torsdag 1 juni 2017

Slutet för gratispåsen

Idag är det första dagen i första sommarmånaden. 
Men inte bara det, det är också dagen då butikerna börjar ta betalt för plastpåsarna. Så typiskt när jag precis gått från att använda en stor rymlig handväska till en pytteliten... 

Det första jag vill ta upp är att jag hörde på nyheterna att butiker måste informera sina kunder om plastpåsens skadliga inverkan på miljön och de miljömässiga fördelarna med att minska användningen av plastpåsar. Det här är inget som rekommenderas utan ett måste. Jag trodde faktiskt att jag hört fel så jag googlade och det visade sig stämma. Det är nästan så att jag vill kila ner till centrum och handla något bara för att se om kassapersonalen kommer att börja prata plast och miljö med mig. Det kommer ju att bli väldigt tjatigt tänker jag. Det är ju inte ovanligt att folk gör ett par köp om dagen. Tänk att ha fyra ärenden på en lunch och att då bli utsatt för en liten föreläsning om miljön varenda gång. Jag skulle bli tokig. Och hur funkar det i matbutikerna? Ska kassörskan rapa samma fraser till varenda kund i kön? Trots att den bakom i kön hörde vad hon sade till kunden innan. Eller räcker det att bara sätta upp en liten lapp vid kassan? 

Så här är det: jag är en exemplarisk miljövän eftersom jag varken har bil eller flyger. Jag sopsorterar rätt i vår miljöstuga. Lämnar in överblivna läkemedel på Apoteket och skulle inte drömma om att slänga skräp i naturen. Det säger jag inte för att ni ska skicka guldstjärnor till mig utan för att förklara att jag inte förlöjligar att plasten påverkar vår miljö. Bara så att vi har det avklarat. Däremot stör det mig faktiskt att stora kedjor börjar ta betalt för påsarna. Varför går de inte bara över till pappkassar istället? Jag förstår tanken med att erbjuda plastpåsar i matbutikerna men det är inte alls lika nödvändigt när man köper andra saker som t. ex. kläder eller hushållsartiklar. 

Eftersom det här är ett EU-direktiv blev jag nyfiken och undersökte vem som kommer att få pengarna. Den enda information jag hittade var överskottet från försäljningen ska gå till "ändamål som driver hållbar utveckling". Inte mer än så. Vem bestämmer hur stort det överskottet ska vara och att det efterföljs på ett ärligt sätt?

Jag kan inte minnas när jag senast betalade för en plastpåse i matbutiken. Däremot har jag verkligen uppskattat de påsar jag fått när jag handlar i övriga butiker. Påsar går åt här hemma och vi använder dem till allt möjligt. Det behövs alltid en påse. Nu har vi ju ett litet lager att använda upp men det kommer att ta slut ganska snabbt. Eftersom jag (vi) handlar väldigt sällan så blir det ju ganska lite påsar också. Och ska påsarna fortfarande vara av den dyra tryckta modellen så att man går runt och gör reklam för företaget? Om de nu tar betalt för påsarna borde de köpa en billigare modell och låta bli tryck och logo på dem. Det finns ju miljövänliga plastpåsar av sockerrör, varför inte förbjuda vanlig plast och införa krav på den typen av plastpåsar istället?

Jag är mest nyfiken på hur folk kommer att reagera. Är de med på att betala för påsen varenda gång de handlar på klädkedjorna? Eller kommer tygpåsarna att bli mer populära nu? Kommer det att komma en trendigare tygpåse, mer anpassad till det nya behovet och en ny målgrupp? Jag måste ändå säga att jag hittills upplevt att det är en viss personlighetstyp som haft tygpåse och att dessa påsar också sett ut på ett visst sätt. Inte direkt något som "coola influencers" på sociala medier visat upp...

Vad har ni för tankar kring detta och hur tänker ni göra?

29 kommentarer:

 1. Besökte en av våra stora klädkedjor i dag för ett snabbt köp men höll på att bli tokig. Varje kund före mig i kön fick samma inövade föreläsning. Det tog sån tid att jag höll på att missa bussen hem. Missförstå mig rätt, jag är mycket intresserad av att leva miljövänligt och gör vad jag kan för moder jord men är tjat rätt väg att gå? Naturligtvis köpte jag ingen påse. Tänker inte betala för att vara en levande reklampelare. Fick helt enkelt bära mina små strumpor i händerna :-)

  Vad gäller tygkassar har jag flera stycken riktigt snygga. Gäller bara att komma ihåg att ta med en...

  /Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, precis vad jag befarade...huh! Hoppas det lugnar ner sig när alla vant sig vid de nya rutinerna.

