fredag 24 februari 2017

Lite Johnny Depp finns inom oss alla

Med mitt förra blogginlägg i åtanke skulle jag säga att det svåra är inte att hitta saker som kostar mycket utan tvärtom, utmaningen ligger i att kunna komma undan så billigt som möjligt. Under veckan som gått har mina öron snappat upp en del saftiga expenser. Först var det podden "Veckans bläcka" som tog upp Johnny Depps kostnader som läckt ut i media. Och wow, pengarna bara sprutar ut. Det här är några av de saker han valt att kosta på sig:

14 fastigheter, bland annat ett slott i Frankrike och en massa öar. 
45 bilar
200 konstverk
Speciallevererade viner för 300 000 i månaden
40 heltidsanställda för 4 miljoner kronor i månaden 
2 miljoner kronor i månaden för resor med privatplan. 

Det var lite annat också, en 150-fot yacht och en samling gitarrer. Småpotatis i jämförelse med resten. Allt som allt hamnar månadskostnaden på hisnande 18 miljoner kronor i månaden. I MÅNADEN!

Jag blir ändå förvånad. Okej att jag fattar att Paris Hilton inte direkt snålar sig genom livet men att Depp behöver hosta upp 18 miljoner i månaden för att uppehålla sin livsstil förvånar faktiskt. 

En annan grej var att jag såg halkade in på Parneviks på 3:an. Hann se när de åkte till Celine Dions hus men sedan var jag tvungen att stänga av då jag inte klarade av Farao Groth (fick kortslutning i hjärnan av hans gapande). Det jag hann uppfatta var i alla fall att Mia Parnevik sade att Celine Dions hus ligger på 18 miljoner kronor i underhållskostnad. Naiv som jag är förstår jag inte om det är i månaden eller om året. Som om det skulle spela någon roll, det skänker hur som haver ett visst perspektiv på mina egna omkostnader.
Boendekostnad under 10 000 kr i månaden
Ett par hundralappar för elen. 
Lägg därtill mat och övrigt för ungefär 5000 kr i månaden. 
Inga öar och inga viner som flygs in. Ingen vattenpark som Celine Dion och förmodligen en något lägre elräkning också...

Det är vansinne säger ni sparvänner. Men tänk efter och se er omkring. Hur många är det inte som ökar på sina kostnader i takt med löneökningar? Löneförhöjning = bilbyte (naturligtvis aldrig till något billigare) Ett rejält lönskutt innebär att man kan byta bostad och köpa sig något dyrare. Klättra på stegen. Våra kostnader byggs upp i takt med att plånboken tillåter det. Så funkar det när pengarna börjar trilla in och till slut är man på Depps nivå. 

Det är en spännande gräns. Separate needs from wants, som det heter. Samtidigt som vi sitter och tycker att Depp har tappat det "Vem behöver 14 bostäder och vad ska han med 45 bilar till?" så har de allra flesta definitivt inte rannsakat sitt eget köpbeteende. Nu menar jag inte någon enstaka minimalist som hittat den här bloggen utan vi som i oss alla. De flesta människor. har alldeles för mycket saker. För att inte tala om behovet att köpa nytt hela tiden. En genomsnittlig garderob innehåller mycket mer kläder, skor och grejer än vad som kommer till användning. Även för den som är modeintresserad eller tycker om att klä sig snyggt. 

Vi har inte det vi behöver utan vi har mycket, mycket mer. Ni har väl hört det där att ett genomsnittligt förråd innehåller oanvända saker till ett värde av 15 000 kr. Det är just det där med oanvända som jag vill belysa. Försök omvandla det till andras obegripliga beteende...hmmm, just det! 

Och rensa förrådet!

10 kommentarer:

 1. Hur mäter man lycka? Inte är det vem som gör av med mest pengar varje månad iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superstjärnornas oftast väldigt tragiska liv och för tidiga död bevisar verkligen motsatsen, det är absolut inte den med mest pengar som är lyckligast!

   Tvärtom, ju mer pengar de har - desto mer olyckliga verkar de flesta. Att ha "mer pengar än vad som behövs" skänker däremot härlig trygghet och frihet.

   Radera
 2. Varför har Depp 45 bilar? Jo för att han kan!

  Varför har Jay Leno kanske 100 bilar och 100 motorcyklar? För att han kan!

