torsdag 25 januari 2018

Klassfråga eller kunskapsfråga?


"Avokadon är en klassfråga"
läste jag någonstans på nätet. Så var vi där igen då. Märkligt resonemang med tanke på att rökning är vanligast bland människor med låg inkomst och kort utbildning. Ett paket cigaretter ligger på 55-60 kr! Röker man ett paket om dagen förstår jag verkligen om man inte har råd med avokado. 

Och kan vi ta ett ögonblick och prata om den här jäkla avokadon. 
Självklart går det trender i mat som allting annat och den rådande trenden är egentligen inte så dum. Tvärtom är det toppen att man sätter hälsa, hållbarhet och matsvinn i fokus. I en pod hörde jag någon berätta hur hon helt gått över till grönsaker med skönhetsfel. Grönsaker som annars hade gallrats bort och kastats men nu istället säljs till reducerat pris. Jag är överhuvudtaget nöjd med att man uppmärksammar matsvinnet. Jag pratar ofta om ofoget att slänga fullt ätbar mat och har till och med lyckats lära barnen att inte kasta mat i onödan. Stora sonen kom hem i söndags efter en övernattning hos bästa kompisen och berättade att han observerat hur mycket mat de faktiskt kastar i den familjen. De slänger ofta resterna. Blir det ris över så får det stå framme över natten och sedan åker det i soporna nästa dag. Istället för att ställa in det i kylen?! När vi får små mängder mat över och det inte räcker till en matlåda så äter barnen upp det efter skolan. De älskar när det finns en miniportion mat att värma som mellanmål och näringsmässigt är det bättre än att de sitter och trycker mackor. 

Men tillbaka till det här med trenderna och avokadon. Som vanligt måste allting gå till överdrift. När jag var i 20-årsåldern åt man en tallrik flingor eller gröt i full privacy hemma på kammaren. Tveksamt om någon någonsin visade intresse för vad andra ätit. Idag kommunicerar unga tjejer med varandra via sociala medier och det är viktigt att visa vad man äter. Vi har nära kontakt med en familj vars 20-åriga dotter instagrammar och snappar med sina vänner. Om inte den där avokadon finns hemma är det kris. Samma sak med hallon och blåbär. Färska naturligtvis, för vem vill fotografera frysta fula bär? 

Den familjen har stabil ekonomi och en god kosthållning. Men deras frukostar har hittills bestått av flingor eller macka och på sin höjd ett glas juice. Men nu ska det plötsligt gräddas glutenfria bananpannkakor som ska dekoreras efter konstens alla regler innan slutresultatet fotograferas ur olika vinklar. 

Bortser man från skrytbehovet så behöver det inte alls vara dyrt att äta hälsosamt. Det handlar bara om prioriteringar och kunskap. Priset på avokado har stigit i takt med att efterfrågan ökat, men det är fortfarande fel att påstå att det är en klassfråga. Alla har inte råd med bil. Eller utlandssemestrar. Men alla har råd med avokado. I alla fall om man med alla menar de som har tak över huvudet och någon slags inkomst. Däremot kan det vara så att man behöver prioritera, eller är smart nog att bara passa på när det är bra extrapriser. Jag har alltid råd med avokado, men väljer ofta bort den. Jag köper inte avokado när de är som dyrast, men när det är tillräckligt bra pris passar jag naturligtvis på. 

Apropå priser, i söndags gick vi förbi Joe & The Juice i pk-huset i city och därinne var det trängsel och köer. Samma sak på Blueberry Lifestyle, tydligen många som känt ett akut behov efter lite hälsofika. Jag har inte koll på vad Joe & The Juice har för priser men på Blueberry kostar en smoothie 85 kr. ÅTTIOFEM kronor. En veggie juice kostar 79 kr. 

Ett nät med 5 st avokado brukar ligga på runt 35 kr så man kan göra avokadotoast hemma varje dag i två veckors tid för samma pris som för en enda juice ute. Jag fattar att det kan kännas irriterande att det är så hutlöst dyrt. Men det handlar egentligen inte om juicen, om samma produkt skulle säljas på Konsum men i en anonym mugg så skulle det inte sälja lika bra. Det är en flashig livsstil och dyra levnadsvanor som lockar. Inte heller gillar jag den frekventa jämförelsen att det är dyrare att köpa avokado än läsk, eller att nötter är dyrare än godis. Visst att alla räknas som livsmedel men jag föredrar att jämföra riktig mat med mat. Är avokadon för dyr så kollar jag priset på andra grönsaker. Jag jämför inte med en 2-liters läsk eller en Delicatoboll. 

Och kom ihåg, billigaste maten är den man lagar själv. 