   Jag ångrar lite att jag skrev det där om tygpåsar eftersom det förmodligen finns snygga påsar och dels för att smaken är delad. Mitt uttalande baserades på att de tygpåsar jag sett oftast varit smutsiga och solkiga i naturbeige färg, väldigt tråkiga.

   Radera
  2. Hej, jag är inte bara för att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska verk, e-post: drogunduspellcaster@gmail.com jag var förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. Då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav denna stora man kontakt med mig och jag gav alla de föremål som han behövde för stavningen och nu är jag glad igen att vara kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: drogunduspellcaster@gmail.com om du står inför någon form av problem
   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2. Lotteri stava / Lycka stava
   3. Om du vill stoppa din skilsmässa
   4. Äktenskapsstavar
   5. Få jobbstavning
   6. Kampanjer
   7. Få pengarna tillbaka.
   8. graviditetsförlopp
   9. Kärlekstavning
   10. Om du vill tillfredsställa din partner
   11. Förbjudande stavning

   Radera
 2. Jag är lite dubbel till detta. Visst är jag noga att ta med egen påse till mataffären. Jag sorterar allt som går i våran återvinningsstation på gården i sophuset.
  Men att klädaffärer ska ta betalt för deras påsar känns inte riktigt okej. Har man redan shoppat, då kan man ju stoppa det i samma påse.
  Indiska införde detta för ett tag sen men jag själv har aldrig betalat för deras påsar.
  Klädföretagen som har gått ihop nu har redan skickat ut om detta till sina klubbmedlemmar.
  Jag tror att det kommer att vara ett tag. Sen kommer de inte ta betalt för påsarna eller informera sina kunder. Detta kommer nog rinna ut i sanden igen.

  Tack för en jätte bra bligg, ser alltid fram mot nästa inlägg.
  Du har fått mig att se på ett annat sätt. Fått mig att ändra om min ekonomi och mitt tänk.

  Tack från Ella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbart att läsa, vad roligt. Tusen tack! Så roligt att kunna inspirera någon, det är det som gör mig allra gladast när det gäller bloggen.

   Gällande påsar tycker vi väldigt lika, jag tycker inte heller att det känns okej att betala för deras påkostade påsar med reklamtryck. Jag beställde det kontorsmaterial vi behövde på min arbetsplats och även om vi inte beställde påsar så fanns dessa med i sortimentet så att man ser skillnaden i pris på otryckta och tryckta påsar.

   Radera
 3. Jag är helt för att det börjar kosta en krona extra för påsen! De tjockare påsarna med tryck på är så mycket värre för miljön än de på rulle man köper i mataffären. Om det nu är som sop-påse man behöver påsarna.
  Resten tror jag är en fråga om vana. Att packa sina skor i en skopåse av tyg istället för att ta en plastpåse. Att ta med saker eller skänka saker i andra slags påsar eller lådor.
  En sak jag däremot stört mig på är att när man lämnar kläder till HMs klädinsamling så MÅSTE det vara i en plastpåse, papper går tydligen inte enligt deras system. Kanske får de tänka om där nu när de själva tar betalt för påsen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten påse kostar 1 kr, mellan 2 kr och en stor påse 3 kr. så det är inte "en krona extra". Det är just det här med tryckta påsar jag har synpunkter på, inte att de börjar ta betalt för påsen. Jag anser att de inte ska fortsätta med de påsar som de har nu om de tänker ta betalt för dem. Min åsikt.

   Du har helt rätt i att det handlar om vana men jag tycker plastpåsarna är väldigt praktiska när det gäller barnens blöta handdukar, idrotts- och badkläder, skor och matsäckar. Har inga skopåsar i tyg och behöver i så fall köpa det (= kommer inte undan ny kostnad=).

   Radera
 4. Jag gillar snygga påsar och kan absolut tänka mig att betala lite för dem. Men det är oftast fina papperspåsar jag återanvänder. Plastpåsar kan kvitta faktiskt. Har också funderat på det där med reklamdelen av det hela. Jag har inga problem med att skaffa mig en tygkasse (sen ska man ju komma ihåg den och helst ha den i fickan om man köper något oplanerat då...), men jag lär ju inte köpa en per butik precis. Lär hålla mig till ngt neutralt utan reklam i så fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, kan tänka mig att betala för en snygg Chanelpåse ;)

   Jag återanvänder både papp- och plastpåsar flitigt till olika saker beroende på vilken påse det är. Fulpåsar lägger vi pant i och finpåsar tar vi med oss när vi är bortbjudna eller ska till jobbet... Det behövs ALLTID en påse när man är en familj som består av två vuxna och två skolbarn.

