tisdag 6 juni 2017

Ha en riktig trevlig nationaldag!

Jag måste göra en uppföljning på påsinlägget. Igår tog jag mig nämligen till närmaste köpcentrum och besökte en av de stora kedjorna. Jag hittade väl mer eller mindre på ett ärende eftersom jag var så nyfiken på hur de hanterar det här med påsarna, haha. Skämt åsido, jag behöver tunna sommarstrumpbyxor till en studentmottagning nästa vecka och tänkte att jag lika gärna kan få det gjort på en gång. 

Jag hämtade det jag skulle ha och ställde mig i kön. Med spetsade öron. Det fanns en stor skylt uppsatt vid kassan, om plastpåsar men där stod ingenting om att de börjat ta betalt. Istället uppmanade de att återanvända påsar. När kvinnan före mig skulle betala hörde jag hur tjejen i kassan först meddelade henne beloppet och därefter frågade om hon ville ha en påse. Hon tackade ja och fick en påse utan kostnad och utan föreläsning. Sedan var det min tur och historien upprepade sig, hon meddelade mig vad jag var skyldig och frågade sedan om jag ville ha en påse. Då hade jag redan börjat knappa in min kod på kortterminalen. Så med andra ord tar de inte betalt för påsarna. Inte den kedjan i alla fall. Tyvärr besökte jag inga fler butiker eftersom det var så mycket folk och jag blir bara stressad av trängseln. Det var en lättnad att lämna centrumet och gå hem för att äta lunch med familjen (klämdag, alla lediga). 

Till övrigt att berätta kan tilläggas att vi passade på att ha en middag för Inredaren och hennes familj när det ändå är långhelg. Det gäller att utnyttja tillfället medan de är hemma. Hon köpte lantställe i vintras och sedan dess har vi inte sett henne en enda helg. All ledig tid har gått åt till den omfattande renoveringen eftersom hon varit ivrig att hinna klart till sommaren. Nästa vecka åker hon utomlands i två veckor och därefter flyttar hon ut på landet i fem veckor. Vi kommer alltså inte att träffas på en hel månad eftersom det är först då vi har möjlighet att åka ut till dem och hälsa på. 

Jag föredrar att bjuda på mat som jag vet att gästerna tycker om och Inredaren älskar maffiga pastasallader så vi bjöd på en variant med kyckling och fetaost. Tala om lättlagad sommarmat! Lite skålar och fat med olika röror, oliver och tillbehör är allt som behövs för att göra det hela lite festligt. Perfekt när barn ska äta också, då kan alla blanda efter tycke och smak på egna tallriken. Hela härligheten knöts ihop med ett oliv- och tomatbröd och ett bondbröd. För den nyfikne kan jag meddela att kalaset gick på 397 kr och då var det mat för åtta personer. Dvs cirka 50 kr/person och då blev det så mycket mat över att vi fick en rejäl lunch igår. Det kändes bra att ha middagen innan semestertider drar igång, både för att hinna umgås men också för att nästa gång är det vi som åker till dem för att njuta av gästfriheten. 

Att min man är ledig är en förutsättning för att jag ska orka släppa in någon här hemma. Får jag inte hjälp att planera och förbereda så skulle jag inte ro det i land även om det inte finns några "krav" när det gäller så nära vänner. De skulle lätt kunna tänka sig att komma hit och laga maten tillsammans med oss, men någonstans har jag fortfarande lite värdinnetakter i mig även om samordningsförmågan inte finns. Men maken handlade all mat tillsammans med tonåringen och både städade undan allt stök och dammsög. Allt jag behövde göra var att duka fint och kliva i något annat än de vanliga mjukisbyxorna med hängrumpa. 

Det var allt för denna gång men sist men inte minst vill jag passa på att önska er alla en härlig nationaldag! 


9 kommentarer:

