tisdag 6 februari 2018

Om man samlar på sig saker utarmas själen

Många som kommer hem till oss för första gången påpekar hur luftigt vi har det. Det är en finare omskrivning för kalt och sterilt men jag tar det som en komplimang ändå. Allt är naturligtvis relativt och frågar man ordförande i Minimalistföreningen så vet jag inte om jag får kalla mig behörig minimalist, men en sak är säker - jämför man med folk i allmänhet så har vi mycket mindre bråte. Det första som slår mig när jag kommer hem till andra brukar vara hur mycket saker de har! Både saker som står framme men också det antal byråer och garderober som krävs för att få plats med allt de samlat på sig. Då och då lyckas jag få en glimt när de öppnar ett skåp och får oftast hålla tillbaka en chockad liten flämtning. 

Här hemma gör vi tvärtom och har medvetet valt att ha ont om förvaringsutrymmen. Dels på grund av svårmöblerade utrymmen i bostaden men också för att det är ett effektivt hinder mot att samla på sig för mycket grejer. Utöver sådant som verkligen kommer till användning ser jag ingen anledning att ha en massa saker liggandes i skåp och lådor.  Dessutom vill jag ha ordning och reda så att jag vet exakt var allting finns. Vi har varit flexibla med olika lösningar i takt med att familjen förändras och möblerar ofta om i skåp och garderober. Ju mer man håller på desto mer inser man att det alltid går att rensa lite till och komma på nya och smartare lösningar. 

Som ni vet går det hand i hand med sparandet. Det kostar pengar att ständigt köpa nytt. Lågpriskedjor som Lagerhaus är perfekta när man verkligen behöver något för en billig peng. Nackdelen med lågprisbutiker är att många frestas att köpa alldeles för mycket skit bara för att priserna känns överkomliga. Men jag har så otroligt svårt för småkrafs som tar plats. I alla fall sådan där massproducerad skit som de här kedjorna pumpar ut på löpande band.

Mitt bästa spartips är att låta bli att göra av med pengar. 
Mitt bästa förvaringstips är att vara onostalgisk och ha så lite saker som möjligt. 
Lever man efter de budorden blir man automatiskt en vinnare till slut. 

Men för allt som redan finns hemma har jag några smarta tips.
Alla som har barn vet att man drunknar i grejer och då menar jag inte ens leksaker och kläder utan allt det där andra. Sentimentala saker. Sådant de kommer hem med från förskolan osv. Man måste vara tuff och inse att man inte behöver spara allt. Det fina med barn är att det skapas nya minnen hela tiden. Vi har gjort så här: barnen har varsin pärm. Där finns alla deras viktiga papper samlade, men också plastfickor med de teckningar vi vill spara. Det räcker. Det var inte länge sedan min mamma gav mig en tung jättepåse fylld med gamla skrivböcker och papper som sparats sedan jag var barn. Det var gulligt i två minuter att se sin handstil som barn men sedan försvann ögonblicket och jag insåg att man sparat allt detta i onödan. Hon hade kunnat spara en liten skrivbok. Och tro inte att mina barn ägnade någon som helst uppmärksamhet åt deras mammas första försök att skriva Aa, Bb och Cc för hundra år sedan. Min mans första gameboy fick helt annan uppmärksamhet. 

Nästa tips vet jag att jag redan berättat men det är så smart att jag gärna upprepar det. Jag har en plastmapp med flera fickor där jag sorterar alla rabattkuponger, värdecheckar och presentkort. Om och när något behöver handlas så tittar jag där och kan anpassa inköpen efter var jag har kundförmåner. En del värdecheckar har kort giltighetstid och då brukar jag fästa den på kylen med en magnet för att inte glömma bort att använda den i tid. 

Att ha KOLL är egentligen det allra, allra bästa förvaringstipset. För att inte tala om hur bra spartips det är. Ha koll och ordning på allt. Sprid absolut inte ut saker på flera ställen för då blir det svårt att få en överblick. Jag älskar korgar och förvaringslådor och använder dem till allt. Dels för att det blir superordning, men också för att kunna få perfekt översikt. 

