpengar" hamnar på 375kr/vecka. Och fortsätter jag med den förbannade snusen är det enbart snus pengarna räcker till, och hur sjukt är inte det?! Så idag kommer nog den här sista välanvända påsen att hamna i soporna. Visst är jag duktig!!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, bra jobbat!! Du är superduktig! Jag hoppas verkligen att du håller fast vid ditt beslut även om det är svinjobbigt. Jag kommer ihåg andra dagen, när jag på fullständigt allvar övervägde att ringa Vårdcentralen och fråga om det var farligt för min hälsa att sluta så tvärt med nikotin (eftersom jag kände mig typ döende), haha. Är ju rätt nöjd idag, att jag lät bli att ringa dit och göra bort mig...

   Men det var så fruktansvärt jobbigt de tre första dagarna och det är nog vad som hållit mig borta från återfall - no way att jag orkar gå igenom det en gång till.
   Så kämpa på! Kom ihåg att jag håller tummarna och tänker på dig.

   Radera
 2. Ja hela föreställningen är mer än genomtänkt och slug. För det första erbjuds dessa föreläsningar gratis och många går dit för de vill se Charlie Söderberg som de känner igen från TV. På föreläsningen lockar de med att gå deras kick-off för att få lära sig mer om hur man kan få ett rikare liv.
  Den däremot är det inte Charlie som håller i. Faktum är att Charlie själv är inte med på något mer som Balansekonomi erbjuder. Hans roll är att dra folk till det första mötet, och väl där få folk att köpa deras kick-off. På kick-offdagen erbjuds sedan deras fördjupande kurs på 10 veckor, som kostar sådär en 20-25.000 kr. Men man behöver inte oroa sig om man inte har de pengarna - för de erbjuder förmånligt lån via någon bank!
  På kursen får man träffa ytterligare personer (delägare i Balansekonomi) som är skickliga försäljare och vecka efter vecka pratar de om att vägen till ett rikare liv är att skaffa sig passiva inkomster. Tjäna pengar medan man sover. Och sen, när de fångat flera av de ca 30 personer som går varje kurs så erbjuder de världens möjlighet till investering - att med MLM köpa antingen silvermynt eller träd i Afrika. En bra investering och ett bra sätt att bygga nätverk pratar de mycket om och din väg till ett rikare liv. Det som är grejen med dessa mycket snarlika pyramidspel är att det är de själva som sitter i toppen på dessa. De håvar in pengar på detta. Detta är deras plan till att leva ett rikare liv, genom att tjäna pengar medan de sover.
  Via Charlie locka folk gratis till föreläsningarna till att gå deras dyra kurser (som natutligtvis är rabatterade om man fattar snabbt beslut) och sen göra "investeringar" i deras MLM-företag. Det är inte bara väl uttänkt, utan oerhört slugt.
  Jag vet hur det går till eftersom jag har varit nära dem. Hela företaget, med kurserna, känns som en sekt som man snabbt blir intagen i. Därmed ifrågasätter man inte så mycket, utan går med på allt de säger. Varning till er alla! Lyssna gärna på föreläsningen och bli inspirerade till att förändra i livet, men stanna där och gå inte deras kurser och dras in i hela deras sluga plan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hårfint balanserat alltså, för MLM är väl egentligen inte lagligt i Sverige?

   Jag är lite (väldigt jäkligt fruktansvärt massor) "rädd" för väckelsemöten och den typ av "predikanter"/predikande för det kan stirra upp så himla läskiga saker hos människor, särskilt människor i flock.

   Radera
  2. Jo tyvärr är det lagligt. Jag anmälde dem till Lotteriinspektionen, då jag tyckte att hela deras upplägg var rena lurendrejeriet för att tjäna pengar på människor som de först hetsat till att få passiva inkomster till varje pris. Genom MLM säljer de silvermynt, som man får betala dubbelt så mycket som de är värda, för att "bygga sin organisation" och därmed tjäna pengar på andra. Rena pyramidspelet Men när Lotteriinspektionen granskat klart så återkom de med beskedet att det fanns många likheter med pyramidspel, men att det fanns också en legal verksamhet, dvs silvermynten, så de friades. Men man tog inte hänsyn till att precis samma silvermynt går att köpa på andra ställen, för hälften så mycket. Passa er för detta är väldigt likt en sekt, där man snabbt blir hjärntvättad. Och Charlie har en stor roll i det hela, genom att locka folk till det första mötet, med sin aura av trovärdighet efter sina TV-program

   Radera
  3. Tack för en genomgående och informativ orientering i hur upplägget ser ut, det märks att du är insatt! Jag hoppas att folk tänker sig för både en och två gånger innan de skriver på och betalar för kick off:er och kurser.

