fredag 5 januari 2018

En slags recension

THE MAGIC OF NOT GIVING A F
av Sarah Knight

För en tid sedan klickade jag hem en bok som jag berättade om i bloggen. Jag valde den på grund av omslaget, för att den skulle ligga överst i en snygg liten boktrave i vardagsrummet. Sådant jag kostar på mig eftersom den var så att säga gratis. (Det inlägget i bloggen hittar ni här: sma-ting-som-satter-guldkant )

Förr kunde jag avverka ett par böcker i veckan, men nu blir det tyvärr inte ens en bok om året. Det tar tid för mig att läsa och romaner skippar jag helt eftersom jag mellan gångerna hinner glömma vad jag läst. Med det i åtanke var den här boken rena drömmen: väldigt lättläst och skriven med stor text och korta avsnitt. Det går lika bra att bläddra i den som att läsa kapitel för kapitel. 

Tyvärr är det här inte min typ av bok. Så här ligger det till, för mig räcker det att kasta en blick i mina barns matteböcker för att jag ska känna mig extremt obegåvad. Jag har också svårt att läsa kartor och att förstå komplicerade monteringsanvisningar. Men varenda gång jag läst en artikel eller handbok i personlig utveckling så känner jag mig för smart för det jag läser. Som om författaren underskattar min intelligens. Hittills har ingen lyckats överraska mig, eller lära ut något nytt. Troligtvis är det inte författarens tanke heller, utan syftet med boken är att tjäna pengar i första hand att underhålla och inspirera oss. Jag vet inte om det bara är jag, men jag får inte ut något av självhjälpsböcker som är fullmatade med självklarheter. 

Väldigt förenklat kan man säga att boken handlar om att sluta lägga tid man inte har på folk man inte gillar och på saker man inte vill göra. En handbok i att fördela sin energi på sådant som betyder något. Skala bort alla onödiga "måsten". Ni hör ju hur trevligt det låter! Och egentligen är det inte en minut för tidigt för en sådan bok att komma in i mitt liv. Men så till de goda råden i boken...

Våga tacka nej till en tråkig middag och stanna hemma för att ta ett härligt bad istället. 
Var tydlig mot dina vänner istället för att trassla in dig i bortförklaringar om de envisas med aktiviteter som du inte gillar. 
Undvik känsliga ämnen på släktmiddagar. 

Tips efter tips om hur man avböjer inbjudan till allt från jobbmöten och aw-träffar till babyshowers och bröllop. Jag får känslan av att författaren bara passade på att rabbla upp alla slags bjudningar hon tycker är astråkiga.  

Men seriöst, hur kunde detta bli en bestseller? Den marknadsförs som briljant och rolig och har sålt som smör. Helt obegripligt. Eller så är självhjälpsböcker bara inte min grej. Antingen det eller så har livet med heltidsarbete och två barn redan för länge sedan tvingat mig att prioritera. Jag har personligen inga problem att säga nej till det mesta som tas upp som exempel i boken. Ärligt talat är jag övertygad om att bokens snygga omslag sålde flest böcker, i kombination med en frestande baksidestext. Tyvärr motsvarar inte innehållet mina förväntningar. Spännande och starka personporträtt ger mig i så fall mycket mer motivation och handlingskraft. 

Dock fanns ett exempel på hur man kan rita upp cirklar med sådant vi bryr oss/inte bryr oss om och märka dem med T för tid, E för energi och P för pengar för att tydligt se vad vi valt att spendera tid, energi och pengar på. Det kanske kan ge en och annan insikt. 

Det spelar inte så stor roll på vilket sätt böckerna ska förändra ens liv, det kan lika gärna handla om bantning eller ekonomi. Det är alltid samma gamla råd som återkommer. Vi har hört det förut men har svårt att bryta gamla vanor och därför behöver vi höra samma sak om och om igen. 