   Radera
 5. Snålgrisarna har inte betalat för en påse på flera år. Vi har en tygpåse och sen får vi ofta lite plastpåsar när man är hos vänner och bekanta och ska få med sig lite mat eller nåt hem. Det enda vi kan behöva köpa är papperspåsar då vi använder dem för källsortering och de blir lite grisiga efter ett tag. Bra att det börjar tas betalt, dock är väl inte Skandinavien som är det stora problemet utan längre söderut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej, vilken hårdsparare BETALAR för påsen? Det har inte jag gjort heller och det är därför jag uppskattat de påsar jag fått när jag handlat på olika ställen. Förr var det bara i matbutiken man var tvungen att ordna hemtransport av varorna utan att behöva betala 2-3 kr.

   Radera
  2. @snålgrisen Glömde att tillägga att vi har någon slags miljökasse (tror jag att det kallas?) som ser ut som en vanlig påse men är tillverkad i något tjockare glansigare material. Jag brukar ta med den till matbutiken eftersom den är perfekt att bära mat i, mycket bättre än vanliga plastpåsar. Kraftigare handtag, stabilare påse och går inte sönder som vanliga plastpåsar lätt gör. Den är från ett hundmatsföretag så den är riktigt fin med små söta valpar på!

   Radera
 6. Rolig spaning, tack! Tycker det är rätt i sak men kan inte låta bli att fundera över om detta är den regel att införa som kan skapa bäst förändring för miljön... Tänk om folk började fundera lite mer på allt de köper för att lägga i sina plastpåsar istället! DÅ skulle vi få effekt! (Mvh Gnällisen) Har tygpåse i mataffären, så ofta jag får till det, men ibland missar jag. Hemma använder vi de tunna på rulle, tror en rulle med 25 påsar kostar 5 kr på ÖoB ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Vi använder också påse på rulle men för mig är det soppåsar och inte något jag är sugen på att fiska upp i klädbutiken för att knöla ner en nyinköpt tröja i.

   Jag är en sådan där ytlig hemsk stockholmsmänniska som bar lunchlådan i en pappåse med snörhandtag från "fina butiken"... Man försöker ju hålla stilen även som hårdsparare ;)

   Radera
 7. Det funkar att ta betalt för plastpåsar i lilla Sverige för folk vågar inte säga emot i det här landet men hade det varit i något annat land i Asien eller Brasilien/USA hade folk gjort uppror. Folk där överkonsumerar plastpåsar och tror att det är typ en rättighet. Oftast packar de varorna åt en i mataffären och i dubbla påsar. När jag bodde utomlands hade jag en hel garderob men plastkassar.... Tror ej att de hade funkat i något stormaktsland fast det är egentligen de som borde införa det och vara förebilder till andra länder. Att lilla Sverige börjar ta betalt för påsar är en droppe i havet jämfört med vad andra länder släpper ur. Missförstå mig inte, jag tycker det är bra att vi tar betalt, antar att man måste börja någonstans men som du säger; varför inte bara byta till papperspåsar helt och hållet? Det här är bara ett sätt för företagen att tjäna pengar då gratis plastpåsar är en utgift. Samma sak med matkassarna hos ICA, Coop etc om de kan få betald reklam (folk köper plastkassar med deras logo) så är det inte konstigt att stora klädföretag följer samma trend....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det var lindex som hade svarat i en tråd att de ska ta betalt för påsar oavsett om det är papper eller plast.
   Jag trodde bara att EU hade tagit beslut om plast påsarna och inte papper som är bättre för miljön.
   Så det kändes som att de ser sin chans att tjäna pengar nu på detta.

   Radera
  2. Självklart ser de sin chans att tjäna pengar, det här är ett toppenbeslut för handlarna. Jag håller fast vid det jag skrev i inlägget, inför då anonyma påsar utan logo och tryck. Kunden ska inte behöva betala för att göra reklam när de handlat.

   Radera
 8. Jag som inte är någon stilikon direkt, ännu mindre nu när jag bor på landet, lufsar antingen kring med ryggsäck, drar omkring på "Dramaten" eller så har jag endast tygpåse med mig. Trots att jag undviker plastpåsar i möjligaste mån, verkar det vara ogörligt att undvika plast överhuvudtaget, det är ju så svårt att man ger upp. skulle vilja ha mindre tygpåsar till frukt, grönsaker,och annat löst, som man alltid kunde ha med sig, eller varför inte mindre pappåsar, det gick ju bra förr. Kan också tycka, att varför byter de inte helt och hållet till pappåsar och är lite radikala, istället för denna halvmesyr. Kanske budskapen och direktiven skulle tas mer på allvar då. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har länge funderat på att köpa en Dramaten (eller önska mig en!), finns ju hur fina som helst. De är hur bra som helst, min mamma har haft en i evigheter och jag vet hur mycket den rymmer utan att kännas det minsta tung.

