måndag 19 mars 2018

Zero waste-trenden

Min sons kompis mamma var här och fikade under veckoslutet. Det var roligt att träffas då vi inte umgåtts sedan barnen behövde övervakning när de lekte. Som sjukskriven umgås jag med samma personer hela tiden och då är det roligt med lite nytt.  

Jag spetsade öronen lite extra när hon berättade att de infört zero waste, i alla fall när det kommer till matavfall. De har helt enkelt bestämt sig för att ta tillvara på allt. Nu är det ju så att det är något av grundnivå för oss hårdsparare och normala människors normala matsvinn är ingenting för oss. Men så intressant att höra hur andra gör. Allt som sjunger på sista versen kör hon i matberedaren och tippar sedan ner det i en köttfärssås. Alternativt gör en innovativ pastasås. Ser tomaterna lite skrumpna och tråkiga ut så mixar hon dem och gör salsa. När jag berättade att killarna här hemma vägrar bönor så tyckte hon att jag ska mosa dem och blanda i köttfärssåsen. Jag har hört tipset förut, men aldrig tagit mig an det och det beror enbart på gamla vanor med inkörda maträtter. 

Jag älskar när man kan mötas i sådant här. När sparsamheten förenar. När vanligt folk också börjar tänka på de små detaljerna. Inte minst för att man själv framstår som lite mindre tossigt snålfreak. Nyfiket googlade jag zero waste-trenden eftersom jag ville hitta fler bra tips, men jag insåg snabbt att det handlar mest om att leva förpackningsfritt och avfallsminimera av hållbarhetsskäl. Medan mitt fokus ligger på att dra ner på kostnader i vardagen. Men eftersom min livsstil går ut på att undvika slöseri och slit-och-släng så antar jag att man kan säga att det ena ger det andra. Även om jag snabbt insåg att jag aldrig kommer att få ett zero waste-diplom eftersom jag gör en massa no-no's som att använda plastburkar och engångsartiklar. Inte heller använder jag menskopp eller tvättbara tygbindor. Jag förstår att det spar pengar men jag känner mig faktiskt inte lockad att prova. Förlåt menskoppsälskare, men så är det.

Jag är inte så duktig som jag borde när det gäller förbrukningsartiklar. Men det handlar helt enkelt om att det funnits andra åtgärder som varit mer kostnadseffektiva än kaffefilter och liknande. Finns det billigt på Ö&B så släpper jag det och fokuserar istället på att minska de verkligt onödiga sakerna i mitt liv. Likväl vill jag bli bättre på att byta ut engångs till flergångs och ska försöka sikta mot det. Mest för att det tilltalar min minimalistiska sida att slippa stapla varor och behöva tänka på att något kan ta slut.

Vi shoppar ytterst sällan något vi inte behöver och har därför lätt att hålla oss under genomsnittet sopmässigt. Zero waste-anhängare tycker inte om frukt-och gröntpåsarna från matbutiken medan jag älskar dem och använder dem till allt möjligt. Bästa påsen! Och jag har faktiskt en hel hög tygtrasor i garderoben (ett lakan gick sönder och klippte det i lagom stora fyrkanter) som jag använder när jag när jag ska torka upp något riktigt grisigt eller putsa skor. I köket använder jag vanlig disktrasa till spill och stickade disktrasor i bomullsgarn till sådant som inte kan missfärga dem. Ett riktigt bra tips som jag snappade upp på nätet är att ha en "ät snart-låda" i kylen där man lägger allt som måste ätas inom kort så att ingenting hinner bli bortglömt. Där kan man lägga allt som behöver prioriteras och planera utifrån vad som behöver ätas upp först. Smart!

Plastbantar ni? 
Förpackningsbantar? 

33 kommentarer:

  1. Jag måste erkänna en sak: jag sopsorterar inte och har aldrig gjort.

    Ojojoj, nu blir det väl "hatstorm" här i kommentarsfältet. Om det blir för mycket kan du Snålcoachen bara radera min kommentar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tvivlar på att du är ensam. Kan meddela att det gör inte min kompis Inredaren heller. Sist hon hade födelsedagsfirande hemma hos sig erbjöd jag mig ta med soporna när jag skulle gå (jag = exemplarisk gäst) och såg att hon kastat ner glasburkar och diverse annat i vanliga hushållssoporna. så nu kan läsarna sprida ut hatstormen :)

      Radera
  2. Hoppas för övrigt på fler erkännanden. Man är varmt välkommen att se kommentarsfältet som en bikt! Ös på bara. Lätta ditt samvete nedan.

    SvaraRadera
  3. Tycker ditt resonemang låter sunt, eh, låter ungefär som jag själv tänker! 😀🤓 Jag tycker ibland att zero waste och plastbantning går lite överstyr. Inget för mig med utmattningssyndrom!! Och angående bönvägran. Jag har rehabiliterat mig själv från svår baljväxtfobi sedan min kära mor gick vegetarisk matlagningskurs i sann grönavågen anda 1974. Hur jag gjort? Jo allt handlar om konsistens. Bönor behöver knaper och andra konsistenser i samma tugga. Tex byt hälften av köttfärsen i en köttfärssås mot belugalinser, de håller formen. Servera hummus som dippsås till morötter gurka rädisor och vitlöksbröd. Ät hummus på hård macka med tomater. Blanda svarta bönor (små och inte så mjöliga) i tacopaj. Och, så har vi den helt omjöliga bönan edamame - grön sojaböna. Svinbillig i frysdisken på asiatisk livs om du har en sådan nära. Hyfsat pris på Willys och Ica.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för böntips. Försöker få mina barn att förstå att man kan äta hummus och falafel men det går trögt...

      De är extremt skeptiska mot kikärtor. Förstår ärligt talat inte varför, eftersom de inte är några egentliga matvägrare.

      Radera
  4. Överkurs: Googla rostade sojabönor och kikärter. Billigaste och nyttigaste snackset. Garanterat no waste. 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukade rosta egna kikärtor! Knaprigt och riktigt gott om man kryddar ordentligt.

      Radera
  5. Jag ryser av obehag vid tanken på tvättbara blöjor (jag testade vid något tillfälle till första barnet, men nej tack) och har bacillskräck så tanken på att sluta använda städprodukter och gå över till citronsaft och bikarbonat är inte aktuellt. Spartönket KAN faktiskt gå för långt - nör jag jobbade inom hemtjänsten tvingades jag torka diskbänken hos en tant med hennes gamla kasserade underbyxor, som blev disktrasor nör de gick sönder. Visserligen tvättade, men...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh fy, där går gränsen! Här torkas inga diskbänkar med kasserade underkläder. Jag använder oftast bara Grumme citronsåpa och vanligt diskmedel när jag städar och det funkar hur bra som helst.

      Nu har jag några städsprejer från Method också (mest för att de står framme och är snygga, haha) som jag brukar använda emellanåt. Särskilt när vi ska ha gäster och jag vill att det ska dofta extra fräscht. Älskar deras All purpose pink grapefruit!

      Radera
  6. Och ö ska oftast vara ä ser jag ;)

    SvaraRadera
  7. Härligt att läsa att man kan se så olika på saker😊jag har använt tygblöjor till 3 barn, inte endast men till stor del när vi var hemma iallafall. Jag sopsorterar vilket innebär att jag måste åka till sorteringen 2 gånger per vecka. Här kan jag ordna med bättre förvaring och spara tid-absolut. Använder bara grönsåpa till städning och har ättika istället för sköljmedel..skär i hjärtat när jag använder folie...Men i gengäld finns det andra brister. Tror att man ger och tar lite. Jag har en bekant som är en riktig slarvmaja, att städa och hålla ordning ligger helt utanför hennes intressen. MEN hon diskar ur alla plast och pappersförpackningar. Väldigt noga diskar hon. Hela diskbänken är full av förpackningar. När jag frågade varför så var det av miljöskäl lät hon mig förstå. Vattnade blommorna och tog in posten i somras till samma bekant. Döm om min förvåning när hon var och varannan dag fick små paket i brevlådan. På 14 dagar fick hon 35 paket - hemliga och oidentifierbara små paket. Jag kunde inte låta bli att fråga lite förbigående vad det var. Från Wish, hörlurar i regnbågens alla färger, ett par i varje paket. Bra att ha och sååå billigt😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. 35 paket? Det kommer jag inte upp i under ett helt år och då brukar jag ändå handla nästan alla julklappar på nätet!

