lördag 14 februari 2015

Glad alla hjärtans dag på er!

Det är Alla hjärtans dag och som vanligt är jag världens bästa (eller sämsta?) partner som tydligt deklarerar - Köp ABSOLUT INGENTING till mig! 
En liten del av mig vill naturligtvis ha blommor, choklad, parfym eller varför inte ett litet smycke. En generös gåva, ja tack gärna! Tills jag kommer på att vår ekonomi är gemensam och jag vill inte att vi slösar bort pengar på saker vi faktiskt inte behöver. 

Jag förstår att detta är obegripligt för människor som inte sparar och att de förmodligen hellre går barfota på glödande kol än lever mitt sugiga snålliv men kom ihåg att var och en blir lycklig på sin fason. Och glöm inte att jag nyligen fyllde år och då trotsade familjen mig och köpte min favoritparfym för cirka 700 kr. Anledningen till detta var att de tyckte synd om mig som stod och skakade och slog på min gamla parfymflaska i ett hopplöst försök att få ut de sista dropparna. 

Så, jag känner att jag inte behöver fler gåvor för tillfället. Istället har vi försökt överträffa varandra i omtänksamhet. Min man överraskade mig genom att städa, tvätta och laga mat medan jag var borta hemifrån idag. Han vet att vägen till mitt hjärta går via städskåpet. Sedan föll det sig så att tvätten var kvar i torkrummet medan vi åt middag, hunden behövde gå ut och köket såg ut som ett katastrofområde. Till saken hör att det där trista efter maten-stöket är min mans ansvar och trots detta insisterade han på att gå ut med hunden först. Jag väntade tills ytterdörren slagit igen innan jag ropade på barnen och delade ut instruktioner. - Okej ungar, nu ska vi överraska! Vi har cirka tio minuter på oss att duka av, skura rent i köket och hämta upp tvätten! 

Vi hann med god marginal och den rena tvätten var till och med undanplockad innan han kom hem igen. Så såg vår hjärtansdag ut. Dessutom hade min man fixat tacos, på barnens initiativ. Kanske inte den mest romantiska maten? Slafsigt och geggigt, man spiller hela tiden och har salsa rinnandes längst hakan. Barn och vuxna har olika syn på romantisk mat och vad som räknas som förförande godsaker. 

Från mina barn till andras ungar, idag träffade jag en tjejkompis som berättade något kul. Risken finns att jag är den enda som tycker att det här är kul men hur som helst passar det in på en sparblogg. Kompisen hade besök från en annan stad, en mamma och hennes lilla dotter. Besöket var egentligen här för att skämma bort sig med en lyxig hotellweekend men passade på att åka förbi och hälsa på min kompis. Hemma hos min kompis fikade de och barnet fick ett glas läsk. Barnet frågar efter is och mamman säger artigt:
- Du får fråga dem om de har någon is, om de har det så kan du säkert få lite i din dricka. 
Min kompis går till frysen samtidigt som hon säger 
- Jag vet inte om vi har gjort någon is, jag ska kolla!
Barnet tittar häpet upp från sin dricka och tittar förvånat på mamman. -Gjort is? 
Mamman ler och förklarar för min kompis - Ja, vi köper ju vår is.

Jag och min kompis har så kul åt det här. Vi är så fascinerade av ishistorien. Varför köper man is? Okej om man ska ha en jättestor fest men det här är en familj som består av mamma, pappa och ett lillgammalt barn i yngre skolåldern. Och de köper sin is. Hur mycket is kan det gå åt i deras hushåll? Borde det inte vara jobbigare att köpa is i mataffären och bära hem den än att bara hälla vatten i en iskubsform och slänga in i frysen? 

Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite skönt kaxigt också. Köpe-is liksom, för den som vill lyxa till vardagen. Inte för att jag tror att is är särskilt dyrt men ändå, snacka om något man inte behöver lägga pengar på. 


14 kommentarer:

 1. Men tacos låter ypperligt en dag när man vill fira - även hunden får sitt! (med tanke på det som hamnar på golvet)
  Vi bakade kladdmuffins till oss och dottern köpte pastej till hundarna. Den skars i skivor och sedan trycktes varsitt hjärta ut med pepparkaksmått. Allt toppades med hundgodis, som faktiskt råkade vara hjärtformade.
  Hade nog varit lättare med tacos ;)

  Men alltså! Köpe-is!
  Måste jag nog fråga efter nästa gång jag går på Coopen...! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad ambitiöst! Hjärtformade hundbakelser...! Det låter jättefint. Tyvärr får vår hund inte fira med något alls, han står fortfarande på veterinärens dietfoder för att bli helt frisk.

   Radera
 2. Ha ha, dagens skratt :) Tack för den!
  Köper is, skakar på huvudet... /AnnA

  SvaraRadera
 3. Köpeis kostar om jag minns rätt 23 kr på Coop... Hur man vet detta? Man har middagar med NOLL framförhållning och hinner inte frysa is. Värdelöst, jag vet. Ytterligare ett bevis på att livet blir superhärligt och underbart men DYRT om man ska vara så himla spontan hela tiden. Suck. (Alternativet GT utan is fanns faktiskt inte, någon måtta på misären får det vara (Obs, ironi (Obs 2: Inte massor med ironi egentligen för vi köpte ju faktiskt is..)))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis kan det finnas tillfällen när folk känner sig nödgade att köpa is. GT utan is är mycket riktigt inte acceptabelt.

   Det är inte så mycket det att is skulle vara dyrt (fryst vatten liksom...) men att det låter som höjden av lathet på något sätt :)

   Radera
 4. Nu du! Nu har jag läst igenom HELA din blogg! Startade igår.
  Hittade hit via Granntanten.
  Jag har inte samma målsättning som du, men har inget behov av att spendera pengar bara för att jag numera har en lön. Sånt kan ju ändra sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilken underbar inledning!! "Nu du!"

   Välkommen, det är oerhört trevligt att läsa att du orkat pressa hela bloggen på ett dygn. Tackar!

   Radera
  2. Det kommer sig av att du var impad att någon långt tidigare hade läst ifatt hela bloggen.

   Radera
  3. Ni finns men ni är få och det händer så sällan...

   Radera
 5. Vi har halvgemensam ekonomi, och det innebär att en present betalas till 100% av givaren. Det är roligare så, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen har vi också någon slags halvgemensam ekonomi men jag resonerar som så att alla pengar i hushållet borde stanna i hushållet... Men du har rätt i att det är roligare så.

   Radera
 6. Köpeis minsann? :) Jo, det finns här i Norrland med men jag har aldrig någonsin sett någon som köpt det. Däremot så hamnade jag för ett par år sedan i en diskussion om just köpeis på besök i huvudstaden där ett argument var att "köpt is smakar ju mycket godare" och "man förstör ju lätt naglarna när man bryter loss hemgjord is". Jag äger, trots mitt norrländska ursprung, en stor social kompetens och log artigt och nickade lite vagt sådär och lät diskussionen rulla vidare även om jag DOG inombords av skratt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att köpeis är perfekt för bröllop och stoooora fester när man ska fylla skottkärror och enorma ishinkar med is för att hålla drycker kylda. Att det skulle vara svårt att bryta loss is var det sämsta argumentet. Jag har alltid haft de där mjuka och böjliga isformarna (plast? silikon?) som man kan trycka ut isfigurerna ur. Plättlätt - och kul! Jag brukade dessutom färga isen med en droppe karamellfärg till barnkalasen när barnen var mindre, mycket uppskattat!

   Radera