lördag 14 januari 2017

Billig eller dyr mat?

Mat är dyrt. 
Det är definitivt den dyraste utgiften mitt hushåll har efter boendet. Det är också den jag har störst möjlighet att själv styra över. Och det finns pengar att spara. Det som krävs är att man är påhittig, kan tänka sig sänka kraven och är lite aktiv och jämför olika alternativ. Jag ser det som en sport och en livsstil. Få saker ger mig samma nöjdkänsla som när jag lyckas sänka matkostnaden. Utan att skryta måste jag säga att jag är en fena på att få bra mat på bordet till en väldigt liten peng. Och jag kan alla knep. Har läst alla tips. Det är sällan jag snubblar över något nytt. Tråkigt nog är det alltid alltid samma typ av tips och råd som valsar runt: att man ska ta med sig matlåda, att linser och böner är billigt, man ska riva ner morötter i köttfärssåsen och så vidare. Jag tror att alla med ett minimum intresse för ekonomi eller matkostnader redan hört det där till leda. Jag har i alla fall gjort det. 

Det är sällan något nytt, så jag blev riktigt glad när jag på två olika ställen läste om Matsmart. Det var något jag inte hört talas om tidigare. Och skribenterna var så positiva och nöjda. Så jag surfade in där...men blev lite besviken. Jodå, jag förstår att man kan göra bra klipp på den sidan och att utbudet varierar så jag kommer absolut att ge det en chans till. Men den här gången blev jag besviken. Kanske är det jag som måste leta runt mer efter de bästa fynden och lära mig vad som är värt att beställa. Men tyvärr måste jag säga att mitt första intryck var att mycket var sådant jag inte vill ha eller behöver. 

Första sidan var fylld av godis, våffel- och brödmix, dressing, proteinbars, läsk, bärdrycker, sylt och ganska dyra flingor. Med andra ord sådant jag valt bort då jag anser det "onödigt" eller bara köper det ytterst sällan. Jag skulle aldrig köpa våffelmix utan vispar ihop min egen våffelsmet. Vi försöker göra egen dressing och koka egen sylt i den mån det går. Godare, nyttigare och framför allt billigare.

Naturligtvis händer det att vi köper sådant som jag kallar "onödigt". Antingen för att vi behöver det till ett speciellt tillfälle eller så passar vi på ibland om det är något oemotståndligt pris. Men jag är tveksam till att klicka hem det på nätet bara för köpandets skull. Dessutom kostar frakten 49 kr (upp till 20 kilo) och då får jag själv släpa hem det från närmaste postombud. Frakt hem till dörren kostar 99 kr (och hade känts mer aktuellt för oss som inte har bil) och vips känns inte flingorna och sylten så billiga längre. 

Observera att det här inte är något negativt omdöme om sajten i sig! Den verkar toppen och har många nöjda kunder. Jag berättar bara vad som gäller för mig
Det fanns mycket som var billigt och bra också, tvättmedel till exempel, men det blir inte så billigt för mig när frakten tillkommer. Det blir minst 49 kr till att lägga på priset. 

Jag har gångavstånd till bland annat Ö&B och Willys. Åker jag buss i 10 minuter kommer jag till en superbra lågprisbutik. Varje vecka erbjuder de nya attraktiva lockvaror för 5, 10 eller 15 kr/st. Vi håller koll varje vecka och passar på att fynda. De brukar ytterst sällan begränsa antalet så det går att bunkra. Det var där jag fyndade Friggs smaksatta riskakor för 5 kr paketet. En typiskt "onödig" grej men rolig att överraska barnen med någon gång emellanåt. Men oftast lägger jag band på mig själv och undviker att lägga ner en massa billiga kakpaket och godispåsar i varukorgen. 

