lördag 16 december 2017

Man kan behöva mycket avkopplande valsång i december

Har ni återhämtat er från H&M-raset än vänner? 
Själv klarar jag knappt av att logga in och titta på förlusten. Jag är alldeles för känslig för åsynen av en så brant stupande aktie. Är det någon som minns Icon Medialab? Det var de första aktier jag köpte och lustigt nog fick jag ett infall att sälja precis innan den störtade som en sten. Det var sannerligen i grevens tid och jag får fortfarande ökad puls när jag tänker på det. Tråkigt nog drabbas man lätt av lite hybris när man har sådan nybörjartur och inbillar sig att man har någon form av magkänsla. Vilket ju absolut inte stämmer. 

Och personligen försöker jag i möjligaste mån undvika att handla på H&M så jag känner mig lite medskyldig nu. Å andra sidan försöker jag undvika att handla överhuvudtaget så det anser jag vara en förmildrande omständighet. 

Frågan är hur jag ska tänka kring mina aktier i byggsektorn, om det är nästa aktieras som väntar? Skulle de klara en bostadskrasch, tänker jag. Ingenting jag vill tänka på egentligen, särskilt inte en månad som december när man redan blöder pengar. 

Och för den delen, inte ens som sjukskriven klarar man av december utan härdsmälta i hjärnan. Ni trodde kanske att jag ligger hemma i soffan och lyssnar på inspelningar av vågornas brus eller valsång hela dagarna men nej, har haft häcken full. Saker man inte kommer undan som förälder, läkartider och annat. 

Jag har också hunnit med två nervsammanbrott, en middagsbjudning och lite julklappsinslagning. Som jag skrev i förra inlägget har jag beställt en del inslagningsgrejer från Ikea men leveransen lyser med sin frånvaro. Eller jo, jag har fått ett livstecken. De skickade ett sms där de beklagade att de inte kan skicka presentrullen på grund av felaktigt lagersaldo. Kvar återstår presentpåsarna. Om jag har tur vill säga. Nästa år får jag nog beställa sådant här redan i oktober för att slippa sista minuten-paniken. 

Som lösning har jag skamlöst utnyttjat den fina inslagsdisk man byggt upp i vårt lokala köpcentrum. Där finns tre olika slags inslagspapper av bra kvalitet (dvs spricker inte sönder i hörnen och är inte genomskinligt) och fina presentsnören. Jag har alltså hämtat ut mina nätinköp och knallat direkt till inslagsdisken för att slå in dem. Det är ju ändå i samma centrum och till för kunderna tänker jag. 

Imorgon ska vi på den traditionella julfesten som jag skrivit om de senaste åren. Vilket innebär den vanliga huvudvärken, att ha med sig en smart gå-bort-present. Jag är rejält trött på presentinköp för tillfället och hade tänkt gå till Bolaget och köpa en flaska glögg (något lite ovanligt, inte Blossa). Tills det slog mig att jag borde ha gjort det medan de har öppet. De håller som bekant stängt söndagar och jag hade inte en tanke på det. Så vi lär få panikköpa en ful liten julgrupp med plastiga juldekorationer från stormarknaden... 

Nu tänker ni säkert "men om hon är så stressad, varför har hon då gäster och varför gå på julfest?

Och så kan man ju tänka. Men kan också tänka på mina barn som behöver få leva ett normalt liv och känna lite julefröjd och gemenskap med andra människor. Jag kan inte vila jämt, eftersom det går ut över dem. Det är mycket vi tackar nej till redan men ibland får jag lov att gå på reservtanken. Ikväll är de faktiskt ute och äter med sin pappa, för att sedan se Star Wars på bio. Det kan man väl också kalla tradition nu eftersom det är tredje året i rad. Det är deras grabbkväll och en av decembers höjdpunkter för dem.

Avslutningsvis, om ni blev sugna på att ladda ner lite valsång för att koppla av så vill jag passa på att berätta att det finns en del andra ljud att välja på. Vad sägs om hårtork, torktumlare, radiosprak, fläkt, tågresa eller roddbåt? Eller varför inte härliga läten från djur? Man kan bland annat välja mellan fåglar, syrsor, grodor eller ljudet av hästhovar. Tydligen toppen mot sömnlöshet eller om man bara behöver koppla av. Synd att cd-skivornas tid är över, annars hade det varit ett perfekt julklappstips.

12 kommentarer:

 1. Hehe jo jag har hämtat mig från H&M och i ärlighetens namn tycker jag inte att det berörde mig så mycket. Huvudsaken är att jag tror på ledningen och grunden i bolaget. Har märkt att jag får mindre magont då :)

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv :)
   Ja, så länge man inte har några planer på att sälja spelar det mindre roll. Det är mer känslan, på det psykologiska planet.

   Radera
 2. Jag kan också tipsa om ASMR-klipp på YouTube. Det är helt sjukt vad fort jag somnar så fort ngn liten tonåring viskar "I will now apply some foundation..." Tycker din julstrategi låter utmärkt. Det är ju habilitering för tusan, att gå på julfest och glöggmingel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eeeh, vågar knappt säga vad som är min stora guilty pleasure på Youtube. Det är städ eller organiserings-videor, haha. "Jag har sett massor av my cleaning routine" eller "pantry organization". Det är sååå avkopplande. Men jag somnar inte. Jag blir sugen på att rensa skafferiet.

