torsdag 10 september 2015

Abonnenter är vi allihopa del 2

Kvällarna blir mörkare och jag blir tröttare. Det har varit en del föräldramöten och annat som tagit tid på kvällarna så jag skriver det här lite halvsovandes i sängen. Får se hur mycket jag orkar men ska dra det viktiga. 

Nu är det nämligen gjort! 
Beslutet är fattat så imorgon säger vi upp abonnemanget på Comhem och ändrar till att enbart betala för bredband. Från en månadskostnad på 577 kr - till 349 kr. 
Detta innebär en besparing på 228 kr i månaden. Några hundralappars skillnad kanske inte låter mycket men på ett år är det 2736 kr. Det är faktiskt ganska mycket pengar, särskilt om man räknar med alla andra besparingar. Lägger man ihop allt, från att jag slutat snusa till att vi inte längre köper påsar när vi handlar mat så blir det en hel del pengar.

Det enda vi kommer att sakna är hemnumret på den fasta telefonen. Alltså vi vuxna, barnen bryr sig inte. De använder den aldrig och tycker att det är mossigt och förlegat. Jag kommer att sakna själva telefonnumret som vi haft ungefär sedan det vandrade mammutar på gatorna i Sverige. Jag har inte svårt att rensa och slänga saker hemma men tydligen blir jag väldigt nostalgisk när det kommer till annat än materiella saker. Det är ett telefonnummer, herregud! Jag förstår att barnen himlade med ögonen och tyckte att jag var pinsamt löjlig när jag sade att det där numret betyder mycket för mig. Jag måste skärpa mig. Bilder på barnen var små betyder mycket - absolut. Ett gammalt telefonnummer - Eeeh? "Det är ändå bara mormor och en massa jobbiga försäljare som ringer på den" som ena sonen sammanfattade det. Och det är ju sant, alla ringer oss på våra mobiltelefoner. En tråkig sidoeffekt av detta är att vi pratar mindre med personer i vår omgivning eftersom man numera alltid ringer direkt till den man vill tala med. Förr, när man ringde på fasta telefoner, bytte man först alltid några ord med den som svarade innan telefonen lämnades över till den man sökte. Och förr betalade vi för ett telefonabonnemang, nu har vi tre. Å andra sidan är det billigare att ringa nu. När jag flyttade hemifrån hade jag alltid telefonräkningar på närmare 1500 kr. i månaden. FÖR NÄSTAN 100 ÅR SEDAN?! Och från allra första början, när man ringde lokalsamtal eller dyrare rikssamtal! Mina mobilräkningar nu överskrider i stort sett aldrig 300 kr. Det är en saftig skillnad. 

Nåväl, jag angriper ekonomin från alla håll nu och försöker hitta nya besparingsmöjligheter. Mitt köpfria år var för nybörjare och nu vill jag spela mer avancerade takter. Lite som att börja med ettans mattebok och sedan jobba sig upp till universitetsmatte. Grötmåndag har blivit ett stående inslag varje vecka (med undantag när barnen har kompisar som ska äta här). Tonårssonen älskar gröt så han ser alltid fram emot detta enormt mycket. Han har lagt fram ett önskemål om mannagrynspudding nästa måndag. Jag kan tycka att det är mer dessert än mat men å andra sidan är det väl ungefär som att äta pannkaka eller våfflor till middag. Min man kommer dessutom hem sent på måndagar så det är ett tillfälle för mig att ensam ägna mig helhjärtat åt barnen och slippa ägna den tiden åt matlagning. Och om någon oroar sig över barnens näringsintag, snälla gör inte det! Alla andra dagar äter barnen två lagade mål om dagen men just måndagarna har istället blivit någon slags myskväll. Att äta en tallrik gröt med frukt eller bär är knappast ett sämre alternativ än en meny på närmaste hamburgerhak. Att jag säger detta beror på att jag ser hur folk överreagerar på var och varannan liten grej som skrivs på nätet nuförtiden. Det har aldrig hänt på min lilla blogg men så har jag helt klart läsare som är klokare än genomsnittet också.
Och med det säger jag godnatt och tack för idag.22 kommentarer:

 1. Först o främst vill jag tacka för en alltid intressant och välskriven blogg. Jag läser de flesta inläggen men är dålig på att kommentera. Tänkte dock tipsa om att ni genom att byta till IP-telefoni kan behålla ert "fasta" telefonnr-men till en mycket lägre kostnad, lite beroende på typ av abonnemang.Det finns flera leverantörer-vilken som är billigast idag är jag osäker på. Själv använder jag Phonzo-och ringer för en del av abbonemangskostnaden. Det finns även abbonemang med lägre avgift där alla ringda samtal debiteras. Ett prisvärt alternativ -tycker jag - för att kunna behålla det fasta numret - av vilka själ man än vill. Nostalgi eller ej. Lycka till i jakten på kostnader. Jag fortsätter följa din jakt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar varmast! Blir extra glad över att du faktiskt valde att lämna ett fotavtryck i kommentarsfältet :)

   Det är IP-telefoni vi har...eller rättare sagt hade eftersom vi sagt upp den nu. Det var egentligen ingen större kostnad men många bäckar små... Lite som med min månadsavgift på bankkortet som "bara" kostade 20 kr i månaden och uppmärksamma bloggläsare läxade upp mig för att jag accepterade kostnaden när det finns kostnadsfria alternativ.

