tisdag 27 februari 2018

Koll på priser?

Det man förlorar vinner en annan.
Jag har pratat med två personer som gjort bostadsaffärer under januari-februari. En tidigare arbetskamrat som passade på att ta steget från hyresrätt till bostadsrätt. Hon tyckte det var läge att ta sig in på bostadsmarknaden nu när priserna kylts ner en aning. Men som förstagångsköpare var det svårt att få ihop affären och de behövde hjälp med kontantinsatsen. Och då pratar vi inte om något bolånetak på 85% som ställer till det, utan om en kontantinsats på nästan 30%. 

Det andra bostadsköpet handlar om en person i den yttre vänkretsen som flyttat oftare än en cirkus de senaste tio åren. Redan hösten 2016 tecknade hon ett bokningsavtal på en nyproducerad bostadsrätt. Det handlar om en omskriven fastighet och trycket på de här lägenheterna var enormt. Det var många tusen som anmält intresse för ett fåtal lägenheter, och där lyckades hon alltså knipa en. Hon går ner i boyta men får å andra sidan fyra meter i takhöjd och en stor terass. Men att sälja den nuvarande lägenheten blev inte lika roligt. Hon hade räknat med att gå jämnt upp i slutändan, men gick istället back en halv miljon. Vilket får anses mycket när det handlar om mindre lägenheter. Men så är det när utbudet ökat mer än efterfrågan. Det lades helt enkelt inga bud och till slut tvingades hon sälja under utgångspris. Själv hade jag nog inte tagit det lika bra men hon ryckte bara på axlarna och sade att hon räknar med att få igen det beloppet längre fram på grund av det högattraktiva bostadsobjekt hon köpt istället. 

Från det ena till det andra, läste att genomsnittspriset för lunch i Sverige är 94,87 kr. Eller rättare sagt, jag läste att det är Skatteverkets föreskrifter till inkomstskattelagen att en lunch ska vara 94,87 kr. Detta för att kunna räkna ut förmånsvärdet för fri kost. Och detta är snittpriser, det är givetvis dyrare på många ställen. Då slog det mig att jag stannat i tiden och det var en intressant tanke. Jag lever kvar i svunna tider när en lunch aldrig kostade mer än 70 kr. Betyder det att jag kommer att bli en sådan där jobbig kund som alltid klagar över hur dyrt allt blivit? Och skrika att förr kostade minsann en kopp kaffe FEM kronor och då ingick PÅTÅR också. Eller ge mina barn 100 kronor och tro att det ska räcka till ett par jeans.

Vore synd eftersom jag är riktigt vass på att gissa priser. I alla fall matpriser. Såg Bill Gates gissa pris på varor i The Ellen show och han lyckades inte träffa rätt på en enda förutom priset på tandtråd. Men så erkände han också att han inte varit inne i en matbutik på många år. Sedan kan jag tycka det är lustigt hur man valt att fokusera på varor som han med största sannolikhet aldrig kommer i kontakt med överhuvudtaget, som halvfabrikatet rice-a-roni där man bara behöver tillsätta vatten och frysta färdiga pizzarolls (jämförbara med Billys och Gorbys produkter här i Sverige). Jag förstår att man försökte vara lite rolig men det hade kunnat bli mer intressant om man valt dagligvaror som mjölk, kaffe och toalettpapper. Eftersom jag aldrig köper skräpmat hade jag inte heller kunnat pricka in rätt svar och vad skulle det ge för bild av mig? När jag i själva verket kan rabbla kilopriser på det mesta.

Och är det viktigt att de allra rikaste vet vad saker kostar? Tycker vi att de blir mer jordnära eller lika oss om de vet priset på snabbmat eller vad handlar det om? De enda jag ställer höga krav på, och förväntar mig att de har en förankring i verkligheten, är politiker. De behöver känna till den verklighet som de ska besluta om, vilket de tyvärr inte gör. 
13 kommentarer:

 1. Okej, en utmaning då (jag litar på att du inte fuskar). Typpriser på, säg en ICA Supermarket:
  - 1 kilo rädisor
  - Dove pumptvål original, 200ml
  - Fazer blå mjölkchoklad (100g)
  - Maizena
  - Piprensare
  - Barilla Pastasås Olive
  - Svensk rapsolja, 250ml
  - Ett blockljus, 10 cm högt
  - Bakpulver, generiskt märke
  - Ett paket gula Blend
  - Felix Krögarpytt,820g

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj. Det mesta av det där har jag aldrig köpt. Rädisor köps väl knippevis, jag har aldrig sett något kilopris men det finns säkert om man letar. Maizena har jag köpt någon gång för länge länge sedan, men har inte en susning.

   Radera
  2. Gaaah! Det mesta av det där köper jag ju aldrig/nästan aldrig! Kunde du inte ha frågat om bananer? Eller gul lök? Jag får gissa mig fram. Självklart utan fusk (VAD tror du om mig egentligen??!). Med risk för stor felmarginal:

   Rädisor: finns det NU? Garanterat dyrt i så fall, gissar på 150 kr/kilot eftersom ett knippe inte väger så mycket.
   Dove pumptvål: köper när de kostar 10 kr/st, ordinarie pris kanske 23 kr?
   Fazer blå mjölkchoklad: 16 kr
   Maizena 15 kr
   Piprensare: ??
   Barilla pastasås: Köper ej. Ingen aning. 25 kr kanske?
   Rapsolja 20 kr/litern
   Blockljus: köper på Ikea. Ingen aning, gissar på 25 kr.
   Bakpulver: 12 kr
   Ett paket gula blend: 55 kr
   Felix krögarpytt: Köper aldrig så ingen aning men gissar på 40 kr

   Behöver jag skämmas ihjäl nu?

   Radera
 2. Äter inte lunch ute av den anledningen..Det är inte värt ca 100 kr! :-) Inte enligt mig i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det något jag kan sakna så är det de hundratals jobb-bjudluncher jag glatt mumsat i mig genom åren. Det gjorde att jag sällan känt det värt att själv köpa lunch och betala ur egen ficka. Inte ens innan jag blev sparsam.

   Radera
 3. Min egen lunchregel är en utelunch/vecka, och då kombinerat med att träffa kompis eller kollega. Resten av veckan blir det matlåda/yoghurt och müsli/gröt eller ibland fryst färdigrätt. De sistnämnda är såklart dyrare än matlåda men ändå billigare än en utelunch. En ok kompromiss eftersom tiden med småbarn och pendling inte alltid räcker till det man skulle vilja. Lyckas ofta hålla mig till den här regeln och ser också en utelunch med en kompis som ett sätt att hinna träffa mina vänner någorlunda regelbundet även nu under de hektiska småbarnsåren. /Sara, trogen läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ett supersmart upplägg! Jag försöker också begränsa allt utefika/ätande till när det känns viktigt och relevant. Prioriterar för att hålla det sociala umgänget vid liv.

   Men hoppar man över onödiga köp i kiosker och servicebutiker och struntar i att köpa läsk, flaskvatten, chokladbitar, skvallertidningar osv så har man med god marginal råd att lägga en peng på fika/lunch/restaurang utan att det påverkar ekonomin nämnvärt.

   Radera
 4. Haha, några av mina kollegor på jobbet är nära pensionsåldern och de tycker att jag är "tantig" som kan så mycket kilopriser :-)

  En äten matlåda är minst en sparad 80-krona då närmsta lunch kostar ca 120 där jag jobbar. Lunchlådorna i frysen är som en kappsäck med guld, så känns det när jag plockar ut dem.

  I mina trakter får man en större gård, vid en sjö, med skog och mark och i bästa fall en nyrenoverad bakstuga och jordkällare för 4 miljoner. Jag tänkte på det i går då några vänner långt söderut tittar på hus med 600 kvadratmeter tomt för samma summa. Huset är ett totalt renoveringsobjekt men med ett fantastiskt läge på en ofantligt mysig ort vid kusten. Jag skulle också köpa det huset om jag var i deras skor men det ger lite perspektiv på priserna när en kollega visade ett superfint objekt här i trakten med hektar efter hektar med mark, nyrenoverad mangårdsbyggnad och flera ekonomibyggnader med möjligheter att hålla alla slags djur. För samma pris. Det ligger också fantastiskt och jag tror det finns möjligheter att stycka av tomter att sälja.

