lördag 12 augusti 2017

Recept och mattips

En läsare undrade om jag kan tipsa om vilka tillbehör man kan servera till bjudmat. Det gör jag gärna och jag tänkte att det kan vara bra att svara i ett eget inlägg så att fler kan ta del av mina tips och kanske inspireras. Det är ingen hemlighet att jag föredrar att bjuda på mat som är lättlagad och billig. Samtidigt som jag vill ha nöjda gäster som tycker om maten jag lagat och det kan naturligtvis vara lite knepigt att kombinera.

Mina tre huvudregler när det kommer till bjudmat: 
1. En bra balans:
Bjuder vi på soppa eller gryta är det viktigt att även bjuda på något tuggigt. Så att det inte bara blir mjukmat. Jag brukar fylla brödkorgen med några olika sorters hårda bröd och inte bara mjukt bröd. Bjuder vi på "bara fika" så finns det aldrig endast sött på bordet utan även salt och fruktigt. T.ex. skålar med lite olika salta snacks och ett fat frukt (t ex melon, vindruvor, päron eller jordgubbar. Köper efter säsong och pris).

2. Det får aldrig upplevas snålt.
Hellre för mycket än för lite. Det är bättre att det blir en del mat över. Antingen bjuder vi någon annan eller så äter vi glatt upp resterna dagarna efter kalaset. 

3. Lätt mat - lite tyngre dessert. Tung mat - lättare dessert. 

Trots att vi bjuder på väldigt enkel mat så upplever jag att gästerna trivs med vårt upplägg, att det alltid är någon form av plock och blandning. Vi har oftast barn bland de inbjudna och då är det perfekt att servera tillbehören vid sidan av. 

Våra favoriter som ofta återkommer: 
Fetaoströra (gott som sås, röra, dipp eller pålägg)
Ett paket fetaost (eller Apetina) som man mosar ordentligt med en gaffel. 
1 burk creme fraiche. 
Krydda med svartpeppar
Blanda.

Ädeloströra 
100 g ädelost
1 burk creme fraiche
(jättegott med hackade valnötter i men vi skippar det pga nötallergiker i familjen)

Parmesanchips
Ugn 200 grader
Bakplåtspapper på en plåt.
Lägg små högar riven parmesan på papperet. Platta till dem lite.
Grädda i 4-5 min tills de är gyllenbruna. Akta så de inte blir brända. 
Låt svalna på hushållspapper som suger upp överflödigt fett.

Tunnbrödssnacks med parmesan. 
Ugn 175 grader. 
Bre smör på tunnbröd och strö över finriven parmesanost. 
Gräddas i 4-5 minuter tills de är gyllenbruna. Håll koll så att de inte blir för mörka. 
Bryt i bitar.
Serveras helst varma även om de går bra att äta kalla. 
Tror inte vi har bjudit på detta en enda gång utan att samtliga gäster velat ha receptet. Det är så otroligt gott (och enkelt). 

Fyllda smördegsrullar
Ugn 225 grader
Halvtina smördeg och kavla ut i plattor. 
Lägg en liten sträng smulad fetaost på varje platta, peppra med lite svartpeppar, vik in kortändarna och rulla ihop till en hård rulle.
Lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg.  
Grädda ca 10 minuter.
I ursprungsreceptet var det dessutom spenat och soltorkad tomat men det blir gott även med enbart fetaost. Dessutom brukar vi fuska och använda Apetina istället för riktig fetaost, funkar alldeles utmärkt.  

Ibland gör vi snabba tortillasnittar. Det är bara att lägga ihop två tortillabröd med fyllning (vi brukar använda ost och skinka eller salami) och steka i stekpanna utan matfett. Busenkelt. 