 1. Jag fick ingen föreläsning om plastpåse, men däremot frågan om jag ville köpa en påse eller använda den jag hade (hade handlat lite mat innan). När jag sa att jag kan lägga i den jag redan hade, slog hon noga in mina saker i bubbelplast och tejpade runt för att de inte skulle bli klämda bland mina andra varor. Så frågan är hur mycket vinst för miljön det blev i slutänden ;) Det där du nämner är en väldigt jobbig konsekvens av utmattningen. Jag har alltid varit väldigt mycket "kan själv" och ogillar att be om hjälp eller känna mig i beroendeställning. Kanske en del av att jag hamnat här beror just på det... Men numer känns det väldigt frustrerande att alltid känna att min man måste finnas till hands om jag ska göra något utöver det vanliga. Både när något ska göras här hemma, eller om vi ska iväg på något känns det osäkert om jag fixar det på egen hand. Mycket på grund av att orken kan ta slut helt plötsligt och ganska oförberett. Då hade det varit praktiskt att kunna släppa på de där egna kraven på att vissa saker måste göras om någon utanför familjen ska få sticka in näsan här (särskilt när barnen vill ta hem kompisar i tid och otid och inte är det minsta intresserade av att se till att hemmet är presentabelt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra poäng angående bubbelplasten! Kan för övrigt tycka att man kunde börja med att se över produkter med onödiga förpackningar. Sådant som askar till tandkrämstuber och hudkrämer. Avskyr att köpa saker, komma hem och behöva gå en vända till soprummet för att det blev så mycket förpackningsmaterial som behöver slängas på en gång.

   Ja, visst känner jag igen mig i det du berättar. Jag är totalt beroende av hjälp från min omgivning. Skillnaden mellan att hjälpas åt och att behöva hjälp är så himla stor också och påverkar självkänslan. Det känns hemskt att drabbas av en funktionsnedsättning och jag vill inte att familjen ska agera assistenter åt mig. Det första jag skulle vilja få tillbaka är min förmåga att vara strukturerad och ha koll på läget.

   Sist men inte minst, angående barn och deras kompisar måste jag berätta att tonåringen tagit bilder (!) hemma hos sina närmaste kompisar. Bilder på stökigt tonårsrum och bilder på en överfull diskho och belamrad diskbänk. Syftet var att jag inte behöver känna att vi alltid måste plocka undan eftersom "det ser värre ut hemma hos dem". Rätt smart ändå, haha.

   Radera
  2. Hej, jag är inte bara för att vittna utan också att uppmuntra människor som står inför civil- eller relationsproblem. Om Dr Ogundus fantastiska verk, e-post: drogunduspellcaster@gmail.com jag var förlorad i kärlek med min man tills en kvinna tog honom ifrån mig. Då ropade jag till min vän och hon berättade för hur hon mötte ett liknande problem och gav denna stora man kontakt med mig och jag gav alla de föremål som han behövde för stavningen och nu är jag glad igen att vara kär i min familj. Jag anställer dig att kontakta den här mannen. Din berättelse eller smärta kommer att förändras inom några dagar och du kommer att le som jag idag. Återigen är tacksam. Kontakta honom på hans email via: drogunduspellcaster@gmail.com om du står inför någon form av problem
   1. Få din älskare eller man tillbaka
   2. Lotteri stava / Lycka stava
   3. Om du vill stoppa din skilsmässa
   4. Äktenskapsstavar
   5. Få jobbstavning
   6. Kampanjer
   7. Få pengarna tillbaka.
   8. graviditetsförlopp
   9. Kärlekstavning
   10. Om du vill tillfredsställa din partner
   11. Förbjudande stavning

   Radera
 2. Önskar Dig och Dina en fin nationaldag också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad gulligt av dig! Uppskattar det verkligen.

   Radera
 3. Låter som en härlig sommarmiddag! Jag var på en större kedja idag och tänkte på ditt inlägg när jag såg att de helt slutat med de små gratispåsarna och skyltade om detta som ett skrytiga miljöinitiativ. Jag hade nog blivit lite imponerad om det inte vore för att du förekommit dem! Oavsett så köpte jag en kompost, som jag sen vinglande runt med i högklackat på huvudstadens gator, och som innehade blivit lättare att bära i påse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, måste varit en härlig syn...högklackat och kompost är liksom ingen given kombo!

   Och ja det var verkligen en härlig sommarmiddag! Det är lite som med det mesta i mitt liv, jag gör allt så sällan numera att det verkligen blir något speciellt och då uppskattar jag det desto mer också :)

   Radera
 4. När jag var i en av dessa affärer frågade personalen i kassan varje person i kön om de ville köpa en påse för 2 kr. Verkar så tjatigt för dem att behöva upprepa varje gång. Jag sa nej och fick stoppa en klädhög i min vanliga väska, kändes märkligt haha. Det enda de gjorde var då att vika ihop klädhögen åt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt tjatigt. Har också tänkt på det, att det kommer att kännas märkligt att stoppa ner varor i sin väska (eller jackfickan om det är något litet) och gå omkring med. Särskilt om man tänkt besöka fler butiker. Men det är väl en vanesak antar jag...

   Radera