måndag 23 oktober 2017

Förutsedda utgifter

Egentligen är det konstigt att man kallar det oförutsedda utgifter. Få utgifter är faktiskt helt oväntade. Har man husdjur kan det bli dyra veterinärbesök och har man bil kan det bli dyrt att reparera den. Det borde man räkna med. Så för mig är de flesta utgifter i allra högsta grad förutsedda, jag vet bara inte när de kommer. Det är alltså inte en fråga om - utan när. 

Jag kanske är en riktig pessimist men jag har alltid i bakhuvudet att något kommer att gå sönder. Jag blir inte förvånad om tvättmaskinen går sönder eller kylen lägger av. Det är surt när det händer, men jag räknar kallt med det och blir inte tagen på sängen. Å andra sidan blir jag väldigt glad när saker inte försvinner eller går sönder. Vår tvättmaskin är inte purung längre, tror den är från 2007 eller 2008, och jag är glad så länge den är fullt fungerande. 

Tandläkarbesök är en sådan grej som de flesta förtränger tills dess att det händer. Så även jag trots min annars så realistiska livssyn. Jag är välsignad med starka och friska tänder och har sällan behövt tandvård genom åren. Det gjorde att jag till slut tröttnade på dessa årliga kontroller som tog högst en kvart och kostade nästan en tusenlapp per gång. Det funkade bra under flera år men senaste halvåret har jag känt av en visdomstand. Naturligtvis har jag dragit mig för att gå till tandläkaren och försökt hålla ut så länge som möjligt. Det gjorde inte ont alls, det var mer en obehagskänsla och bara när jag tuggade med tanden. Rädd att behöva dra ut en tand helt enkelt. Nu pratar vi inte om kostnaden, utan obehaget. Men sedan kände jag att det började ila i en tand i underkäken och insåg att det inte längre gick att skjuta upp. 

Ingen tand behövde dras som tur var. Jag hade en spricka och ett hål i visdomstanden och ilningarna berodde på slitskador på emaljen. Stress och tandpressning hänger ihop så jag är inte förvånad. Nåväl, efter en del pet och påt i munnen var det klart. Det är ju aldrig mysigt, men det var inte lika illa som jag föreställt mig. Jag har lite problem med tandvårdsrädsla men har sådant förtroende för just den här tandläkaren att det går bra. Och han snålade inte med bedövningen så det kändes överhuvudtaget inte. Han lagade den trasiga tanden och behandlade några andra tänder med en desensitizer för att befria mig från ilningarna. 

Han spiller ingen tid så räkningen kom med posten redan dagen efter. Förvånad att han inte skriver ut den medan man fortfarande ligger kvar i stolen. 
Totalt ca 5300 kr, efter bidrag 4500 kr. 

Oslagbart tråkigaste utgiften på länge. Jag bad inte om ett kostnadsförslag innan behandlingen men uppskattade (gissade) kostnaden till mellan 5000-7000 kr så jag var inte helt ute och cyklade. En basundersökning kostar 910 kr så jag försöker se det från den ljusa sidan, att jag sparat in flera tusenlappar genom åren när jag struntat i den årliga kontrollen. 

Jag vet att det är billigare att gå till till exempel City Dental eller Tandläkarhögskolan men eftersom jag har dåliga erfarenheter av tandläkare så föredrar jag den familjetandläkare vi haft i många år. Men nu hoppas jag att det dröjer innan jag behöver träffa honom igen. 

Har ni någon voluminös spontanutgift att dela med er av så vet ni att ni kan berätta i kommentarsfältet. Förhoppningsvis får det mina 4500 kr att framstå som härliga småpengar. 


13 kommentarer:

 1. Angående tandläkarbesök så föreslog min tandläkare att jag bara skulle gå vartannat år eftersom jag inte haft hål sedan ca 16 års åldern (är nu 48) - så de senaste 15 åren går jag bara vartannat år. Dock valde jag själv (efter rek från samme tandläkare) att gå till en specialist och få tandställning härom året. Min tandläkare pratat om det förut men eftersom jag klarade hålla rent sköt jag undan det (såg inte så påfallande illa ut). Men när tandläkaren för något år sedan sa att hon märkte att jag började få svårt att hålla rent tog jag rekommendation att skaffa tandställning. Fast pris 32 000 kronor. Voluminös iaf - spontan? Sådär, visste att jag cirka "had it coming".
  Tänkte iaf att du kan trösta dig med att du kanske slipper tandställning som vuxen och 32 K i utgift?
  Nej, jag ångrar inte beslutet.

  Ps.Drog ut alla mina 4 visdomständer när jag var ca 22-26 år gammal (pga dåligt med plats till dem). Nemas problemas.

  Tack för att du skriver blogg!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, skönt att slippa tandställning men måste ändå säga att dagens moderna tandställningar (som ser ut att bestå av en tråd) ser så mycket trevligare ut än den räls som folk hade när vi var unga. Hoppas att resultatet blev bra och att du nu fyrar av strålande leenden mot alla du möter :)

   Men 32 000 kr?! Får man inget tandvårdsstöd alls när man sätter in en tandställning?