Det kan se ut så här: låt oss säga att vi bjuder på broccoli- och blomkålssoppa eller en krämig champinjonsoppa. Då ställer vi fram skålar med tillbehör att lägga i soppan. Det kan vara stekt svamp, rökt skinka, hackad stark korv, strimlad lax eller knaperstekt bacon. Vill man servera med gräddfilsklick eller crème fraiche är det supergott att finhacka lite röd och gul paprika som man strösslar över gräddfilen. Väldigt simpelt men blir en fin färgklick och förvånansvärt gott i krämiga soppor. Hembakat bröd och även hårt bröd för att få tuggmotstånd. Vi köper oftast Finn Crisp och hårt tunnbröd. Ibland Crostini. Dessutom ställer jag alltid fram både färskost och hårdost till brödet. Ett tips är att vispa smör och blanda ner riven västerbottenost. Vispat smör kan för övrigt smaksättas som man vill och gör alltid succé.

Sidospår: ni vet väl att man kan vispa crème fraiche med elvisp när man vill ha den i samma konsistens som vispad grädde? Inte lättvarianten utan 34%. Först blir den tunn men fortsätter man att vispa blir den härligt tjock och fluffig. Den kan även vispas upp istället för grädde till dessert men då behövs honung, vanilj- eller florsocker som smaksättare. Det är supergott!

Minestronesoppa med minipasta som serveras med gott lantbröd och ost. 
Personligen föredrar jag att bjuda på klassisk Minestrone med fläsk och bönor. Det kanske inte låter så gott men tro mig, hittills har alla både tagit om och berömt maten.
Serveringstips: fläsk/bacon och brödkrutonger i skålar vid sidan om så att gästerna själva kan lägga i soppan. Jättegott att servera med parmesanchips eller tunnbrödssnacks med parmesan. 

Bröd som är goda till soppa: 
Foccaciabröd bakat med oliver och flingsalt.
Ugnsgratinerad Hönökaka. Man kan ha på lite vad man vill, t ex ost och rökt skinka eller bacon. Bara att skära i portionsbitar och servera. 
Ugnsrostat tomatbröd (rosta skivat lantbröd i ugnen, gnid det varma brödet med vitlök och mogen tomat. Stänk på olivolja och flingsalt). 

Bjuder vi på mat, t ex en pastarätt är det bara att välja tillbehör ovan och lägga till olika oliver och salami. Då brukar vi även göra en eller två olika sallader (även där efter säsong och pris). Jag tror att jag bjudit alla vi känner på fyllda cannelloni och ugnsbakade Rigatoni eller pastagratäng. Går att variera i oändlighet och jag brukar varva mellan en bas på Bechamelsås (för en krämigare gratäng) eller klassiskt italienskt med en äggstanning och Ricotta. Alltid gott och alltid lika uppskattat. Billigt som tusan och lätt att laga till många. 

När vi kommer hem ska vi bjuda Inredaren och hennes familj på middag som tack för veckan på hennes lantställe. Då kommer vi att laga hemlagad pizza tillsammans där var och en får göra sin egen pizza. Alternativt att vi delar upp oss i två-tre lag och gör olika pizzor som sedan delas av alla. Jag tror att det kommer att bli en jätterolig kväll och att våra barn kommer att uppskatta det. 

Sist men inte minst, vi äter med ögonen så underskatta inte vikten av dukning och uppläggning. Jag brukar använda en snygg skärbräda till ostar och charkuterier. Är det många som ska äta lägger jag ofta upp tillbehör i dubbla skålar som jag ställer i varsin ände av bordet. På så sätt blir det lättare att nå och man slipper man ett evigt skickande av grejer kors och tvärs över bordet. Vi har även ett snurrfat som brukar få stå mitt på bordet. Jag brukar undvika att köpa dyra krukörter och liknande bara för att ha en kvist att pynta maten med. Tycker det är totalt onödigt. Ett annat spartips är att allt uppskuret är i mindre bitar eller tunna skivor. Det blir godare och gästerna orkar äta upp = mindre svinn. Det är så tråkigt att duka av och se en massa halväten mat. Särskilt när man bjuder barn och de tar en tugga av en stor skiva bröd men lämnar resten. Bättre med smått skurna bitar och att den som vill får ta om.