      Det är så lätt att klicka hem saker att nätshopping bjuder in till överkonsumtion. Majoriteten av mina kvinnliga vänner har för vana att regelbundet köpa skönhetsprodukter och smink på nätet och de har sååå mycket produkter!! Det kommer epost med nya erbjudanden och rabatter hela tiden, som de nappar på. Sedan rensas det, och kastas. Och beställs nytt... Det går runt i cirklar.

      Smink är en färskvara och tex en mascara ska helst bytas efter tre månader och har man då flera stycken så hinner man knappast använda upp en av dem.

      Radera
  8. Jag är inte i närheten av zero-waste men tillhör nog den del av singelhushåll som inte producerar så mycket sopor (vet inte om det är helt riktigt men jag vill nog tro att jag är rätt bra på det).
    Gillar skarpt att sopsortera faktiskt, känns bra att gå och recycla plasten, metallen, glaset etc.
    Det handlar nog mer om kicken att bli av med grejer än något annat - jag är lite minimalistiskt lagd och får kickar av att göra av med grejer - stora som små. Sen har jag en ådra av att "man ska göra rätt" - där gillar jag att göra som man ska med sopavfallet.
    Kan jag undvika plast så gör jag gärna det.
    De små påsarna på grönsaksavdelningen gillar jag och använder jag sedan som soppåsar. Har sedan flera år tillbaka tygkasse i handväskan för att slippa köpa påsar.

    Flera kommentarer på bönor ser jag. Jag gillar bönor skarpt och köper gärna bönor som jag lägger i blöt, kokar i största kastrullen och sedan fryser in portionsvis. Jag är vegetarian och försöker köpa det mesta ekologiskt - det är inte alltid billigast men försöker hitta en balans mellan att hålla i pengarna och ta hand om planeten samtidigt.
    Lakan som slits sönder klipper jag till mindre bitar och har när städar och putsar skor etc. Det lärde jag mig som barn av min mor.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första stycket hade kunnat vara skrivet av mig. Tills vi kom till bönorna :)

      Jag sopsorterar givetvis glas och returpapper men inte plast (vi har ingen sådan behållare i vår miljöstuga) mycket av den anledning du nämner - att det är tillfredsställande att göra sig av med grejer. Och jag vill absolut göra rätt, i alla fall när de byggt en trevlig och välskött miljöstuga på gården. Däremot anses det nog vara sopsortering light eftersom det är så mycket som åker ner i vanliga soppåsen...

      En annan viktigt detalj att nämna när det kommer till "att göra rätt" är att jag skräpar ALDRIG ner i naturen. Och plockar upp hundbajset OCH kastar påsen i en soptunna avsedd för sådana. Det är så inpräntat i mig sedan barnsben och jag blir så ledsen när jag ser andra kasta ifrån sig sopor i naturen eller på gatan.

      Radera
  9. Jag använder klart det jag har. Det är huvudspåret för mig. SEN om ngt måste införskaffas så gäller följande: 1. kolla loppis/2 nd hand 2. EN in betyder TVÅ ut 3. Köp en ny spaghettislev i TRÄ om nu just en spaghettislev måste till.
    Jag har 100 % köpstopp sen 2 ½ år och köper bara skor när de jag har blivit obrukbara. NOLL waste. Ibland skänker jag saker, prylar och plagg. Hoppas att de inte slängs utan tas om hand/används/skickas vidare. http://nouw.com/enoch63

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju mindre man köper, desto mindre sopor blir det naturligtvis. Enklast är att sluta med onödig och överdriven konsumtion vilket i sig är bra för miljön. Och när något ska ut försöker jag alltid (i första hand) sälja eller (i andra hand) skänka det vidare.

      Radera
  10. Känner också en person som är inredare och inte sopsorterar, no, no friend of mine. Tillhör sorten bara det som gynnar mig, skit i alla andra, planeten eller framtida generationer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns olika sätt att bidra till en positiv förändring och en fest säger ingenting om helheten, om hur människan är annars. Det jag reagerar starkare på är hur sophanteringen fungerar där min arbetsplats ligger. Flera tusen arbetsplatser med containers för avfallsinsamling. Förutom returpapper, elutrustning och batterier så åker allt ner i vanliga sopsäckar och sedan ner i kompressorn...
      DET kan jag tycka är anmärkningsvärt.