I klädkammaren har vi korgar där vi förvarar hygienartiklar, tvättmedel och liknande förbrukningsartiklar. Jag är som nöjdast om det finns tre-fyra av varje hygienartikel. På så sätt behöver vi aldrig handla till fullt pris eller råka ut för att tandkrämen tar slut. Jag har lådor till allt: städlåda, medicinlåda, skoputslåda och en present-pyssellåda där jag förvarar presentsnören, sidenband, stickers, julklappsetiketter och liknande. 

Ni vet den där "skräplådan" alla har i köket? Jag har inrett vår låda med små förvaringsfack från Granit (de går att fästa i varandra och kombinera som man vill) för att ha ordning på småpryttlarna som hamnar där. Där finns alltid gem, gummisnoddar och säkerhetsnålar som jag inte ens köpt utan som bara hamnat där. När man behöver något är det enkelt att hitta och jag slipper gå och köpa det.

Eftersom vi försöker hålla prylmängden nere är det också mycket lättare att ha koll på vad som finns. Mitt framtida projekt är att ta tag i några stora förvaringsboxar med pappersbilder som jag samlade på mig innan man gick över till digital bildförvaring. Jag hade ett ganska stort fotointresse så det handlar om 6-7 fulla lådor. Det är något som stört mig länge men förr hade jag inte tid och nu har jag inte ork. Tanken är att gå igenom kuvert för kuvert och rensa bort alla som saknar betydelse. Det finns mängder av bilder på landskap, blommor och djur som jag absolut inte har något behov att spara. Målet är att halvera innehållet i våra skåp och lådor ytterligare en gång utan att bli av med något som jag sedan inser att jag borde behållit.

Har ni riktigt bra förvaringstips så dela dem gärna med mig och läsarskaran. 


33 kommentarer:

 1. Wow, respekt. Fumio i "Hejdå saker" liknar förvaringsmöbler vid skadedjur. "Utrotar ni källan till ohyran eller bara avkomman (prylarna)". Kör också pärmar till barnen, med lite vilja kan man knöla in det mesta. Ett tips om man har ritbarn som löpande lämnar halvfärdiga teckningar på pysselbordet: Tidskriftsamlare märkt "pågående projekt" där de kan plocka fram teckningen igen om så önskas. Det gör det i 99% av fallen inte och då rensar man vidare i runda arkivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säger inte ens hejdå till sakerna utan hivar bara ut dem utan ett ord :)

   Smart idé med tidskriftsamlare! Hoppas att alla med barn i skaparåldern ser detta fenomenala tips.

   Radera
 2. Bästa förvaringslösningen anser jag är att inte ha så mycket grejer. De få tillfällen jag vågar yppa den kommentaren när någon gnäller över att de behöver bara hitta smarta förvaringslösningar - ja, stämningen blir lite artigt frostig. När jag då brukar förtydliga att problemet nog ligger i att ha för mycket grejer än sakna bra förvaringslösning tittar de storögt och mumlar att så är det kanske.

  Några kompisar har sagt till mig när vi ex sitter och pratar och dricker te hos mig att det är så skönt att vara hos mig för jag har så lite grejer och det blir luftigt och "man kan andas".

  Nu har jag inga barn så det underlättar säkert att hålla nere på grejerna.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar även med barn, det är bara en något större utmaning :)

   När barnen var små hade vi hälften av leksakerna uppe i lägenheten och hälften i förrådet och så bytte vi lite då och då. På så sätt blev allt nytt och spännande hela tiden istället för att de bara river ut allt.

   Men jag håller med dig, har också varit hemma hos prylsamlare som anser sig trångbodda eller sakna förvaring. Gemensamt för alla är att de har MYCKET mer prylar än vad jag har, och mycket som - i mina ögon - känns onödigt och överflödigt.

   Radera
 3. Efter att ha sett mitt första avsnitt någonsin av ”Ullared” är jag lätt illamående och förfärad över vad folk faktiskt köper utan någon som helst eftertanke. Jag har besökt Gekås, så jag praktisk erfarenhet, förr om åren en till två ggr om året och det kan vara väldigt praktiskt om man väljer rätt varor som fyller behov, typ hygienartiklar och när de köpt in provkollektioner av kläder etc. Men detta besinningslösa shoppande som folk stoltserar med är ju ett slöseri med resurser. På samma nivå som folk som handlar från Wish och Ali Express och slänger grejerna... Jag är varken minimalist eller superekonomisk, men ju äldre jag blir desto stramare blir jag när det kommer till ”shopping”. Den klassiska frågan ”Behöver jag detta?” tål att upprepas, ofta(re). / C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, hur kunde jag glömma Ullared?!
   Jag har aldrig varit där och endast sett fragment av programmet men förstått att många mäter kvitton och mer eller mindre tävlar om att handla så mycket som möjligt.