8 kommentarer:

  1. Så många bra tips! Jag sitter redan här och fantasiplanerar alla bjudningar jag ska ha och hur imponerade gästerna och deras smaklökar kommer att bli! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad härligt! Egentligen är ju alla tips på nybörjarnivå eftersom jag aldrig sysslar med avancerad matlagning. Men det är det som är grejen, att det är sådant som går hem även hos proffsen :)

      Radera
  2. Tack för jättebra tips! Ska definitivt provas. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att det uppskattas! Det var ett roligt inlägg att skriva också :)

      Radera
  3. Oh, don´t get me started! Jag är sån där matgalning som kan sitta och diskutera nästa dags middag med nuvarande middagsmat i munnen. Jag ÄLSKAR mat, både att planera, handla, laga och...äta. När jag har tid och ork vill säga. Och att laga billig god mat är ju så vansinnigt roligt och tillfredsställande. Nuvarande utmaning är att dyka djupare in i det indiska/österländska köket då de använder så fantastiskt nyttiga och billiga råvaror. Linsbiffar har jag redan gått i mål med hos familjen. Det är mer grytor som jag fortfarande tycker slutar i ungefär samma smakspektra oavsett vilka olika rätter jag testar. Verkligen en utmaning.

    En mustig, långkokt tomatsoppa är nog bjudfavoriten hos mig. Lätt att göra större satser av och går hem hos alla..vuxna. När jag var med stadd i kassan var det så klart döroligt att fräsa på en kungskrabba men det ryms inte i budgeten nu. Jag ska testlaga lite mer linsgrytor under veckan, jag kom på att om man picklar lite grönsaker som morötter, blomkål, nån lök, så får man lite mer krisp och tugg och det sötsyrliga är gott till kryddig linsröra. Ja för det blir ju ganska geggiga rätter allt man gör av linser. Åtminstone på min spis.. Å, nu ska jag lägga undan mina vardagsdeppiga romaner om lidande hemmafruar och dyka ned i kokböcker istället, finna matinspiration inför höstens matlådor. Har ett mål att inte en enda dag köpa lunch när jag börjar jobba igen, inte ens en livstrött Findus-låda.
    Ha det gott!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag är precis tvärtom...ingen matgalning. Älskar när familjen är borta så att jag kan äta flingor och rostade mackor till middag. Man måste laga mat varje dag, astråkigt. Och är man Snålcoach så är det verkligen VARJE dag också. Vi finns inte i Foodoras kundregister, so to speak.

      Dessutom: jag tycker det är på tok för mycket matsnobberi idag. Dels förväntas man ha kökskunskaper som motsvarar Restaurangakademiens kökschefsutbildning och dels förväntas man servera en sjurätters avsmakningsmeny en helt vanlig lördagskväll. Det är prestigemiddagar till förbannelse och jag hatar det. Vad hände med en enkel pasta och lite vitlöksbröd egentligen?

      Den där mustiga långsökta tomatsoppan däremot, det är mer min grej. Jag tror också att knepet är att hitta sin nivå och det är då det blir avslappnat. Jag är inte typen som vågar mig på avancerade recept när jag vet att gästerna trillar in om 45 minuter och jag risker att få ringa hem pizza istället. Dessutom vill jag inte att det kostar för mycket, utan att verka snål. Egentligen är det ett under att jag vågar bjuda hem någon som är över 12 år på mat överhuvudtaget...

      Radera
  4. Oh, det blev ett helt inlägg ju, vilken härlig överraskning - tack! Väldigt goda tips som måste prövas. Vissa saker har jag velat pröva väldigt länge men det har aldrig blivit av, ex. cannelloni.

    Tack Snålcoachen!

    /R*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nöjet var helt på min sida :)
      Fyllda cannelloni är så lättlagat och oerhört gott så bli inte förvånad om du har en ny favoriträtt sedan.

      Radera