   Jag är också oerhört tveksam till saker som känns i det närmaste sektliknande.

   Samtidigt borde väl alla förstå att det alltid finns en hake när något är gratis? Själv blir jag alltid misstänksam. Som man brukar säga: När något är gratis är du inte kunden, du är produkten!

   Radera
 3. Been there done that :) Visst är Charlie underhållande och presenterar sin filosofi på ett slagkraftigt, engagerande och medryckande sätt. Om än självklara saker för en hyfsat påläst och intresserad ekonom med aktieintresse.

  När vi var där för några år sedan skulle man berätta för den man satt bredvid vad man drömde om. Medan jag och Herr Minimalist drömde om resor och något karriärrelaterat, så drömde kvinnan bredvid oss om att inte behöva oroa sig för privatekonomin varje månad och börja kunna spara... Det gav lite perspektiv på tillvaron om int annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag noterade att det var en väldigt blandad publik och kan mycket väl tänka mig att det fanns ett brett spann mellan drömmarna. Man ska fortfarande berätta om sina drömmar för den man satt bredvid.

   Personligen tycker jag det är jobbigt att tala med främlingar om privata saker så jag vände mig till min tjejkompis istället för att prata med den okände mannen till höger om mig. Tyvärr, det hade onekligen varit mer intressant att höra om hans drömmar. Min väninna kan jag ju fråga när som helst.

   Radera
 4. Bra analys, upplevde det likadant. Inspirerande och många tankeställare och jag hoppas att ingen hamnade i ekonomisk knipa för att de hakade på en kurs de inte hade råd med..

  Gillade speciellt, precis som fru minimalist pratade om, delen när man högt ska säga vad man drömmer om till personen bredvid. Gick dit med min syster och det blev lite tyst en stund tills vi började prata om vad vi vill med livet, det var nästan lite pirrigt. Mysigt att höra vad min syster ville med livet och lättare att peppa varandra då! Alltför sällan tar man den konversationen med andra och framförallt sig själv! Få helikopterperspektiv på livet och vad man värderar. Köpte ingen kurs (värderar inte det i livet hehe, uppmaningen att prioritera blev kontraproduktivt för dem när det gäller mig) men har med mig orden, "vad värderar jag i livet" i mycket av det jag gör nu faktiskt. Lätt att glömma bort i vardagslunken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det lätt att glömma bort i vardagen!

   Precis som jag skrev till Fru Minimalist ovan så tycker jag, såhär i efterhand, att det var synd att jag tog den lätta vägen och diskuterade drömmar med mitt sällskap. Det hade varit roligare att höra vad främlingen bredvid mig har för drömmar. Men det är lätt att var efterklok (och mindre blyg...).

   Det jag uppskattar är Charlies förmåga att få oss att se över våra beteenden och ifrågasätta våra val. Oavsett om han vill kränga kick off:er eller ej så har mina tankar fått en REJÄL energikick som jag håller i sig.

   Radera
 5. Jag håller verkligen med! Om man tänker på vad man värderar i livet blir många saker så mycket enklare. Som att leva på en striktare budget tex, motivationen man får är oslagbar om man stället sig den lilla frågan.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gör det hela tiden, varje dag. Det är det som fick mig att ändra mina vanor och hela min livsstil. Jag värderar ekonomisk frihet högt. Högre än ett överflöd kläder och onödiga prylar. Det blir ett självklart sätt att resonera - och en drivkraft.

   Radera
 6. Det är inte första gången Charlie är inblandat i tveksamma projekt. För 5-6 år sedan startade han upp någon slags lånetjänst på internet. Privatpersoner kunde låna ut pengar, de som ville låna fick buda om räntan. Den som var villig att betala högst ränta fick låna. Det blev ibland absurt då folk lånade med en ränta om 20-30% ( i värsta fall högre). Vist har folk ett eget ansvar men jag tycker det rimmade väldigt dåligt med hans programledarroll i Lyxfällan!
  Personligen skulle jag aldrig sko mig på andras olycka på det sättet, men det är ju en smaksak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det rimmar illa med programledarrollen i Lyxfällan!
   Det är imponerande att ni har så bra koll på hans övriga affärer. Själv kände jag bara till Lyxfällan. Men jag är glad att ni delar med er av informationen så att fler kan ta del av den. Det är intressant när det visar sig vara dubbla budskap (= intressen) som styr.

