torsdag 23 mars 2017

Pannbiffspytt hörrni!

Jag tänkte ägna en stund åt en liten uppdatering:

Först ut är bolånet. 
Äntligen är vi av med det bundna bolånet. Hurra vilken glädje, vilken lättnad! Under andra omständigheter hade man ju sabrerat en årgångsskumpa men nu nöjde vi oss med att festa loss på hämtpizza från lokala pizzerian (på så vis kunde även barnen fira). Det är lyx det med, för en sparfamilj. 

I pengar innebär det nya lånet lite mer än 1000 kr i månaden och den besparingen är verkligen inte att förakta. Förbättrad ekonomi utan att något i levnadsstandarden ändrats, LOVELY! 1000 kr är mycket pengar, särskilt om man jämför det med hur näst intill omöjligt det vore för mig att dra ner på hushållets - redan hårdbantade - vardagsutgifter med samma summa. Det enda smolket i bägaren är naturligtvis min sänkta inkomst. Drömmen hade varit att ha min lön och den här billigare boendekostnaden men nu är det som det är och tusen kronor är ändå tusen kronor. 

Ni kanske minns att jag amorterade minst 5000 kr månaden från 2014 och framåt? Under min sjukskrivningsperiod har det blivit omöjligt eftersom mitt totala sparande (dvs från min inkomst sjukpenningen, Inte hushållets totala sparande) ligger på ca 5000 kr i månaden. Det skulle betyda att jag inte fick en enda sparkrona över till investeringar. Men framför allt känns det onödigt nu då vi är så lågt belånade och fått ner vår boendekostnad genom nya räntan. Så jag har inte fortsatt föra över pengar till amortering och tänker ta de sista 30 000 kr som jag hann öronmärka och istället föra över dem till Avanza. Där gör de bättre nytta. Förutom det här har vi ändå vårt gamla amorteringsbelopp på 800 kr som får stå kvar som vanligt. 

Nästa grej är min sjukskrivning. 
Den är nu förlängd i ytterligare tre månader. Läget är fortfarande oförändrat och det tar tid att läka en sönderstressad kropp. Framför allt har jag fortfarande problem med koncentrationen och att minsta sak blir ett stort stressmoment. Det jag längtar mest efter är att kunna läsa en bok eller att se en film. Det är där det blir mest uppenbart att hjärnan faktiskt skadas. Jag försöker läsa tidningen men kommer bara ihåg rubriken (i bästa fall). Jag som alltid brukade hyllas för mitt "helt galna minne". En av mina starka sidor på jobbet, att jag hade nästan allt i huvudet. 

Det jag ville säga med det här är att det känns obehagligt när hjärnan förändras och att det inte är konstigt att man påverkas mycket av den här typen av sjukdom. Ni vet när man behöver tex kaffefilter och går till matbutiken för att köpa detta. Väl på plats kan man för sitt liv inte minnas vad det var man skulle köpa och kommer istället hem med något helt annat. Man skrattar åt det men det är ändå lite obehagligt att minnet kan bli alldeles blankt. När man då får sådana luckor hela tiden, gång på gång, i alla olika sammanhang är det lätt att tro att man börjar tappa det. Förståndet alltså. Det känns som att prova hur det är att vara 95 år gammal, med orkeslös kropp, sömnproblem och minnesstörningar. 

Jaja, sist men inte minst måste jag berätta om en lyckad middagsrätt. Naturligtvis försöker jag alltid använda alla rester för att slippa slänga något. Det blir oftast soppa eller gratäng om det blivit över lite av varje. Dessutom försöker jag variera användningsområden. Har man ätit panerad fisk med potatis en dag och fått fisk över känns det roligare att servera resterna på ett nytt sätt, tex i pitabröd. Nu äter vi ganska sällan panerad fisk men det är i alla fall ett exempel på hur vi gjort. Häromdagen hade vi pannbiffar och ett gäng kokta potatisar över och sådant är rätt trist att värma upp. Istället fräste jag finhackad charlottenlök och champinjoner i traktörpannan. Sedan skivade jag ner potatisen och biffarna och hällde över ett paket grädde (som jag blandat med en skvätt kalvfond och lite kryddor) och lät det puttra på svag värme i ett par minuter. Barnen vräkte i sig och sade att det var mycket godare än att äta pannbiffar på vanligt sätt och att vi hädanefter alltid måste göra så här i stället. 