   Och jag är helt på din linje gällande pappåsar :)

   Radera
 9. Tyvärr verkar det ju vara så att papperspåsar är mer energikrävande än plastkassar så det är ingen lösning. Köp som någon sa billiga soppåsar på rulle. De passar dessutom alltid i sophinken.
  Denna får du nog ned i handväskan, tar minimalt med plats och rymmer massor:
  http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/20330491/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm länken verkar inte funka. "Knalla" heter den.

   Radera
  2. Har en äldre variant med tunnare bärband från IKEA som de sålde i olika färger runt 2012 för 5 kr. Har två enfärgat mörkgrå av dessa och de tjänar utmärkt som matkassar varje vecka sedan dess. Superlätta att vika ihop till små platta fyrkanter och tar knappt plats alls. Har minst en i handväskan hela tiden. Har inte behövt köpa plastpåse på åratal förutom två gånger då jag råkat ta ut kassen av misstag. Vanliga tygpåsar (de i kraftigt bomullstyg) tar betydligt mer plats så de passar mer för att bära med sig i ryggsäckar och större väskor.

   Eva

   Radera
  3. Hm, intressant det där om pappkassarna... Varför ligger allt fokus på plastpåsar om papperspåsen är ännu mer energikrävande? Och det finns väl mer eller mindre miljövänliga papperspåsar också, antar jag?

   Kan inte låta bli att undra vad som kommer att hända med pappkassarna nu, kommer de också att kosta pengar?

   Radera
  4. Fokus på plastpåsarna beror på att de skadar mer i vatten och natur än papper som förgörs snabbare och alltså inte hamnar i fiskars mage.

   Eva

   Radera
 10. Vanliga hushållssopor bränns i samma temperatur som de apotekets läkemedel hamnar i - alltså kan du av miljöskäl slänga det i hushållssoporna och slippa ta dig till ett apotek. Det man absolut INTE får göra är att spola läkemedel ut i avloppen. ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, det var ny information för mig. Tack för att du upplyser mig (och ev läsare). Det har ändå känts bra att lämna in läkemedel istället för att kasta dem i soporna. Så vet man att man gjort rätt, liksom...

   Radera
 11. tycker det är bra affärerna tar betalt, sen gäller det bara få in vanan att ta med tygkasse när man ska handla kläder, precis som när man handlar mat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du är positiv, har mest hört negativa kommenterar kring detta hittills.

   Det blir ytterligare ett sätt för kedjorna att tjäna pengar snarare än att miljötänk, det är min åsikt.

   Radera
 12. Jag stör mig på det här av flera anledningar, där den främsta är att de gör det till ett reklamjippo trots att de inte ens skänker HELA intäkten till välgörenhet, vilket de borde eftersom allt är vinst. De gav ju bort påsarna förr också och då hade de ju tillverkningskostnader också. Så det känns som lite mycket skitsnack!

  Sen tycker jag att det är skillnad på kläder och mat. När man köpt en ny vit blus för 500 kr känns det ganska sunkigt att bära hem den i handväskan, tygpåsen eller under barnvagnen som kanske är smutsig efter mathandling eller fruktmellis. Jag vill veta med säkerhet att plagget är rent och fint. Handlade på H&M förra veckan och insåg när jag kom hem att den nya solkepsen hade en fläck. Helt plötsligt vet jag inte om det var pga hur jag transporterat hem den som orsakat detta eller om jag hade rätt att gå till H&M och reklamera. Det här tror jag kan bli ett problem för H&M med mig som kund, som säkerligen kommer reklamera liknande köp trots att det mycket väl kan vara mitt eget fel. Men tar de betalt så gör de!

  Men för att avsluta lite mer positivt så inser jag att de flesta inte är som jag. Jag använder alla våra plastpåsar till blöjsopor, försäljning av kläder på Tradera, matlådepåse (flera ggr) etc. och känner inte att beslutet besparar miljön utifrån mig alls. Den enda skillnaden blir en ekonomisk kostnad från handlarna till mig. Däremot så förstår jag ju att de flesta inte är som jag. Kanske påverkar det andra till att köpa och kasta färre plastpåsar? Jag vet inte. Utifrån mitt senaste besök på H&M verkar det som att nästan alla betalar för påsarna (699 kr eller 701? Vem ser skillnaden liksom!) och isf är ju det enda resultatet att H&M tjänar mer pengar än tidigare. Det är ju inte så bra för miljön, men likväl för oss aktieägare. Kanske är det räddningen för den katastrofala aktiekursen? ;) /P.

  SvaraRadera