   Radera
  2. Om man vill ha kvar ett nummer så att andra kan ringa till en men man inte vill betala en massa för det, så har Phonzo något som de kallar Phonzo Cash. Det är som ett refillkort för ett fast nummer. Skillnaden mot refill för mobiler är att man behöver inte ladda det någon fler gång om man inte ringer själv från det. Så för 50 kr behåller man sitt nummer så att andra kan ringa till en. Vill man använda det för att ringa kan man sätta in pengar i förväg som det då dras ifrån, när pengarna är slut så går det bara att ringa in.
   Som barnfamilj med mindre barn (som inte har mobil) är det bra att ha kvar ett fast nummer, så vet deras kompisar vilket nummer de ska ringa (de ringer inte till min mobil och jag måste meddela att jag är och handlar, prova att ringa till min fru).

   Radera
  3. Smart! Nu har vi iofs varit utan fast telefon en längre tid så tyvärr kom tipset lite för sent. Jag hade nämligen gärna behållit vårt gamla underbara telefonnummer. Att vara utan fast telefon har funkat bra, det är någon enstaka gång jag saknat den (t ex när något barn varit ensam hemma och haft mobilen avstängd...frusterande!).

   Radera
 2. Du är på rätt spår. Att spara 2700 kr per år ska inte underskattas. Försök spara in det på att hitta billigare bordsmargarin eller släcka lamporna i rum du inte är.

  Själv håller jag på att snickrar på ett inlägg om våra grötveckor. Gröt mån-fre i olika varianter. Bör dyka upp nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar efter ditt grötinlägg!
   Min favorit är mannagrynsgröt men brukar oftast ändra mig i sista sekund och koka havregrynsgröt i alla fall pga nyttigare och mer fiberrikt. En annan favorit är att koka havregrynsgröten på mjölk (och då göra den lite lösare än vanligt). Fick alltid det när jag var liten när mormor kokade gröt åt mig.

   Radera
 3. Gröttips i skördetider: Äppleris! Kan kokas med varierande grad av socker och är vansinnigt gott både varmt och kallt. Det är egentligen risgrynsgröt utan mjölk där man kokar med äpple och kanelstång. Sök recept på internet eller om du har någon gammal kokbok.

  Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äppelris är väldigt gott och funkar bra som mellanmål också. Vill man lyxa till det kan man ha i lite russin också. Recept finns i bl a Prinsessornas kokbok. Min mormor brukade laga det och jag gör det numera när vårt lilla äppelträd bär mer frukt än man kan begära.
   /Sara

   Radera
  2. Omggg vad gott det låter!! Måste testa! Hör direkt att det är något mina barn kommer att älska. Äter man gröten som den är eller ska man hälla på mjölk som med vanlig gröt?

   Radera
 4. Ja, den känslomässiga bindningen till ett telefonnummer är intressant att reflektera över. Kul läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag är lite störd med min känslomässiga bindning. Men det är ju helt klart värt att reflektera över :)

   Radera
 5. Både sambon och jag älskar gröt i alla former! Och det var minsann en räddare i penganöden också förut, när jag var ensamstående mamma. Havregrynsgröt med rårivet äpple. Gott, mättande, billigt och nyttigt./ AnnA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar också gröt. Förstår egentligen inte varför gröt har fått den där stämpeln som "sista utväg för fattiga att få något varmt i magen". Det är lättlagat, gott, enkelt och i vissa varianter nyttigt! Visst, det saknas glamourfaktor men ändå. Jag äter hellre god gröt än makaroner med ketchup.

   Radera
 6. jag sa upp min hemtelefon i årsskiftet... och fick tre månaders uppsägningstid. fine, men irriterande. men herregud va svårt att få det uppsagt! de gillade INTE att jag skulle säga upp det, försökte med alla möjliga konstiga krångelvägar. jag hade min hemtelefon o bredband hos samma leverantör o de hävdade att mitt bredband skulle bli sämre om jag tog bort hemtelefonen? öh, lever vi inte på 2010-talet kanske? ok, om det hade varit 94, men inte 2015!! de försökte med att det bara skulle kosta 20 kr att ha det kvar o jag fick ringa hur mycket jag ville. öh, nej tack. jag vill inte ha mitt abonnemang kvar! så, till sist, efter mycket om o men, gav de med sig. jag har nu bara min mobil o det passar utmärkt =) inga fler telefonförsäljare eftersom man inte kan söka upp mitt nummer på nätet!
  så lycka till! jag hade mitt nummer i 15 år, det kändes konstigt i början att inte ha hemnumret längre, men det gick snabbt över =)
  Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu sitter jag här och deppar över mitt förlorade hemnummer... Skönt att du säger att det går över :)

   Oj, vad märkligt att de inte ville att du skulle säga upp telefonen? Jag kan förstå att de inte gärna vill att man säger upp sig som kunde helt och hållet för att gå över till en annan leverantör men du skulle ju behålla bredbandet?