   Radera
 7. sorry, my swedish is not the bes. Would you or would you not recommend the workshop? and why? Do you know anyone who did tor is it just your personal opinion after that free lecture?
  Thank you .

  SvaraRadera
  Svar
  1. I do highly recommend it to anyone who feels they need inspiration! it's funny and interesting and gives you inspiration to act and plan from a different angle. The only thing I'm hesitant about is the fact that the lecture is all about NOT spending money and then they try to make you sign up for their expensive courses...

   But the lecture is free and always remember, there is no such thing as a free lunch!! So go, enjoy, but please be smart about your spendings.

   Radera
 8. Att vara en sekt är bara ur en betraktares ögon. Du ser det du vill se, och inget är fel. Själv var jag där i går (5/4) med min fästman och blev medryckt och inspirerad. Och vi har anmält oss till Kick-offen. Vad är 2800kr egentligen. Kan vara utan något annat onödigt. Och att delta är ju ett fritt val och man kan ta med sig det man själv tycker är matnyttigt. Ju mer man "lägger in" ju mer kommer man få ut. Men man måste ju veta att det är upp till "en själv" att göra sina förändringar och inget går över en natt. Det är lätt att ryckas med men jobbet ligger sedan hos ´dig. Och det tar tid och alla har olika vägar att gå. Själv har jag gått i KBT i ca 15år och gjort en väldans massa egna förändringar så jag vet vad jag pratar om. Så jag ser fram emot detta. Går dit med öppet sinne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är fel och jag hoppas att ni blir nöjda med kick off:en. Målet är att så många som möjligt ska anmäla sig till dessa så det är ju win-win.

   Du får jättegärna återkomma efter kick off:en och berätta hur du upplevde det och om det var värt pengarna osv. Det skulle vara så intressant!

   Radera
 9. Jag har varit med Charlie och Balansekonomi i 14 månader nu. Innan jag gick utbildningarna hade jag ett vanligt svenssonliv där jag tvingades gå till jobbet varje dag för att byta min tid och energi mot pengar. Jag slet och slet, långa dagar för att få min familj att gå runt. Jag var så slut på energi att jag stod på kanten till utbrändhet. Jag hade dagar när jag inte kom upp ur sängen, då kan tilläggas att jag har extremt bra fysik efter en lång karriär som elitidrottare. Jag valde att satsa pengar på mig själv för att förstå hur pengar flödar, hur energi och tid spelar roll för ett lyckligt liv. Jag har gått hela Charlies utbildningsprogram, vilket bara har kostat mig 37.000 kr (en kickoff + kurs 1 + kurs 2) men som samtidigt har givit mig ett ökat eget kapital på 1,9 miljoner. Nu pratar vi på 14 månader. Med denna takt är jag synnerligen nyfiken på vad jag kan prestera på 14 år. Jag har aldrig haft så mycket energi som nu och min tid planerar jag som jag själv vill (inte som min dåvarande helvetes-arbetsgivare vill). Nu är ju detta en SNÅL-blogg, men ingen har blivit framgångsrik på att vara snål. Jag är evigt tacksam för det arbete Charlie och hans kollegor utför. Det ni kallar "sekt" är vad jag kallar vänner, på mina 14 månader har jag fått närmare 400 nya vänner. Bara dem är värda 37.000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis vad härligt för dig! Det låter toppen!

   Radera
  2. Kära anonym!

   Ditt svar påminner mig om de typiska falska kommentarer som egentligen kommer från insider-personer. Ingen av sådana kommentarer nämner konkreta förändringar/lösningar utan upprepar baraa samma typiska fina och lockande ord.

   Jag tror att alla skulle bli så himla tacksamma om du skriver konkret vad du har gjort och hur och varifrån de där passiva inkomsterna kommer istället för att upprepa predikan. Men jag är mycket tveksam till att du skulle göra det.

   Radera
 10. Hej
  undrar vad som blev av med följetången?

  var på en föreläsning idag ... visst gav inspiration och rolig föreläsning ...

  SvaraRadera
 11. Träffade Charlie och Pia och Lennart Göthe som äger Balansekoomi redan 2003. De höll redan då på med MLM. Jag har följt dem genom åren eftersom jag också blev "frälst" först men efter ett tag insåg vad jag höll på med. Passiv inkomst mantrat körde de redan då. De har sysslat med telefonabonnemang, off-shore investeringar?????, videofilmer, träd i Afrika you name it och hela tiden löfte om ett ekonomiskt gott liv om ni betalar oss en rejäl hacka först. Lita inte på dem, det är rent bedrägeri!

  SvaraRadera