  Apropå priser på skräpmat. Jag svarade på något ICA-formulär härom dagen. En fråga var om hur de kunde bli bättre. Ja, till exempel skulle de kunna ha MAT till bra priser i sina veckoblad. Det är till 95% halvfabrikat och skitprodukter som ingen människa i världen behöver för sitt välmående, hälsa eller ens överlevnad! Tänk om de hade fyra sidor med extrapriser på bra råvaror istället för läsk och fryspizzor. Den dagen lär ju komma när helvetet fryser till is och mina trakter får en sommar med över 20 grader en vecka på raken i juni...

  Gissar lite på denna:
  - 1 kilo rädisor (22:-)
  - Dove pumptvål original, 200ml (kilopris ca 95:-)
  - Fazer blå mjölkchoklad (100g) (kilopris 130:-)
  - Maizena ( kilopris 75:-)
  - Piprensare pass
  - Barilla Pastasås Olive (köper aldrig men gissar på kilopris 95:-)
  - Svensk rapsolja, 250ml ( kilopris 95:-)
  - Ett blockljus, 10 cm högt ( ca 28 :-)
  - Bakpulver, generiskt märke (ca 22:-)
  - Ett paket gula Blend (ca 65:-)
  - Felix Krögarpytt,820g (kilopris 85:-)

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, men jag tänkte inte kilopris (minus rädisorna). Orkar inte konvertera om till styckepris nu Morsan, du får gissa om, per STYCK. Och kom igen, piprensarna kan du väl slå till en gissning på?

   Radera
  2. Hahaha, jag svarade på FruEffis prisquiz INNAN jag såg att du också tagit dig an uppgiften. Så kul! Skrattade rakt ut åt att ingen av oss ens försökte sig på piprensaren. Och ett kilo rädisor för 22 kr?! Jag gissade på - SKÄMS IHJÄL NU - 150 kr...

   Radera
  3. Morsan, måste för övrigt hålla med dig om reklambladen (och det gäller verkligen inte bara Icas). När jag går igenom alla veckans reklamblad skriker de ut extrapriser på skräpmat, läsk och godis. Är det verkligen de lockvaror som får dit folk att handla? Och behövs det verkligen så många erbjudanden på skräpmat som är förhållandevis billigt redan till ordinarie pris? Jag förstår inte riktigt tanken bakom det hela.

   Radera
 5. Jag är helt fri från HERPES VIRUS
  Herpes är ett allvarligt och återkommande tillstånd som inte kan botas med droger eller injektioner av DR JAMES, men det bästa sättet att bekämpa herpes är att ta naturläkemedel, jag är röd om DR JAMES, den stora herbalisten som botar människor med HIV-virus med hans kraftfulla örtmedicin. Jag kontaktade honom för att ta reda på hur han kunde hjälpa mig och han sa till mig att jag aldrig skulle vara rädd för att han skulle hjälpa mig med den naturliga örtmedicinen! Efter två dagars kontakt med honom berättade han att läkemedlet är klart och han skickade det till mig via DHL COURIER SERVICE och det fick mig på tre dagar! Jag använde medicinen som han föreskrev för mig (MORGON och KVÄLL) och blev botad! Det är verkligen som en dröm, men jag är så glad! För personer som lider av följande sjukdomar, bältros, MS, Bullous Pemphigoid, Diabetes, cancer, Pcos, hypotyroidism, Herpes, KOL, HIV, artrit, Hpv, infektioner, leversjukdom, autoimmuna sjukdomar, Parkinsons sjukdom, Lupus och mer ska kontakta honom för hans örtmedicin, för jag är ett levande vittne och jag botades av herpesvirus. och läkemedlet DR James är legitimt. Jag skickade honom vad han bad om och han skickade mig sin medicin som jag tog i 2 veckor och idag är jag här med ett negativt resultat. När jag gick för testet var jag så glad efter att jag tog hans örtblandningsmedicin.KONTAKT DR JAMES FÖR EN PERMANENT KUR E-post: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Casinos Near Me | DrmCD
  Discover what Las Vegas casino hotels are, from the best hotel rooms to the most 나주 출장안마 Check out 안산 출장샵 our 창원 출장안마 list of the top 청주 출장마사지 10 casinos, 구리 출장안마 and find what's popular with

  SvaraRadera