   Jag tvivlar på att det ens lönar sig att handla på sådana lågprisparadis. Det blir Ikea-effekten, men tusen gånger värre. De flesta åker till Ikea för att köpa en liten grej och kommer ut med den + 5000 kr fattigare för att de "passat på" att köpa allsköns småsaker när de ändå åkt dit. Och klarar man inte ens att hålla sig till inköpslistan när det gäller Ikea som har varuhus överallt så kan jag bara tänka mig hur mycket man lockas att "passa på" när man ändå åkt till Ullared...

   Radera
 4. Jag är så jäkla glad att jag började rensa ut garderober, köksskåp, lådor och all annan förvaringsgrejs. Nu är jag mäkta stolt över vad jag åstadkommit, inte en enda pryl som inte fyller sin funktion får vara kvar. Och då ska vi inte tala om alla kläder som fått flytta ut, tröjor, byxor, skjortor som inte använts på åratal har fått ge sig av. Underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så HÄRLIGT!!
   Har man väl börjat och fått ordning på en låda eller i ett skåp så blir man oftast motiverad att fortsätta och då går det av bara farten. Och vips, har man det sådär välrensat och organiserat.

   Dessutom känner man sig inte trångbodd på samma sätt som man kan lätt gör när man har för mycket grejer runt sig.

   Radera
 5. Jag får ångest av allför öppna ytor och kala rum. Halva tiden bor jag själv. Tycker om att omge mig med ting, inte i en salig röra men vill ha saker att fästa blicken på. Att stirra ut i tomma intet på vita väggar eller olika nyanser av grått skulle göra mig deprimerad, hellre en pryl för mycket än inga alls.
  Föredrar mindre rum där man kan dra sig undan och stänga dörren. Öppen planlösning känns ödsligt och inte luftigt för mig. Däremot i skåp, lådor och förråd skulle jag vilja ha en minutiös ordning med få och användbara prylar, tycker det är svårt att nå dit. Var på god väg i somras men så sålde jag min stuga, vips var det om inte knökafullt hemma,så nästan. Svårt att skiljas från stugan, svårt att göra sig av med grejerna därifrån./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops du skulle inte trivas här! Här kan det nog kännas aningen sterilt i hall-kök-vardagsrum. Eller, jag tycker ju inte det men vet att många föredrar mer inredning. Jag tycker ändå det är mysigt och det finns matta på golvet och en massa kuddar och plädar i soffan för en ombonad känsla. Det är mer det där plottret som saknas. Eller rättare sagt, saker som ligger framme i onödan.

   Tycker det är jobbigt med hem som är fullbelamrade med diverse prylar. Särskilt i kombination med att det är stökigt. Visst har vi också det lite stökigt hos oss till och från men aldrig så där kaos-stökigt som det bara kan bli när man har mer saker än förvaring.

   Att det var svårt att skiljas från stugan har jag full förståelse för. Jag fäster mig oerhört vid platser och bostäder.

   Radera
  2. Mattor, kuddar och plädar, hr man det så är det inte direkt kalt. Hur är det med blommor, tavlor och gardiner? Har man fina fönster går det ju bra utan gardiner. Men,men var och en blir salig på sin fason. Huvudsaken att man trivs i sitt hem/ Elsa

   Radera
  3. Vi har både blommor och tavlor, men inga gardiner. Har till och med ett fåtal prydnadsföremål (från resor m.m) men försöker hålla mig till bruksföremål som har en anledning att finnas till. Dvs ljusstakar, vaser eller skålar.

   Och jag håller verkligen med om att det viktiga är att man trivs i sitt hem!