Eller har ni någon annan teori varför? 18 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året - fortsätt skriv, du är så himla bra på det du gör ☺.
  Tänker på tipsen som kommer nu kring hur man ska klara sig igenom fattigjanuari...igen! Samma tips varje år.
  /Amalia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att det har med vanor att göra - det är en sak att veta vad och hur man ska göra...en annan sak att göra det.
   /Amalia igen

   Radera
  2. Precis vad jag tror också, vanor - eller att tvinga sig att göra det som man vet är bra för en, igen och igen.

   Radera
  3. Samtidigt behöver man nog läsa något nytt för att bli inspirerad nog att sätta igång. Finns väl ingen som orkar höra den där gamla en-latte-om-dagen-uträkningen en gång till...

   Radera
 2. Jag tror du är inne på rätt spår Snålis. Jag var ett tag i förlagsbranschen och man ska inte underskatta ett snyggt omslag och en catchy titel. Väldigt många (särskilt fakta-) böcker som säljer bra ligger olästa hemma i folks vardagsrumshögar för att de givits i present eller köpts på impuls. Tror du att alla "Träna med Paolo Roberto"-böcker tränats med exempelvis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. VA, vad är det du säger? Kommer Paolo Roberto böckerna inte till användning?! Haha.

   För att inte tala om alla jag känner som har The Kinfolk Home, Chanel och Tom Ford-böckerna i en perfekt trave på soffbordet. Ingen av dem äger något från Chanel vad jag vet så jag undrar vad det gedigna intresset kommer ifrån? Böckerna ligger bara där som en livsstilsmarkör och jag kan inte hjälpa att det känns lite väl tillgjort. Men de är snygga, absolut.

   Radera
 3. Vad tyckte du om den andra du köpte samtidigt (Jag har inte råd)? Eller har du redan nämnt den kanske? Mitt minne är inte vad det har varit numer... Jag läste nyss ut den och jag gillade den inte alls - blev bara irriterad av att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, tänkte ge mig på den som nästa projekt... Vad var det som gjorde dig irriterad? Jag ska försöka komma igång med den så snart som möjligt, men det kan ta lite tid.

   Radera
 4. Jag lånade denna på biblioteket samtidigt som du skrev om den (och jag har inte råd), men den här är så dålig! Jag valde att lämna tillbaka den till biblioteket efter att ha läst 60 sidor för att jag inte stod ut längre. Det händer sällan (aldrig?). Kände precis likadant som du, att det bara var självklarheter anpassade efter amerikaner. Jag tycker inte det är svårt att säga nej till en fest eller lägger energi på vad mina grannar tycker om mig. Jag vet inte vad jag hoppades på, men klart är att jag blev riktigt missnöjd. /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur, det är också någonting med den där amerikanska humorn som inte riktigt når fram till mig som svensk. Och babyshowers eller dop är kanske inte den främsta orsaken till upplevd tidsbrist. Att säga nej till övertid eller extrapass vid vakanser på arbetsplatsen är nog ett mycket angelägnare problem att ta itu med.

   Radera
 5. Jag kan bara hålla med! Den åkte raskt tillbaka till Bibblan halvläst. Jag kan däremot varmt rekommendera Carl Cederström "Den vilda jakten på det perfekta livet" (eller något liknande). Två forskare testar en mängd självhjälpsmetoder och skriver dagbok. Rolig, krass, lite sorglig och väääldigt tankeväckande djupdykning i självhjälpsindustrin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halvläst minsann :) Jag tog mig åtminstone igenom hela även om jag måste erkänna att jag skummade igenom mer än hälften. Ska absolut kolla upp ditt tips, har antecknat det i mobilen så att jag ska kunna kolla på biblioteket. Bara genom att se titeln inser jag att det är något för mig!

   Radera
 6. Här en länk till bra artikel https://www.di.se/nyheter/den-vilda-jakten-pa-total-lycka/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den vill man ju definitivt läsa. Jag har antecknat i mobilen så att jag kan kolla om den finns på bibblan!