Nu låter det som att vi lever på onyttig mat. I ett enda blogginlägg lyckas jag få med pizza, panerad fisk och grädde, haha. Naturligtvis är det inte så, vi kämpar på med våra broccolisoppor också men nu handlade det mer om att ta vara på rester och då behöver man oftast piffa till dem lite. För mig är det viktigt att varje måltid innehåller grönsaker och att vi äter varierat. På sistone har det blivit lite för mycket kyckling eftersom det är vad jag oftast fyndar i kort datum-hyllan. Eller iofs, ganska ofta ligger det riktigt dyrt kött där men jag anser att det fortfarande blir ett för högt pris även med 50% rabatt. Det jag föredrar att köp till halva priset är svensk kyckling i olika former, grytbitar och kryddstarka korvar som chorizo. Lätt att variera och göra bra middagar av. Kryddkorvar blir supergoda i korvgrytor som går att variera genom att använda olika rotfrukter eller bönor. Funkar till allt (pasta eller ris eller potatis). Sist låg det ett par påsar potatisgratäng där. Har ni sett dem? Det är färdigskivad potatis i gratängsås som man ska hälla upp och ställa in i ugnen. Utvecklingen går framåt måste jag säga... (i alla fall för dig som inte orkar skala och skiva ett par potatisar). Jag köpte inte, om ni undrar.

Men återigen, den gräddstuvade pannbiffspytten - en hit!7 kommentarer:

 1. Härligt med bolånet men tråkigt att du inte mår bra. Men förr eller senare kommer den här perioden bara att kännas som en liten parentes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden och ja, hoppas det blir "förr" och inte "senare" :D

   Radera
 2. Härligt med bolånet men tråkigt att du inte mår bra. Men förr eller senare kommer den här perioden bara att kännas som en liten parentes.

  SvaraRadera
 3. Jag är så himla förtjust i dina blogginlägg. Är så glad att du fortsätter att skriva trots att jag förstår att du har en tuff period.

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra, tusen tack!!
   Att skriva får mig att må bättre faktiskt även om det tar tre gånger så lång tid att knåpa ihop ett blogginlägg nuförtiden...haha. Men det är en härlig känsla varje gång jag skrivit klart ett inlägg och jag har inga planer på att sluta blogga.

   Radera
 4. Grattis till bolånefriheten! Och tråkigt med sjukskrivningen, men ändå bra. Att du inte blir utschasad i arbete för tidigt av någon vanvetting på försäkringskassan. Jag kan säga att mitt sätt att leva på vissa sätt har förbättrats efter sjukskrivning och allmän "krasch". Jag är mer uppmärksam på när det blir för mycket, har lärt mig att vara lite mer "långsam" och lägga saker åt sidan. Jag är en ältare/domedagsprofet/nojjare av stora mått men det har på något vis blivit lite bättre. Säger nej vitt och brett och struntar i hur det tas emot, mot att tidigare alltid försökt vara alla till lags. Så som någon skrev, om en tid kommer den här perioden att vara ett minne blott, och kanske ger det även något bra i slutändan. Att läka tar tid. Jag är så glad över att du skriver! Din blogg är den enda jag lusföljer faktiskt. Den blogg jag tycker absolut mest om på hela nätet.

  Ha en fin måndag!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var fina ord och beröm! Jättekul att höra, så klart och det värmer. Nästan så att jag börjar undra om du vill få mig att gråta (pga rörd)...

   Tänk att min lilla, lilla osynliga och nästintill obetydliga blogg kan vara den blogg någon tycker absolut mest om på hela nätet. Svårt att ta in faktiskt. Men mycket glädjande.

   Sist men inte minst tror jag att du har alldeles rätt. Jag kommer troligtvis att ha ett annat larmsystem påslaget i kroppen framöver, som varnar i tid när jag inte längre mår bra. Framför allt det där med att vara till lags och kämpa så hårt för att bli omtyckt och bäst på allt. Aldrig mer. Har faktiskt ett och annat att säga om det och funderade senast igår på om det är värt att låta det få några rader i bloggen eller om det är för off topic... ska fundera på saken.

   Ha en underskön helg! <3

   Radera