  I Leno:s fall är det både riktiga klenoder och specialbyggen så man skulle faktiskt kunna säga att de utgör en investering, fast avkastningen är kanske svårbedömd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis det som var min poäng, "för att de kan" och för att de också vill känna att de slösat och kostat på sig saker utöver det vanliga (utifrån deras ekonomi sett). Många av dem har så himla avkastning ändå så då spelar det egentligen ingen roll om konsten eller bilarna är en investering eller bara skrytobjekt/hobbyprylar.

   Radera
 3. Om man har en inkomst/förmögenhet att klara av typ 14 bostäder och man vill ha det, varför är inte det ok då??, alla är vi olika, har olika tänk, inkomst, intresse mm. Jag tycker om när människan går sin egen väg, sen om det gäller att skaffa 14 bostäder eller en sparare spelar ingen roll, huvudsaken man trivs med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl precis det jag skrev i blogginlägget? Att vi människor fungerar ungefär likadant och att de flesta av oss gör likadant, utifrån den ekonomi vi har. Köper mer än vad vi behöver alltså.

   Det är absolut inget fel, tvärtom bidrar han ju till att skapa arbetstillfällen. Det krävs en hel del folk för att underhålla 14 bostäder, en yacht och 45 bilar m.m

   Radera
 4. Tvärtom här. Går från lön till ingen lön och har flyttat till mindre. Ska bli ännu mindre med tiden. Av allt. Försöker sälja det som går. Gett bort bilen. Sann frihet i att äga allt färre saker. Ja, det är helt underbart helt enkelt. Varje gör som varje vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktiga är att hitta lyckan i den egna tillvaron. Själv blir jag glad av få - men fina - ägodelar, förutsatt att jag redan har allt annat som är viktigare än materiella saker. Hälsa, vänskap, kärlek osv.

   Radera
 5. Tycker att det är beklämmande att EN människa, äger så mycket som Johnny Depp gör, tycker inte att det går att rättfärdiga på något sätt.
  1 miljard människor lever i extrem fattigdom i världen idag, inkomstklyftorna ökar mellan rika och fattiga. 62 människor äger mer än hälften av jordens befolkning gör tillsammans, vad är det för mening, ingen alls! Det är tragiskt att ägande ska betyda så mycket, så att man exploaterar fattiga länders tillgångar, utnyttjar arbetskraft i tredje världen, och utan samvete roffar åt sig medans människor svälter.
  Det skulle fan vara gräns för hur mycket man får äga. Tänk att ett fåtal girigbukar har tillskansat sig så mycket av jordens gemensamma tillgångar,och inte är det genom hedervärt arbete.
  Depp är inte så rik, men för rik för att det skulle vara tillåtet. Han kunde ge bort åtminstone 16 av sina fastigheter till behövande. Världen brinner människor är på flykt, skäms och fy Johnny Depp och dina gelikar. Och kom inte och skyll på ditt shoppingbeteende eller något annat trams!/ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskussionen borde i så fall hellre handla om hur mycket pengar människor borde kunna tjäna. Artister, skådespelare och idrottsstjärnor kan tjäna i princip hur mycket som helst. Såg att Johnny Depp tjänade 240 miljoner kronor för den fjärde Pirates-filmen.

   Vad folk väljer att göra, äta eller köpa för sina ihoptjänade pengar kan man omöjligen styra över. Världen är full av orättvisor i både stort och smått. I Sverige kastar vi ca 55 kilo felfri mat per person och år samtidigt som det finns svält och torka på andra platser i världen. Det här går att diskutera i evigheter och ur olika infallsvinklar. Som jag skrev ovan skapar Depp en mängd arbetstillfällen eftersom det kostar att dra runt 14 bostäder, 45 bilar. yacht och allt annat. Dessutom är han en känd filantrop som har skänkt enorma summor till välgörenhet. Bättre betald = större möjligheter att ge till behövande.

   För att komma tillrätta med orättvisor krävs så mycket mer än att enskilda personer ska avstå sina rikedomar. En tanke som ofta slår mig är att det känns konstigt att vi inte lyckats utrota den värsta svälten och fattigdomen i u-länderna med tanke på de ENORMA summor välgörenhet och donationer som skänks. Det är bara att läsa hur Warren Buffett och Bill Gates skänkt miljarder dollar...

   Här i Sverige tigger föreningarna hundralappar av vanliga arbetare men det kan ju inte ge något alls utan äts upp av administrativa omkostnader. Många av världens rikaste skänker helt andra summor, hundratals miljoner per kändis men det verkar inte hjälpa i alla fall?

   Radera