   Radera
 6. YOU'RE MY SOUL MATE!
  Alltså röja och decluttra, det är bättre än allt. Finng INGEN större tillfredsställelse. Jag har gjort det i garderoben för flera år sedan men övriga huset, som även innehåller man ich barn, har varit svårare. Folk som kommer hit tycker alltid att vi har det så rofyllt och lite saker men jag vet ju vad som finns i lådor och hörn.. Dessa håller jag nu på att beta av och HERRE GUD så underbart det är. Jag är stenhård, det är hårda kriterier varje sak ska uppfylla för att fortsätta gona sig i mitt hem. Mina kökslådor är som våta drömmar av ordning. Jag rensade ut en hel ICApåse med onödiga sladdar/laddare/elektronikjunk. Jag tror att hela huset kommer vara genomgånget om ett par veckor. Sedan är det "bara" att hålla det i skick. Du skulle nog gilla Jenny Mustard på You Tube, och Puck Up Limes. Sköna kvinnor med ordningssinne, både i besticklådor och när det kommer till ekonomi.
  Jag är för det mesta insnöad, det är vad som hönt sedan jag kommenterade sist. Snö. Snö. Snö. Det var roligt de första två månaderna men nu börjar vi tröttna. Elsa, we know you're fierce. But PLEASE go being awsome somewhere else liksom...
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du nämner Jenny Mustard!! Jag upptäckte henne (och David!) för något år sedan och älskar deras hem och anser att de behärskar det minimalistiska formspråket till fulländning.

   Så ser det INTE ut hemma hos oss.

   Vi har två barn + hund och skulle aldrig kunna uppnå den nivån av minimalism. Tror inte jag skulle vilja det heller, även om jag verkligen verkligen uppskattar att vila ögonen på deras behagliga youtubekanal. Varje avsnitt är som några minuters ljusterapi :)

   Men att rensa är så terapeutiskt. Att ha pedantisk ordning i lådor och skåp är oerhört skönt för sinnet och det sparar så mycket tid för hela familjen. När vi vet var allting finns och inte behöver leta hysteriskt efter saker. Fattar inte folk som trycker in allt huller om buller, hur står de ut??

   Är däremot ganska övertygad om att vår Elsa inte är någon manisk hoarder med kaos överallt utan har mer en Leila Lindholm/Elsa Billgren-romantisk inredning som är sådär perfekt lyckat charmig och personlig du vet. Liksom vintageproffsigt. Skills som jag överhuvudtaget inte besitter.

   Radera
  2. Äsch inte ett skit romantisk, bor i en lägenhet med linoleumgolv från -63, skåpluckorna blandat laminat och trä i olika nyanser av vitt, inte mycket att säga till om! Men jag har svårt för alltför mycket tomrum och allt i vitt. Nina Björks skitdrömmar är väl mer min filosofi/Elsa

   Radera
  3. Å NEJ GUD! Jag menade Elsa i Frost! Alltså hon som gjorde is och snö överallt. Hon ÄR HÄR och sprider vansinne med all snö. Jag menade inte till Elsa i kommentatorsfältet. Förlåt Elsa, och alla andra, om ni missuppfattade. Jag skulle aldrig snäsa åt någon. Förutom SnöElsa som begravt oss i snö och bara keeps going liksom. Vi har på riktigt gångar mellan husen, som en rodelbana..
   Morsan

   Radera
  4. Haha, jag trodde absolut att du menade vår Elsa i kommentarsfältet men tolkade det inte som någon snäsning utan mer skojfriskt skämtande. Skyller det på min humor som tyvärr har en tendens att dra åt "rått men hjärtligt-hållet" ibland.

   Radera
 7. Morsan och FruEfficientBadass måste vara en och samma person, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, precis vad jag också trodde! Det är något med språket...