   Radera
 7. Snålcoachen,

  "Chains of habit are too light to be felt until they are too heavy to be broken."

  Marknaden för denna typ av litteratur verkar vara omättlig. Om vi håller oss till investeringslitteratur kan man ju ställa sig frågan hur någon ids skriva ytterligare en bok om hur man lyckas med aktier... Finns det verkligen några nya infallsvinklar, något som ännu inte redan nedtecknats och ältats om och om igen?

  På ett plan kan jag förstå fenomenet. Viljan till förändring finns, nu ska det äntligen bli av. Vad är då bättre att börja med än en bok, skriven av någon som (kanske) redan gjort resan?

  Reagerade på detta att du inte orkar läsa. Kan du ha drabbats av "hjärntrötthet/mental trötthet" som en följd av din utbrändhet? En kollega till mig lider av detta (som sviter av en annan sjukdom, vilken läkarna var sena med att diagnostisera). Kanske något att höra dig för om vid nästa läkarkontakt?

  Önskar dig, hälsosituationen till trots, ett gott 2018!

  Vänliga hälsningar

  Carolus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma och tack för omtanken Carolus!
   Vill ju nästan brodera en väggbonad med det där smarta ordspråket! Inte hört det tidigare, men det stämmer verkligen.

   Ja, när det kommer till vissa ämnen verkar det alltid finnas utrymme för nya böcker trots liknande innehåll. Aktier, motion och kost, kost och diet, hälsa och livsstil...vi får tydligen inte nog?!

   Du har även rätt gällande hjärntröttheten. Jag fick problem långt innan jag blev sjukskriven, slutade läsa böcker, tidningar och se film. En annan påfrestande sak är när barnen är hemma på dagarna (som nu på jullovet) och många ljud blandas när de pratar samtidigt som de spelar musik eller har tv'n påslagen. Hjärnan orkar inte få så många intryck samtidigt. Det här är något jag har trott var en myt, men kan nu intyga att det är det inte.

   Och är det något jag saknar, är det just böcker och filmer. Det har varit en stor del av min fritid och jag vill gärna få tillbaka den biten i livet igen.

   Radera
  2. Hej,

   Jag snodde det från Buffett... :-)

   Förmodligen är det inte han som myntat uttrycket, men med Warren kan man aldrig veta säkert. ;-)

   Här är, med tanke på ditt inlägg, en paradoxal tanke som jag tror jag luftat förut. Du är synnerligen lämpad att skriva en, eh, självhjälpsbok när det kommer till sparande. Egna erfarenheter och (mer ovanligt) ett gediget språkbruk (vilket ju ständigt påpekas av dina läsare). "Snålcoachens lilla röda" ("röd" i betydelsen "varningsflagg" eller något)?

   Tror också du skulle kunna driva ett företag där du hjälper människor att komma tillrätta med vardagsekonomiska bekymmer.

   Lite à la lyxfällan, men kanske i ett tidigare läge (innan det gått så långt). Människor som inte kan förstå var deras pengar tar vägen och behöver experthjälp att styra upp privatekonomin för att nå sina sparmål. "Snålcoachen AB"?

   Du skulle då vara din egen chef och arbeta med något du brinner för. Två saker som jag misstänker är essentiella för ett välbefinnande på arbetet.

   Problemet är ju att få snöbollen i rullning; att människor får kännedom om verksamheten och köper in dina tjänster.

   Hur som helst, bara något jag funderat över.

   Fortsatt trevlig helg!

   Carolus

   Radera
  3. WOW!! Tack! Inga dåliga karriärmöjligheter du målar upp där! Det är inte utan att jag blir sugen på att göra något av båda förslagen. Tänk att få jobba lite som en PT i sparande...Istället för kostråd och träningsövningar gör man liknande scheman inom utgifter och matinköp.

   Tråkigt bara att jag har svårt att se den kundkretsen komma till mig självmant då självförnekelse är vanligt inom den gruppen. Eller så är det bara något jag fått för mig...

   Radera