Det finns ett antal varor som numera känns otänkbara att köpa till ordinarie pris. Dit hör toalettpapper, tvättmedel och sköljmedel. Det är typiska lockvaror både på vår lokala stormarknad och på Ö&B så riktigt bra erbjudanden återkommer med jämna mellanrum. Det är bara att bida sin tid mellan gångerna. Jag minns sist de hade supererbjudande på Lambi toapapper och framför mig i kassakön stod en kille med toapapper av märket Serla. Lika många rullar i förpackningen. Jag var så nära att knacka honom på axeln för att fråga hur han tänkte, haha. 

Använder ni Matsmart och vad beställer ni då? Vore kul att läsa om era erfarenheter (och kanske få ett par tips) i så fall. Det kan ju vara så att jag totalt missat något. 

28 kommentarer:

 1. Serla har mer papper på rullen :) Jag handlar det mesta på ica basic (dock är deras toapapper av absolut sämsta klass) och vår handelsbod här i byn har alltid jättebra extrapriser och mycket mat på "ät snart". Sköljmedel har jag helt slutat med pga både pengar och miljö!
  Jag drabbas inte heller av höjda ögonbryn när jag söker billighetstips - kan det mesta redan. Jag lagar all mat utan recept och är en fena på att ta reda på minsta halva morot.
  TACK för din superba blogg - den behövs bland alla aktiestinna MÄN som inte ger en 100 %-igt ensam tonårsmamma några aha-upplevelser. Men vem vet - en dag kanske jag ärver miljoner och behöver kontakta nån som kan och vet investeringar o dyl.
  Då jag är inkomst"fri" så sparar jag ändå 10 % av allt in och det får duga fint. Att ha två tonåringar är inte billigt.
  Jag har totalt köpstopp sedan 1/10-15. Exkl kidsen.
  Glad fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, jag uppskattar dig också :) Det är du och andra "stammisar" som hjälper till att hålla bloggen vid liv och inte minst föra den framåt. Det är så otroligt härligt när man får en dialog och faktiskt lär känna varandra. Så grymt smarta och tänkande individer som kommentar i den här typen av bloggar!

   Är imponerad av din handelsbod i byn med tanke på att de handelsbodar jag besökt (förr när vi hade lantställe eller när man hyrde någon stuga någonstans i Sverige) där allt var sååå dyrt! Dyrare än 7-Eleven och Pressbyrån till och med.

   Radera
  2. Hade dock önskat ett inlägg per dag minst från dig :)

   Radera
  3. Det var gulligt sagt :)
   Förut hade jag inte tid och nu har jag inte ork... annars hade jag gärna skrivit ett inlägg om dagen.

   Radera
 2. Har precis samma känsla som du Snålcoachen. Sällan man hittar ett nytt snåltios nu för tiden. Tråkigt nog. Idag kom jag dock på ett nytt. Byta klockbatteriet själv. Alltså inte egentligen själv, utan gav uppdraget till min händige make. Två nya batterier (två klockar) kostade 60 kr. Var länge sedan jag lämnade in klockor för batteriebyte, men om jag gissar att det kostar det dubbla så är det nog lågt räknat. Härom dagen fick han uppdraget att ta bort några länkar på dotterns nya armbandsklocka (beställd på nätet). Det mesta går att youtube-lära sig.

  Själva besparingarna var inte enorma, men känslan av att man kommit på ett nytt spartips desto bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart tips med klockbatteriet. Tyvärr är det så himla sällan man behöver byta batteri i klockan ;)
   Men skam den som ger sig, jag är ständigt på jakt efter nya snåltips och skulle jag hitta något lovar jag att dela med mig till mina bloggbesökare.

   Radera
 3. Lite kul var det här om dagen förresten när jag hittade Facebook-gruppen Economista. Där finns många likasinnade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaah, den måste jag kolla in. Economista var väl den där boken av Blondinbella och Pingis har jag för mig...