   Radera
 3. Icon medialab, det var tider det :). Sålde också mitt innehav där med rejäl vinst liksom framfab. HM gav jag upp för några år sen, tror att storhetstiden är förbi och jag tycker inte att KJP är rätt person att leda, men vem vet. Byggsektorn behåller jag tills vidare. Gör övrogt förstår jag fullständigt det där med att man får ta till reserven för barnens skull, har ME så vet precis vad du talar om. /Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag minns att jag var sugen att köpa Framfab också, men vågade aldrig. Var ju helt grön på det där med aktier så mitt mod räckte inte så långt.

   Jag tror nog också att HMs storhetstid kan vara över, och att de i framtiden kommer att ligga på en lägre - men hyfsat stabil - nivå. Tror ändå på företaget och att det kommer att gå bra för dem även i framtiden.

   Radera
 4. Hej hur är det med dig? Känner du att vila hjälper? Det är inte så roligt just i december med all stress som är svår att värja sig från..även om man verkligen tänker sig för och sänker ribban kraftigt..Jag är själv överansträng och att besöka ett köpcentrum tex tar all min energi för dagen. Sen är inte sinne, hjärna och kropp synkade tyvärr..Även då jag vet att jag måste vila så kör jag på när det är något som jag tycker är kul hemma...och jag har märkt att all information till hjärnan försämrar så jag måste skära ner på all internnet tid vilket är lättare sagt..telefonen åker upp av sig själv då fort det finns nån minut över...Krya på dig och hoppas du får en fin jul❤

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för vänligheten och omtanken.
   Var rädd om dig, jag är ett bra bevis på att man inte ska driva sig själv för hårt. Det är absolut inte värt det.

   December är förmodligen en ren mardröm för alla med stressrelaterade sjukdomar och det är lätt att överanstränga sig, precis som du skrev.

   Redan långt innan jag blev sjukskriven hade jag svårt att vara i folksamlingar, trängsel och miljöer med mycket ljud/ljus. Vid ett tillfälle blev jag plötsligt väldigt yr, varm och trodde att jag höll på att svimma inne i en butik. En annan gång blev jag alldeles darrig och yr och kom inte ihåg koden när jag stod i kassan och skulle betala. Det här gjorde att jag började undvika att handla i rusningstid. Men eftersom jag inte kände till stressymptom förstod jag inte att det var tecken på långvarig stress och att jag faktiskt höll på att braka ihop.

   Så jag gör ALLA mina ärenden (oavsett om det är jul eller ej) på morgonen när butikerna öppnar. Det brukar vara jag, någon föräldraledig med barnvagn och kanske någon morgonpigg pensionär som hänger på låset :)
   När jag hämtade ut paketen på posten och gick in i köpcentrumet för att slå in dem hade butikerna inte ens hunnit öppna än.

   Viktigast av allt är ETT ärende om dagen. Jag klarar inte att ranta runt i flera butiker eller boka in flera saker per dag. Det funkar bara inte.

   Jag klarar Internet ganska bra, däremot har jag varken läst en bok, tidning eller sett en film på snart två år.

   Önskar dig en riktigt fin och behaglig jul,
   kram

   Radera
 5. Jag var på HM och köpte ett par byxor idag. Hoppas det hjälper... 😉 I övrigt får jag och min utmattade hjärna totalt överslag av december. Ändå ska jag inte fira och bor ensam. Men det är folk överallt! Och blippar och blinkar överallt! Längtar omåttligt till typ 15 januari då man nästan orkar röra sig på stan igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack för ditt bidrag!
   Ja nu ångrar man ju att man inte köpte alla julklapparna där. Förstår precis vad du menar med stressen, läs mitt svar till Xlnt Living ovanför så ser du vad jag menar. Det var länge sedan jag klarade av köer, trängsel och buffliga armbågar.

   Radera
 6. Känner igen det, en väldigt tunn linje att hålla balansen på, i vardagen, men särskilt i december. Avslutningar, uppvisningar, lucior, glöggmingel julfester, födelsedagar och som grädde på moset, julafton och nyår. Pust. Klart man vill ge sina barn julefröjd och lite socialt umgänge,håller helt med dig, men det kostar på. Tröttmössan kommer sova fint hela januari ;)

  God jul och tack för det här året!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma och vi får hoppas att 2018 blir ett positivt år!

   Tycker du sammanfattar december fint, det är exakt så det är. Tätt mellan alla "måsten" och svårt att hitta en bra balans mellan julglädje och total överansträngning. Dessutom kan jag känna en viss irritation över folk i omgivningen som halvt skämtsamt halvt allvarligt kläcker ur sig att jag har tur som är ledig nu i december och har all tid i världen att julfixa.
   Det är så dumt att man inte tror det är sant.

   Radera