      Radera
  11. Jag tar alltid tillvara på all mat, det skulle ta emot att slänga mat. Både ekonomiskt och känslan av att slänga något jag behöver för att överleva. På senare tid har jag mer sällan köpt plastkassar i affärer, både för att det spar pengar och miljö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst tar det emot!! Jag har aldrig tyckt om att kasta mat även om jag hade mer matsvinn förr. Mestadels handlade det om att jag hade gått på myten att storhandla är ekonomiskt. Vi köpte alltid för mycket frukt, grönt och pålägg. Saker hann bli dåliga och behövde slängas. Nu när jag handlar frukt och grönt för 1-2 dagar i taget är svinnet nästan nere på noll...

      Radera
  12. Tack för ett bra inlägg! Dock trodde jag att de allra flesta svenskar sopsorterade 2018 i Sverige där kommunerna erbjuder möjligheten. En snigel på ögat om man inte gör det av ren lathet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Återigen vill jag ta upp att avfallshanteringen där jag jobbar är ett större problem än om någon lat privatperson struntar i en glasburk eller två (även om det naturligtvis är bättre om ALLA gör rätt)...

      För att inte tala om nedskräpningen utomhus. Jag tycker det har blivit MYCKET värre de senaste åren. När vi flyttade till mitt bostadsområde var det många som påpekade hur extremt rent bostadsområdet var (inget skräp och inga fimpar). Aldrig ett enda glasspapper på marken. Men nu...SÅ mycket nedskräpning överallt. För att inte tala om alla fimpar. Trots att det finns askkoppar och fimpbehållare utanför alla hus och papperskorgar överallt (som töms regelbundet). VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ FOLK?!!

      Radera
  13. Zero vet jag inte, men kanske nära nog ;-). Skulle aldrig drömma om att slänga mat, sopsorterar till förbannelse o köper sällan varken saker el kläder. Dock finns det andra i hushållet (16-årig son) som konsumerar kläder som om det inte fanns någon morgondag men jag hoppas att det är en övergående fas. Håller med snålgrisen om snigeln på ögat :) /Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni med era sniglar :)
      Dessutom undrar jag om din 16-åring har samma inställning till att inte kasta mat? Jag har varit benhård med att barnen ska lära sig ta mindre portioner och ta om istället för att lassa på för mycket på tallriken från början osv.

      Och att man inte måste köpa/äta Risifrutti, drickyoghurt eller dyra bars för att få ett gott och praktiskt mellanmål.

      Radera
  14. Sopsortering finns ju i olika grader. Där jag bor separerar man papper, glas, metall, kartonger och batterier. Men flera gör nog inte det eftersom grovsoprummet ligger fem minuters gångväg bort. Själv tycker jag det är lätt att göra denna sortering; i grovsoprummet finns ju ofta pantburkar! :) /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja helt ofattbart att folk lämnar pant i grovsoprummet!

      Vi har en miljöstuga på gården och praktiskt nog måste man passera den för att komma till platsen för hushållsavfallet (dvs soppåsen). Mycket smart planerat! Vi har standard: papper, glas, kartonger och batterier. Så det är fortfarande mycket som åker ner i vanliga soppåsen. Plast till exempel.

      Till skillnad mot somrarna i lånehuset då vi har de där bruna påsarna för matavfall och måste spara alla mjölkartonger och plastförpackningar. Enligt överenskommelse med husägaren så sköljer vi ur dem och förvarar dem i garaget tills de kommer hem. Då kör de bort dem med bilen. Där kan man tala om att det blir lite sopor!!

      Radera
  15. Sopsorterar givetvis och är även miljöansvarig i brf-föreningen. Vilket innebär att jag ibland tvingas hantera att andra inte gör det. Alltså allt som folk kan tänka sig att bara tjoffa ner i sopnedkastet, man häpnar! Kan bli otroligt provocerad av att folk tycker att det är en rättighet att bli av med skräp. Och ta noll ansvar för att det är de själva som skaffat det från början.
    Bara som en parentes är det ju inte fråga om att vilja sopsortera eller inte, det står i miljöbalken att man ska göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du alldeles rätt i men tror tyvärr att alltför många inte tillämpar miljöbalken...