   Radera
 4. Tänkte att jag skulle ge dig nya tips men upptäckte att "thejeanettishway" hade hunnit före mig med både toarulle och alldeles onödigt sköljmedel. Jag klämmer alltid på toarullarna för att kolla hur mycket papper de innehåller. Kollar förresten alltid att äggen är hela i kartongen innan de bärs hem.
  Tack för en bra blogg, ser framemot dina inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nu får ni sluta klaga på mitt sköljmedel ;)
   Vi kämpade på utan sköljmedel i kanske 6 månader, det här var ett par år sedan, men till slut gav jag upp och sprang ner till butiken och köpte en flaska Softlan. Jag vill (måste!) ha sköljmedel till handdukarna och stickade plagg. Så en kompromiss blev att inte använda sköljmedel till riktigt allt men ändå ha det vid behov. Köper bara på erbjudande och överdoserar inte så det känns överkomligt i budgeten.

   Radera
 5. Toalettpapper har ett jämförelsepris i kr/kg, så det är lätt att jämföra vilket som i slutändan är det billigaste.

  /Fru Avfart Frihet - avfartfrihet.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Många anger även pris per meter. Men när min butik lockar med superpriser på Lambi ("max två per hushåll") är det billigaste alternativet av de varianter jag kan tänka mig köpa. Det enda som brukar vara billigare är de där bruna sträva som jag vägrar använda. Då äter jag hellre vegetariskt ytterligare en dag i veckan eller drar in på något annat.

   Radera
 6. Hej!

  Jag håller med om Matsmart. Jag blev också besviken av precis samma skäl. Jag vet föreningar som köper storpack godis etc där och säljer i sin kiosk å då är det ju jättesmart, om man vill ha sånt alltså. Dels så tycker jag inte att priserna är så billiga (jag jämför med när butikerna här hemma har erbjudanden eller vad vissa jämförbara märken tar på ordinariepris). Den sidan är kanske bra för andra men för mej är den inte.

  Jag fick häromdagen tips om Apotea.se Under fliken Mat finns massor av bla. torrvaror. En del av de grejer de har där är rätt rejält mkt billigare än i andra butiker och det är dessutom portofritt. Detta är ju dock bara ett bra tips om det är saker man brukar handla i vanliga fall å då till högre pris än vad Apotea tar.

  Å som skribenten här ovan skriver, toalettpapper köps på kilopris osv... Jag tror folk handlar den här typen av varor på gammal vana, samma sort som Mamma köpte, som de är vana vid osv. Att köpa de allra billigaste raspiga tunna sorterna ser jag INTE som ett alternativ för det går åt mer av de sorterna, det säger ju sig själv. 20cm poröst tvålagspapper suger upp en del mer än 20cm (vik dubbelt så blir det 40cm) raspigt platt enlagspapper. Ibland är det att "bita sig själv i foten" att bara gå efter prislappens kronor för det blir inte billigare i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset om Apotea, det var både nytt och oväntat. Hade ingen aning om att de erbjuder så pass mycket olika livsmedel som de faktiskt gör. Jag var inne och kollade en snabbis men ska klicka runt lite noggrannare sedan.

   Det här med toapapper verkar vara de flesta hårdsparares hjärteämne! Tänker även på den där Svenne i Superspararna som tyckte man skulle bajsa borta (haha!). Toapapper blir någon slags symbol för sparande och hur snål man kan tänka sig bli. Helt ärligt har jag lite svårt att förstå det. Visst, det är en förbrukningsvara som används dagligen men det finns så många saker som borde hamna längre upp på listan. Jag skulle a l d r i g köpa toapapper som inte är kraftigt nedsatt i pris men jag vill ha mjukt, lent och lyxigt papper. Det är min lilla weak spot.

   Radera
 7. Håller med helt, när man hittar någon artikel "så får du pengarna att räcka i januari" och blir lite lyckligt så slutar det alltid med att alla tips är typ exakt hur man lever redan.. Mitt bästa spartips på maten är att se över frukosten, den kan ju verkligen variera i pris om man kör lite yoghurt, juice och köpebröd med ost kontra havregrynsgröt. Det allra bästa spartipsen just nu tycker jag är att handla med scannern på willys. När man ser hur totalpriset poppar upp av bara en vara kan det vara en liten ögonöppnare att vi kanske inte behöver just det här nu.. Framförallt när sambon är med som inte alls tittar på priskanten (inte för att han inte bryr sig, han tänker bara inte på det) får hålla i kontrollen. Det har faktiskt åkt tillbaka en och annan vara som han hemskt gärna ville ha innan men där priset fick honom att avstå.