   Radera
 8. No she´s not. Men FruEfficientBadass och jag skulle nog skapa ljuv musik/klicka/förstadejtenligga/ om vi möttes. Tack för tipset om hennes blogg!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. I'm still suspicious :) :) :)

   Kan det verkligen finnas TVÅ av er underbara varelser? <3

   Radera
  2. Det är något förvillande med Morsan och Fru E, kan det inte vara en och samma person som försöker kollra bort oss. Om inte jag missminner mig så skrev Morsan nån gång om att ni rörde er i samma "hoods", jag antar att det är i innerstan hon menar,inte bor hon i hus i Stockholms innerstan. Eller kanske är de tvillingar men har skilts åt vid födelsen,skriver lika bra, får ont i samma tå o s v. Detta är ett mysterium/ Miss Marple

   Radera
  3. Men åååhhh, "Miss Marple"
   Fattar inte att världens charmigaste bloggläsare hittade just till min lilla blogg <3

   Radera
 9. Hoppas att "alla" sett min disclaimer om Elsa. Jag snäste alltså åt den fiktiva Frost-Elsa som förlamat mitt landskap med snö sen i slutet av ..augusti typ.

  Den här morsan bor en bit ifrån Stockholms innerstad. Hon har haft ett förflutet där och är ofta där på besök men njuter nu vildmarksliv med råddjur som äter grönsakskompost på bron i ett kyffigt, men städat, hemman. Att någon ens minns att jag kommenterat ger mig total hybris. Jag har suttit och ritat mood boards till min kommande blogg och känner mig helt redo att starta en pod cast. Jag tror att världen längtar efter 40 plus-mammor som släppt ängsligheten. Kvinnor som inte längre oroar sig för om någon vill ligga med dem. Kvinnor som känner att de är boss när de fyndar billigt istället för att vända ut och in på sig för att ha råd med MÄRKENA. De kanske har råd att köpa MÄRKENA men är trygga nog att känna sig fierce även i en jutesäck och gamla sneakers. Hujuj, ska plugga på youtube om hur man gör. Tills dess njuter jag av Snålcoachen, och numera även av FruEfficientBadass. Men Snålcoachen, du är fortfarande den enda bloggen jag ALLTID letar upp och hoppar högt av glädje när det finns ett nytt inlägg. Jag hänger inte så mycket på bloggar, kollar mest SMHI.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot din blogg, Morsan! Sätt igång! Blir en fin treklöver av dig, Snålis och Fru EB. :)
   /Anna

   Radera
  2. INSTÄMMER!! Det skulle bli en härlig treklöver <3 <3 <3

   Radera
  3. Morsan, kan bli svårt att tvätta bort den här stämpeln nu. Som Elsa-hatare ;)
   :D :D :D

   Radera
 10. Hej,
  Jag är svårt förtjust i din blogg. Andra ekonomibloggar handlar mest om aktieinköp och visar staplar och tabeller och sperad sheets. Din blogg handlar om livet som sparande och det är sådant folk vill läsa. Har du sett de stora amerikanska bloggarna? De handlar också om livet som sparande. Jätte intressant och peppande.

  Ha det gott!

  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack, vad glad jag blir!
   Ärligt talar går det helt i linje med vad jag själv tycker. När jag började läsa ekonomibloggar saknade jag en mer vardaglig blogg som tar upp alla små detaljer kring sparande och privatekonomi på ett realistiskt sätt. De där aktiebloggarna är både proffsiga, kunniga och beundransvärda men det är ju just aktiebloggar med fokus på...aktier!

   Själv finner jag stort nöje i att läsa bloggar av extrem-sparare som lever på snävast möjligast budget, men kan inte riktigt identifiera mig där heller (även om man snappar upp en hel del fiffiga tips!) eftersom jag valt ett liv med både barn och husdjur.

   Som svar på din fråga har jag läst en del på Mr Money Mustache och Early retirement Extreme, men vilka är de stora amerikanska bloggarna du tänker på? Tar tacksamt emot tips!

   Radera
  2. Hej, Jag läser Mr Money Mustache och ERE -bloggarna. Jag läser också Mr Free at 33 och i hans gamla blogg Dividend Mantra har han en blogroll med en massa andra intressanta bloggar listade. Kolla i den får du se.Där hittade jag bl.a en blogg som heter Our Next Life, den gillar jag skarpt.
   Ha det gott!

   Mvh, Anneli

   Radera
  3. Tack för tips! Kommer att kolla upp Mr Free och hans lista samt Our Next Life redan idag :)

   Kul!!

   Radera
 11. Du skriver så fantastiskt,sluta aldrig/ Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt varmaste tack från djupet av mitt kraftlösa och ömma lilla hjärta.

   Radera