      Och som jag skrev till någon ovan så har vi bland annat fått stora problem med nedskräpning utomhus, framför allt fimpar. För tio år sedan såg jag knappt en fimp och nu vadar man fram genom dem. Personer med utländskt ursprung är överrepresenterade bland de som kastar fimparna där de går och står. Både jag och flera andra boende har tagit upp detta med styrelsen och man försöker verkligen komma åt problemet men det är svårt. Alla har inte vuxit upp i Håll-Sverige-Rent-andan.

      Radera
  16. Tyvärr har vi för mycket matsvinn här hemma, men det beror på barnen - en femåring och en tvååring. Barnen har rätt begränsade preferenser och svårt att bedöma hur hungriga de är. Vi vuxna försöker såklart styra upp det, men lyckas inte alltid. Vi känner också att vi gärna vill äta annat än potatismos/ugnspannkaka/pasta och då blir det så att mat på tallrikarna inte äts upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja! Jag minns den där härliga mosade geggan på småbarnens tallrikar. Det var inga rester man kände sig sugen på att äta upp.

      Nu när mina barn säger att de inte orkar äta upp sin pannbiff så är det liksom inga problem att lyfta över den överblivna halvan till sin egen tallrik och äta upp den.

      Så det finns ljus i tunneln :)

      Radera
  17. Snålcoachen,
    tänkte återkoppla till dina inlägg om "korta datum", dvs mat som straxt kommer att passera bäst före datum.

    Efter att ha tittat i de vanliga affärerna efter antingen en separata hylla (som du verkar ha i din affär) eller stora klisterblaffor där det står "50% rabatt - ät nu" har jag hittat en affär som både har ett bra utbud på korta datum-varor och det till genomgående 50% rabatt.

    Köttfärsen slinker nu enkelt ner i korgen, och ibland känns det riktigt bra att även plocka ner den där fina köttbiten som vanligen kostar 300 kr/kg men som nu alltså blir min för 150 kr/kg, och så är väger den kanske 500 gram så det blir 75 kr.

    När priset blir så lågt kan jag till och med tänka mig att köpa leverpastej och även färdig ärtsoppa av gammal modell.

    Ser att jag har sänkt min matkostnad med drygt 30% per månad, och då har knappt ens börjat, för det har inte varit planerat hitills.
    Tack för tipset Snålcoachen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, vilken fyndbutik du verkar ha hittat! Det är bara att gratulera! Fynda på och frys in!

      Även inom samma kedjor kan det finnas stora skillnader. Som du redan vet har min lokala stormarknad en riktigt bra reahylla där man - om man är tidigt ute - kan hitta hur mycket bra grejer som helst till halva priset. Medan stormarknaden vid lånehuset inte ens har någon sådan hylla!! Och vi märker tydligt hur matkostnaderna skjuter i höjden under de perioder vi bor där.

      Radera
  18. Jag är helt fri från HERPES VIRUS
    Herpes är ett allvarligt och återkommande tillstånd som inte kan botas med droger eller injektioner av DR JAMES, men det bästa sättet att bekämpa herpes är att ta naturläkemedel, jag är röd om DR JAMES, den stora herbalisten som botar människor med HIV-virus med hans kraftfulla örtmedicin. Jag kontaktade honom för att ta reda på hur han kunde hjälpa mig och han sa till mig att jag aldrig skulle vara rädd för att han skulle hjälpa mig med den naturliga örtmedicinen! Efter två dagars kontakt med honom berättade han att läkemedlet är klart och han skickade det till mig via DHL COURIER SERVICE och det fick mig på tre dagar! Jag använde medicinen som han föreskrev för mig (MORGON och KVÄLL) och blev botad! Det är verkligen som en dröm, men jag är så glad! För personer som lider av följande sjukdomar, bältros, MS, Bullous Pemphigoid, Diabetes, cancer, Pcos, hypotyroidism, Herpes, KOL, HIV, artrit, Hpv, infektioner, leversjukdom, autoimmuna sjukdomar, Parkinsons sjukdom, Lupus och mer ska kontakta honom för hans örtmedicin, för jag är ett levande vittne och jag botades av herpesvirus. och läkemedlet DR James är legitimt. Jag skickade honom vad han bad om och han skickade mig sin medicin som jag tog i 2 veckor och idag är jag här med ett negativt resultat. När jag gick för testet var jag så glad efter att jag tog hans örtblandningsmedicin.KONTAKT DR JAMES FÖR EN PERMANENT KUR E-post: drjamesherbalmix@gmail.com

    SvaraRadera