  Vad gäller matsmart håller jag också med dig. Har en kompis som handlat där i flera år och tycker det är fantastiskt att få hem 24 burkar soja för 1 krona styck. Billigt för sojan må det vara, men mitt allra största motto i sparvärlden är att man sparar aldrig på att köpa någon man inte behöver, hur billigt det än är. Och skulle jag köpa hem storpack godis skulle jag faktiskt äta upp allt ganska snart. Ekonomisk- ja, karaktär att avstå sötsaker - nej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 24 burkar soja för 1 kr, hahahaha.
   Jag tänker som du och undviker även reor och utförsäljning av saker om det inte verkligen är något jag behöver eller planerat att köpa.

   Vi äter ofta gröt till frukost och gjorde det redan innan den här sparinfluensan slog till. Helt enkelt för att vi verkligen tycker att gröt är gott och för att det är nyttigt och mättande. Så lätt att variera också, med äppelmos eller sylt, färsk frukt eller bär. Jag har aldrig sett gröt som "fattigmat" bara för att det är billigt. Både jag och ett av barnen har dessutom svårt att få i oss mat på morgonen och då är gröt lättätet.

   Radera
 8. Mat är absolut en kostnad man i allra högsta grad kan påverka själv, men precis som du skriver så kan man det mesta redan. Det är väldigt sällan, om ens nånsin, man stöter på tips man inte redan visste.

  Jag har handlat på Matsmart en gång, de hade Family Fresh duschtvål för 5:-/flaskan, kostar annars 19:-/flaskan på ÖB. Köpte några lådor och fyllde upp med lite annan hygien och rengörning, mat som gått ut i datum eller snart gör det intresserar mig inte ett dugg, hur billigt det än är.

  Ang toapapper så köpte vi länge de där som finns på ÖoB i storpack, tror de heter XXL och när de är på extrapris så kostar de 99:-/balen. Mycket pappar på rullen och bra kvalitet, går inte att jämföra med lågprispapper typ ICA basic, det är ju bara några meter på varje rulle där!

  Men nu har vi gått över till Granngårdens toapapper, sjukt billigt för bra papper, mycket på varje rulle och finns bara i bal, köper ett par stycken när det är sänkt pris, då kostar de runt 200:-/bal (större balar än ÖoBs papper då) och räcker i evigheter! Ett tips om ni har Granngården i närheten, annars är som sagt ÖoBs XXL-toapapper det näst mest prisvärda jag hittat. Lambi skulle jag aldrig köpa ens på extrapris, sjukt lite papper per rulle, inte prisvärt alls om man jämför med de andra, då skulle de få kosta typ nån krona/rullen om det skulle vara värt det och det gör de ju aldrig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om Granngården men tyvärr har vi ingen i närheten. Hoppas jag kan samåka med någon vid tillfälle så att jag får chansen att besöka dem.

   Det här med toapapper är verkligen ett ämne som engagerar, haha. Som jag skrev ovan är jag lite kräsen och kan bara tänka mig mjuka och lena papper. Den lilla lyxen vägrar jag ge avkall på. De gånger vi köper Lambi är när de lockar med 6-pack för en tia. Pris per rulle är då 1,66 kr. Jag fattar att man ska tänka kilopris eller pris per meter osv. men jag tycker fortfarande inte att det är någon större kostnad att oroa sig över. 3 av 4 i det här hushållet är borta större delen av dagen och åtgången är inte direkt strykande.

   Radera
 9. Mitt absolut bästa spartips (som visserligen inte är mat, men iaf :)), är att göra flytande tvål själv. Receptet hittade jag här; http://ihearteco.net/?p=2803&

  Tvålflingor kan köpas fraktfritt här; http://www.bodystore.com/tvalflingor-1-kg?q=tv%C3%A5lflingor

  Ett kg tvålflingor som man använder 1 msk av (= 7g) och får 2,5 dl flytande tvål är rätt schysst besparing när man tänker på hur många liter man kan få för obefintlig arbetsinsats.... :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter kul att göra egen tvål. Kanske mer roligt än ett spartips i längden eftersom tvål inte är superdyrt (inte på Ö&B och liknande ställen). Jag har en granne som tillverkar egna skönhetsprodukter (hon är aromaterapeut) så vi har fått göra egen hudkräm och lite andra produkter hos henne. Det var så kul! Skulle vilja göra det igen.

   Radera
 10. Hej,
  Det där med billig mat jämförelse med bra mat är en svår balansgång tycker jag. Jag försöker köpa det mesta ekologiskt, vilket många gånger är dyrare - men bättre för mig och miljön anser jag. Även om jag är vegetarian sedan många år och slipper köpa dyrt kött så tror jag inte jag har den billigaste matkassen. Det är ju inte så ofta det är låga erbjudanden på ekologiska produkter... Samma sak när det gäller tvål och schampoo/balsam så väljer jag också ekologiska alternativ. Tvättmedel och toappaper kör jag Änglamark som känns bra för både miljön och för mig. Sköljmedel har jag slutat med, tycker inte det tillför något, varken för mig eller miljön.

  Sedan har jag gjort några hälsoval som inte automatiskt är billigare heller ex. jag använder inte vetemjöl utan ersätter det oftast med bovetemjöl och mandelmjöl. Bra hälsoval tycker jag men dyrare.

  Håller med dig om att många av spartipsen som finns är sådant som jag redan gör i vardagen.

  Stort tack för en inspirerande blogg!
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de snälla orden:)
   Det här med ekologiskt är ju en fråga för sig. Jag brukar välja ekologiskt när jag köper bananer och vindruvor. Utöver detta är jag rätt dålig på att köpa ekologiskt om det inte är väldigt bra erbjudanden. Ibland säljer de ut eko-produkter bland annat i mejeridisken pga kort datum och då är de ju billigare än de vanliga produkterna.

   Radera
 11. Hej Snålcoachen och tack för ett intressant inlägg.

  Jag gillar i och för sig matsmart (något som jag skrivit om tidigare blä här http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/handla-mat-med-kort-datum) men han behöver vara precis lika uppmärksam där som på andra ställen så att man inte köper onödiga saker. På samma vis ser det ut på ÖB och Rusta men även hos livsmedelskedjorna..de har en del prisvärda produkter men sen finns det en hel del saker som visserligen är på extrapris men som är helt onödiga. Utmaningen med matsmart är ju rent generellt att man behöver köpa rätt mycket för att det ska löna sig något som är OK för tillexempel en barnfamilj som vår där det går åt en hel del (2 vuxna och 3 barn) men svårt att motivera för någon som inte har den typen av konsumtion.

  För att göra fynd på matsmart så behöver man vara uppmärksam på tre saker
  1. Köp inget som du inte annars skulle ha köpt
  2. Kolla att priset verkligen är lågt och att det inte är ett "dyrt" märke med en liten rabatt.
  3. Fundera på vilken typ av vara det är, vissa saker (hygienprodukter, konserver, torrvaror) håller långt efter utgångsdatum och utgångna produkter är ofta löjligt billiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De där tre tipsen är superbra och folk borde tänka på dem varje gång de funderar på att handla något. Framför allt nummer 2 på din lista. Jag tycker ofta att vår lokala stormarknad skyltar upp lite väl stort när de erbjuder "2 för 20" eller liknande och synar man erbjudandet lite mer noga ser man att man sparar kanske 1,50 kr. Och att likvärdig vara av annat märke bredvid kostar mindre till ordinarie pris...

   En annan sak är att jag gillar att bunkra men inte att ha varulager hemma. Jag föredrar att alltid ha ett par extra av alla förbrukningsvaror. På så sätt hinner de aldrig ta slut och då behöver jag aldrig köpa dem till ordinarie pris utan kan vänta in nästa supererbjudande. Men vi bor i lägenhet med begränsade förvaringsmöjligheter så jag kan inte stapla 80 burkar vita bönor eller 4 jättebalar toapapper någonstans. Lagom blir bäst.

   Radera
 12. Får tacka för en inspirerande blogg, men också sälla mig till skaran som ifrågasätter sköljmedlet. Kan inte använda det eftersom sambon är allergisk, men förstår inte heller vad det ska fylla för funktion, förutom att lukta kemiskt och vara miljövidrigt?

  Håller också med om det där att alla spartips är sånt man redan gör som en självklarhet, typ häll i lite vatten och skaka ut sista shamporesten, eller krama ur yoghurtpaketet ordentligt. Man bara NÄHÄ, säger ni det?

  Något jag dock har börjat med på sistone förutom att odla eget på balkong och uteplats och plocka allt vad naturen har att erbjuda (bor i stockholmsförort) är att fönsterodla rester av bla purjo och selleri. Blir liksom en extra skörd från affärsköpta grönsaker, extra värdefullt nu när skördarna har slagit fel och hyllorna gapar tomma i en del affärer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det må jag säga var tips värda sitt namn! Aldrig tänkt på att det kan gå att fönsterodla purjo och liknande. Jag måste testa!

   När vi hade kaninen brukade jag skära toppen av ekomorötter (där blasten sitter) och ställa på ett fat med vatten och efter ett par dagar har det vuxit upp en härlig grön blast. Det var perfekt - gratis - "kaningodis".

   Debatten om sköljmedel fortsätter, jag anser att det är stor skillnad på handdukar och stickade plagg med eller utan sköljmedel. Funktionen = MJUKHETEN.

   Radera
 13. Tycker också det är väldigt tillfredsställande att fixa bra mat för liten peng! Nu hade du läst de flesta tipsen... men har du kanske tänkt på att i vissa kulturer börjar man en måltid med soppa. Till exempel Ryssland. När jag studerade där en termin så åt jag en av fem olika soppor som förrätt till varje lunch/middag i studentmatsalen och hemma hos folk var det likdant. Alldeles oavsett vad man åt som huvudrätt var det alltid soppa först. Vanligast var rödbetssoppa - борщ eller kött- svamp- eller fisksoppa - солянка. Eftersom det alltid var en eller två skivor grovt bröd till så blev man "ohungrig" redan efter soppan och åt inte så väldigt mycket att den andra maten. Snacka om ekonomiskt att äta så. Man kan göra storkok av soppa, rödbetssoppan kan ju hållas vegetarisk och vips så kostar den mycket lite.

  /Eva
  (med борщ och пелмени, pelmeni, ryska dumplings i magen!) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när du säger det så... märkligt att jag inte tänkt på det tidigare.

   Även i Polen äter man soppa till förrätt. Lustigt nog gjorde vi det då och då i mitt föräldrahem! Vi har inget påbrå från någon öststat och gjorde det inte heller för att bygga upp en mättnad före huvudrätten, utan det handlade nog mer om att mina föräldrar gillade att servera trerätters ibland på helger eller när det fanns tid. Någon liten förrätt (som alltså ofta var soppa) och dessert. Väldigt trevligt faktiskt, och vi brukar försöka ha efterrätt ibland just för att jag uppskattade det väldigt mycket som barn. Idag kommer vi att äta hembakad äppelpaj till dessert. Jag köpte en massa äpplen för 6,95 kr kilot och behöver ta vara på dem och vi har redan en massa burkar äppelmos från höstens gratisäpplen.

   I vilket fall kan det helt klart bli ekonomiskt fördelaktigt att servera fler rätter. En liten förrätt gör att behovet att lassa in annan mat minskar. En enkel dessert kan göra att man vill "lämnar rum" för den. Som en bonus blir det roligare måltider!

   Radera