onsdag 14 mars 2018

Sol-och-vårare

Igår kväll tittade jag på en dansk dokumentär om sol-och-våraren Casper som ägnat 20 år av sitt liv åt att frilansa i bedrägeribranschen. Egentligen var min tanke att den grötiga danskan skulle vagga mig till sömns men det lyckades inte. Det var ändå en ganska fängslande historia och jag kunde inte sluta titta innan jag fått veta hur den ensamstående mamman skulle lyckas avslöja honom. Hon spelar sig själv i filmen och berättar hur det gick till när de träffades och hur han lurade henne. 

Man får alltid höra att det är något som kan hända vem som helst. Men jag har så svårt att tro det. Det kanske inte bara är en viss typ av kvinnor som drabbas, men risken verkar helt klart betydligt större om man är naiv och godtrogen. I det här fallet träffades de via Facebook och började på så vis ha kontakt. Casper påstod att han var mångmiljonär från en rik och omtalad familj som äger halva Köpenhamn. Detta borde ju ha varit plättlätt att kolla upp, men nej. Hon har ju bläddrar igenom hans facebookbilder och sett rosenskimrande bilder och nöjer sig med det. Han säger att han är trött på allt snobberi och hon köper hans förklaringar rakt av. Han är trött på att vara rik arvtagare och därför är det inte ett dugg konstigt att han flyttar in i hennes lilla lägenhet. Med bara lite kläder, jeans och t-shirts. Har han inget jobb? Inga åtaganden alls? Inga personliga tillhörigheter? Frågorna hopar sig kring deras tillvaro men Amanda verkar inte fundersam.

Den menlösa dumheten slår emot en som betraktare. Och det bara fortsätter, hon låter honom flytta in utan att hon någonsin varit hemma hos honom. Utan att hon träffat någon i hans familj eller några av hans vänner. Han påstår att han har en dotter på 12 år, men att mamman hindrar dem från att träffas. Hans familj äger alltså halva Köpenhamn men kan inte betala en advokat som lyckas lösa umgängesfrågan? Jösses alltså. Storyn läcker som ett såll men inte en enda gång föll det henne in att kolla upp hans historia eller försöka reda ut alla lösa trådar. 

Jag förstår att de här bedragarna är oerhört skickliga men hur lyckas de sol-och-våra någon i modern tid? Nu när alla har Internet och kan både googla och bildgoogla. Dessutom skulle jag inte kunna tänka mig att flytta ihop med någon utan att först ha sett hur personen bor eller utan att ha träffat dennes familj. 

Det viktiga är transparens och öppenhet, att man vet vem det är man träffar. Och skulle han inte ha kontakt med sin familj skulle jag givetvis undra varför och kolla upp de uppgifter som han lämnat. Inte för att jag misstror allt och alla, utan för att det är sunt att vara försiktig. Inte låter man en person som man inte vet något om flytta in. Särskilt inte om man har barn. Caspar bad inte Amanda om pengar utan tog istället lån och beställde kreditkort i hennes namn utan att hon visste något. Tack och lov, annars hade det blivit för mycket naiv dumhet. Jag hade inte klarat att se henne mata honom med tusenlappar för att hans kort krånglade eller liknande. Jag kan bara inte förstå kvinnor och män som hittar kärleken på nätet och börjar skicka pengar i omgångar. Bedragare i Nigeria eller "amerikanska soldater" stationerade i Afghanistan eller Irak. Jag läste att det händer att personalen på Forex försöker stoppa kvinnor från att skicka pengarna men de talar för döva öron. Jag känner ingen som blivit drabbad men hade en gång en mytoman som arbetskamrat och det var svårigheter nog. Vem vet, det kanske kan bli ett blogginlägg om honom också. 


15 kommentarer:

 1. såg samma program i förrgår och det var en helt sjuk och osannolik historia. Den scenen när de just har träffats och hans mamma ringer upp och de bråkar om att han träffat Amanda var överdriven och borde fått henne att undra kan jag tycka..men..till hennes försvar..han var karismatisk och fick henne att tro att han hade ett stort nätverk omkring sig ( det var också överdrivet med alla "vänner" på facebook som började skriva till henne) han tog henne med storm...Och hon satt ensam.i förorten med sin dotter och verkade ganska ensam..jag kan förstå att hon ville tro på ett bättre och roligare liv för sig och flickan. Men att lägga sitt kreditkort löst i bilen hur som helst!!?? så gör man bara inte ...särskilt inte som ensam försörjare...intressant program och fascinerande att människor som Casper finns..Väldigt bra låt btw..när de åker nercabbat..har spelat den flera gånger😉