   Till oss sade de ingenting om telefonen utan ville att vi skulle behålla tv-kanalerna så de sänkte priset till 329 kr, lovade snabbare bredband och ny box. Med andra ord några tior bättre pris än vad som står på hemsidan.

   Mitt nummer finns inte heller på nätet så jag ser verkligen fram emot att slippa alla telefonförsäljare!

   Radera
 7. Jag förstår helt ditt resonemang. Å som förälder är det ju egentligen bra om alla ringer till hemtelefonen, så man får lite koll på vem som ringer ens barn och när. Jag tycker att det är superkonstigt hela grejen med att alla i en familj har egna telefoner och egna nummer. Jag råkar aldrig få min sambos arbetskollegor i telefonen och han pratar ju inte med mina kompisar när de ringer på min mobil. Hemtelefonen är liksom en minidefinition på familjebegreppet "det är vi som bor här och det är någon av oss du får i luren".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så! Så himla kul att du fattade precis vad jag menade. För att inte tala om barndomsminnet, hela spänningsmomentet när vår fasta telefon ringde och vi inte visste vem det var till när vi ringde. Det här var innan nummerpresentatörens tid. Vi hade en telefon i hallen in till matsalen och en i mina föräldrars sovrum. Det var lyx att få stänga in sig i deras sovrum och prata ostört med sina tjejkompisar...

   Radera
 8. Såg din grej om 1500:- i månaden för det fasta abonnemanget. Fick mig att gräva lite bland gamla fakturor och såg att år 2000 betalade jag per kvartal och då var kvartalsavgiften (alltså ej "markeringarna" eller minutkostnaderna som det heter nu) hos Telia "Privat" 315:- inkl moms.

  Inspirerad av detta tittade jag även på 1993 - då det hette Televerket (!) och då var det 217:- plus 25% moms för ett kvartal, dvs 271:-

  Dina 1500:-, kan det ha varit för ett kvartal och inte en månad? Kan det eventuellt ha varit inkl mobilabonemang på samma faktura?

  Ser på Comhems hemsida att 100 Mb/s kostar 349:-/månad så jag antar att det är ett sådant ni har?
  Med just Comhem så verkar de vara öppna för både prisavdrag och förhandlingsmöjligheter, vet att jag tidigare i praktiken betalade 30-50% lägre pris än de som de angav. Att anteckna när det inte fungerar, att titta vad konkurrenterna erbjuder samt inte minst titta på deras egna kampanjer och utnyttja dessa, även om det kan ligga någon månad bort från min nuvarande bindningstids utgång.
  Titta gärna på Comhems årsredovisning så ser du att det har riktigt bra marginaler, upp till 50% tidigare. Nu är ju företaget sålt till (andra) riskkapitalister vilket innebär högre (ränte)kostnader för bolaget och därmed har marginarna (kanske) minskat något.
  Men det finns stora möjligheter till prisavdrag alltså

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du har säkert helt rätt! Det kan mycket väl ha varit telefonräkningar som kom kvartalsvis. Jag minns liksom bara vad själva beloppen låg på men inte hur ofta räkningen kom.

   Det jag minns är att man betalade olika taxa för lokalsamtal och rikssamtal. Och det jag också minns är att jag och mina tjejkompisar kunde sitta i timmar och babbla med pauser för tekok och toalettbesök då den andra väntade i luren (inga bärbara telefoner på den tiden inte...).

   Du har helt rätt angående Comhem och vi blev erbjudna att behålla TV-kanalerna för 329 kr + snabbare bredband + ny box. Mer än så lyckades vi inte pruta ner det men det kändes ändå okej. Varmt tack för att du tipsade (härligt att du är så påläst och kollar upp saker!).

   Radera
 9. Inget som helst fel i gröt, det har fött upp många, både fattig som rik. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och en härlig bonus med grötmiddag är att man slipper hela det där putsa-skala-skära-hacka-blanda-koka-steka-köret en dag. Det blir liksom en matlagningsfri dag. Semester från spisen. Nästan i alla fall.

   Radera
 10. VI GÖR LÅN NU TILL LÅGT HASTIGHET 1% {adoifloans@gmail.com}

  Om du behöver ett brådskande lån för att starta ett företag, behöver du ett lån? Vi ger både företag och privatpersoner lån, så om du behöver ett akut lån nu inom 6 timmar kan vi låna dig ett lån utan dröjsmål
  lånet är nu tillgängligt till en låg ränta på 1%: Kontakta oss direkt på följande adress: [ADOIFLOANS@GMAIL.COM]

  Fullständiga namn:..............
  Land:..........
  Stat:..........
  Belopp:..................
  Lånets längd: ..........
  Telefon: .............
  Ockupation:............
  Födelsedatum:.......
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,
  Företagsnamn: ADOIF LOANS INC
  Företagets e-postadress: {adoifloans@gmail.com}
  Jag önskar dig allt gott.

  SvaraRadera