   Vill också tillägga att det är underbart när man känner att tandläkaren verkligen ser till patientens bästa och inte möjligheten att lura av en lite extra pengar. Jag sade till min tandläkare att jag ville göra en Air Flow för att blästra bort missfärgningar och få vitare tänder. Han sade att det vore bortkastade pengar. Jag har nämligen inga som helst missfärgningar och min tandfärg kommer inifrån så en putsning skulle inte ge någon synbar förändring alls. Tycker det var ärligt och schysst av honom.

   Radera
 2. Som sagt, de flesta utgifter vet man ju att de kommer förr eller senare. Tandläkaren vill jag inte ens tänka på då jag har en närmast panisk tandläkarskräck.. Den senaste stora utgiften var nog när hunden fick för sig att plötsligt springa in i en hästhage och få en rejäl spark över halsen = intensivvård i några dygn på Ultuna och en fin liten räkning på drygt 30000. Då är man ju glad att försäkring finns, men det blir ändå en ganska stor del man måste stå för själv i och med självrisker och % hit och dit. Som tur var klarade sig jycken och då är pengarna inte så viktiga. Sen var det ju förstås också sonen som körde moppen utan olja, blev en slant det också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att det gick bra för vovven! Jag vet hur det känns när olyckan är framme. Vår hund blev förgiftad när han var 10 månader och det var nära att han inte klarade sig. Det gick bra, men tyvärr fick han lite men efter traumat det innebar att hamna på sjukhus så tidigt i livet.

   Så nuförtiden är det bara vår yngsta son som kan ta honom till veterinären! En god vän till familjen följer med barn och hund till veterinären när det är dags att vaccineras och då går det bra. Min man var den som lämnade in honom när han var sjuk och blev liggandes där i fyra dygn så det går inte alls. Efter en massa träning går det nu bra för min man att ta med hunden för att "hälsa på i väntrummet" och äta av deras bjudgodis men det går absolut inte att gå in i något rum eller göra någon behandling. Elefantminne!

   Radera
 3. Hos oss är de i särklass största "förutsedda" utgifterna något bilrelaterat. Alltid ska det vara nåt som strulr, är det inte generatorn, så är det den elektriska handbromsen, något elektronikfel som indikerar fel som inte finns eller något annat. Tror inte bilfan har varit felfri mer än de två första månaderna vi ägde den. Sen började det...

  Nu reparerar vi inte allt, för några dagar sen slutade helt plötsligt låsmotorn till tanklocket att fungera. Skulle kosta ca 2000 kr att fixa. Det struntar jag i, ett barn kan ändå bryta upp denna lucka så låset gör ingen direkt praktisk nytta.

  I övrigt har vi stenkoll på utgifterna som redovisas på vår blogg varje månad https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bil ja...bjuder på en del oväntade överraskningar. Jag har hört en del skräckexempel från vänner som trott att det kommer att kosta 2000-3000 kr och sedan visar det sig vara något mycket värre och kommer att kosta det tredubbla. Men jag har också vänner som då och då åker på parkeringsböter för 700 kr och bara rycker på axlarna. Jag skulle aldrig rycka på axlarna åt en onödig utgift på 700 kr. I mina ögon är det jättemycket pengar (och då baserar jag det inte på inkomst utan på vad man faktiskt kan köpa för 700 kr).

   Radera
 4. Alltså Snålcoachen! Jag älskar dina inlägg. Du är inte mycket för räntesatsprat eller kapitalinvestering, men fan vad matnyttigheter och huvudet-på-spiken-grejer du levererar. Idag lämnade jag in bilen på verkstad för en dom. Dödsdom gissade jag men det var en trasig damask och hela kalaset går på drygt 2000kr. Betydligt billigare än jag trodde.
  MEN, vi har även sålt en bil nyligen för dryga 30k som vi köpte för nåt år sedan för 160k (den dog, inte värt varken energin eller ett nytt lån för massiv lagning eller motorbyte). Bläh. Det sved.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhh tack! Kan man bli gladare?!!!?! Underbart att få känna sig uppskattad. Och jag vet, det finns massor av duktiga investeringsbloggare och deras bloggar ser så Wall Street-proffsiga ut. De är liksom en kostymlunch på Sturehof medan jag är afternoon tea på ett litet konditori. Med knöliga men goda sconesmuffins :)

   För övrigt är din bilhistoria en överlägsen vinnare. Jag hade behövt andas i en papperspåse för att komma över en sådan smäll. Och man undrar ju om ni vågade er på ett nytt bilköp efter det...

   Radera
 5. Folktandvården här med 73 kr/mån inkl allt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det låter prisvärt! Är det någon specialdeal eller en tandvårdsförsäkring alla kan ta?

   Radera
  2. Försäkring genom Folktandvården. Man tecknar treårsavtal.

   Radera
  3. Smart! Önskar att jag hade en mer okomplicerad relation till tandis så att jag hade kunnat nyttja en sådan lösning.

   Radera
 6. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera