måndag 13 mars 2017

Kvalitetstid kostar

Här har det varit en skön helg. Det går att ana vår i luften och bara det är en lycka i sig. Goda vänner med barn i samma ålder frågade om vi ville följa med på en dagsutflykt och det ville vi gärna. Som ni vet hade yngsta sonen inte mycket att göra under lovet så det här fick bli lite av en kompensation för den tråkiga veckan. Komma iväg, se något annat och umgås lite. 

Vi åkte ut i skärgården till ett ställe där man kan promenera längs vattnet och äta på en trendig restaurang med imponerande utsikt. Visst låter det fint? Det är det också. När till och med ungarna säger fett och coolt flera gånger förstår man ju att det är något speciellt. Jag njöt i fulla drag men som sparsam person är det lätt att få pulsökning av kostnaderna. Parkeringen kostade för övrigt 20 kr/timme (naturligtvis måste det kosta pengar att ställa sig mitt ute i skogen bara för att man asfalterat en plätt där) men det jag tänkte på egentligen var restaurangen. Detta är naturligtvis något jag aldrig skulle säga högt eller till någon annan än till er. Jag skulle aldrig med en min visa om jag tycker något är dyrt och det är ju upp till var och en att göra sina val men här i bloggen passar det bra eftersom det hör till ämnet. Ni vet att jag är van att rota i kort datum-hyllan för att fynda middagsmat och att jag ligger lågt med utsvävningar så det är klart det sticker ut från budgeten. 

Tänk att mötas av priset 295 kr per person för brunch. Fullt pris även för barnen. Som alternativ fanns dagens soppa, 155 kr. Våra barn fick välja vad de ville att äta men de ville varken ha brunch eller soppa utan valde istället mackor och fika. Kompisarna vi åkte med är inte särskilt priskänsliga men var inte heller sugna på att betala så mycket utan valde soppan. Jag vet att det finns mycket dyrare ställen där en brunch kostar en femhundring per person så det är inte det. Jag jämför inte brunch med brunch, utan konstaterar bara att det är mycket pengar, ca 1200 kr för fyra personer. Och man kanske tror att barn, som äter non-stop hemma, skulle passa på att fylla magen men nej, det gör de inte. De äter aldrig så lite som när det serveras buffé. Fråga mig inte varför men de blir mätta jättejättefort och så sitter man där och trugar att de ska ta lite till. Men de vill inte. Och en timme senare klagar de på att de är hungriga igen. 

Och jag kan inte klandra dem för det. Det är samma sak för mig, jag blir också mätt snabbt när jag äter buffé så det är helt värdelöst. Särskilt då jag älskar bakverk och efterrätter men alltid hinner bli för mätt för sådant. Det behöver inte ens vara buffé utan det räcker att gå ut och äta. Värst är det när de ställer fram brödkorgen och det visar sig vara världens godaste bröd. Jag skulle kunna gå ut bara för att äta brödet, så gott är det!

Från det ena till det andra, när jag kom hem från vår lilla nöjestur kunde jag inte riktigt släppa det här med kostnader. Brukar alldeles vanliga familjer gå ut och luncha för ett par tusenlappar i månaden? Och om man då föreställer sig en helt vanlig familj så är det inte helt ovanligt med inkomster som motsvarar våra, ponera att familjen har bil också som kostar ett par tusenlappar i månaden. Hur får de ihop det? Jag vet ju vad vi får över till sparande och vi har som bekant extremt låga kostnader i jämförelse med de flesta andra. 

Eller är det jag som överdriver när jag hävdar att det är "dyrt"? 
Varje sommar kan man läsa artiklar i dagstidningarna att det blir mycket pengar för en familj som vill vara en heldag på en nöjespark och då har man räknat inträde, åkband, mat och glass. Jag förstår att tusenlapparna rinner sprutar iväg då men nöjesparker är ändå en sällan-grej man kanske gör någon gång på sommaren. Men äta ute gör folk väl mest hela tiden? 
16 kommentarer:

 1. Nu är våra barn förhållandevis små (snart nio resp sex år), så det kanske inte är så representativt, men vi äter mest på McDonalds och liknande ställen om vi äter ute. Inte för att det är särskilt gott, men det är det enda man kan veta säkert att ungarna äter. Går vi vuxna ut själva äter vi gärna något dyrare (men faktum är att sushin vi åt sist vi åt "ute" var både god och mättande och kostade under 300 kr för oss båda, trots att det var ett hippt ställe i centrala stan, så det går ju att äta hyfsat prisvärt om man vill).

  Många gånger är det väl dryck etc som drar iväg kostnaderna, eller om man är just på ett sånt ställe som nöjesparker och liknande, där allt är hutlöst dyrt.

  Får våra barn välja matställe helt fritt och vi vägrar McDonalds är deras drömrestaurang IKEA och deras köttbullar, så jag har i alla fall inte lyckats överföra min smak för löjrom och champagne (som jag gärna väljer om jag inte behöver tänka på kostnaderna) på dem ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla ställen där man inte har några alternativ (förutom medhavd matsäck då) är alltid dyrast. Nöjesparker, flygplatser, tåg osv. och tyvärr oftast sämst också. Då kan jag känna att jag hellre betalar dyrt men motiverat för en helhetsupplevelse och något som är smakrikt och tillagat med omsorg än betalar överpris för dålig mat på platsbricka utan service att tala om.

   McDonalds och alla liknande ställen är faktiskt totalt acceptabla eftersom man vet vad man får för pengarna och hur det smakar. Du går inte dit och blir besviken eftersom du visste vad du har att vänta. Mina barn älskade också McD när de var mindre men nu uppskattar de "riktig" restaurangmat vilket ju ändå är en bra utveckling...

   Har jobbat ihop med vuxna människor som bokstavligen lever på snabbmat/skräpmat och det kan omöjligen vara en bra mathållning.

   Radera
 2. 155 kr för soppa skulle jag nog aldrig betala. Inte när man vet hur superbilligt det är att tillaga hemma (och för restaurangen). Och hemlagad soppa blir minst lika god. Nä, då betalar jag hellre lite mer för någon mer avancerad rätt eller buffé �� Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar hur du tänker men jag måste säga att i det här fallet kändes 155 kr för soppa, bröd och lite ost mer "prisvärt" än ägg, bacon, bröd och lite ost för 295...

   Brunchbuffén bestod till stor del av sådant jag inte alls är särskilt förtjust i, i alla fall inte på restaurant. En "riktig" buffé (utan frukost-tema) hade varit en annan sak.

   Radera
 3. Bra inlägg som vanligt!

  Känns som om de tar betalt för läget, kanske har de rejäla kostnader för marken och någonstans måste ju pengarna komma ifrån. Jag tror det är svårt att motivera 155 kr för en soppa oavsett vad som finns i den, runt 50 kr för en skål soppa kan jag sträcka mig till om den är riktigt god. Tyvärr är det så när man ska ut och äta, det blir en massa extra kostnader som vi prismedvetna personer ryggar för. Och att resa iväg i Sverige är definitivt dyrt speciellt maten brukar kosta hutlösa summor. Nu befinner vi oss i varmare breddgrader där en god lunch kostar 20 kr, lycka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ställen där Dagens Soppa m bröd kostar 65-75 kr men under det har jag aldrig hittat, inte i riktig restaurangmiljö. Sedan är det givet att man betalar för annat än maten (läget, lokalen och uppassningen) men jag tycker oftast inte att det är värt det. Inte för en vanlig ut-och-lufta-sig-utflykt.

   Radera
 4. Håller helt med dig. Restaurangbesök för en familj är en dyr kostnad. Känns väldigt sällan värt pengarna. Matsäck och picnic kan vara både gott och trevligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut!! Jag upplever att barn oftast äter bättre när det är egen matsäck eller t ex korvgrillning ute i naturen över öppen eld.

   När mina barn var yngre fick man vara glad om de åt upp hälften av maten på tallriken, även om vi beställde barnportioner. Och de pannkakor eller köttbullar som brukar ingå i barnmenyer gillade de inte alls...

   Radera
 5. På restaurang går man inte främst för att äta, det verkar vara en utbredd missuppfattning att det har med mat att göra.
  Vad du betalar för är service, "status" och bekräftelse.
  Är du ute efter mat? Ät hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BÄSTA sammanfattningen!! Exakt så!

   Radera
  2. haha exakt så är det! Mycket bra sammanfattning!

   Radera
 6. Jag tror att det är många "vanliga familjer" som äter på det sättet som du beskriver. Och det är också anledningen till att många "vanliga familjer" tycker att det är så svårt att spara. Det är svårt att spara om man inte gör avkall på något.

  Själv kan jag utan problem äta dyrt emellanåt. Riktigt galet dyrt men det gör jag med gott samvete för att jag varit ekonomisk däremellan. Det är som med träning. Tränar man och äter vettigt de flesta dagar behöver man inte fundera över att man äter mycket och onyttigt nån dag emellanåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja, finns så mycket att säga om "vanliga" människor och deras sparande. De gör en (oftast tillfällig) åtgärd men slösar sedan på som vanligt med 99% av resten av pengarna, bara för att upptäcka att det "inte gör någon skillnad". Har suttit i alldeles för många sådana fikarumssamtal genom åren. Hade en arbetskamrat som då och då fick för sig att bli mer ekonomiskt genom att gå bort till matbutiken för att köpa energidricka eller "nåt gott" istället för att handla i den svindyra kiosken som låg precis bredvid arbetsplatsen. Två-tre gånger, sedan blev det kiosken igen. Och personen i fråga köpte minst en dricka om dagen. Istället för att sluta köpa, eller åtminstone dra ner på konsumtionen av drickor och mellanmål. Naturligtvis får var och en göra som den vill och jag struntar fullständigt i vad andra gör med sina pengar. Men det är ett bra exempel eftersom det synliggör mångas förhållningssätt till pengar/sparande.

   Radera
 7. Vi har gått ut & ätit alla fem (två vuxna & pojke 16, pojke 11 & flicka 9) på O'learys EN gång. Dels för att fine dining liksom inte funkar för kidsen som helst äter nåt halvgott och pommes (i detta fall ribs eller fish n chips)... och de orkade inte hela portionen heller. Mycket läsk och ingen plats för efterrätter blev det. Happ! Nåväl, det var väl trevligt & så, men vi hade kunnat "lyxa hemma" en hel vecka för summan vi spenderade där den kvällen. Vi har än inte gjort om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som aktieägare får jag och ena grabben gratis middag på O'Learys i Sälen i anslutning till Skistars bolagsstämma varje år. Dessutom finns det alltid en sweet deal på skidåkning den helgen och som om inte det vore nog så är det dessutom en riktigt bra investering.

   Radera
  2. GRATTIS!! Det är när man börjar räkna på det viset ("vi hade kunnat lyxa hemma en hel vecka för summan") som man blivit en Sparis! Det är då man "knäckt nöten". Även om man någon går ut och äter så är det tankesättet som räknas!

   Jag använder mig av det själv i många sammanhang och det hjälper mig mycket i mitt sparliv :)

   Radera