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur de träffades var ju milt sagt en märklig historia. SÅ mycket kontakt med hans "vänner" på Facebook utan att någonsin träffa någon av dem i verkliga livet. Eller tycka det är underligt att de inte vill träffa henne efter allt skrivande på Facebook... Men det är nog exakt som du uppfattar det, att hon var väldigt ensam och längtade efter något bättre för henne och dottern. Tror att alla som fallit offer för sol-och-vårare har det gemensamt, att de vill att livet ska vara som i drömmarna. Och det är exakt de här önskedrömmarna i form av karaktärsdrag m.m som dessa bedragare är expert på att läsa av och fånga upp. Så att de kan forma sin påhittade personlighet efter det och på så sätt kunna lura sitt offer.

   Radera
 2. Lyssna på rättegångspodden ”Fan och hans morsa”. Helt sjukt hur en psykopat lyckas förstöra så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips, det ska jag absolut göra!

   Radera
 3. Intressanta reflektioner. Själv satt jag och undrade hur en såndär bedragarmänniska orkar leva med sig själv, hur en pallar att glo i spegeln och veta att denne är själlös och genomrutten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt enkelt, det som kännetecknar dem är ju att de saknar samvete och empati. En tydlig anledning till att vi inte alla blir skojare och bedragare.

   Radera
 4. Jag tillhör kategorin sol-och-vår-vänlig. Kanske inte när det gäller partners, men jag är rätt godtrogen i det att jag tror på vad folk säger. Särskilt när det är folk i ens närhet som man känner lite, typ kollegor. Tog över efter en mytoman/bedragare en gång och under vår veckolånga handover hann han smacka mig full med ljug. Men sanningen kom ikapp honom, han fick fängelsestraff. Tur att jag inte blev kriminalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Själv är jag som Herr Snålgris nedan, oerhört misstänksam. Redan som 19-åring satt jag och höll handväskan i ett hårt grepp i knät på tunnelbanan. Inte så att jag är paranoid och inte litar på någon men sund försiktighet. som jag skrivit i tidigare blogginlägg har jag ju upplevt mig utnyttjad ekonomiskt när jag betalat för någon annan hela tiden. Så sådant kunde jag gå på under en längre tid innan jag insåg att jag varit naiv. Men nu har jag lärt mig det också!

   Radera
 5. Herr Snålgris är nog precis tvärt om, väldigt misstänksam mot det mesta. Hade nog blivit en bra Stasi-agent. Det finns dock situationer som den som beskrivs i inlägget där kärleken tar kommando över det sunda förnuftet och då kan allting hända. Hade en kompis som blev sol och vårad av en thailändska. Tror han kostade på ca 200000 kr innan bluffen uppdagades. Detta var en kille som aldrig haft en tjej, var runt 35 år och lite godtrogen samt fått ett arv. Det som kostade var flygbiljetter till henne, shopping när de var i thailand, förlovningsringar av den dyra sorten, "bidrag" till henne när hon "råkade" bli arbetslös samt pengagåvor till hennes pappa som givetvis var lite sjuk (jo det var han förvisso men varför skulle min kompis betala). Så höll det på tills hon helt enkelt meddelande att "har träffat en annan, har inga känslor för dig längre". Gissningsvis hade min kompis börjat tänka med huvudet och börjat ifrågasätta lite för mycket, och då var det inte roligt längre.

  Hade varit intressant att veta hur många som har sol- och vårat landet Sverige under årens lopp med sagor om ditten och datten. "Hu vi är så fattiga men har ändå råd med märkeskläder och mobiltelefoner". Skrämmande tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade säkert fått jobb på samma Stasi-kontor! Jag är också den försiktiga och misstänksamma typen som dubbelkollar allt.

   Men förstår ändå vad din vän var med om. De här bedragarna är proffs på att nosa upp de där ensamma och kärlekstörstande personerna som de duperar fullständigt med smicker och komplimanger. Ibland tar det ju riktigt lång tid innan de börjar be om pengar och påstår sig vara i knipa på olika sätt. Så på så sätt förstår jag att det händer. Även om personen sedan upplevs som oerhört lättlurad i efterhand.