16 kommentarer:

  1. BRA!! Alltid så kloka inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla Lena, det värmer!! Och inspirerar mig att fortsätta skriva.

      Radera
  2. Prioritering var ordet ☺
    /Amalia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många förstår fortfarande inte det, trots att det borde kännas som en självklarhet.

      Radera
  3. Det finns ju en del andra skäl att fundera kring konsumtionen av avocado https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-mycket-vatten-gar-at-till-ett-kilo-avokado

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att visa sig hälsomedveten är nog viktigare än miljön för dessa avokadofrossare...

      Radera
  4. Idag behöver man nästan vara en kulinarisk Picasso för att få utöva matlagning. Det har verkligen gått till överdrift.
    Det räcker att maten är vällagad och god, tillräcklig så alla kan äta sig mätta, och att ingen skulle behöva svälta. Mat borde få vara en källa till gemenskap och inte en tävlan som det verkar vara idag i det alltför myckna överflöd som vi lever i.
    En del barn svälter ihjäl medans andra stör sig på en bild av ett blåbär som inte ser ok ut Inte undra på om barn i Sverige mår sämre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är på grund av kraven på finmat (i kombination med allehanda allergier, intoleranser mm.)jag ytterst få gånger (fem?) de senaste tolv åren bjudit någon på middag. Det innebär ingen som helst glädje tyvärr, bara stress. Det har starkt påverkat mitt sociala liv, har besök bara några få gånger per år. /Eva

      Radera
  5. Jag upphör aldrig tycka ovan typ av spam är kul...Till ditt inlägg: jättebra. Har precis avslutat "Framsteg" av Johan Norberg (rekommenderas - en liten reminder av det du skriver om ovan - att vi kan skatta oss lyckliga som kan äta oss mätta). Om vi tycker att livvstilen i 1600-talets Frankrike och Italien verkar pittoreskt kan jag bjuda på följande: "När det var hungersnöd samlades landsbygdens bönder i städerna där de tiggde mat och ofta dog på stadens gator och torg, som i Venedig eller Amiens på 1500-talet. Det kalla vädret på 1600-talet förvärrade situationen och en krönikeskrivare i Normandie konstaterade 1694 att de hungrande skördade vetet innan det var moget och "stora folkskaror levde på gräs likt djur". De kan rentav ha varit relativt lyckligt lottade - för i centrala Frankrike år 1662 "tvingades vissa äta människokött". I Finland kallas åren 1695-1697 "de många dödas år"; mellan en tredjedel och en fjärdedel av hela befolkningen dg av svält under de åren." Klipp till "Mammaaaaaa, det finns ingen mogen avokado hemma jag kan snappa!"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vårt överflöd är helt galet. Tyvärr tror jag det är omöjligt för dagens unga att föreställa sig svält. Inte när vi kan välja att äta mat från hela världen och en genomsnittlig svensk matbutik erbjuder 298 olika ostsorter! Trots detta gnäller vi om det någon gång råkar saknas något i fruktdisken. Jag reste ett par gånger till Kuba och varje gång anlitade vi samma kille som chaufför. Den här killen var ensamstående pappa och försörjde även sin mamma. Han berättade att han åt kyckling någon gång i månaden och fläsk eller lamm en eller högst ett par gånger om året. Däremellan bestod kosten av ris, olika sorters bönor, banan och sötpotatis. Inte särskilt varierat. Naturligtvis proppade vi honom så full med kött att han rullade fram medan vi var där, men det är en annan historia).

      Bortsett från alla självklara funderingar kring detta överflöd tycker jag fortfarande att matsvinnet är det värsta. Tillgången till mat är vad det är, men hur vi kan välja att kasta en halv miljon TON ätbar mat och dryck varje år är sinnesrubbat. Nästan ett kilo mat i veckan per person... Och så klagar folk på att det är dyrt med mat?

      Radera
  6. Ett riktigt bra inlägg som alla borde läsa! Det hamnar helt klart på listan över veckans bästa blogginlägg.

    https://aktiepappa.blogspot.se/2018/01/veckans-basta_28.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, tackar varmast! Det känns roligt och jag är alltid lika tacksam om jag får hjälp att nå ut till några nya läsare.

      Radera
  7. Jag besökte Joe and the Juice en gång och bad om en apelsin-juice. Det hade de inte.
    Sen tyckte jag inte om den "coola" stilen expediten hade.
    Aldrig mer Joe and the Juice. Pressar min juice själv istället...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag drar mig till minnes att jag läst något om att personalen uppmanas ragga på kunderna och att de ringer i en klocka om det går förbi någon tjej som är "ful". Stämmer det så kan jag verkligen inte förstå att någon handlar där överhuvudtaget...

      Radera