   Radera
 6. Emellanåt när jag tog bussen till Stockholm för ett antal år sedan, råkade jag ut för en väldigt trevlig man med tangorabatt, mycket chevaleresk i sitt sätt och lite överdrivet lägga på charmen typ. Jag blev bara full i skratt, när han som var alldeles för gammal för mig försökte lägga an.
  Jag tror att han var sanningsenlig där och då, för han sa sitt rätta namn att han var sångare och hade sjungit tillsammans med Olavi Virta, en finsk tangosångare från förra seklet. Jag gillar finskt vemod och tango så vi fann varandra lite grann.
  Kan inte påstå att jag blev förvånad när googlade på hans namn, för han var för trevlig och lite kletig, det var den notoriske sol-och-våraren Pertti Lindgren som hade tittat mig djupt i ögonen där på bussen.
  Han hade lurat bortåt 300 kvinnor och varit förlovad ett sjuttiotal gånger. Pertti gick också under namnet "Motala-greven".
  Om nu den här danske sol-o våraren var som Pertti och jag tror att det är lite samma mönster för såna här snubbar - att de är smicker, inställsamhet, klet och smet som gäller. En enorm duperingsförmåga.
  Det bet inte på mig, han var för gammal och jag är för snål./ Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken berättelse! Jag kan se det framför mig (ännu mer efter att ha bildgooglat och skärmen fylldes av bilder på hans fagra nuna). Och ja, visst är det klet och smet i överflöd som gäller. Och ett kärlekstörstande offer med sviktande omdöme.

   Radera
 7. Hej,
  Jag har sett dokumentären nu och jag håller med dig om att det är osannolikt att man inte ifrågasatt mer.
  Men... här kommer min men. När man är förälskad så är vi inte rationella väl fungerande människor. De flesta av oss förblindas väldigt och ställer inte samma frågor till oss själva som en utomstående hade gjort. Kärlek kan faktiskt göra oss rätt dumma tänker jag. Med tanke på det stora antalet människor han har lurat så visar det väl en hel del om oss människor - hur vi inte tänker rationellt när vi är förälskade eller är godtrogna.
  Undrar bara hur fan han klarar av att leva med sig själv.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi får aldrig glömma talesättet "kärleken är blind". Tycker att det beskriver vad det hela handlar om. Och dessa sol-och-vårare är så sanslöst skickliga. Spelar kvinnans drömpartner likt skådespelaren i en pjäs.

   I övrigt tror jag att de fungerar som andra psykopater, saknar helt enkelt empati och samvete. Jag har nyligen läst en del om bloggaren och bedragerskan Catrin Hedlund och det är exakt samma sak men på ett annat sätt. Samvetslöst och helt utan skrupler har hon lurat människor på hundratusentals kronor och fortsätter lämna avtryck på nätet som om ingenting hänt. Jag har sett hennes närvaro i kommentarsfält som handlat om hennes brott men där hon istället fiskat efter uppmärksamhet för att hon behövt uppsöka sjukhus för olika krämpor och/eller väntar barn. En så verklighetsfrånvänd människa.

   Radera
 8. Jag är helt fri från HERPES VIRUS
  Herpes är ett allvarligt och återkommande tillstånd som inte kan botas med droger eller injektioner av DR JAMES, men det bästa sättet att bekämpa herpes är att ta naturläkemedel, jag är röd om DR JAMES, den stora herbalisten som botar människor med HIV-virus med hans kraftfulla örtmedicin. Jag kontaktade honom för att ta reda på hur han kunde hjälpa mig och han sa till mig att jag aldrig skulle vara rädd för att han skulle hjälpa mig med den naturliga örtmedicinen! Efter två dagars kontakt med honom berättade han att läkemedlet är klart och han skickade det till mig via DHL COURIER SERVICE och det fick mig på tre dagar! Jag använde medicinen som han föreskrev för mig (MORGON och KVÄLL) och blev botad! Det är verkligen som en dröm, men jag är så glad! För personer som lider av följande sjukdomar, bältros, MS, Bullous Pemphigoid, Diabetes, cancer, Pcos, hypotyroidism, Herpes, KOL, HIV, artrit, Hpv, infektioner, leversjukdom, autoimmuna sjukdomar, Parkinsons sjukdom, Lupus och mer ska kontakta honom för hans örtmedicin, för jag är ett levande vittne och jag botades av herpesvirus. och läkemedlet DR James är legitimt. Jag skickade honom vad han bad om och han skickade mig sin medicin som jag tog i 2 veckor och idag är jag här med ett negativt resultat. När jag gick för testet var jag så glad efter att jag tog hans örtblandningsmedicin.KONTAKT DR JAMES FÖR EN PERMANENT KUR E-post: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera